MARIO GOLF: WORLD TOUR

MARIO GOLF: WORLD TOUR

8.0

Ovládnite greeny Hríbikova

Recenzia na 3DS verziu

Mario je skutočne multifunkčný človek. Okrem čistenia potrubí a zachraňovania princezien z pazúrov nemotorných drakov je to aj náruživý športovec. V ringu nakopal Pikachua, popreháňal sa po futbalových trávnikoch, zúčastnil niekoľkých olympiád, brázdil tenisové kurty aj baseballové ihriská. Svoju športovú púť však začal na golfových ihriskách, kde sa po prvý raz ukázal v roku 1991 na NES. Odvtedy sa na odpalisko postavil ešte päťkrát a dal si pauzu. Po desaťročnej odmlke sa však vracia v Mario Golf: World Tour.

Séria Mario Golf nikdy nekládla na piedestál simuláciu, skôr sa sústredila na jednoduchú a hlavne okamžitú zábavu, ktorú autori zvykli obohatiť o výber zaujímavých prvkov. Najviac tak konkuruje sérii Everybody's Golf od Sony, avšak aj medzi týmito dvomi hviezdami arkádového golfu vieme nájsť množstvo rozdielov. O hru sa opäť stará štúdio Camelot a dalo by sa povedať, že je prierezom niekoľkými smermi, ktorými sa uberali predchádzajúce časti. Prináša tak pestrú zmes známych prvkov, ktorej sa však nováčikovia nemusia báť. Osvojenie základov je otázkou pár desiatok minút a potom už je to len o zábave.

Prvky predchádzajúcich inkarnácií sa stretávajú na jednom mieste. V Hríbikove prebieha prestížny golfový turnaj a vy ste medzi pozvanými. Nehráte za inštalatéra, ani za obsesívnu unášanú princeznú. Tu hráte sami za seba. So svojim Miikom, za svoju krajinu (prekvapivo vo výbere nechýba Slovensko) a nakoľko World Tour stojí za svojim menom, nerobíte to len sami pre seba, ale aby ste sa mohli porovnávať s celým svetom. Viac ako na hru pre jedného hráča totiž v tomto prípade Mario vsádza na online zápolenie, ktorému sa prispôsobila poriadna porcia hry.

Mario Golf: World Tour
Mario Golf: World Tour Hra vás prevedie pestrofarebnými ihriskami celého Hríbikova.
Hra vás prevedie pestrofarebnými ihriskami celého Hríbikova.


Mario Golf: World Tour Pomôcky a nápovedy sú implementované do rozhovorov s postavičkami.
Pomôcky a nápovedy sú implementované do rozhovorov s postavičkami.


Mario Golf: World Tour Aj hra na greene vyžaduje cvik.
Aj hra na greene vyžaduje cvik.





Základy vám behom pár chvíľ vysvetlí Toad. Zoznámi vás s golfovým slovníkom, pravidlami, základmi a rozdielmi v ovládacích schémach, prispôsobí ovládanie podľa toho, či ste ľaváci alebo praváci. Toto všetko si precvičíte v konkrétnych lekciách a sprevádzať vás bude aj počas hry prostredníctvom rýchlych tipov. Potom vás už nič nezdržiava a môžete sa vrhnúť na ihrisko, aby hra zistila váš handicap. Ten sčasti determinuje váš postup a taktiež predstavuje aj akýsi orezaný RPG prvok, kde sa síce nelevelujete, no postupne sa vzhľadom na váš progres mení váš handicap.

Základnú hernú ponuku tvoria dva režimy - Quick RoundCastle Club. V prvom menovanom si môžete zahrať rýchle singleplayer kolá s rôznymi nastaveniami, verejné aj súkromné turnaje s rýchlymi voľbami a nakoniec versus lokálne (bohužiaľ bez podpory Download play), online s priateľmi a aj online v rámci komunity hry. Okrem toho tu nájdete aj sériu výziev umiestnenú do piatich rôznych rezortov, pričom vaše úlohy sú rôzne. Zbierate mince, prechádzate kruhmi, súperíte s časom a podobne. Vo všetkých týchto režimoch si môžete zvoliť jednu zo 17 postáv, pričom ich schopnosti sa líšia. Rozdiely nájdete v sile strely, prirodzenom falši alebo ovládaní.

Ovládanie hry je inteligentne rozvrhnuté, ako na jednotlivé tlačidlá, tak aj na dotykovú plochu, takže si môžete vybrať formu, ktorá vám viac vyhovuje. Navyše môžete pomocou gyroskopu meniť náhľad kamery na ihrisko. Mnoho akcií je zjednodušených, no aj tak okrem sily a smeru letu loptičky viete ovplyvniť aj jej rotáciu. Do úvahy pritom musíte brať vietor a aj tvar ihriska, prípadne konkrétne plochy, kde loptička dopadne, hlavne kvôli odrazom. Hole-in-one je tak otázkou hodín cviku aj napriek zdanlivej jednoduchosti konceptu. A hra vás vie potrápiť aj na greene, kde si musíte poradiť so sklonom a prevýšením.

Castle Club je celý golfový rezort so všetkým, čo k tomu patrí. Taktiež je hlavným prostredím hry, v ktorom strávite najviac času a to v singleplayeri aj v multiplayeri. Sprevádzajú vás ním mnohé postavičky, známe aj menej známe. Okrem nich tu samozrejme nájdete šatne, kde si môžete vyberať outfit svojej postavičky; obchody, v ktorých si môžete zakúpiť nové vybavenie alebo prehliadku svojich trofejí. Všetky tie postavy naokolo vám pomáhajú zorientovať sa,  vysvetľujú vám niektoré prvky fungovania tohto sveta, alebo si od vás pýtajú rady, ako sa môžu v golfe zlepšiť.

Problémom celého tohto rezortu je to, že je pomerne veľký, pletie sa v ňom skutočne mnoho postáv a jednoducho sa v ňom stratíte. Až na symboly, ktoré visia nad dverami, nemáte žiadnu indikáciu, kde sa čo nachádza. Aj po pár hodinách sa tu budete cítiť stratení. A najhoršie na tom je, že sú tu tréningové kurty, kurty ponúkajúce špeciálne výzvy (ktoré si musíte postupom odomykať) a aj 3 hlavné singleplayer turnaje. A hľadanie všetkých týchto možností je otravné. Hra vás, takpovediac, zdržiava od samotného hrania, len aby vám dala dojem kvázi sociálneho života  a to je síce najskôr pekné na efekt, no neskôr otravné.

Po pár hodinách už budete mať hlavné singleplayerové turnaje za sebou, no aj tak ich nemôžete úplne hodiť za chrbát. Cvik robí majstra a kým dostať sa do hry je jednoduché, zvládnuť ju na úrovni, s ktorou môžete súperiť s hráčmi po celom svete, si vyžaduje ďalšie hodiny tréningu. Takže ich stále opakujete, skúšate sa predháňať vo výzvach a začínate sa pomaly oťukávať v hraní online. Z hlavnej haly Castle Clubu stačí zbehnúť dolu schodmi a tam na vás čaká multiplayerové lobby.

Turnaje prebiehajú v niekoľkých kategóriách, ktoré som uviedol už vyššie, hlavne sú však regionálne diferencované, aby ste si mohli zvoliť prostredie, ktoré vám skôr vyhovuje. Môžete sa tak pustiť do súperenia s celým svetom, ale taktiež aj s Európou navôkol. Systém turnajov je jednoduchý. Prebiehajú niekoľko dní a stačí, aby ste si z ponuky vybrali. Dostanete sa na ihrisko s prednastaveným počtom jamiek aj náročnosťou a sami ho aj odohráte. Spoločnosť vám robia ghost dáta súperov, ktorí už hrali. S nimi sa zatiaľ môžete porovnávať a po odohraní všetkých jamiek môžete taktiež sledovať aktuálny vývoj turnaja. Potom stačí už len čakať na konečné výsledky a tešiť sa na vyhlásenie, pri ktorom známe postavy z Hríbikova rozdávajú ocenenia Miikom.

Podobne ako tomu je napríklad v Mario Kart 7 alebo v Mario Tennis Open, aj v Mario Golf je online komponent najsilnejšou stránkou a funguje výborne. Nebyť toho, že je turnajové lobby schované pod nejakými schodmi, by mu nebolo čo vytknúť. Je to rýchle, prehľadné a hlavne zábavné. Hra len teraz vyšla a už sa o ňu Nintendo ukážkovo stará. V tomto momente sú naplánované desiatky oficiálnych turnajov až do polovice augusta, takže sa nemusíte báť, že by v hre bolo niekedy hluché miesto. Výber v rámci Európy aj zvyšku sveta je obrovský.

Mario Golf: World Tour
Mario Golf: World Tour V golfovom klube budete často blúdiť.
V golfovom klube budete často blúdiť.


Mario Golf: World Tour Výber postavy ovplyvňuje štýl hry.
Výber postavy ovplyvňuje štýl hry.


Mario Golf: World Tour Radi sa budete učiť zvládať úskalia ihrísk.
Radi sa budete učiť zvládať úskalia ihrísk.





Vyhrávaním turnajov offline aj online získavate ďalšiu výbavu, ako napríklad palice, obuv, rukavice a podobne. Nové vybavenie vylepšuje vaše štatistiky a predstavuje tak ďalšiu súčasť jemných RPG prvkov v hre. Vďaka novej palici napríklad dostrelíte ďalej, vďaka novým rukaviciam sú vaše rany presnejšie. Čím viac výhier máte za sebou, tým lepšie dokážete hrať aj vďaka výhram. Taktiež ak získate kostým nejakej postavičky, váš Miik čiastočne preberie jej schopnosti. Na prvý pohľad sa takýto systém môže zdať neférový, ale aj so základnou výbavou sa viete v online turnaji pohybovať zhruba v strede tabuľky.

Graficky hra nie je na zahodenie, ale je to typická "mariovina" na 3DS a teda je spracovaním a art štýlom veľmi podobná ďalším hrám zo série. Vyzerá teda štandardne dobre. Škoda však, že 3D efekt viac nevynikne. Oveľa viac ale poteší hudba, ktorá ani po niekoľkých dlhých večeroch neomrzí. Na svedomí ju má Motoi Sakuraba, tradičný skladateľ série, ktorý naposledy spolupracoval napríklad na Bravely Default.

Mario Golf: World Tour trpí niekoľkými nepríjemnými neduhmi. Zbytočne zdržuje od toho najdôležitejšieho – od hrania golfu. Keď sa však k nemu dostanete a prehryziete sa cez chodby golfového klubu, prichádza tá správna zábava. Singleplayer by mohol obsahovať viac ihrísk, ale tie asi neskôr prídu formou DLC. Najväčšia porcia zábavy vás však čaká v multiplayeri, ktorý funguje na výbornú. Pestrofarebná zmes herných prvkov predchádzajúcich inkarnácií Mario Golfu tak vytvára návykový mix, ktorý rozhodne stojí za zváženie a to aj v prípade, že tomuto športu neholdujete.


napísal matus_ace 2.5.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
MARIO GOLF: WORLD TOUR
+ jednoduchá a chytľavá hrateľnosť
+ aj pre hráčov, ktorým golf nič nehovorí
+ online komponent
+ hudba
+ vylepšovanie výbavy a motivácia stále hrať
- už teraz sa počíta s DLC prostrediami
- v golfovom rezorte ľahko zablúdite
- chýba Download play alebo multiplayer na jednej konzole


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo / Camelot Software Planning
Štýl: Šport
Dátum vydania: 2. máj 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19532)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk