JUST DANCE 2018

JUST DANCE 2018

7.5

Tradičný štýl a nová muzika

Recenzia na Xbox One verziu

Tani, tani, tancuj s nami. Nastav Kinect, vytas mobil, s takým rytmom, to si zabil. Ubisoft servíruje už deviaty diel Just Dance a hoci sme na Sectore už dobrých päť rokov netancovali (naposledy v battle Dance Central 3 vs. Just Dance 4), prichádza opäť čas mrknúť sa, kam sa dostala známa tanečná séria.

Zmenil sa systém označovania, po regulárnej štvorici prešiel Ubisoft na ročníky (päťka sa volala Just Dance 2014). Obmenili sa technológie i platformy, kde hráme. JD 2018 vyšiel na neuveriteľných sedem: tri z dielne Nintenda (staručká Wii, minulá Wii U i nový Switch), dve od Microsoftu (X360 a Xbox One) a dve od Sony (PS3 a PS4). To je parádna plejáda, kde sa môžu aplikovať staré ovládače i nové schémy – je iné hrať na staršom Wii ovládači a na nových Joy-Con, ktoré sympaticky vibrujú, ak tancujete správne alebo mimo rytmu. So Switch si môžete navyše brať hru so sebou. Na PS3 a PS4 si môžete užiť s Move, na X360 treba Kinect. Široká plejáda možností a pre hráča náročná voľba, kde tancovať. Playlist je všade rovnaký, nové konzoly núkajú aj pripojenie na internet a ťažbu ďalších piesní z predplatenej služby Just Dance Unlimited.

Naša voľba padla na Xbox One, lebo môžeme opáčiť starý dobrý Kinect v plnej poľnej i nové ovládanie tančekov cez smartfón. Hra je taká tvrdohlavá, že vás ani nepustí do menu, kým si nezvolíte jednu z možností. Ak si chcete zatrsať s novým GALAXY Note8 či iPhone X, potrebujete pripojiť konzolu aj smartfón na rovnakú Wi-Fi, čo je pre milovníkov pevného pripojenia isté prekvapenie. No spojenie na Wi-Fi potom funguje spoľahlivo a v momente nájdenia mašiny (potrebuje mať nainštalovanú aplikáciu Just Dance Controller) môžete ovládať časť hry na displeji smartfónu – hra vás často k tomu vyzýva, lebo niektoré funkcie sú určené preň, zatiaľ čo gamepad sa stáva skôr doplnkom.

Just Dance 2018
Just Dance 2018 Mená tanečníkov sú štylizované na Happy, Jazzy či Funky. Odteraz som Happy, teší ma :-)
Mená tanečníkov sú štylizované na Happy, Jazzy či Funky. Odteraz som Happy, teší ma :-)


Just Dance 2018 Dať si battle vo štvorici, to už tradične bojujete o miesto, najmä na ruky.
Dať si battle vo štvorici, to už tradične bojujete o miesto, najmä na ruky.


Just Dance 2018 Hviezdičky znamenajú niekomu plesknúť po hlave? Jaaaaj, nie, iba tlieskať. Občas vám nedopne...
Hviezdičky znamenajú niekomu plesknúť po hlave? Jaaaaj, nie, iba tlieskať. Občas vám nedopne...





Otázne je, koľko ľudí má ešte doma pripojený Kinect k Xbox One, tobôž k Xbox One X. Ak ho máte, čaká vás klasika – Kinect sníma celú obývačku, pohyby hráčov a je to presnejšia forma tancovania, kde hra mapuje celé vaše telo. Malý pohyb či úkrok do boku, nehovoriac o poskakovaní dvoch hráčov, to si už vyžaduje solídne sledovanie a Kinect nesklame. Ani po pár rokoch odmlky sa systém nemení – Kinect prísne sleduje, či robíte kroky, hýbu sa vám končatiny a pri duete chce aj viac metrov priestoru.

Kto bude hrať s telefónom, čaká ho odlišná výzva. Smartfón treba držať pevne v ruke, na prvý pocit je to intuitívna voľba, no po 10 minútach vás môže bolieť ruka, ak kŕčovito dodržiavate úchop a máte dosť veľkú mašinu – na testovanom Samsung GALAXY Note8 je to ťažké, dve-tri skladby zvládnete, vyššia váha sa potom prejaví a už to nie je taká pasia, treba si dať pauzu. Kto bude hrať s menším telefónom (Xperia XA1 je či iPhone SE sú solídne voľby), vydrží dlhší tanečný maratón, no stále je to po čase obmedzujúci prvok, hoci na prvé zdanie je to malina – mať telefón v ruke a tancovať. V tomto smere sa Kinect osvedčí viac, no pri smartfóne nemusíte mat toľko voľných metrov v obývačke.

JD 2018 má pre fanúšikov nový tracklist a čo je rozhodne chvályhodné, Ubisoft sem prepašoval tú najkontroverznejšiu pecku s viac ako 4 miliardami videní - je to tak, môžete tancovať na Despacito, čo je prakticky prvá voľba, ktorú mnohí využijú. Choreografia nie je úplne jednoduchá, dať si Fonsiho na začiatok znamená poriadne sa vyčerpať (dáte 2-3 sklady a ste finito). V spleti skladieb nájdete viaceré aktuálne hity od Bebe Rexha (The Way I Are), Katy Perry (Swish Swish), Iggy Azaleu (Boom Boom), Eda Sheerana (Shape of You) či Seleny Gomez (Bad Liar). Nájdu sa tu aj staršie veci, ako Waka Waka od Shakiry, chuťovka od Queen (Another One Bites the Dust) a pre deti hitovica z Vaiany/Moany: How Far I‘ll Go. V zozname nájdete obligátnych 40 skladieb, čo je štandardná disková porcia.

Keď začnete tancovať, nemáte všetky skladby prístupne okamžite. Dostanete približne tretinu, úlohou je dať si aspoň tri a potom sa vám sprístupní celá ponuka. Vtedy zistíte, že je delená na niekoľko kategórií, do očí bije najmä latino (bohato zastúpená a celkom náročná) a pre deti. Tam nájdete pár skladieb navyše, prípadne detské verzie hlavných. Je to šikovná voľba, ak máte detskú párty, zvolíte samostatnú časť a deti nemusia zadkom vrtieť na Despacito (hoci určite budú chcieť).

Ak budete mať málo skladieb, Ubisoft rád prihodí 300 ďalších cez spomínanú službu Just Dance Unlimited. Tá je postavená na báze mesačných poplatkov a upravila na túto sezónu ceny: 4,99 € za mesiac, 9,99 € za kvartál či 29,99 € za rok. Kým platíte, máte k dispozícii celú knižnicu. Ak nie, ste na pevnom počte skladieb obsiahnutom na disku.

JD 2018 ostáva stále viac party hrou ako tanečným simulátorom. Väčšina hráčov zrejme zvolí telefón, Move či Wii, pekne drží ovládač a točí, kráča či máva rukou do rytmu. Nie je to ľahké, na TV sa vám objaví viacero postáv, pričom sledujete iba svoju (pri duete si vyberáte jednu z nich – fajn voľba pre znovuhrateľnosť). Postava si tancuje svoje, no hráč upína pozornosť na jej aktívnu ruku a sleduje, čo sa deje s ňou, pretože to sa snaží imitovať. Dá sa na to vyzrieť, niektoré pasáže sa totiž opakujú, iné ste videli v ostatných piesňach, no väčšinou má každá pesnička niečo odlišné a intuitívne na to neprídete, preto treba sledovať postavy v klipe. Dostávate hodnotenie Good, SuperPerfect, postupne plníte aj ukazovatele hviezdičiek. Cieľom je absolvovať skladbu čo najlepšie, už za 4 idú solídne odmeny, no tí lepší sa budú hnať za piatimi. Rátajú sa paralelne aj body.

Just Dance 2018
Just Dance 2018 Mávať rukou ako vonku s kabelkou, to mi nikdy veľmi nešlo.
Mávať rukou ako vonku s kabelkou, to mi nikdy veľmi nešlo.


Just Dance 2018 V detských verziách môžete tancovať ako zvieratká. Aj ako panda...
V detských verziách môžete tancovať ako zvieratká. Aj ako panda...


Just Dance 2018 To je onoooo, rúčkou vrúcne-pekne od srdca... Za toto bude Perfecto!
To je onoooo, rúčkou vrúcne-pekne od srdca... Za toto bude Perfecto!





Novinka nemá veľa módov, no vystačíte si s Party, dobrým tracklistom, Kids Mode ocenia najmenší a Dance Lab ponúka rôzne mixy piesní, kde sa okrem tanečníkov roztancujú aj zvieratá. Multiplayer je zastúpený – už keď budete raz pripojení cez Wi-Fi, môžete tancovať aj vo svete, no veľa nás nebolo. JD 2018 je orientovaný viac na obývačkovú akciu, prípadne keď sa dohodnete na battle na diaľku.

Grafika je tradične štylizovaná a robí kompromisy, aby ju zvládli aj staršie systémy (X360, PS3 či Wii majú predsa len 11-12 rokov od launchu), no na Xbox One X vyzerá hra super. Niežeby kričalo na vás 4K s HDR v každej piesni, no na veľkej TV vyzerá fajn. A na domácom kine dobre znejú basy.

Just Dance 2018 sa nám ukazuje ako etablovaná séria, ktorá dokáže cez nové skladby stále ponúkať hráčom osvedčenú zábavu. Nie úplne presnú simuláciu, skôr párty s Kinectom, Move či smartfónom. Je prekvapivé, že pokrýva tri generácie Nintenda – poteší ako vlastníkov staručkej Wii, tak aj nových majiteľov Switch. Fanúšikovia Microsoftu môžu oprášiť Kinect, milovníci Sony zase Move. Najlepšou ukážkou prepojenia s novou dobou je však poskakovanie so smartfónom, ktoré populárny mobilný a klasický obývačkový svet šikovne spája dokopy. Hodnotenie sa ani po rokoch nemení, menia sa iba konzoly.


napísal Korec 27.11.2017
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
a.t
Ohodnotiť
JUST DANCE 2018
+ dobre vyladená párty tancovačka
+ ovládanie cez mnohé periférie
+ angažovanie smartfónu na ovládanie
+ široká paleta tanečných ťahov
+ detský mód
+ solídny tracklist s aktuálnymi hitmi
- na disku mohlo byť aj viac skladieb
- chýba trvanlivý mód okrem párty


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
WiiU
Switch

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Párty hra
Dátum vydania: 27. október 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk