EXPEDITIONS: VIKING

EXPEDITIONS: VIKING

7.5

Po stopách seriálu a Ragnara Lothbroka

Recenzia na PC verziu

Čo si budeme hovoriť, televízny seriál Vikingovia vzbudil veľký záujem aj u herných vývojárov a aj na základe toho sa severania častejšie objavujú v nových hrách. Tento vplyv je mimoriadne badateľný v taktickej RPG Expeditions: Viking, ktorá viditeľne kráča po stopách Ragnara Lothbroka (týmto menom je označená aj hard obťažnosť), hoci to robí veľmi sympatickým spôsobom. A súčasne je to pokračovanie titulu Expeditions: Conquistador, ktorý síce mal isté rezervy, ale aj pozoruhodné súčasti, ktoré sa vývojári pokúsili viac rozvinúť práve v novom Vikingovi.
 
Silnou stránkou hry je príbeh. Niežeby bol originálny, ale formujete ho vy sami prakticky už od začiatku až do konca. Iste, aj iné RPG vám do istej miery umožňujú ovplyvniť dej, ale Expeditions: Viking má podstatne širší záber. Hráč má absolútnu voľnosť pri svojom konaní a rozhodovaní, čo samo osebe zaručuje vysokú znovuhrateľnosť. Dobýjať Britské ostrovy a popritom chrániť svoju domovskú osadu totiž môžete vždy trochu inak. Po smrti svojho otca, vodcu klanu, najskôr bojujete o právo viesť svoj ľud. Hneď na začiatku sa konfrontujete s niekoľkými postavami, s ktorými sa môžete vysporiadať rôznymi spôsobmi. Stanú sa vašimi nepriateľmi, ktorých zabijete alebo vyhostíte, ale viete ich aj vyzvať k spolupráci, priviesť na svoju stranu, a dokonca môžu bojovať po vašom boku. A to sa ešte len rozbiehate.

Oveľa viac sa toho udeje po vyplávaní na more a zakotvení pri novej pevnine. Ste Vikingovia, nájazdníci, a tak môžete hneď po vyskákaní z člna vyplieniť kresťanský chrám a zmasakrovať miestnych dedinčanov - a odviesť si odtiaľ kňaza, s ktorým sa možno napokon aj spriatelíte. Koho vám to pripomína? Alebo im naopak pomôžete zbaviť sa banditov, no ešte je tu aj možnosť pridať sa k týmto výtržníkom a zmanipulovať ich. Vaše počínanie sa odrazí na správaní obyvateľov niekoľkých veľmocí a ich vládcov, ktorých skôr či neskôr vyhľadáte. Potrebujete totiž spojencov pri svojom dobýjaní, nových obchodných partnerov a aj remeselníkov, ktorých dokážete prilákať do vášho osídlenia na pobreží. Hra zahrňuje aj prikupovanie a vylepšovanie rôznorodých budov a objektov (farma, kováčska dielňa, ploty, cesty...), vďaka ktorým vaša osada prosperuje a je aj lepšie chránená.

Expeditions: Viking
Expeditions: Viking Skutočne záleží len na vás, ako sa v každej situácii zachováte.  V rukách máte aj osud porazeného bojovníka.
Skutočne záleží len na vás, ako sa v každej situácii zachováte. V rukách máte aj osud porazeného bojovníka.


Expeditions: Viking Je čas opustiť domovinu a plaviť sa do nového sveta. Loďou sa neskôr dostanete aj do prístavov vo vnútrozemí.
Je čas opustiť domovinu a plaviť sa do nového sveta. Loďou sa neskôr dostanete aj do prístavov vo vnútrozemí.


Expeditions: Viking Prvé stretnutie s kresťanmi. Tento mních ešte môže byť užitočný.
Prvé stretnutie s kresťanmi. Tento mních ešte môže byť užitočný.





Skutočne záleží len na vás, s kým sa spriatelíte a koho si pohneváte. Dôveru si získavate plnením rozmanitých úloh pre každú stranu. Môžete konať mierumilovne a čestne alebo agresívne a zákerne, ponúknuť svoje služby, zapájať sa do konšpirácií, kradnúť, lúpiť, intrigovať, podporiť jedného vládcu na úkor druhého. Niekedy sú rozhodnutia naozaj ťažké. Napríklad keď si chcete získať silného spojenca, ale ten vás zneužíva alebo urobí krok, s ktorým nesúhlasíte. Buď urobíte, čo požaduje, alebo odmietnete, ale už s ním nemôžete naďalej počítať. Raz musíte odhaliť špióna, inokedy si získať podporu biskupa, vyhľadať nezvestnú princeznú či priviesť druida, ktorého si tiež najskôr treba podmaniť službičkami. V ďalších prípadoch dohodnete alebo naopak prekazíte diplomatické jednania, zničíte kult alebo jeho členov pripojíte k svojmu klanu. Úlohy sú naozaj pestré a je ich veľa - tých dôležitých aj vedľajších, ktoré sa týkajú aj vašich spoločníkov.

S každou frakciou, vrátane vlastného klanu, si budujete reputáciu. A  formuje sa aj postoj druhov, ktorí sa pridávajú do zoznamu vašich nasledovníkov a môžete ich povolať do boja, alebo využiť na remeselné a iné činnosti. Majú rôzne zmýšľanie, niektorým sa vaše počínanie páči, iným nie, nikdy neuspokojíte všetkých. Ak vám úplne prestanú dôverovať, môžu vás zradiť a opustiť.

Mnohé situácie a úlohy vyvrcholia bitkou, ale neraz sa dá dosiahnuť úspech už pri rozhovoroch, ktoré sú dostatočne bohaté a s viacerými voľbami. Ale textu nie je zbytočne veľa ako napríklad v RPG Torment: Tides of Numenera. Vhodnou rétorikou s premyslenou odpoveďou dokážete skutočne mnoho a niekedy využijete aj extra možnosti, ktorých úspech závisí aj od vašich atribútov.
 
Voľnosť sa prejavuje vo vašich rozhodnutiach aj pri putovaní. Podobne ako v Expeditions: Conquistador sa vaša výprava presúva po globálnej mape, kde sa postupne odkrývajú rôzne miesta, mestá a tábory a je len a len na vás, kam sa vyberiete. Tentoraz ale sprievodné udalosti nie sú len vo forme textových okien a keď sa niečo prihodí, zvyčajne sa presuniete do konkrétnej lokality, kde už sa zobrazí detailná krajina aj obyvatelia. Pri vstupe do miest a dôležitých oblastí sa objaví rozľahlejšia plocha s príbytkami, NPC postavami a inými súčasťami. Sú tam aj obchodníci, ktorí však nepredávajú hotové predmety, len suroviny, za ktoré platíte ulúpenými cennosťami alebo inými surovinami. Ceny predavačov sú pritom rôzne.

V oblastiach, kde si len treba vybojovať miesto na táborenie, je plocha menšia a po porazení nepriateľov (ak tam nejakí sú) vás čaká zaujímavý manažment, ktorý od minulej hry značne pokročil. Pri prenocovaní v tábore môžete určiť aktivity všetkým členom vašej výpravy, čo môže byť aj viac ako desať ľudí. Časové obdobie je pritom rozdelené do štyroch fáz, takže každý člen družiny môže v kempe vykonať štyri činnosti. Jednou z nich by v každom prípade mal byť odpočinok. Okrem toho je vhodné určiť hliadky, aby nedošlo k neočakávanému prepadnutiu a môžete poslať skautov na prieskum okolia. Určite vyberte dostatok lovcov, lebo vaša grupa potrebuje jesť.

Postavy s potrebnými znalosťami môžete v tábore využiť aj na opravu poškodenej výbavy, výrobu nových zbraní a brnení, výrobu odvarov, pascí a ďalších doplnkov. Niektoré z týchto aktivít majú vlastné menu so sortimentom a možnosťou úprav, aby ste dosiahli lepší efekt. Takto napríklad vyrobíte meč na mieru a ešte aj s bonusovým účinkom. Po potvrdení aktivít, ktoré sa dajú nastaviť aj automaticky, nasleduje zrýchlený proces, počas ktorého vidíte, čo robia vaši zverenci. Potom bilancia s informáciami o tom, či sú všetci najedení a oddýchnutí, aké sa našli suroviny, bylinky, vyliečili zranenia a vyrobili predmety. A môžete pokračovať v putovaní.

Rozvoj postáv je celkovo veľmi komplexný. Každému členovi výpravy môžete zo spoločného inventáru priradiť dva sety zbraní, rôzny výstroj a doplnky. Tvorcovia síce nepočítajú levely a skúsenosti, ale za svoje počínanie a splnené úlohy získavate body pre všetkých členov družiny. Za tie môžete každému jednotlivo vylepšiť umenie boja s ľubovoľnými zbraňami, a to až na piatu úroveň a so súvisiacimi schopnosťami.  Optimálne je, keď má postava dve špecializácie, napríklad lukostreľbu a boj s mečom, ku ktorému sa ešte hodí manipulácia so štítom. Tie isté skúsenostné body ale môžete investovať aj do ďalších vylepšení osôb v štyroch ďalších kategóriách, ktoré už sú zamerané na rôzne podporné, ofenzívne a bonusové schopnosti aj výuku remeselných a iných činností, ktoré uplatníte pri táborení. Takto získate rozmanité pasívne aj aktívne prvky (bojové pokriky, vodcovské talenty, väčšiu výdrž, vyššiu šancu na kritický zásah, väčší rozsah pohybu počas bitky, omráčenie súpera atď.), ktorými vyformujete osobnosť a štýl každého z výpravy.

Expeditions: Viking
Expeditions: Viking Ťahové boje majú rôzne farebné označenia a bitky sú zaujímavé...ale nedotiahnuté.
Ťahové boje majú rôzne farebné označenia a bitky sú zaujímavé...ale nedotiahnuté.


Expeditions: Viking Pri prenocovaní v táboroch každému členovi výpravy priradíte až štyri činnosti.
Pri prenocovaní v táboroch každému členovi výpravy priradíte až štyri činnosti.


Expeditions: Viking Neraz stretnete remeselníkov a ďalších ľudí, ktorých môžete prizvať do svojho osídlenia.
Neraz stretnete remeselníkov a ďalších ľudí, ktorých môžete prizvať do svojho osídlenia.





Mnoho z toho využijete v tábore a ešte viac v ťahových bojoch, keď stojíte zoči-voči nepriateľom. Vždy, keď sa presuniete do nového mesta alebo lokality, vyberiete si zo zoznamu päť ľubovoľných spoločníkov, ktorí tam vstúpia spolu s vaším hlavným hrdinom. Kým nedôjde ku konfliktu, jednoducho behajú za vami a občas majú nejaké poznámky k okolitému dianiu. Keď sa situácia vyostrí a nastane boj, hra sa z reálneho času prepne do ťahového režimu. V bitke sa strieda váš a nepriateľský tím, až kým jedna strana nepríde o všetky postavy. Veľmi zaujímavé je to, že nepriateľov nemusíte nevyhnutne pozabíjať. Stačí kliknutie na jedinú ikonu a potom ich iba omráčite. Na priebehu boja sa pritom nič nemení, ale výsledok môže byť veľmi odlišný. Niekedy totiž u obyvateľov krajiny veľmi zaváži, či ste svojich protivníkov zmasakrovali, alebo dostali lekciu, no prežili. A súvisí to aj s mnohými úlohami, ktorých priebeh sa mení podľa toho, či vraždíte alebo nie. Dedinčanov si sotva nakloníte, ak ste skrvavili rebelov spomedzi nich. A skolenie posvätného zvieraťa vám tiež nezvýši popularitu.

Špecifické v boji je aj to, že keď vaše postavy prídu o celý život, po boji znovu precitnú, ale niektoré môžu byť úplne fit, iné majú rôzne zranenia, ktoré vyliečite až pri kempovaní v táboroch. Na bojisku zohrávajú svoju úlohu rôzne faktory, ktoré určujú šancu na úspešný zásah aj celkové víťazstvo. Jednotliví bojovníci sa môžu v každom kole pohybovať aj zaútočiť, a to s ľubovoľným poradím týchto činností. Smiete im bez postihu prepínať zbrane, využívate ich schopnosti, presúvate ich tak, aby boli slabšie a zranené postavy lepšie chránené. Borci so štítom v ruke dokážu vykrývať väčšinu útokov zblízka a tí nepriateľskí aj strely z luku - vašim sa to podarí oveľa zriedkavejšie. Každý štít však znesie len určité poškodenie a  potom je už postava nechránená, kým si ho priamo na bojisku neobnoví. Štítonosičov oslabíte napríklad omráčením alebo nakrátko odzbrojíte špeciálnym útokom. 

Toto všetko sú fajn veci, a preto zamrzí, že napokon tvorcovia súboje pokazili až natoľko, že sa stávajú frustrujúcimi. Bojový systém má totiž okrem nápaditých súčastí aj zásadné nedostatky. Napríklad opäť je problém s pohybom v teréne, kde si postavy neraz zavadzajú a blokujú si vzájomne cestu na úzkych prechodoch. Citeľne chýbajú formácie  družiny. Vaša partia sa ako veľká dovalí v tesnom závese za lídrom v chaotickom zoskupení. Nemáte možnosť ani čas bojovníkov takticky rozmiestniť (až na pár vybraných úloh) a, samozrejme, zvyčajne si to prví odnesú vaši strelci a liečitelia. Obzvlášť to nahnevá kvôli extrémne zvýhodneným nepriateľským lukostrelcom, ktorí majú dokonalú mušku a ničivé útoky. Neraz vám pozabíjajú pol družiny ešte skôr, ako sa trochu priblížite. A nepomôžu vám ani štíty. Protivníci totiž pália hoci aj cez dve obrazovky, čo by mohli aj tí vaši, ale s úspešnosťou 10% na takú diaľku nič netrafia. Čudné je aj to, že bojovníka síce môže ochrániť strom, ale nepriatelia neraz prestrelia aj cez polku lesa a - ako inak, spôsobia kritický zásah. Pri bežných oponentoch si nejako poradíte, no v boji s elitou môžete taktizovať ako chcete, už od začiatku ťaháte za oveľa kratší koniec.

Expeditions: Viking
Expeditions: Viking Putujete prostredníctvom mapy a pri vstupe do lokalít si môžete vybrať piatich spoločníkov, ktorí vás tam sprevádzajú.
Putujete prostredníctvom mapy a pri vstupe do lokalít si môžete vybrať piatich spoločníkov, ktorí vás tam sprevádzajú.


Expeditions: Viking Vyučené postavy dokážu v tábore opravovať výstroj alebo vyrábať nové zbrane a brnenia.
Vyučené postavy dokážu v tábore opravovať výstroj alebo vyrábať nové zbrane a brnenia.


Expeditions: Viking Hra obsahuje aj manažment a rozširovanie vášho sídla.
Hra obsahuje aj manažment a rozširovanie vášho sídla.




Lenže nedostatky a bugy nájdete v hre všade. Často sa mi stalo, že neprehovorila označená postava, ktorá bola súčasťou úlohy alebo sa nespustil dôležitý boj, prípadne až vtedy, keď som sa k nepriateľom priblížil z inej strany (alebo sa naopak spustil vtedy, keď nebolo s kým bojovať). Hra mi niekoľkokrát spadla a chvíľami mi nechcela načítať žiadne uložené pozície. A tak by som mohol pokračovať ďalej. Produkt na recenziu sme obdržali v predstihu a pred oficiálnou premiérou dostal patch. Lenže chýb je stále neúrekom a záplat bude treba určite viac.

Grafika hry nie je práve najmodernejšia, ale ak nie ste priveľmi rozmaznaní, nebudete mať veľké výhrady. Dizajn jednotlivých lokalít je celkom dobrý, môžete použiť zoom a všetko si otáčať podľa potreby. Trochu gýčovito pôsobia rôznofarebné označenia postáv a políčok v boji, ale na druhej strane sa podľa nich naučíte orientovať v teréne. Je zvláštne, že hlavné dialógy sú bez dabingu, ale keď sa vaše postavy len tak bavia medzi sebou, vtedy sú nahovorené. Hudba je krásna. Nádherné keltské melódie niekedy sprevádzané aj  ženským spevom veľmi dobre pasujú k zvolenému historickému obdobiu.

Expeditions: Viking je rozsiahla RPG s bohatými možnosťami a pre vývojárov veľký krok vpred. Zaujímavé princípy načrtnuté v Conquistadorovi tvorcovia podrobnejšie rozpracovali a rozšírili a sú v významným prínosom. Hráč má naozaj veľkú voľnosť v konaní, môže veľmi efektne formovať a meniť celé dobrodružstvo, do ktorého sa pustí so svojou výpravou. Manažment pri táborení je skutočne vydarený a rozširovanie vlastného osídlenia príjemným spestrením. Lenže to všetko poškodzujú zle vybalansované a nedotiahnuté boje, ktoré inak tiež mohli byť zábavné. A potom je tu množstvo bugov, ktoré vedia neskutočne iritovať. Vikingskú RPG vám jednoznačne odporúčame, ale ak sa nechcete zbytočne stresovať, siahnite po nej až po niekoľkých záplatách.


napísal uni 2.5.2017
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
EXPEDITIONS: VIKING
+ rozvoj družiny a manažment výpravy v tábore
+ dynamický postup, ktorý sa mení podľa aktivít hráča
+ množstvo rozmanitých úloh s viacerými riešeniami
+ výborný soundtrack
- zle vybalansované a nedotiahnuté boje
- množstvo bugov a technické nedostatky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core2 Quad Q9400 2.66 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTS 450, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Logic Artists
Štýl: Stratégia / RPG
Dátum vydania:  apríl 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk