BOUNTY TRAIN

BOUNTY TRAIN

8.0

Rušná jazda vlakom na divokom západe

Recenzia na PC verziu

Manažment železnice na divokom západe je skvelý nápad. Veď práve vlak zohral pri kolonizovaní Ameriky významnú úlohu a umožnil rýchlo si podrobiť nový kontinent. Konečne tu máme vydarenú hru, ktorá je umiestnená do tohto obdobia a ponúka atraktívny zážitok, ktorý nemusí imponovať len milovníkom westernov.

V kampani sa stanete dedičom akcionára železničnej spoločnosti National Pacific, ktorá chce prepojiť východné a západné pobrežie krajiny. Musíte pokračovať v práci zavraždeného otca, venovať sa rozvoju železnice a postupne získať 51% akcií, aby ste sa stali hlavným akcionárom a šéfom organizácie. To však vôbec nie je jednoduché. Na začiatku totiž nemáte takmer nič, začínate s malou a navyše zastaranou vlakovou súpravou a pokúšate sa zarobiť nejaké peniaze, aby ste sa mohli ďalej rozvíjať. Pomocnú ruku podáva Jeremiah Sulvivan Black, ktorý asistoval už vášmu otcovi. Jeho rady a kontakty dobre poslúžia a súčasne sú aj nevtieravým tutoriálom.

Hra je rozložená do niekoľkých obrazoviek, ktoré si hráč prepína podľa jednotlivých aktivít. Základom je mapa Spojených štátov amerických, kde vidíte dôležité mestá poprepájané železničnými trasami. Prvé financie získate prepravou tovaru a pasažierov - na stanici v jednom meste naložíte a nakúpite a v inom vyložíte a predáte. Jednotlivé dopravné uzly sú však uzamknuté a musíte si kupovať licencie, aby ste si sprístupnili ďalšie vetvy a mestá. Váš vlak sa pri jazde zobrazuje priamo na mape a jeho rýchlosť závisí od rôznych parametrov a udalostí. V prvom rade sú dôležité charakteristiky rušňa, ale aj technický stav jednotlivých vozňov. Okrem toho vás môžu zdržať a okradnúť banditi, pristaviť indiáni, vojaci, obchodníci v táboroch a ďalší obyvatelia krajiny, ktorí sa vyskytujú pri trati. Dochádza ku konfrontácii, volíte si možnosti v dialógoch, presúvate sa na konkrétne miesta, obchodujete a niekedy aj bojujete.

Bounty Train
Bounty Train Na staniciach sú rozmanití ľudia aj budovy, ktoré budete z rôznych príčin navštevovať.
Na staniciach sú rozmanití ľudia aj budovy, ktoré budete z rôznych príčin navštevovať.


Bounty Train Niektoré úlohy sú nápadité a zahrňujú aj významné historické osobnosti.
Niektoré úlohy sú nápadité a zahrňujú aj významné historické osobnosti.


Bounty Train Takýto vagón by rozhodne prispel k väčšej bezpečnosti vlaku.
Takýto vagón by rozhodne prispel k väčšej bezpečnosti vlaku.





Po vstupe do mesta sa premiestnite na obrazovku s vyobrazenou stanicou a jej okolím. Sídla sa líšia svojím vzhľadom, začlenením ku Konfederácii alebo Únii aj budovami. Všade je mestská hala, kde vám guvernér ponúka úlohy, ktorých plnením sa dá slušne privyrobiť a navyše vám zvyšujú reputáciu v danom regióne. Pokročilé zadania sa vám sprístupnia len vtedy, keď sa už v meste dobre zapíšete a máte slušnú povesť. Musíte priviezť lieky alebo nedostatkové suroviny, prepraviť dôležitú osobu či vykonať inú požadovanú činnosť.

Priamo na stanici môžete osloviť bežných ľudí, ktorí sa chcú dostať do iného mesta a ochotne zaplatia za lístok. Pri plnení úloh a s nimi spojenom transporte treba v vždy sledovať časový limit. Ak požiadavky nesplníte včas, nestihnete doručiť všetok tovar alebo zákazníka priveziete do cieľa cesty neskoro, počítajte s finančným postihom, ale aj zhoršenou reputáciou. Pred budovou stanice postávajú aj rôzne špecifické osoby. Ponúkajú vedľajšie úlohy, služby - najčastejšie ako personál a ochranka vlaku, niekedy sú súčasťou nosného príbehu. Ten zahrňuje neraz veľmi komplexné zadania, ktoré majú aj niekoľko krokov a spravidla vedú k navýšeniu vašich akcií.

Okrem iného stretnete svoju sestru, ktorá vám dá svoj podiel, ak ju vyliečite z ťažkej choroby. Musíte vyhľadať šamana, ktorý pripraví špeciálne liečivo, ale za to chce topánky, ktoré kúpite len v niektorých mestách a navyše musíte pozháňať špeciálne bylinky. Lenže sestra zatiaľ chradne a treba ju udržiavať pri živote bežnými liekmi s krátkodobým účinkom. Ak to všetko nezvládnete, dôjde k tragédii a navyše bude mať navrch váš konkurent. Pri spoznávaní Ameriky sa zoznámite aj s rôznymi osobnosťami, ktoré sú obvykle tiež súčasťou úloh. Požiadate o služby Allana Pinkertona a jeho detektívnu agentúru, spoznáte Samuela Colta a stretnete generála Leeho, ktorému dokážete pomôcť vo vojne proti severu.

V blízkosti stanice môžete nájsť aj banku, ktorá vám poskytne pôžičku, nemocnicu na liečenie vašej zranenej posádky, poštu, kde sa dajú aj predplatiť noviny, čo vás informujú o nových technológiách a vývoji cien, rôzne obchody, kde nakúpite liečivá, topánky či zbrane. Tieto veci najčastejšie využijete na vystrojenie vašej hlavnej postavy a pištoľníkov, ktorých ste si najali. Ale neraz sú aj súčasťou úloh. Uvedené postavy zabezpečujú prevádzku vlaku a keď na mape narazíte na banditov a odmietnete im vyplatiť peniaze, dochádza k pravej kovbojskej prestrelke. Vtedy na obrazovke pohľadom zhora sledujete detailne vyobrazený vlak aj jeho posádku. Pomocou pák manuálne ovládate rušeň a prístroje, môžete sa pokúsiť utiecť, ale treba usmerňovať rýchlosť na náročných úsekoch. Často sa však nevyhnete streľbe, pri ktorej môžete presúvať svojich pištoľníkov v priestoroch vlaku a snažíte sa pobiť dorážajúcich útočníkov.

Efekt vašich mužov závisí od výzbroje, ktorú majú v inventári aj schopností, ktoré im vyberáte a zlepšujete pri každom novom leveli. Môžete tak zvýšiť ich odolnosť, rýchlosť a presnosť streľby alebo útoky zblízka. Lúpežné prepadnutia sú príjemným spestrením hry, ale ak máte málo mužov alebo sú prislabí, je lepšie banditom odovzdať časť peňazí, inak vám rozbijú tovar a pobijú všetkých vo vlaku. Hlavne v neskoršej fáze hry pri prestrelkách ťaháte za kratší koniec. Aj keď totiž najmete viac mužov, je malá šanca, že zdoláte 20 indiánov na koňoch alebo im uniknete. Ale taký vozeň s mortarom pomôže.

V mestách sa niekedy konajú aj aukcie, ktoré vám umožnia kúpiť bane či hotely, z ktorých potom profitujete. Vás však bude najčastejšie zaujímať depo a tržnica. Depo umožňuje nákup a opravy rušňov aj jednotlivých vagónov. Je vhodné zadovážiť si modernejšie kusy, aby ste mali viac priestoru pre pasažierov aj náklad, a pritom treba myslieť aj na to, že rušeň utiahne len určitú váhu. Každý rušeň, ale aj vozeň, však môžete individuálne vylepšovať. Je tam hneď niekoľko parametrov, čo upravia obranu a kondíciu vozňa, takže sa menej kazí, znížia riziko vznietenia horľavín a spotrebu uhlia, ktoré treba dopĺňať na každej stanici, zvýšia ťažnú silu rušňa a podobne. Jednotlivé časti súpravy si môžete obmieňať, a dokonca aj ponechať v rôznych depách a pripojiť alebo odpojiť podľa okolností. Napríklad ich tam ponecháte, aby nemusel celý vlak stáť kvôli oprave poškodeného vozňa.

Bounty Train
Bounty Train Vlak neraz prepadnú indiáni či banditi. Ak im nezaplatíte, dôjde k naháňačke a prestrelke.
Vlak neraz prepadnú indiáni či banditi. Ak im nezaplatíte, dôjde k naháňačke a prestrelke.


Bounty Train Cestujete po celej krajine, ale kým si nekúpite licencie, väčšina tratí je uzamknutá.
Cestujete po celej krajine, ale kým si nekúpite licencie, väčšina tratí je uzamknutá.


Bounty Train Každý rušeň aj vagón sa dá individuálne vylepšovať a treba myslieť aj na opravy.
Každý rušeň aj vagón sa dá individuálne vylepšovať a treba myslieť aj na opravy.





Tržnica je zas miesto, kde kupujete ľubovoľné komodity, aby ste ich mohli predať so ziskom v inom meste. Opäť treba sledovať, koľko ich napracete do vlaku a či tovar nie je priťažký. A hlavne si musíte všímať vývoj cien v jednotlivých sídlach. Samozrejme, mali by ste nakúpiť to, čo je v danom meste lacné a predať to v inom, kde sa jedná o nedostatkový tovar, a tak si poriadne pomastíte vrecká. A pozor na kontraband. V niektorých mestách je zakázaný predaj zbraní a alkoholu a ak u vás hliadka niečo z toho nájde, čaká vás väzenie, pokuta a výrazné zhoršenie reputácie, čo vám potom môže skomplikovať biznis v danom meste. Na druhej strane, ak vás nechytia, pašovaný tovar predáte za parádne sumy. Je však otázne, či sa také riziko oplatí, i keď sú aj možnosti, ako znížiť šancu, že vás odhalia.

Grafika hry síce nie je vyslovene oslnivá, ale je príjemná. A vlastne je len dobre, že nevyzerá len roztomilo, ale aj trochu archaicky, pretože sa to hodí k zvolenému obdobiu. Obrazovky sú prehľadné a vyznačujú sa solídnym dizajnom, dopĺňajú to rôzne štatistiky a porovnania, z ktorých môžete vychádzať pri ďalšom postupe. Len tie okná s rozhovormi mohli byť trochu štýlovejšie. A pomohol by aj dabing - aspoň úvodné vety či pozdravy pri stretnutí s kľúčovými postavami. Do toho hrá ľahká muzička parodujúca úspešné westerny. Na mape krajiny sa rýchlo zorientujete a s ovládaním myškou  tiež nebudete mať problém a rýchlo vám prejde do krvi.

Bounty Train je veľmi osviežujúcou hrou, ktorá ponúka viac ako len manažment železnice pri osídľovaní  Ameriky. Kladie dôraz prakticky na každý aspekt, či už je to obchodovanie s tovarom, modernizácia a úpravy vlaku, úlohy spojené s historickými osobnosťami, ale aj lúpežné prepadnutia, ktoré neodmysliteľne patria k divokému západu. Časom síce začnú byť niektoré aktivity stereotypné, ale aj tak sa jedná o neobyčajný zážitok, ktorý väčšina hráčov ocení.

Bounty Train
Bounty Train Rozhodne treba najímať pištoľníkov na obranu vlaku.
Rozhodne treba najímať pištoľníkov na obranu vlaku.


Bounty Train Okrem miest sa príležitostne zastavíte aj v rôznych táboroch a môžete napríklad aj kšeftovať s banditami.
Okrem miest sa príležitostne zastavíte aj v rôznych táboroch a môžete napríklad aj kšeftovať s banditami.


Bounty Train Walter je hlavná postava ťaženia. Rovnako ako on sa vyvíjajú všetky vaše postavy a používajú predmety z inventára.
Walter je hlavná postava ťaženia. Rovnako ako on sa vyvíjajú všetky vaše postavy a používajú predmety z inventára.





napísal uni 12.6.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
BOUNTY TRAIN
+ jednoducho spracovaný, ale efektívny manažment železnice
+ modernizácia a lúpežné prepadnutia vlaku
+ úlohy spojené s dobovými osobnosťami
+ vývoj a najímanie personálu a posádky
- niektoré činnosti sú neskôr stereotypné
- prestrelky nie sú dostatočne vybalansované
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2.5 GHz, 4 GB RAM, GeForce 9600 GT, OS Win 7+SP1


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Daedalic Entertainment / Corbie Games
Štýl: Simulácia / Managementová
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19881)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk