EMPIRES OF THE UNDERGROWTH

EMPIRES OF THE UNDERGROWTH

Keď Ferdo Mravec položil život za impérium

Dojmy

Real-time stratégií je v poslednej dobe ako šafranu. Keď už sa konečne nejaká objaví, väčšinou nejde o žiadnu slávu, prípadne je to len remaster starých milovaných klasík. No a kým všetci netrpezlivo čakáme na nové Age of Empires, na Steame sa už dejiny jedného nenápadného Impéria začali písať. A sú poriadne krvavé!

V Empires of the Undergrowth sa chopíte úlohy najsofistikovanejšieho organizmu v prírode – mravčieho spoločenstva. A za seba musím hneď na začiatku povedať, že je to skvelý nápad. V minulosti sa už pár hier o podobné zasadenie do ríše hmyzu pokúsilo, ale Empires na to ide trochu inak a oveľa originálnejšie.

V prvom rade je pohľad na malé tvory behajúce po obrazovke neskutočne prirodzený a pripadá mi až neuveriteľné, že existuje len minimum stratégií využívajúcich túto skutočnosť. Sledovať skupinku neohrozených mravcov ako s nasadením vlastného života v prospech Impéria zabijú a následne rozoberú obrovského ucholaka na súčiastky, je omnoho napínavejšie a zábavnejšie, ako pozerať na kôpku ostreľujúcich sa tankov alebo mechov.

Empires of the Undergrowth
Empires of the Undergrowth Bezbranné šváby nemajú najmenšiu šancu.
Bezbranné šváby nemajú najmenšiu šancu.


Empires of the Undergrowth Bitka na povrchu. Porazení poslúžia ako potrava.
Bitka na povrchu. Porazení poslúžia ako potrava.


Empires of the Undergrowth Lienka musí zomrieť!
Lienka musí zomrieť!





Druhá vec, ktorá robí z Empires of the Undergrowth originálnu hru, je spôsob ovládania jednotiek. Svojich mravčích poddaných neovládate priamo, ako ste zvyknutí z väčšiny stratégií, ale umiestňujete feromónové stopy pre každú z piatich skupín, ktorých zloženie si viete ľubovoľne namixovať.

K dispozícii máte klasických robotníkov, bojové mravce na blízko, a kyselinu strieľajúce stromové mravce. Postupne budú vývojári do hry pridávať aj ďalšie, rozmanitejšie jednotky, ale už teraz si tie aktuálne viete vylepšovať a špecializovať ich.

Nepriatelia sú rozmanití a húževnatí. Budete čeliť iným kolóniám mravcov, ucholakom, obrovským chrobákom, pavúkom, cvrčkom alebo dokonca aj krabom pustovníkom. Vaše mravce budú umierať ako na páse, no kráľovná, pokiaľ má dostatok jedla, bude rodiť neustále ďalšie a ďalšie potomstvo.

Samotný boj prebieha automaticky. To znamená, že feromónovou značkou určite jednej skupine bod záujmu, a podľa toho, či sa v tesnej blízkosti nachádza potrava alebo nepriateľ, aj adekvátne reaguje. Jednotky tak len nestoja tupo na mieste, ale robia si svoju prácu. Vo výsledku tak máte skutočne pocit, že riadite mravenisko, a nie len neschopné tvory, ktoré treba vodiť za ručičku (nožičku). Kľúčové je namixovať si skupiny tak, aby ste zvládali čeliť náporu nepriateľa na viacerých frontoch, ale aj zaisťovať potravu potrebnú pre vyliahnutie posíl a vylepšovanie jednotiek. 

Samozrejmosťou je aj stavba mraveniska. Tá je síce dosť jednoduchá, ale zábavná. Vždy máte k dispozícii dve minimapy – podzemnú a povrchovú. V podzemí si manuálne razíte chodby a vytvárate komory pre nové potomstvo alebo sklad potravín. Uprostred vždy sídli kráľovná, ktorá kladie vajcia a robotníci ich následne premiestňujú do liahní. Pri razení chodieb ale musíte dávať pozor, lebo sa môžete prebúrať aj k nebezpečným tvorom, ktoré potom automaticky vyštartujú po kráľovnej. Na povrchu potom číhajú rôzne nebezpečenstvá, ale aj bohaté zdroje potravy.

Hra momentálne ponúka len časť príbehového módu, ktorý však zabaví niekoľko hodín. V úlohe novej kráľovnej začnete budovať svoju kolóniu vo formikáriu a polená pod nohy vám budú hádzať vedci, ktorí študujú vaše správanie. Ide o veľmi originálny spôsob, ako prirodzene zakomponovať príbehovú zložku do hry o mravcoch. Poteší taktiež fakt, že dabing hercov pôsobí veľmi profesionálne. Zahráte si tak aktuálne 6 pomerne náročných levelov, ku ktorým máte kedykoľvek prístup zo svojho formikária. V blízkej budúcnosti môžeme rátať aj s voľnou hrou.

Empires of the Undergrowth
Empires of the Undergrowth Sklady jedla a liahne si viete vylepšovať.
Sklady jedla a liahne si viete vylepšovať.


Empires of the Undergrowth Vchod do mraveniska musíte neustále strážiť.
Vchod do mraveniska musíte neustále strážiť.


Empires of the Undergrowth Natrafíte aj na obrovských protivníkov.
Natrafíte aj na obrovských protivníkov.





Hra sa aktuálne nachádza vo verzii s predbežným prístupom na Steame, no už teraz ponúka mnoho hodín zábavy. Pracuje na nej len trojčlenné indie štúdio Slug Disco a je preto pozoruhodné, že počas 13 hodín som zatiaľ neobjavil jediný bug.

Z Empires of the Undergrowth sa pomaly, ale isto rysuje veľmi zaujímavá a originálna stratégia, ktorú prinajmenšom stojí za to sledovať a počkať, ako sa časom vyvinie. Pretože už teraz má našliapnuté tým správnym smerom. A tí odvážnejší z vás si už hru môžu vyskúšať na Steame. A teraz ma ospravedlňte, je čas nakopať pár hmyzích zadkov. Kráľovná je mŕtva, nech žije kráľovná!


napísal francis 4.4.2018
Páči sa mi!
EMPIRES OF THE UNDERGROWTH


Empires of the Undergrowth
PC

Vývoj: Slug Disco Studios
Štýl: Stratégia / Simulácia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19627)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk