BATTLE PRINCESS OF ARCADIAS

BATTLE PRINCESS OF ARCADIAS

7.5

Princezná na bojovom chodníčku

Recenzia na PS3 verziu

Niektoré hry zaberú 50 GB a ide vás poraziť, keď ich dlhšie ťaháte ako hráte. Iné majú skromných 500 či 1000 MB a investujete do nich 30 hodín. Battle Princess of Arcadias patrí do druhej kategórie. Nenápadný digitálny titul od NIS America spája tri žánre do jedného celku. Akčná sekačka, RPG i stratégia sa hlásia o slovo a priazeň grindujúcich fanúšikov.

Hlavná hrdinka, bojová princezná Plume, sa v minulosti raz osvedčila ako chrabrá ochrankyňa kráľovstva Schwert. Jej pomoc je opäť potrebná, mier sa z krásnej zeme vytratil, keď ju začali ohrozovať monštrá a treba regrutovať množstvo bojovníkov, aby zakročili pod vedením princeznej. Battle Princess of Arcadias vychádza z produkcie NIS America a prekvapivo nemá taký hlboký príbeh ako najväčšie série. Je tu solídna porcia dialógov a narazíte na kopu pestrých postáv, zásadne zvraty v deji sa ale nekonajú. Hráči môžu byť prekvapení, že zauzlenie diania príde v druhej tretine a bude i pár dramatických momentov pred finále, no toto nie je povahovo ťažká príbehová JRPG. Ale postavy sú rozmanité, často vtipné. Dvojica Yuni a Sigurth drží nad všetkým ochrannú ruku a má zaujímavé výmeny názorov. Raltz sa nevie rozhodnúť pri ničom a Odette má dvojakú náturu. Je pokojný typ, ale totálne nespútaná na bojisku. Hra obsahuje veľa archetypov, no dialógy sú zábavné a dobre plynú, čo medzi bojom padne neraz vhod. Fakt je, že nebudete hrať kvôli zápletke, motivácia spočíva v niečom inom.

Battle Princess of Arcadias
Battle Princess of Arcadias Aj 2D grafika prináša miestami úžasné efekty a frenetické boje.
Aj 2D grafika prináša miestami úžasné efekty a frenetické boje.


Battle Princess of Arcadias Súboje s bossmi nasadzujú totálne nevyvážené počty HP v ich prospech.
Súboje s bossmi nasadzujú totálne nevyvážené počty HP v ich prospech.


Battle Princess of Arcadias Po dosiahnutí 30. levelu sa odhaľuje kopa nových bojových možností.
Po dosiahnutí 30. levelu sa odhaľuje kopa nových bojových možností.





Menej hutný dej absentuje kvôli vyššie uvedenému triu žánrov a Battle Princess of Arcadias má bližšie k bojovke s prvkami RPG ako k tradičnej epickej výprave. Do misií vyrazíte zo zabezpečeného kráľovského mesta, kde sa dostanete k trónu, svojej komnate, na záhradu či na menšie námestie s obchodmi. Odtiaľ vedie cesta na mapu kráľovstva a do okolitých regiónov, kde si vyberáte ďalšiu misiu.

Čakajú vás tri typy misií a učíte sa rozličné štýly boja. Najčastejšie vás čaká klasický súboj skupiny na čele s hrdinkou proti nepriateľom roztrúseným v leveli. Hýbete sa zľava doprava a pred vami (i za vami) sa solia oponenti - monštrá rôznych druhov, lietajúce typy, pandy, hmyz. Kosíte ich základným i špeciálnym úderom, vystačíte si s dvomi tlačidlami a vytvárate kombá (pravda, na ne potrebujete zapojiť aj pohybové tlačidla, aby bol výpad úspešný). V pravej časti obrazovky sa vám počíta počet zásahov. Magická stovka sa cení, zber predmetov je samozrejmý a cesta zaberie 5 -15 minút - podľa levelu. Občas treba pri postupe odhaliť pascu či zdolať prekážky. Je to najčastejší typ levelu a hrdinka si zgustne na nepriateľoch. Bežné súboje sú výživné pre ďalšie postavy, aby zvýšili svoju úroveň. Neskôr totiž zistíte, že na výber je až 8 postáv, no na odlišnom leveli a budete chcieť, aby sa k sebe výkonnostne priblížili a mohli ste ich nasadiť do ďalších akcií. Na to je potrebné trénovať postavy postupne, nájsť si systém, prípadne opakovať lokality. Už základný súbojový systém je dostatočne pestrý, nemôžete sa sťažovať na slabú variabilitu či malý počet kombinácií úderov alebo členov svojho tímu. Motiváciou pre každý boj je aj prísun peňazí.

Druhým typom je skirmish, kde už potrebujete nastúpiť s poriadnym regimentom. Váš tím sa rozdelí na dve časti. Zadná línia je zábezpeka v boji a predná čelí vlnám nepriateľov, pričom sólo hráč vzdoruje a snaží sa zahlušiť nielen bežných protivníkov, ale najmä lídra. Za to získava časť morálky a čím je morálka vyššia, tým skôr budete môcť rozpútať silnú deštrukčnú vlnu, ktorá výrazne pomôže. Morálka je háklivá vec, potrebujete ju aj kvôli zadnej línii. Napríklad ak je línia porazená, časť morálky je fuč a ak potrebujete vymeniť sily, treba z morálky niečo investovať, aby nastala zmena. To znamená, že skirmish už nie je iba akčná záležitosť, hoci sólo hráč seká hlava-nehlava, ale skôr malá stratégia, kde treba dobre plánovať nasadenie línií, zvážiť level či typ a vhodne nasadiť lídra. Do ľadového sveta budete tiahnuť s ohnivým protiútokom a naopak. Neskôr nájdete cestičky ako meniť líniu a neprísť o morálku, na to sa ale potrebujete dostať ďalej a poznať systém. A vyžaduje si aj peniažky na investície do tried rôznych bojovníkov v barakoch. Hrdinka grinduje, postavy tiež, ale na určitý postup platí iba stará dobrá zlatá mena.

Tretím typom sú takzvané Siege Battles. Tie pripomínajú osvedčené boje s bossmi, nenarazíte na ne príliš často, no opäť si vyžadujú nemalý kus taktiky. Boss má štandardne štít alebo silnú defenzívu, ktorú treba zraziť na nulu. Až potom sa môže do súpera oprieť líder, ďalšie postavy a šiť do neho údery, čo im sily stačia. Potom si boss štít obnoví a situácia sa opakuje, kým protivníka nezdoláte nadobro. Keďže bossovia majú kvantum HP, potrvá to veľa kôl. V takýchto súbojoch čakajú najväčšie monštrá a práve tu sa hodia aj špeciálne údery, ktoré získate po vyplnení ukazovateľa morálky. Mocná deštrukcia v správnom momente (boss bez štítu) zaberie.

Trojica typov misií jasne rozlišuje medzi základnou akčnou RPG (bežné súboje) a skôr taktickými vložkami (Skirmish a Siege), ale z kvantitatívneho hľadiska strávite väčšinu času (cca dve tretiny) práve v bežných súbojoch. Tie sú najlepšie na grind, získavanie vyšších levelov i peniažkov na tréning v barakoch. Dokonca by som odporúčal tie najlepšie levely aj pravidelne opakovať (robím tak pri každom zapnutí hry, aby som posunul level vyššie a potom sa pustil do novej porcie).

Battle Princess je odlišný zážitok ako sa očakáva. Hutný dej a akčné levely nahradilo spojenie dobrej akcie s RPG prvkami a istou mierou taktiky. Je pravda, že opakovanie misií pomôže zvýšiť level, no Skirmish i Siege náplň je strategická a nepriateľ uvažuje rovnako ako vy. Nemáte misiu pod kontrolou ako v akčnej verzii, kde stačí umne sekať a rozdávať kombá. Fakt je, že po 15 hodinách sa náplň začne opakovať a do finále sa už veľa obmien nedočkáte, ale trojaká náplň vás dokáže baviť dostatočne dlho.

Obtiažnosť hry je dosť nevyrovnaná. Na jednej strane narazíte na ťažké Skirmish i Siege momenty, no na druhej strane, aspoň neprichádza tradičná Game Over obrazovka. Dokonca pri smrti v boji ostávajú hráčovi nadobudnuté skúsenosti a vráti sa späť do mesta, aby vyrazil znovu do boja.

Battle Princess of Arcadias
Battle Princess of Arcadias Snežné a ľadové prostredia sú ako balzam na dušu po ohni a vyčačkanom kráľovstve.
Snežné a ľadové prostredia sú ako balzam na dušu po ohni a vyčačkanom kráľovstve.


Battle Princess of Arcadias Na kráľovskom nádvorí majú takmer každé dvere svoju funkciu a možnosti pre hráčov.
Na kráľovskom nádvorí majú takmer každé dvere svoju funkciu a možnosti pre hráčov.


Battle Princess of Arcadias Pandy, pandy, pandy, asi najčastejší nepriateľ, žiaden ohrozený druh.
Pandy, pandy, pandy, asi najčastejší nepriateľ, žiaden ohrozený druh.





Osobne kvitujem grafickú stránku, ktorá sa síce spolieha na množstvo kreslených a rozprávkových pozadí, ale najmä má svetlú paletu a vyzerá na PS3 výborne. Svojská krajina, postavy i pestré zloženie farieb robia z Battle Princess jedinečný titul a treba nastražiť aj uši. Soundtrack strieda bláznive J-Pop melódie a pár J-Rock skladieb, ktoré vás správne naladia do boja. NIS America ponecháva v hre aj japonský dabing, čo dokresľuje pôvodnú atmosféru.

Battle Princess of Arcadias je v konečnom zúčtovaní chytľavá a neskôr strategicky orientovaná akčná RPG, ktorá mieša viaceré žánre do interesantného celku. Nemá košatý príbeh, skôr dobré postavy so zábavnými dialógmi, ale samotná herná náplň je vďaka trojici druhov levelov variabilná a stále motivujúca. Nevyhnete sa grindingu, opakovaniu levelov, ale vydriete to a potom pri každom páde bossa postupe naberiete energiu a chuť ísť až do konca. Je to jedno z milých prekvapení tohto roka.


napísal Korec 15.9.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
BATTLE PRINCESS OF ARCADIAS
+ zaujímavé postavy a dialógy
+ tri typy levelov
+ chytľavá akcia a súboje proti presile
+ taktická zložka Skirmish a Siege misií
+ pestrá paleta nepriateľov i bossov
+ svojská grafika
+ originálny soundtrack a japonský dabing
- opakovaná náplň v poslednej tretine
- miestami nutný grinding


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: NIS America / ApolloSoft
Štýl: Akcia / RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18397)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk