SCANIA TRUCK SIMULATOR

SCANIA TRUCK SIMULATOR

6.0

Chcel byť niekto kamionistom?

Recenzia na PC verziu

Detské sny sa vďaka hrám stávajú ľahko skutočnosťou. Aj keď len tou virtuálnou, ale predsa máme možnosť vyskúšať si činnosť, ku ktorej by sme, či už z racionálnych, alebo čisto pragmatických dôvodov ani len nepričuchli. A teraz nik nespomína na krušné zážitky so simulátorom smetiarskeho auta. Ale napríklad takým vojakom v bojovom poli, futbalistom alebo generálom sa nestanete len tak po poslaní životopisu na nemenovaný server. Alebo napríklad vodičom kamiónu.

Isteže, vlhký sen každého z nás je postavený na odlišných základoch, no ovládať niekoľko ton vážiaci kolos, ktorý vzbudzuje rešpekt a zároveň túžbu skúsiť si jeho ovládanie, vo vás buď je alebo nie. A je jedno, či ste chceli byť pri robení báboviek v pieskovisku kozmonautom, policajtom, alebo smetiarom. Českí vývojári z SCS Software to veľmi dobre vedia a možno kedysi aj oni zaspávali s plastovou liazkou na nočnom stolíku.

Napriek tomu, že SCS Software nepatrí medzi veľké zvieratá na hernom trhu a neprodukuje nejaké to Call of Honor 14, biznis rozbehli dobre. Rozhodli sa zaplátať dieru na trhu práve so simulátormi kamiónov, ktorých vydali nespočetne mnoho. Nebudeme si nič nahovárať; kdekoho úmorné putovanie sem a tam s nemotorným vehiklom nevzruší, avšak hŕstka z nás je, a preto či ide o Euro Truck Simulator alebo 18 Wheels of Steel, spokojnosť prevládala napriek nemalým chybičkám krásy.

Scania Truck Simulator
Scania Truck Simulator Túto krásavicu budete mať pod palcom.
Túto krásavicu budete mať pod palcom.


Scania Truck Simulator Cesta smrti v Peru je adrenalín - aj vďaka nezmyselne parkujúcim autám v protismere.
Cesta smrti v Peru je adrenalín - aj vďaka nezmyselne parkujúcim autám v protismere.


Scania Truck Simulator Nočné mesto nijako neosloví, premávka je chabá kedykoľvek.
Nočné mesto nijako neosloví, premávka je chabá kedykoľvek.





Tým sa nepodarilo vyhnúť ani tentoraz, ale o všetkom postupne. Už samotný názov napovedá, že tentoraz nebudeme brázdiť stovky kilometrov ciest s rôznymi truckmi, ale dostaneme do rúk jeden ťahač. Nie, nepôjde o Aviu, diablov to stroj a piráta ciest, lež Scaniu. Táto obrovitá kráska má nádherné tvary, príjemný interiér a nie je to žiadna lenivá opacha. Napriek kvalitám samotného stroja tým výrazne upadá rôznorodosť a povedzme si to úprimne a na rovinu, meniť len farbu svojho tátoša nie je to pravé, bezolovnaté nech je to akokoľvek schopná mašina prevedená verne do virtuálnej podoby.

V podstate vás v Scania Truck Driving Simulator čaká výrazný odklon od podstaty podobných hier, ktorým naposledy zasadil neférovú ranu medzi nohy nepodarený Rig’n’Roll z ruskej produkcie. Aj tu dostávate svet, a to dokonca pomerne pestrý, no zároveň tak trochu menší a scvrknutý, v ktorom si vychutnáte horské cesty a serpentíny mimo mesta či v ňom, zavítate na farmu a do akéhosi kameňolomu. Lenže čo bolo minule odobrené Kariérou, v ktorej ste si vyberali zakázky, tankovali naftu, a vôbec sa starali o taký minimikronanomanažment, je tentoraz odfláknuté tým, že na mape nájdete vyznačené miesta, kde môžete prevziať náklad. Logicky ho treba dopraviť na určité miesto, ozve sa fanfára a vy dostanete – a teraz pozor, prichádza rana z milosti – body. 

Ak vás to totiž po určitom čase omrzí, (A verte tomu, že sa tak stane), uvidíte, koľko ste za svoju hru nazbierali bodov ani pozíciu netreba ukladať, veď to rozbehnete znovu. Jazdením ako prasa (alebo si dosaďte ekvivalent rozmaznaného fracka v tatinkovom bavoráku či oktávke) dostanete body mínusové, takže no-no-no, na červenú sa neprechádza, lebo... lebo dostanete menej bodov? Strach z nulového ohodnotenia je absolútne nevýrazný ani kontrolujúcich policajtov tu nenájdete, takže si jazdíte ako len chcete.

V tomto móde nezbierate ani peniažky do virtuálnej kasičky, dokonca sú benzínové pumpy len zbytočnou okrasou. Isteže, menia sa poveternostné podmienky, takže občas zaprší. Jazdíte i v noci a verte, že mimo mesta je viditeľnosť znížená a tma je skutočne čierna. Ale stále je to málo, svet je to pomerne pustý a ľahko opozerateľný. Nečakáme orgie v zmysle posledného Need for Speed, ale čosi viac, výraznejší posun vpred. Naopak sa podaril interiér Scanie, z ktorého sa vám nebude chcieť vystúpiť. Umelá inteligencia ostatných jazdcov znovu s prehľadom podlieza latku čo i len základných pudov vodiča a prejavuje sa totálnou ignoráciou a strojovosťou. Takže áno, málokedy berú do úvahy vaše počínanie, bezdôvodne zastavujú a už sa nepohnú, nelogicky menia svoju rýchlosť a kopec ďalších drobností, ktoré z nich robia len kulisy.

Zdalo by sa, že Scania Truck Driving Simulator jednoducho nemá čo ponúknuť a tentoraz to už v SCS Software skutočne prehnali. Bolo by im však zbytočné krivdiť, hra je tentoraz založená na precíznom ovládaní konkrétneho stroja. Vyskúšate si to už v spomínanom otvorenom svete, zároveň tu na vás čaká prezentácia spoločnosti Scania a rôzne súťaže zručnosti. Tréningové centrum môžete preskočiť v iných hrách, pretože pohnúť sa a zabrzdiť je predsa primitívne, no cúvať s návesom už taká prdel nie je. Ani v hre a ani v skutočnosti. Len si pripojte za svoju domácu káričku vozík a uvidíte. Práve v tom, že bude pre vás náročnou výzvou aj zacúvanie na vybrané miesto, je plahočenie sa vo výcvikovom centre zábavou. A následne frustráciou, pretože ak to nejde, tak to nejde a sami uznáte, že tí kamionisti predsa len čosi vedieť musia, nie len chlastať energetické nápoje a upchávať kruhové objazdy.

Následne si môžete vyskúšať výzvy zručnosti pred divákmi, ktoré sa každoročne konajú aj v skutočnosti za medzinárodnej účasti mladých kamionistov. Tento špecifický druh zábavy má svoje čaro, pretože zaujímavou formou testujete svoje schopnosti a zvyšujete aspoň virtuálny skill. Lenže krivka zábavnosti má u každého iný charakter a u niekoho môže strmo klesať po niekoľkých minútach. Ak ale hráča manévrovanie chytí za srdce, užije si skvelú zábavu, ktorá vyžaduje nielen držať plynový pedál na podlahe.

Scania Truck Simulator
Scania Truck Simulator V súťaži v zručnosti na kruhovom objazde zistíte, že byť za volantom ťahača nie je med lízať.
V súťaži v zručnosti na kruhovom objazde zistíte, že byť za volantom ťahača nie je med lízať.


Scania Truck Simulator Civilné vozidlá rozmanitosťou neohúria, často v nich ale spoznáte skutočné predlohy.
Civilné vozidlá rozmanitosťou neohúria, často v nich ale spoznáte skutočné predlohy.


Scania Truck Simulator Prší, prší, len sa leje, pre Scaniu povodeň problém nie je.
Prší, prší, len sa leje, pre Scaniu povodeň problém nie je.





Ponuka módov je rozšírená aj o špeciálne misie priamo v teréne pri rôznych situáciách. Divákmi zaplnené plochy vystriedajú konkrétne situácie. Či už máte za povinnosť prejsť zúženým priestorom k pódiu pri rockovom koncerte a prevziať na tomto mieste náves a odísť s ním alebo dostanete za úlohu prejsť vybranú trasu na ceste smrti v peruanských Andách, znovu sa do popredia dostanú vaše schopnosti precíznosti a citu pri samotnej jazde. Kamión s návesom vyžaduje odlišný prístup a jazda po serpentínach tak predstavuje menšie peklo. V podstate máte za úlohu vyhýbať sa na vybranej trase prekážkam bez kontaktu s nimi a to v čo možno najkratšom čase. Hodnotenie v bodoch nie je dostatočnou motiváciou, tou sa stáva práve samotný akt zvládnutia úlohy.

Klady a zápory Scania Truck DrivingSimulator sú jasne dané. Na rozdiel od iných simulátorov kamiónov je najnovší produkt SCS Software zameraný na dokonalé ovládnutie niekoľko ton vážiaceho kolosu. Musí to byť vaša krvná skupina, inak sa začnete okamžite nudiť. Miesto hodín strávených brázdením ciest sa snažíte v priebehu niekoľkých minút zdolať prekážky. Je to zábava a je a ešte raz je. Privítali by sme bohatšiu ponuku truckov, portfólio Scanie sa priam núka. Chýba i akákoľvek úprava strojov. Skvelý nápad je tak zbytočne – aj napriek nižšej cene, ktorú Comgad ponúka v lokalizovanej verzii na Click2Play – zbytočne osekaný. 


napísal kordi 16.7.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
SCANIA TRUCK SIMULATOR
+ samotná simulácia
+ rôznorodé prostredie
+ jednotlivé výzvy
- nie je pre každého
- chudobnejší výber vozidiel
- slabá Kariéra
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2,4 GHz, 2 GB RAM, 256 MB GPU GeForce 7600


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: SCS Software / Comgad / SCS Software
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. jún 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20027)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk