WORLD OF WARSHIPS BLITZ

WORLD OF WARSHIPS BLITZ

7.5

Poriadny adrenalín na mobilnom mori

Recenzia na Mobil verziu

World of Warships je spolu s World of Tanks veľmi dobre zabehnutou značkou na PC, no zatiaľ čo World of Tanks sa už viackrát vybral na cestu zo svojej domácej platformy, World of Warships to teraz skúša po prvýkrát. Prekvapivo sa tento pokus Wargaming nerozhodol vykonať na niektorej zo súčasných konzol PlayStation 4 alebo Xbox One. Namiesto toho sa zameral na menej výkonné, avšak najrozšírenejšie herné zariadenia, ktoré asi každý z nás vlastní minimálne v počte jeden kus na osobu. Lode sa tak po vzore World of Tanks dostávajú na mobily, kde sa snažia zaujať veľmi podobným prístupom. Autori sa zamerali na jednoduchú hrateľnosť v rámci súbojov, ktoré trvajú maximálne pár minút, no aj napriek tomu s veľmi slušnou porciou obsahu, ktorá by hráčov mohla pri hre udržať čo možno najdlhšie.

World of Warships Blitz je teda klasickou MMO hrou s tým rozdielom, že sa súboje neodohrávajú na suchu, ale na mori v čase druhej svetovej vojny, a to za kormidlom jednej z niekoľkých desiatok dostupných lodí. Hra ponúka klasické súboje dvoch tímov online v zložení sedem na sedem, kooperačný režim proti umelej inteligencii či kampaň. Samozrejme, nemôže chýbať systém progresu založeného na získavaní skúseností či postupnom odomykaní nových lodí a ich tried pri jednotlivých krajinách.

Ak chce firma vytvoriť úspešnú mobilnú hru z pôvodnej masívnej PC hry, musí pristúpiť k niekoľkým ráznym krokom. Mobilné lode sa teda skutočne snažia všetko maximálne zjednodušiť, no aj napriek tomu môžete mať v hre pri prvom spustení dosť veľký zmätok. Úvodná obrazovka je totiž preplnená rôznymi možnosťami, položkami a otvárateľnými oknami, ktoré sa vám môžu zdať poriadne chaotické. Hra vám v úvode všetko ochotne vysvetlí a ukáže vám, kde nájdete podstatné položky. Takýto silený tutoriál síce pri podobných tituloch veľmi nemusím a najradšej by som vždy každý text preklikal až na jeho koniec, no v prípade tejto hry sa naozaj oplatí dávať pozor.

World of Warships Blitz
World of Warships Blitz V súbojoch je základ mať prehľad, inak môžete ísť veľmi rýchlo ku dnu.
V súbojoch je základ mať prehľad, inak môžete ísť veľmi rýchlo ku dnu.


World of Warships Blitz Hra ponúka dva režimy ovládania.
Hra ponúka dva režimy ovládania.


World of Warships Blitz Kampaň obsahuje krátke príbehové sekvencie.
Kampaň obsahuje krátke príbehové sekvencie.





Úvodné minúty v hre teda strávite zoznamovaním sa s menu, zbieraním odmien, výskumom, kúpou novej lode a nakoniec aj súbojom. Aby som bol o niečo presnejší a vyzdvihol obsah hry o niečo viac a v číslach: World of Warships Blitz ponúka šesť rôznych krajín - USA, Japonsko, U.K., Z.S.S.R, Nemecko a Francúzsko. Z toho síce Británia má vo svojom repertoári len jednu jedinú loď a aj to prémiovú (musíte si kúpiť Starter Kit), no aj napriek tomu je výber plavidiel naozaj slušný. Nájdete tu približne 90 kusov ťažkej historickej techniky, ktorá čaká len na to, kedy si získa vaše sympatie a vy za ňu budete ochotní minúť veľkú dávku ťažko zarobených skúseností či striebra. Zároveň treba rátať s tým, že väčšina lodí je k dispozícii ako vylepšenie, teda vyššia trieda tej predchádzajúcej, ktorú už vlastníte. A to aj napriek tomu, že môže ísť o úplne odlišné lode.

Z herných režimov hra ponúka ako online zážitok, tak aj hranie offline. Každopádne, bez internetu sa do hry nedostanete vôbec, a tak potrebujete mať neustále aktívne pripojenie. Musíte sa totiž prihlásiť so svojím Wargaming účtom, z ktorého sa načítavajú všetky potrebné dáta o vás a vašom postupe. Online hra pozostáva z klasických súbojov 7 na 7, v ktorých musíte obsadzovať vopred určené body a bojovať o ne s nepriateľmi. Každá hra je pritom časovo obmedzená, pričom skončiť môže dvomi spôsobmi - zničením všetkých lodí súpera, prípadne po uplynutí času vyhráva ten, kto získal väčší počet bodov. Ďalší online režim pozostáva z kooperácie, kedy sa s reálnymi spoluhráčmi postavíte proti AI nepriateľom. Posledný režim je kampaň, ktorá obsahuje niekoľko misií doprevádzaných krátkym príbehom. Celou kampaňou však nemôžete len tak preletieť, pretože každá z misií vyžaduje vyššiu kategóriu lode, ktorú si najskôr musíte odomknúť hraním.

Keďže World of Warships Blitz je free-to-play hrou, je samozrejmé, že v nej nájdete aj možnosť kúpiť si hernú menu za reálne peniaze. Herná mena pozostáva zo zlata, striebra a vašich herných skúseností. Za herné skúsenosti si v podstate iba odomykáte nové typy lodí, ktoré si následne môžete kúpiť za hernú menu - striebro. Striebro je teda v hre ako platidlo číslo jeden a budete ho používať najčastejšie. A to hlavne kvôli tomu, že zlato je skutočne veľmi cenné a dajú sa zaň kúpiť len naozaj výnimočné veci. Zatiaľ čo striebro vám bude z peňaženky utekať pri ďalšom vylepšovaní vlastností lode (väčšia palebná sila, lepší dostrel, rýchlosť alebo odolnosť voči strelám / torpédam), kúpe rôznych jednorázových boostov (vyššia rýchlosť, akcelerácia či svižnejšia oprava poškodenia a pod.) ako aj prenajímaní kamufláží na niekoľko hodín. Tie vám opäť zlepšia niektoré z parametrov lode, no vždy je dostupných niekoľko druhov kamufláží a medzi nimi môžete nájsť aj také, za ktoré budete musieť obetovať nejaké to zlato.

Samozrejme, získaná herná mena priamo zo súbojov nie je taká vysoká, aby ste si pohodlne vedeli odomykať všetko, čo sa vám zachce. Každý nákup si musíte dobre premyslieť, a teda odomknutie väčšieho počtu lodí aj s vylepšeniami potrvá naozaj slušnú dobu. Netrúfam si odhadnúť, koľko času by ste pri hre museli stráviť na odomknutie všetkých lodí, no určite to nie je menej ako niekoľko mesiacov bežného, občasného hrania. Dovtedy vás však všetky dostupné režimy skôr omrzia a radšej siahnete po inej hre. Aj napriek viacerým režimom herný obsah nie je taký, aby sa po čase nedostavil stereotyp.

Samotné súboje sú však na mobiloch veľmi dobre ovládateľné aj napriek dotykovému displeju. V hre sú pritom dve možnosti ovládania lode, a to buď virtuálnymi tlačidlami, alebo „páčkami", takže máte na výber. Vzhľadom na to, že každá z lodí je iná kvôli odlišným parametrom, musíte vedieť, čo si s ňou môžete dovoliť, aby ste sa náhodou nedostali do dráhy torpéd, ktorým sa už nepodarí uniknúť. Parametre sú však dobre vyvážené a logicky menšie stroje sú obratnejšie, zvyčajne majú torpéda, a teda sú ničivejšie, no zároveň veľmi zraniteľné - dve, tri presne mierené rany stačia na to, aby ste išli ku dnu. Loď však vždy disponuje viacerými zbraňami, takže pri akcii musíte pružne reagovať na každú situáciu, aby ste mali šancu na prežitie. Do hry si so sebou môžete zobrať taktiež „lekárničky", s ktorými viete uhasiť prebiehajúci požiar, no taktiež opraviť poškodenia. Maximálne si však viete túto opravnú čatu privolať trikrát, a to, samozrejme, s časovým odstupom. Zaujímavá je tiež hra s lietadlovou loďou, pri ktorej si môžete prepínať medzi klasickým pohľadom pre priame súboje a pohľadom zhora na ovládanie a vypúšťanie lietadiel na nepriateľov.

World of Warships Blitz je celkom podarenou mobilnou hrou, ktorá je naviac dostupná zadarmo a ponúka solídne možnosti. Navyše po grafickej stránke vyzerá slušne a bez problémov beží na najvyšších grafických nastaveniach aj na starších mobiloch. Veľmi dobre je tiež postavený matchmaking, ktorý vám vždy vyberie vyrovnaných súperov. Každopádne, ak vás hra úplne nepohltí, po pár týždňoch hrania môže prísť stereotyp, ktorý je najväčším strašiakom mobilných lodí.

World of Warships Blitz
World of Warships Blitz Za vylepšenie vyšších tried lodí dáte „majland.
Za vylepšenie vyšších tried lodí dáte „majland.


World of Warships Blitz V hre môžete vytvárať vlastné flotily s priateľmi.
V hre môžete vytvárať vlastné flotily s priateľmi.


World of Warships Blitz Bez priblíženia je takmer nemožné trafiť.
Bez priblíženia je takmer nemožné trafiť.






napísal play3man 26.1.2018
Páči sa mi!
7.5
Ohodnotiť
WORLD OF WARSHIPS BLITZ
+ poriadne súboje lodí na mobiloch
+ veľké množstvo dostupných plavidiel
+ jednoduchá hrateľnosť
+ zahrňuje kampaň
- občas neprehľadné, najmä na menších displejoch
- veľa obsahu, no málo možností


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Wargaming / Wargaming Mobile
Štýl: Akcia / MMO
Dátum vydania: 18. január 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk