DEAD ISLAND RIPTIDE

DEAD ISLAND RIPTIDE

7.5

Slnko, more, ďalší zombíci

Recenzia na PC verziu

Pred rokom a pol nás Techland v Dead Island zaviedli na ostrov, ktorý zmenili z tropického raja na peklo plné nemŕtvych. Ale zombie nákazu je ťažké zastaviť a tak tu máme novú pozvánku do infikovanej oblasti, kde účty ešte nie sú vyrovnané a hlavné postavy, ktoré prežili, ani zďaleka nie sú v bezpečí.

Z úvodu ste mohli vyčítať, že v Dead Island Riptide sa na scénu vracia známa štvorka: nie veľmi úspešný rapper Sam B, hráč amerického fotbalu Logan, čokoládová policajtka Purna a členka čínskych špeciálnych jednotiek Xian. Ak sa vám na disku povaľuje save z pôvodnej hry, môžete si importovať postavu, v opačnom prípade začínate hneď na pätnástej úrovni. Body skúseností môžete porozhadzovať v troch setoch zručností, ktoré pridávajú účinky v stave zúrivosti, vylepšujú bojové schopnosti a zvyšujú odolnosť a šancu na prežitie.

Intro zrekapituluje udalosti prvej časti a vrcholí príletom vrtuľníka na vojenskú loď. Nádej na záchranu však rýchlo pohasne po zoznámení s arogantným Frankom Serpom, ktorý diriguje vojenskú posádku. Zo zachránených sa stávajú pokusné myši a na lodi (ne)prekvapivo prepukne nákaza. Ešte pred prvou potýčkou s infikovanými sa štvorica hrdinov zoznámi s jedným novým. Je to austrálsky vojak John, ktorý je tiež imúnny voči nákaze a toho dôvodu rovnako obeť výskumu. John je doplnenou hrateľnou postavou, expert na kontaktný boj, ktorý má silné špeciálne útoky a najlepšie rozdáva údery boxerom a oceľovými pazúrmi. Po krátkom dobrodružstve na palube, kde si užijete strelné zbrane, ktoré potom dlho neuvidíte a stroskotaní lode, sa váš vybraný borec ocitne opäť na ostrove.

Dead Island Riptide
Dead Island Riptide Tentoraz sa povozíte aj na člne, ale pozor na čiernych pasažierov.
Tentoraz sa povozíte aj na člne, ale pozor na čiernych pasažierov.


Dead Island Riptide Zoznámte sa s novým hrdinom, Johnom.
Zoznámte sa s novým hrdinom, Johnom.


Dead Island Riptide Armáda ako obvykle zlyhala.
Armáda ako obvykle zlyhala.





Tentoraz sa nekoná žiadny luxus, medzi palmami a na pobreží sa okrem zástupov zombíkov ukrývajú skromné domorodé dedinky a prívesy, na ktorých stoja zúfalí turisti čakajúci na spasenie. Neskôr sa však z odľahlej časti ostrova presuniete späť do civilizovaného prístavného mestečka, respektíve na miesto, čo z neho zostalo. Stará partia sa stretáva v prvom tábore v džungli aj s hŕstkou nových postáv, ktoré si nakloníte plnením nepovinných úloh, za skúsenosti a užitočné predmety. Jedným z prvých primárnych cieľov je, okrem prežitia družiny, získanie člna, ktorý sa stane novým dopravným prostriedkom. Umožní rýchlu prepravu po vode, je však magnetom na nemŕtvych, ktorí sa šplhajú na palubu a tak ich treba odkopávať. Niekedy je jednoduchšie brodiť sa po vlastných a zložiť niekoľko neutopených, ako na motorovom člne na úzkej rieke uhýbať davu prenasledovateľov. Samozrejme, čln je len začiatok, situácia je komplikovaná a bude treba vyriešiť veľa problémov, kým uzriete záverečné titulky.

Úlohy vás opäť pasujú do pozície večného poslíčka, ktorý pobehuje z jedného miesta na druhé a musí pre každého niečo urobiť, aby sa dostal o krok ďalej. Treba získať motor, liek pre domorodcov, vymeniť poistky, nájsť pumpu a priniesť kanister plný benzínu, spacifikovať infikovaných vedcov, preskúmať staré japonské tunely a mnoho ďalšieho. Spestrením sú misie zamerané na ochranu tábora pred útočiacou hordou, keď musíte odolávať obvykle trom vlnám nepriateľov. Obrana kempu sa dá zlepšiť umiestnením oplotenia a skupina hráčov alebo jednotlivec a jeho AI tím musí prežiť viacfázový ničivý nápor. Je pri tom nutné dávať pozor, aby niekto z družiny nebol na smrť pohryzený, inak nasleduje reštart. Je to vlastne jediný druh misií, pri ktorej vám asistuje zbytok partie, ktorá si inak len vála šunky a presúva sa, keď vyčistíte ďalšiu oblasť. Pôsobí to dosť neprirodzene, najmä keď druhovia spoza plota pasívne pokukujú, ako sa trápite s bossom.

Aj preto je rozhodne najlepšie v rozsiahlom otvorenom svete pobiehať v kooperačnom režime, kde sa do hry kedykoľvek môžu pridať iní hráči s podobným progresom. Jednotlivec to má ťažké, ale pozitívne-negatívnym faktom je, že v zásade neumierate. Nemusíte teda vešať hlavu, keď zlyháte, no súčasne trochu chýba napätie z hroziaceho definitívneho konca. Po prehranom súboji s infikovanými sa o niekoľko sekúnd preberiete na najbližšom kontrolnom bode, akoby sa nič nestalo, len prídete o časť peňazí, ktoré máte vo vrecku.

Nemŕtvi, ďalší nemŕtvi a ešte viac nemŕtvych, ktorých treba naporcovať.

Za mince nakupujete od preživších extrémne predražené zbrane, náčinia a materiály, ktorých trochu pribudlo a použijete ich priamo v boji, alebo niečo vytvoríte podľa návodu. Na tento účel slúžia pracovné stoly, kde vylepšujete a opravujete zbrane, ktoré sa používaním opotrebúvajú, upevníte na baseballovú pálku klince alebo urobíte iné užitočné modifikácie. Mnoho surovín nájdete priamo v teréne, v košoch, truhliciach, drevených chatrčiach a po čase sa obnovujú, rovnako ako nepriatelia, takže ich znovu môžete vyhľadať na rovnakých miestach.

V boji si väčšinou musíte vystačiť s holými rukami, sečnými a "mlátiacimi" vecami: dýkou, sekerou, palicou, kladivom, lopatou. Cennou zbraňou je klincovačka a vrhacie nože, ktoré nezabudnite po boji pozbierať. Nepriateľov pekne uškvarí Molotov koktail a oslabia rôzne bomby. O pištoliach, brokovnici či útočnej puške budete dlho snívať, ale dočkáte sa a dokonca si zastrieľate aj z ťažkého guľometu. Veci, s výnimkou nadmerných úlohových predmetov, sa ukladajú v priestrannom, ale stále dosť ťažkopádnom inventári, kde nie je úplne ideálne riešená obmena zbraní.

V boji teda treba staviť hlavne na údery a seky, najlepšie do hlavy a predovšetkým si držať nepriateľov od tela kopancami. Zvalení protivníci sú ľahším cieľom a môžete im s chuťou skočiť na lebku, ktorá sa rozprskne ako melón. Treba si ale dávať pozor, aby ste aj vy neskončili na zemi, pretože chvíľu trvá, kým sa pozviechate a tiež sledovať staminu, bez ktorej vaše útoky nemajú žiadny efekt. Na bossov je najlepšie aktivovať nazhromaždenú zúrivosť, čím sa vyvolá krátkodobý ničivý útok. Najpohodlnejšie je do nemŕtvych strieľať, ak je čím, a zrážať ich autami, ktorých nájdete dostatok na lesných cestách, prípadne aj na vode člnmi. Používaním rôznych druhov útokov sa zlepšuje úroveň manipulácie s tupými, chladnými, ručnými a strelnými zbraňami.

Dead Island Riptide
Dead Island Riptide Priveľa opaľovania bez ochrany fakt škodí.
Priveľa opaľovania bez ochrany fakt škodí.


Dead Island Riptide Kto si objednal grilované rebierka?
Kto si objednal grilované rebierka?


Dead Island Riptide Ťažký guľomet  namiesto welcome drinku.
Ťažký guľomet namiesto welcome drinku.





Medzi protivníkmi narazíte predovšetkým na rôzne druhy zombíkov, ktorých doplnilo pár nových druhov. Nepríjemný je nakysnutý utopenec, toxický prenášač alebo explodujúci samovrah. Trochu vás potrápia bossovia s tuhším korienkom, ale pozor treba dávať aj na rýchlych nemŕtvych, hlavne keď sa ich na vás vrhne niekoľko. Niekedy sa doslova objavia odnikiaľ, obzeráte sa okolo seba a nikoho nevidíte a zrazu vás niečo hryzie do krku. Svojim nepríjemným krikom vás zas dočasne odzbrojí kvílič. Trochu klasickej akcie si užijete v boji s pašerákmi.

Za grafiku sa Dead Island Riptide nemusí hanbiť. Vojenská loď síce vyzerá slabšie, ale na ostrove sa tvorcovia celkom dobre vybláznili. Prales s pozostatkami zlyhávajúcej civilizácie, ale aj skromnými obydliami domorodcov, vo vás možno vyvolá túžbu po dovolenke na Havaji, samozrejme bez zombíkov, alebo pripomenie scenérie z Jurského parku, pravdaže bez dinosaurov. Slnečné trópy občas zakryje dážď, ktorý aj zakalí rieku. Nesvoji budete v tmavých podzemných tuneloch, kde si vypomôžete svetlicami. Celé to dotvára primeraná dramatická hudba a dobrý dabing postáv, ktoré nešetria nadávkami a tie zas prekladatelia bez ostychu otitulkovali v českom jazyku.

Dead Island Riptide je rozhodne jednou z lepších zombie akcií, ale v porovnaní so svojim predchodcom neprináša veľa nového a ponecháva si niektoré kazy. Ak ste nehrali pôvodnú hru a nemáte nič proti brutalite a zombíkom, smelo do toho! V opačnom prípade zvážte, či sa vám oplatí kúpiť recyklovaný titul s nepatrnými doplnkami, hoci vylepšenou grafikou a menším množstvom chýb, ktorými oplýval originál. Bude vám stačiť väčšia dávka toho, čo ste už raz zažili?

Dead Island Riptide
Dead Island Riptide K poriadnym strelným zbraniam na ostrove sa dostanete až neskôr v starých tuneloch.
K poriadnym strelným zbraniam na ostrove sa dostanete až neskôr v starých tuneloch.


Dead Island Riptide Žeby fanúšikovia? Chcete podpis aj s pečiatkou?
Žeby fanúšikovia? Chcete podpis aj s pečiatkou?


Dead Island Riptide Pri obrane tábora spomalí nepriateľov oplotenie.
Pri obrane tábora spomalí nepriateľov oplotenie.





napísal uni 3.5.2013
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
6.4
Ohodnotiť
DEAD ISLAND RIPTIDE
+ dĺžka hry a rozmanité lokality
+ preprava na člnoch
+ zábava v kooperácii
+ obrana tábora
- recyklovaná verzia pôvodnej hry
- málo nových prvkov
- väčšinou donáškové úlohy
- ťažkopádny inventár
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core2Duo 2.66 GHz , 1GB RAM, VGA 512 MB RAM, 7 GB na disku


RECENZIE HRÁČOV
Dead Island Riptide
7.0
JAN MARŠÍK    28.8.2013
Klady: - Pestrý a velký ostrov - Mnoho ve...prečítať celé
Dead Island Riptide
6.0
THEHEER    3.5.2013
Keď prvý krát vyhlásili, že zombie survival hra...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Deep Silver / Playman / Conquest / Techland
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. apríl 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk