ANNO 2070

ANNO 2070

9.0

Futuristická vízia s ekologickými ťažkosťami

Recenzia na PC verziu

Séria ANNO má toho za sebou už veľa, ale až teraz si tvorcovia trúfli na výstavbu futuristických miest. Odpútali sa historických scenérií, ktorých sa kŕčovito držali v niekoľkých pokračovaniach a pozývajú vás  do budúcnosti. Zmenila sa len epocha a vzhľad domov alebo sa naplno prejavila kreativita vývojárov ?

Anno 2070 privíta hráčov moderným dizajnom a hudbou, ktoré korešpondujú s obsahom hry. Pár teplých či skôr strojových slov na úvod povie aj umelá inteligencia E.V.E s tvárou pôvabnej ženy. Počas hry asistuje ako poradca a ponúka záznamy, ktoré prezrádzajú, čo a ako funguje. Po vytvorení profilu sa môžete okamžite vrhnúť na ťaženia, ktoré obsahujú niekoľko misií. Scenárov mohlo byť aj viac, ale na každej mape strávite pomerne dosť času. Misie sa odomykajú postupne a cítiť v nich silný dôraz na ekologické problémy, akoby sa jednalo propagačnú kampaň GreenPeace.

Začínate ako poverenec ťažobnej spoločnosti Global Trust. Musíte stabilizovať situáciu na mieste Závod 13, kde riešite problémy s vodnou elektrárňou, pretrhnutou priehradou a únikom ropy. Budete zachraňovať robotníkov, ale aj ohrozené delfíny, pripravovať bezpečnostné opatrenia a analyzovať vzorky vody. Okrem početných úloh typu „Zachráňte Willyho" pátrate po vraku potopenej lode Virago. V pokročilých kampaniach vyvíjate antivírus, určený na spacifikovanie infikovaného systému F.A.T.H.E.R., ktorý sa potom snažíte dostať úplne na kolená. Postupne dostávate nie len viac a zodpovednejších úloh, ale aj možnosť zvoliť si spôsob riešenia.

Anno 2070
Anno 2070 Menu výstavby ukazuje celé produkčné reťazce.
Menu výstavby ukazuje celé produkčné reťazce.


Anno 2070 Svoj priestor dostala aj diplomacia.
Svoj priestor dostala aj diplomacia.


Anno 2070 Vedci  môžu stavať aj na morskom dne.
Vedci môžu stavať aj na morskom dne.





Môžete sa držať priemyselnej spoločnosti, ktorá však devastuje životné prostredie alebo ekologicky pozitívnej frakcie Iniciatíva Eden. Rozhodnutia so sebou prinášajú nie len odlišné postupy pri plnení úloh, ale aj rozdielny sortiment budov a jednotiek. Nemusíte sa držať výlučne jednej strany. Získate tak určité výhody obidvoch frakcií a možno aj podporu tretej spoločnosti S.A.A.T. Budovy a technológie šetrné k životnému prostrediu kombinované s priemyslovými továrňami ponúkajú veľa možností. Chce to však aj viac investícií, rozdiely sa totiž prejavujú už na základnej úrovni. Pri progrese je vhodné sledovať ekologickú rovnováhu, aby ste predišli postihom za vážne narušenie ekosystému.

Vedci bývajú v iných domoch ako ekológovia a aj keď rovnako bažia po vyššej úrovni, konkrétne požiadavky sa líšia. Tí prví pijú vitamínové nápoje a tešia sa z laboratórií, druhí uprednostňujú čaj a koncertnú sieň. A aby ste získali viac príjmov z daní, honosnejšie príbytky, nové možnosti a budovy, potrebujete zvýšiť počet obyvateľov a starať sa o ich blaho. S jedlom a pitím sa uspokojí najnižšia vrstva, no vyššie triedy už chcú aktivity, bažia po informáciách a výdobytkoch, ktoré zlepšia ich životný štýl. To znamená viac výrobných reťazcov, baní, fariem, dielní, továrni, elektrární a ciest, ktorými všetko musí byť pospájané. Platí logická postupnosť, ktorá je prakticky zobrazená aj v menu výstavby. Napríklad ak chcete nevyhnutné nástroje, potrebujete do továrne dodať železo z vysokých pecí. Na výrobu železa je zas nutné uhlie a železná ruda z baní.

Nie vždy sa potrebné suroviny nachádzajú na vašom domovskom ostrove. Nedostatok komodít a zdrojov sa dá riešiť niekoľkými spôsobmi. Môžete osídliť nový ostrov, kde začínate výstavbou pobrežného skladu a mestského centra. Postupne rozšírite teritórium vybudovaním vysunutých depo skladísk a na náleziskách postavíte bane a dielne. Suroviny, polotovary alebo aj hotové výrobky potom môžete previezť loďou na váš hlavný ostrov, kde chýbajú. Základné potreby a doplnkové technológie kúpite aj v archách. Sú to masívne základne na morskej hladine. Ak ste videli film 2012: Koniec sveta, máte celkom dobrú predstavu, o čo ide.

Obchodovať môžete aj s archami a prístavmi iných frakcií, s ktorými nie ste vo vojne. Spravidla ich reprezentuje konkrétny líder, ktorý stojí na čele. Osobne s vami komunikuje, môže vám ponúkať úlohy, alebo si ich sami vyžiadate v diplomatickom okienku, kde sú aj ďalšie možnosti spolupráce. Častejšie obchodovanie a susedská výpomoc zaručí zlepšenie vzťahu s daným predstaviteľom a výhodnejšie ceny. Navyše prinesie licencie na nákup špecialít. Jedná sa o bonusové technológie, ktoré predovšetkým zvýšia efekt určitých budov na vašom ostrove, alebo umožnia výsadbu plodín, ktoré inak neviete dopestovať. Obchodovanie je popri daniach hlavným zdrojov príjmov. Naplánovaním námorných obchodných ciest môžete automaticky predávať prebytky a dokupovať nevyhnutné.

Krátky pohľad do ekologicky nestabilnej budúcnosti.

Anno 2070 je budovateľská stratégia, ale v menšej miere majú priestor aj boje. Na ochranu môžete postaviť obranné veže, do útoku pošlete vojnové lode, lietadlá a ponorky. Sortiment je slušný, ale veľa kusov nevyrobíte. Už preto, že výrobné náklady a údržba sú náročné na suroviny a financie. Avšak jednotky často majú špeciálne vlastnosti, napríklad si vypomôžu aktivovaním bojových robotov alebo majú iné praktické funkcie. Môže to byť možnosť potápania sa, vypúšťanie sond na prieskum eko systému a podobne. Rozšírenie výstavby do priestoru pod vodou (v prípade vedcov) je jednou z noviniek hry. Na morskom dne môžete postaviť vysunuté základne, aj celé kolónie. Podmorské mesto funguje podobne ako osídlenia na ostrovoch. Umiestnite tam ropné vrty, či farmy a továrne na spracovanie rias. Pravdaže pod vodou postavíte len vybrané objekty. Tento prvok prehlbuje jedinečný zážitok, nie je však jedinou pozoruhodnosťou hry.

Popri silne ekologických kampaniach môžete hrať aj nepretržitú hru a samostatné scenáre s určeným hlavným cieľom. Nič nebráni tomu, aby ste sa zapojili do multiplayeru s inými hráčmi. Vítaným spestrením sú svetové a aktuálne udalosti. Každý deň je vám ponúknutá nová úloha, ktorá sa dá splniť v ľubovoľnom hernom móde. Môže to byť dodanie liečebných prostriedkov na poškodenú loď alebo iné poslanie. Výsledky sa zaznamenávajú do štatistík a hráč investuje body zo všetkých režimov do kariérneho postupu ľubovoľnej frakcie. Za to dostáva technológie do ďalších hier a bonusové prvky pre avatara.

S kariérou rastie aj vplyv u preferovanej frakcie a ten sa dá zúročiť pri hlasovaniach senátu a svetovej rady. Volí sa kandidát na vysoký post alebo rozhodujete o globálnych problémoch, napríklad ako postupovať pri hrozbe vysokej koncentrácie oxidu uhlíka v atmosfére. Zaujímavosťou je, že sa týchto hlasovaní zúčastňujú všetci hráči Anno 2070 a po sčítaní hlasov sa rozhodne o výslednej voľbe. Všetci hráči potom obdržia bonus, prípadne aj postih, ktorý vyplýva zo spoločného finálneho rozhodnutia. Voľby s priebežne aktualizovanými udalosťami sú výrazným aspektom. Približujú hráčov k realite a dodávajú im pocit naozajstnej zodpovednosti za svoje rozhodnutia. Nemáte dojem, že ste v chladnom virtuálnom univerze, ale v reálnom svete, kde skutočne môžete prispieť k záchrane alebo záhube Zeme.

Realistická vízia budúcnosti v Anno 2070 je zabalená do príťažlivej grafickej podoby. Detailne spracované prostredia a objekty pôsobia živo. Úchvatné pohľady sa naskytnú pod morskou hladinou. Všetko si môžete priblížiť a otáčať podľa potreby. Aj pri nahromadení stoviek budov sa hra pohybuje dosť svižne. Užívateľské menu je prehľadné a zrozumiteľné. Odkazy a úlohy ľahko identifikované na bočnej lište, sa po ukázaní myšou zobrazia a ukážu polohu v teréne. Len v ponuke výstavby v pokročilej fáze hry môžete zablúdiť. Síce sa kompletne zobrazuje v jednom okne, ale položky sú rozškatuľkované podľa frakcií a tried. Takže sa vám môže stať, že kým nájdete požadovanú budovu, pracne preklikáte niekoľko sekcií. Hra je v zrozumiteľnej češtine, ale miestami narazíte na trochu nešikovný preklad, ktorý zavádza.

Anno 2070
Anno 2070 Takto vyzerá prosperujúce mesto na vysokej úrovni.
Takto vyzerá prosperujúce mesto na vysokej úrovni.


Anno 2070 Na všetko sa môžete pozrieť pekne zblízka.
Na všetko sa môžete pozrieť pekne zblízka.


Anno 2070 Boje sú doplnkom a spestrením, nečakajte masívne bitky.
Boje sú doplnkom a spestrením, nečakajte masívne bitky.





Anno 2070 vychádza z princípov svojich predchodcov a nie je určená príležitostným hráčom, skôr vyznávačom komplexných budovateľských stratégií. Nenáročný manažment z úvodu postupne pritvrdí a menej zručným jedincom dôjde dych. Ale kto vytrvá, neoľutuje. Aj keď vám neustále skloňovanie slova ekológia môže liezť krkom, hra vás očarí. Pozitívom je zachovanie dobre fungujúcich prvkov, presun do neošúchaného obdobia, rozvoj pod morskou hladinou a spoločné formovanie Anno univerza všetkými hráčmi. Je to výrazný krok dopredu, ktorý určuje ďalšie smerovanie série aj celého žánru. Novému Anno hovoríme jednoznačné áno! 


napísal uni 9.12.2011
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
ANNO 2070
+ futuristické prostredie
+ priklonenie k priemyslu /ekológii
+ spoločné rozhodnutia hráčov
+ výstavba pod morom
+ komplexný manažment
- pomerne nevýrazné kampane
- v pokročilej fáze neprehľadné menu výstavby
- menšie technické chyby
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core2Duo 2,6 GHz, 2 GB RAM, 512 MB VGA, 5 GB HDD, registrácia cez internet


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Ubisoft / Playman / Related Designs/Blue Byte
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19750)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk