WORLD OF FINAL FANTASY

WORLD OF FINAL FANTASY

8.5

Zábavný svet plný starých známych

Recenzia na PS4 verziu

Počas tejto jesene ľahko nadobudnete pocit, že distribútori - a najmä SquareEnix - chcú fanúšikom dokázať, že zlatá éra JRPG a majestátnych sérií nekončí. Kedy naposledy sme dostali v priebehu dva a pol mesiaca rovno štyri tituly z legiend Dragon Quest a Final Fantasy? Zaznávaný Dragon Quest dorazil po 16 rokoch v parádnom retre DQ VII a  hráči laškujúci s Minecraftom si môžu skúsiť Dragon Quest Builders. A pri Final Fantasy sú pripravené väčšie výzvy: mimoriadne očakávaná pätnástka a ešte aj nenápadný titul World of Final Fantasy, o ktorom dlho neviete, čo si myslieť.

Ten pocit pretrváva aj počas prvých hodín hrania. Je to zmenšené Final Fantasy a bude mať aj kratšiu hernú dobu? Je to najprístupnejší diel pre začiatočníkov a ideálna šanca pre vstup do nového sveta? A čo znamená obrovské množstvo tutoriálov a mechanizmov, ktoré sa nepodobajú na minulé? Má hra šancu byť majestátna a epická ako číslované časti s poriadnym záporákom alebo bude skôr odľahčená? A prečo v nej vystupujú starí známi a nenápadne sa predháňajú v tom, kto bude mať najlepší výstup?

Dojmy z prvých herných seáns sú zhodné. Vždy sa ponoríte do sveta, objavíte nové súčasti, postavy i miesta, no stále neviete, o čo ide. Na začiatku jeden svet, odtiaľ portál do iného, svojsky funguje, má mytológiu i problémy. Nebudú chýbať ani politické pletky, snaha o podmanenie kráľovstiev či túžba po nezávislosti. Prídu aj poriadni bossovia, ktorí vás vyzvú na otestovanie nadobudnutých skúseností. No po postupnom vytriezvení z neznámych elementov a fantastických javov odkryjete hlavný príbeh, kde zohrá istú úlohu amnézia a získavanie spomienok. Vaše podozrenie na nečakane prázdny svet, kde najprv striehnu tri postavy, treba otočiť. A Grymoire, fantastický svet, kam sa presuniete, skrýva obrovský potenciál a je plný iných postáv, miest i monštier a slúži ako pravá oslava 30. výročia série.

World of Final Fantasy
World of Final Fantasy Súrodenci rýchlo dostanú tipy od podivného mačičkového stvorenia s úžasnými vedomosťami.
Súrodenci rýchlo dostanú tipy od podivného mačičkového stvorenia s úžasnými vedomosťami.


World of Final Fantasy Na malej ploche sa často strhne mela medzi 10 až 12 bojovníkmi, keď sa rozložia veže...
Na malej ploche sa často strhne mela medzi 10 až 12 bojovníkmi, keď sa rozložia veže...


World of Final Fantasy Krásna ukážka boja na vežiach v dvoch podobách: Moogle nesmie chýbať navrchu...
Krásna ukážka boja na vežiach v dvoch podobách: Moogle nesmie chýbať navrchu...





Autori vymysleli nové lokality, ktoré sa miešajú so starými známymi (Mako Reactor, Balamb Garden či Besaid). Zasadený príbeh servíruje tie potrebné elementy na sledovanie. Hoci vás často niečím prekvapí či osloví, málokedy vyrazí dych alebo už fascinuje obrovskými dejovými zvratmi či momentmi s veľkým M ako tie pamätné diely série. Autori stavili na retro z hľadiska narácie, no dve hlavné postavy neprechádzajú pestrým vývojom ako iní hrdinovia - veľké dilemy Clouda, Tify, Squalla, Rinoy či Tidusa a Yuny nečakajte. Na to, aby sa z nich stali legendy, im čosi chýba – a možno je aj ich naturel málo košatý. Ako sprievodcovia svetom však postačia a príbeh doručia.

Ako správna súčasť série aj World of FF sa hrá odlišne a naplní hlavný atribút: samostatný svet - samostatná hrateľnosť. Hoci sa náramne snaží podobať na to najlepšie z 90. rokov a osloviť veteránov i nové publikum. Vďaka tesnému štartu pred FF XV vzniká kontrast: XV ide vpred do akčného štýlu, World of FF sa poctivo drží ťahových, dokonca náhodných súbojov. Pri hľadaní postáv, objavovaní sveta či putovaní v bludiskách sa netreba báť náhlych prepadov – pekne na mape vidno, či sa v blízkosti premáva nejaká držka, čo si pýta férovku alebo by sa eventuálne mohla pridať k vám. Mix sveta starého i nového, premávanie medzi portálmi i ponáranie funguje a autori vám prichystali dobré pasáže. Spočiatku skáčete najmä v malebných exteriéroch, ale po prvých kapitolách sa dočkáte poctivých bludísk s priestorovými puzzle či prekážkami.

Čo na 100% nedoručí príbeh a svet (hoci patria medzi nadpriemerné na pomery JRPG), to prerazí súbojový systém. Je ťahový a strieda sa počas neho vaša a nepriateľská partia. Vidíte ukazovateľ v ľavej časti TV a snažíte sa najlepšie využiť šance. Najväčším elementom je angažmán systému ukladania postáv na seba – takzvaná tvorba veží z vás a kamošov. Súrodenci menia dve formy (veľkú Jiants a malú Lilikin) i logiku - možnosť ukladať pomocníkov na seba je hlavným ťahúňom World of FF. Takto vytvoríte veže až z troch postáv, pričom spoja sily, majú jeden ukazovateľ HP a výhody. Súčasne sa môžete rozhodnúť pre ich rozpustenie, čo znamená mať väčší počet členov v akcii. Keď si všimnete zloženie súperov, sú zoradení podobne - občas útočíte na skupinu, no tvári sa ako jeden subjekt, inokedy sú silnejší jedinci. Vašou úlohou bude prirodzene taktizovať. Hlavnej dvojici súrodencov chcete priradiť dobrých pomocníkov a ešte aj lavírujete medzi tým, či ich nechať v Jiants či Lilikin podobe. Veľkí musia stáť na spodnej úrovni, malí sa môžu štverať vyššie.

Ťahové menu núka osvedčené príkazy: útok, mágiu, predmet či vyvolávanie. V tomto smere niet čo pokaziť a môžete si menu nechať v modernej forme a ovládať cez funkčné tlačidlá (štvorec, kruh...) alebo zvoliť textovú podobu a klikať postupne. Možnosti súbojov sú dostatočne široké a časom sa pýtajú aj kombá postáv pre odhalenie slabín nepriateľov. Hrubá sila nestačí, hoci dobre zvolený vyvolaný spojenec veľa práce ušetrí.

Okolo pomocníkov sa strhne celá veda. Budúcich kamošov získate v boji, lákate cez ťahy či predmety. Ak sa vám ich podarí presvedčiť, priklonia sa na vašu stranu a budú vám patriť (výnimka nastane, ak sú spätí s iným majstrom – najprv ho treba poraziť). Potom ich priradíte k postavám, začnete trénovať a všimnete si aj perfektne postavenú grid sféru s vlastnosťami. Je to jeden z najlepších prvkov World of FF, ponúka veľmi solídnu variabilitu, prácu s levelmi a môžete sa vydať rozličnými smermi.

Hoci na prvý pohľad mnohí vykríknu: „Ha, Pokémon chytačka sa dostala do Final Fantasy! " nie je to úplne vhodné porovnanie. Autori nádherne šermujú s vývojom pomocníkov, transfiguráciou na silnejšie formy a tie nás opäť vrátia k taktizovaniu s vežami postáv: koho dať hore, koho nižšie, ako pospájať hrdinu a dvoch Mirage kamošov, aby boli zladení v akcii. Isteže sa sem derie aj element chceného vylepšovania repertoáru, aj vlastnej ambície pochytať ich všetkých, no rýchlo zistíte, že World of FF zašiel ďalej a to je výborné. Štvorica najčastejších aktivít prejde do krvi rapídne: zajať-poskladať-prispôsobiť-bojovať... A štúdium veľkostí Mirages – small, medium, large. Rýchlo pochopíte, kto má kde stáť a prečo.

A, samozrejme, treba sledovať všemožné vlastnosti, ktoré Mirages prinášajú. Niektorí sa lepšie orientujú v teréne a vidia skryté predmety, iní pomôžu v bludisku pri prekážkach či nepriateľoch. Vhodné dávkovanie či levelovanie sa snúbi s dobrým tempom, čo platí nielen pre prvých päť-šesť kapitol (skutočne bohaté na edukáciu), ale aj neskoršie fázy, kde sa zrazu už orientujete sami. Systémy poznáte, minimapa vás zorientuje, už je čas objaviť všetky chuťovky, postavy či malé veľké prekvapenia.

World of Final Fantasy
World of Final Fantasy Nenápadná železnica vás vedie do neprebádaných pútavých oblastí...
Nenápadná železnica vás vedie do neprebádaných pútavých oblastí...


World of Final Fantasy Interface je celkom prehľadný, nebojte sa, že si pýta takmer celú spodnú časť obrazovky.
Interface je celkom prehľadný, nebojte sa, že si pýta takmer celú spodnú časť obrazovky.


World of Final Fantasy Bigstack, to je ono. Ako si poskladať vežu za pár sekúnd a neprehlúpiť...
Bigstack, to je ono. Ako si poskladať vežu za pár sekúnd a neprehlúpiť...





Je jasné, že je to hra pre fanúšikov série, ktorí chcú objavovať drobné nuansy, ako napríklad čo skrýva bedňa na konci slepej cestičky. Alebo koľko známych mien a zmenšených postavičiek z iných dielov stretnete na potulkách. Sú tu desiatky monštier, ako vybuchujúce bomby, kaktusoví chlapci s jedovatými ihlami a všetko, čo máme na FF radi. Môcť si s nimi zmerať sily v inom súbojovom systéme s Mirages je lahôdka. Rovnako sa necháte radi prepadnúť na nečakaných miestach a postupne si vychutnať doterajšie znalosti. Tá nostalgia patrí medzi najlepšie atribúty novinky. A znalci inej série Kingdom Hearts potvrdia, že spôsob objavovania starých známych im pripomína cameo výstupy Disney postavičiek. Square-Enix teda využíva podobný systém, len sa do akcie hlásia osvedčené postavy z vlastnej série Final Fantasy.

Potom rýchlo pochopíte fungovanie, tempo a rozsah hry. Pôvodné obavy o 20 či 30-hodinový rozsah netreba riešiť, lebo World of FF zaberie viac času. Toto nie je hviezdny rýchlik Star Ocean 5, ktorý môžete preletieť aj za týždeň. Je azda škoda, že pri výbornom súbojovom systéme, zaujímavom svete a nostalgickom vzhľade sa nenašlo miesto pre epickejší príbeh či lepšie vykreslenie niektorých postáv, no tento spin-off asi nemôže mať všetko. Je však zaujímavou ukážkou, ako v roku 2016 spájať to osvedčené a súčasne nové. Vizuál na PS4 je esteticky výborný, atmosféra niektorých lokalít prenikavá a nasadenie Mirages a iných mechanizmov funkčné.

Či sa séria posunie výrazne vpred pri Final Fantasy XV, posúdime o pár týždňov. No tento silný predkrm je ukážkou, že keď autori chcú, dokážu živiť sériu ďalej, pracovať so žánrom a tešiť expertov i začiatočníkov. Dobré tempo, solídna náplň a fantastický svet sú stále cenné atribúty.


napísal Korec 2.12.2016
Páči sa mi! (+1)
8.5
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
WORLD OF FINAL FANTASY
+ zaujímavý svet plný známych postáv
+ lokality, bludiská, výzvy
+ výborný súbojový system
+ zakomponovanie Mirages, ich vývoj
+ funkčná nostalgia a mix nových prvkov
+ tempo, rozsah, celková atmosféra
- niektoré menej vydarené fázy príbehu
- slabšie vykreslenie hrdinov


RECENZIE HRÁČOV
PS Vita
PS4

Vývoj: Square Enix
Štýl: RPG
Dátum vydania:  2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk