ENDLESS LEGEND

ENDLESS LEGEND

9.0

Zrod jednej fantasy legendy

Recenzia na PC verziu

Jestvujú hry, ktoré nemajú honosnú reklamu a predsa sú výborné a zaslúžia si pozornosť. Do tejto kategórie patrí aj Endless Legend. Napriek skromnej prezentácii sa jedná o veľmi zaujímavú ťahovú stratégiu, ktorú môžeme pokojne zaradiť medzi to najlepšie, čo sa tento rok urodilo. Veľavravná známka pri hodnotení nenechá azda nikoho na pochybách, že sa jedná o kvalitný titul.

Pri štarte hry si zvolíte niektorú z bezmála desiatky frakcií a niektorú zo siedmych obtiažností. Určíte veľkosť sveta, povrch, topografiu a počet súperov. Môžete sa postaviť na čelo divokých chodcov, ktorí sú spriaznení s prírodou, stanete sa lídrom kočovníkov, sebavedomých mágov, okultistov alebo jašterov. Každá strana má odlišnú architektúru, jednotky a tiež filozofiu a poslanie. Na dosiahnutie cieľa však vždy treba vynaložiť všetky sily a expandovať. Hru spustíte v režime pre jednotlivca alebo s možnosťou pripojenia vašich priateľov, prípadne otvoríte bránu každému, kto sa chce pridať.

Mapa s osadníkom a krajina, po ktorej sa pohybujete, vám bude povedomá. Presne v štýle Civilization založíte mesto, ale tým nezískate len metropolu, ale rovno celý sektor, v ktorom ste sa udomácnili.  Nasleduje vývoj, výstavba a  produkcia jednotiek, ale tu už sa začínajú vo väčšej miere prejavovať rozdiely oproti civilizáciám Sida Meiera.
 
Alfou a omegou rozvoja je získavanie nových technológií, ktoré si vyberáte v menu výskumu. Pred sebou uvidíte šesť kruhov, ktoré reprezentujú vývojové epochy. Aby ste postúpili do nasledujúcej éry, musíte vždy získať deväť objavov z tej predošlej. Okamžite môžete nastaviť poradie, v akom budú postupne vyvíjané nové technológie. Na základe vlastných priorít určíte, či v nasledujúcich kolách vyviniete nové jednotky, budovy, ideológie alebo pokročilé zbrane. Neraz bude rozhodovanie náročné, pretože zužitkovať sa dá všetko.

Endless Legend
Endless Legend Pri stretnutí s nepriateľmi sa časť krajiny zmení na ohraničené bojisko.
Pri stretnutí s nepriateľmi sa časť krajiny zmení na ohraničené bojisko.


Endless Legend Mestá majú rôznu architektúru, rastú a s nimi sa rozvíja aj okolie.
Mestá majú rôznu architektúru, rastú a s nimi sa rozvíja aj okolie.


Endless Legend Výskum je rozdelený do šiestich období a každé zahrňuje sériu technológií.
Výskum je rozdelený do šiestich období a každé zahrňuje sériu technológií.





Vynájdené budovy sa dajú stavať priamo v meste alebo na ložiskách v privlastnenom sektore. V meste navyše môžete pristavovať dištrikty, čím zväčšíte jeho celkovú rozlohu aj výnosy. Sídlo rastie a zvyšuje sa počet jeho obyvateľov. Ľudkovia však nepredstavujú iba štatistické údaje, ale reálnych robotníkov, ktorí sa zobrazujú v hospodárskej tabuľke v podobe prenosných figúrok. Tie môžete presúvať medzi položkami s jedlom, produkciou, vedou, cenným prachom a vplyvom. Tým určíte, koľko sa v meste dopestuje potravín a úmerne tomu pribudnú ďalší robotníci, ako rýchlo potrvá výskum, ako rýchlo sa budú vyrábať jednotky a budovy, koľko získate financií a bodov vplyvu.

Robotníkov v hospodárskej tabuľke môžete natlačiť do jednej položky alebo ľubovoľne rozhádzať a to spolu s modifikátormi a hospodárskou plochou mesta určí hodnoty nasledujúcich výnosov. Takže ak napríklad potrebujete rýchlo vyrábať, najviac figúrok presuniete do produkcie a ak chcete čo najskôr nové technológie, premiestnite robotníkov do okienka vedy a výskumu. Treba však sledovať všetky položky, inak to môže mať negatívny vplyv na obyvateľov, ktorí môžu byť z rôznych príčin nespokojní, potom rebelujú a ekonomika ide dolu vodou. Na rovnakom princípe fungujú aj ďalšie mestá, ktoré založíte alebo dobyjete v ďalších sektoroch. Ak toho bude na vás priveľa, môžete využiť automatických guvernérov,  ktorí dozerajú na sídla za vás. Potom sa môžete v pokoji venovať  potulkám po krajine, ktorá skrýva mnoho prekvapení.

Po mape sa pohybujete s vašimi vojskami, prípadne osadníkmi. Objavíte rôzne ruiny, z ktorých okamžite vydolujete extra suroviny, prípadne artefakty. Cestu vám skrížia pohybujúce sa neutrálne armády, ktoré treba spacifikovať. V neposlednom rade sa zoznámite aj s lídrami iných frakcií. Na obrazovke sa objaví diplomatické okienko a môžete začať diplomatické rozhovory. Možnosti komunikácie sú spočiatku obmedzené a zahrňujú komplimenty, výstrahy a uzatvorenie hraníc. Po úspešnom výskume sa dajú uskutočniť rôzne dohody a v pokročilej fáze hry aj vytvoriť aliancia. Každý diplomatický návrh, ktorý prednesiete vy, vás oberie o určený počet bodov vplyvu. Každú audienciu teda treba zvážiť.

Lídri všetkých už známych frakcií sa zobrazujú na obrazovke s polkruhovými líniami. Ich poloha na nákrese jasne dáva najavo, aké sú vaše vzájomné vzťahy. Na začiatku je to status studenej vojny, čiže neutrálny stav, pri ktorom môžete prechádzať cez územia svojho suseda. Vzájomný boj v neutrálnych sektoroch nie je považovaný za porušenie prímeria. V prípade agresívneho aktu na osvojenom území už ale dochádza k vojne a nepriateľský líder sa posunie na zadnú líniu.  Ak ste však s niekým zadobre a dohodnete sa na mieri alebo spojenectve, postava vládcu sa posunie dopredu.

Pri prehľadávaní krajiny, produkcii a jednaní máte voľnú ruku, ale usmerňujú vás primárne úlohy pre vašu frakciu, ktorá nemusí zvíťaziť len vyhladením nepriateľov, ale napríklad ekonomickým alebo technologickým rozvojom.  Záleží od konkrétnej veľmoci. Za splnenie úloh dostanete cenné suroviny a ďalšie odmeny, takže sa im poplatí venovať. Zadania sú pomerne rozmanité a niekedy vyžadujú splnenie viacerých podmienok. Napríklad navštívenie viacerých okultných miest, zadováženie surovín, zvýšenie produkcie  alebo šírenie mierového poslania.

Okrem hlavných môžete plniť aj vedľajšie úlohy. Najčastejšie sa k nim dostanete pri komunikácii s neutrálnymi opevneniami a dedinkami, ktoré sa spravidla nachádzajú vo vašom sektore. Je vo vašom vlastnom záujme, aby ste sa s nimi vysporiadali. Spočiatku to bude možné len plienením, ale po úspešnom výskume pribudne možnosť podplatiť neutrálov cenným prachom alebo prijať ich úlohu. Po splnení podmienok sa pridajú k vám a budete z toho profitovať. Zaujímavou možnosťou je aj asimilácia týchto malých nezávislých frakcií. Bude vás to stáť pomerne dosť bodov vplyvu, ale získate tým permanentný bonus a navyše môžete vo všetkých mestách produkovať jednotky pridruženej strany.

Možno ste postrehli, že pri akýchkoľvek jednaniach sú dôležité body vplyvu. Ale tie majú aj ďalšie využitie. V pravidelných intervaloch (s upozornením v predstihu) je predostretý simulačný plán vášho impéria, kde pomocou tých istých bodov na akomsi terčíku posúvate značky do štyroch strán. Každý smer reprezentuje jednu oblasť - vojenskú, ekonomickú, expandovanie frakcie, vedu a výskum. Umiestnené značky s čoraz vyššou hodnotou určujú vaše globálne bonusy, ktoré začnú platiť v nadchádzajúcom období a až do ďalšieho plánovania.

Tvorivé nápady autorov sa prejavili aj v boji. Každá frakcia má síce iba štyri jednotky (vrátane osadníka) ale po asimilácii malých neutrálnych frakcií pribudnú ďalšie posily. Môžu to byť (trochu vypasení) kentauri, rôzne druhy kreatúr alebo dokonca okrídlení démoni, ktorých potom ľubovoľne produkujete v mestách. Všetky jednotky sa navyše dajú vylepšovať. Stačí editovať či vytvoriť nový dizajn a priradiť bojovníkovi alebo kreatúre lepšiu zbraň, časti brnenia a doplnky. Nie je to zadarmo, ale po úpravách a pomenovaní môžete produkovať vynovenú jednotku s podstatne lepšími vlastnosťami, napríklad efektnejším útokom alebo rýchlejším pohybom. Veteráni krstení bojom navyše získavajú skúsenosti a levely, čo tiež zlepšuje ich vlastnosti. Armáda môže byť vytvorená z niekoľkých jednotiek, ktoré presúvate po krajine alebo môžu popri domobrane chrániť mesto. Treba pritom ale myslieť aj na to, že za vydržovanie ozbrojených síl sa permanentne platí.

Vojská sa teda svojimi možnosťami približujú povahe hrdinov ako ich poznáme z mnohých stratégií či RPG, čo ale neznamená, že táto hra nemá vlastných bohatierov. Hrdinovia v Endless Legend majú podobné možnosti ako jednotky a k tomu niečo navyše. Takže okrem lepšej výzbroje a extra priestoru na podporné doplnky majú aj  strom schopností, kde sú odomykateľné prvky, ktoré môžu byť všeobecné alebo sa týkajú povolania či frakcie.  Hrdina s vysokým levelom môže vhodne investovanými bodmi dramaticky zlepšiť svoje vlastnosti aj parametre priradených jednotiek, prípadne zabezpečí bonusy pre vaše mestá. V prípade úmrtia sa nebohý ocitne v akadémii, kde sa zotavuje 20 kôl a hoci sa zdá, že je to krátky čas, rýchlo pochopíte, že bez skúseného hrdinu je vaša veľmoc citeľne zraniteľnejšia. Našťastie sa v markete okrem surovín a vojakov dajú kúpiť aj noví hrdinovia, aj keď ceny za ich prisvojenie nebývajú malé.

Endless Legend
Endless Legend Na bojisku sa stretávajú hrdinovia, vojaci a rôzna háveď.
Na bojisku sa stretávajú hrdinovia, vojaci a rôzna háveď.


Endless Legend Diplomatické jednania vyžadujú body vplyvu. Možností pri vyjednávaní je čoraz viac.
Diplomatické jednania vyžadujú body vplyvu. Možností pri vyjednávaní je čoraz viac.


Endless Legend Táto pavučina znázorňuje plán vývoja impéria s náležitými bonusmi.
Táto pavučina znázorňuje plán vývoja impéria s náležitými bonusmi.





Boj nie je veľmi zložitý, ale ponúka dostatočné taktické možnosti. Spravidla trvá len 6 kôl, ale to väčšinou stačí na porazenie všetkých jednotiek súpera. A ak náhodou nie, skončí sa to nerozhodne. Pred bojom najskôr určíte útočný, obranný alebo pasívny režim vojska. Potom rozložíte svoje jednotky priamo na mape, kde sa ale vytvorí improvizované ohraničené bojisko. Udelíte príkazy vašim zverencom alebo sa spoľahnete na predvolený režim a ukončíte kolo. Bojovníci, vrátane hrdinov, sa pohybujú, útočia a liečia na základe svojej výzbroje a schopností. Boj je nenáročný, zrozumiteľný, nie zbytočne dlhý a pritom premyslený. Zahrňuje aj obliehanie miest, ktoré potom stagnujú, až kým sa o ich osude nerozhodne v boji. Ak sa vám ale bitky zunujú, zvolíte automatický výsledok.

V Endless Legend môžete nájsť prvky viacerých známych stratégií, teda nie len Civilization, ale tvorcovia pridali aj poriadnu dávku vlastných nápadov. A možno vám niečo pripomenie aj známy fantasy seriál (respektíve knihy) Hra o tróny. Krajinu v hre totiž v neurčitých intervaloch postihne zima s mrazivým vetrom. Trvá síce pomerne krátko, len niekoľko ťahov, ale poriadne sužuje všetkých obyvateľov a dokáže nabúrať vašu ekonomiku. V zime sú totiž oveľa menšie výnosy, prináša rôzne hospodárske postihy, spomaľuje regeneráciu jednotiek, zhoršuje ich dohľad a spomaľuje pohyb. O to priaznivejšie je dlhodobé leto, ktoré potom nastane.

Grafika hry je pekná, moderná, aj keď je všetko občas príliš farebné. Ale zorientujete sa vcelku bez problémov. Hoci užívateľské rozhranie, zvlášť produkčné menu natlačené v ľavom dolnom rohu obrazovky, mohlo byť navrhnuté trochu lepšie. Krajinu tvorí rôzny terén, od púšte až po lesy a hory a všetko sa navyše mení v zimnom období, keď všade fúka mrazivý vietor a padá sneh. Povrch sa dá priblížiť a vzdialiť až natoľko, že maketa krajiny posiatej objektmi sa zmení na mapu so značkami miest a jasne odlíšenými sektormi. Hra beží plynule, až na vyskakovacie okná s odkazmi, ktoré sa neskôr zobrazujú trhane. Zaujímavo pôsobí návrat do hry, keď sa najskôr zjaví jednoliata masa a z nej sa v priebehu  niekoľkých sekúnd vymodeluje krajina. Ozvučenie je dobré a hudba s nevtieravými dobrodružnými motívmi hre pristane.

Autori vesmírnej stratégie Endlesss Space presedlali na fantasy v titule Endless Legend a odviedli kus dobrej práce. Po absolvovaní výukového scenára môže hra pôsobiť dosť jednoducho, ale postupne zistíte, že je v skutočnosti veľmi komplexná. Tvorcovia vytvorili čarovnú  stratégiu, ktorá síce stavia na základoch Civilization a ďalších ťahoviek, ale pritom ide svojou vlastnou cestou, ktorá je lemovaná vydarenými nápadmi a výbornou hrateľnosťou. Výsledok je pôsobivý.

Endless Legend
Endless Legend Jednotlivé územia majú rôzne výnosy a to treba brať do úvahy pri výstavbe mesta.
Jednotlivé územia majú rôzne výnosy a to treba brať do úvahy pri výstavbe mesta.


Endless Legend Hrdinovia aj jednotky sa dajú vylepšovať rôznou výbavou, ale hrdinovia majú naviac strom schopností.
Hrdinovia aj jednotky sa dajú vylepšovať rôznou výbavou, ale hrdinovia majú naviac strom schopností.


Endless Legend Takto sa znázorňujú vaše diplomatické vzťahy so všetkými primárnymi veľmocami.
Takto sa znázorňujú vaše diplomatické vzťahy so všetkými primárnymi veľmocami.





napísal uni 31.10.2014
Páči sa mi! (+1)
9.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
ENDLESS LEGEND
+ komplexný manažment miest s rozdeľovaním robotníkov
+ RPG prvky hrdinov aj jednotiek
+ asimilácia neutrálnych sídiel a malých frakcií
+ dramatická zmena podmienok počas zimy
+ diplomacia a rôzne formy vyjednávania
+ rôznorodé veľmoci a ich ciele
- užívateľské rozhranie mohlo byť prívetivejšie
- málo vlastných jednotiek primárnych frakcií
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: 2.5Ghz Intel Core 2 Quad Q8300, 4 GB RAM, 1 GB VGA, Windows Vista/7/8


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Iceberg Interactive / Amplitude Studios
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 20. jún 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18409)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk