MUGSTERS

MUGSTERS

7.5

Fyzikou a vozidlami proti zlým mimozemšťanom

Recenzia na PC verziu

Zlí mimozemšťania napadli planétu a vy musíte zachrániť svet - klasika. Hrateľnosť titulu Mugsters však už nie je taká otrepaná ako zápletka, ktorá v tomto prípade ani veľmi nie je podstatná. Pre vás je dôležité vedieť, že musíte použiť svoju šikovnosť, kreativitu a okolité objekty a vozidlá, aby ste uspeli. A budete sa pritom baviť.

Audiovizuálne spracovanie hry je jednoduché a nenáročné. Ste malý biely panáčik a dívate sa zhora na seba a ostrovčeky, na ktorých plníte misie. Okolo vás sú rozmanité objekty, ktoré sa dajú zničiť a mnohé aj využiť pri postupe. Celé to pôsobí tak milo, rozprávkovo a má to pekné efekty (dym za vozidlami, vaša postava, ktorá robí kliky, keď dlho nič nerobíte), ale v skutočnosti sa jedná o zaujímavé, niekedy smrtiace výzvy založené najmä na fyzike a logike, ktorú uplatníte pri svojom postupe.

Začínate na svojom domovskom ostrove, kde sa môžete voľne pohybovať a aktivovaním veľkých spínačov sa prenesiete na misie na desiatkach iných ostrovov. „Doma" sa dá aj vstúpiť do vášho domčeka, zajazdiť si na sprístupnených vozidlách - dokonca s meraním času - keď otvoríte garáže po spustení transportov so zachránenými ľuďmi. Hneď na začiatku je k dispozícii viacero ostrovov a tie ostatné sa postupne odomykajú, keď splníte zadania na tých predošlých.

Mugsters
Mugsters Vozidlá využijete rôznym spôsobom, napríklad aj na prerazenie stien.
Vozidlá využijete rôznym spôsobom, napríklad aj na prerazenie stien.


Mugsters V tejto misii treba okrem iného lúčmi aktivovať určené zariadenie. Potom môžete odletieť raketou.
V tejto misii treba okrem iného lúčmi aktivovať určené zariadenie. Potom môžete odletieť raketou.


Mugsters Vaša postavička za sebou zanecháva stopy a prach...a niekedy aj spúšť.
Vaša postavička za sebou zanecháva stopy a prach...a niekedy aj spúšť.





Každý ostrov vyžaduje splnenie primárneho cieľa (aktivovanie alebo zničenie špecifických zariadení) a popritom môžete zachrániť pár ľudí a vyzbierať kryštály. Vlastne musíte, inak sa k tým ďalším ostrovom nedostanete (navyše sa tým aj odomkne režim na čas). Tvorcovia sa vôbec nenamáhali s vysvetlivkami, čo a ako máte v hre presne robiť. Prídete na to sami skúšaním a experimentovaním a - logikou.
 
V okolí rozdelenom na menšie úseky vyvýšeninami, stenami a vodou nájdete rôzne interaktívne objekty. Sudy s výbušninou vám umožnia explóziou zničiť niektoré múry a zátarasy, ale aj zabiť nepriateľov. Sú to červení „pandrláci", ktorí vám idú po krku a intenzívne vás prenasledujú hneď, keď vás zbadajú. Okrem toho rôzne drony, obranné veže, poletujúce stroje mimozemšťanov a UFO, ktoré vás pritiahne vlečným lúčom. Sudov na ich likvidáciu býva dostatok aj vďaka automatu, ktorý vám jednoducho nadávkuje ďalšie po stlačení páčky.
 
Ďalej natrafíte na rôzne spínače a mechanizmy. Niektoré jednoducho stlačíte a otvorí sa brána alebo aktivuje pohyblivý most. Na iné musíte niečo položiť, inak sa vzápätí vypnú - napríklad tam dáte aj spomínané sudy, ktoré môžete bez problémov prenášať. Vybuchujú len vtedy, keď ich nepoložíte, ale hodíte alebo do nich narazíte. Poslúžia aj menšie kamenné kvádre, ktoré tiež môžete zdvíhať. A hodia sa najmä na rozbíjanie nádob, v ktorých sú ľudia nakladaní ako uhorky. Oslobodení človiečikovia majú modrú farbu a automaticky vás nasledujú, kamkoľvek sa pohnete. Dokonca vedia aj skákať a nasadnúť spolu s vami do vozidla. Len je vhodné dať im slobodu až po zabezpečení okolia, inak ich bežne zabijú nepriatelia alebo pasce. Napríklad také brvná s ostňami, ktoré padajú, keď zakopnete o drôt (alebo tam niečo šmaríte). Ľudkovia sa navyše neraz zaseknú a musíte sa po nich vrátiť, čo je niekedy osudné.

Významnú úlohu zohrávajú rôzne vozidlá, do ktorých smiete ľubovoľne nasadnúť a potom z nich vystúpiť. Autami môžete rýchlo prekonávať vzdialenosti, prebúrať steny, preskočiť cez mostíky, zrážať nepriateľov, parkovať na spínačoch. Niektorými prepravujete súčiastky do mechanizmov alebo poslúžia na iný účel - napríklad natrafíte na voz s vysokozdvižnou plošinou, ktorý vám pomôže dostať sa ku kryštálu na vyvýšenine. Vozidlá sa pritom líšia vzhľadom, rýchlosťou a inými parametrami. Napríklad buldozér je pomalý, ale ľahko zničí aj odolnú stenu. Športové auto je rýchle a ideálne na skoky cez bariéry. Okrem toho si niekedy aj zalietate. Spočiatku hlavne na konci levelu, ktorý najčastejšie ukončíte nasadnutím do lietadla, ktorým opustíte ostrov. Neskôr pribudnú aj iné možnosti. Ale pozor, poškodené vozidlá po chvíli explodujú - môžu vás tak zabiť, ale dá sa to využiť aj na prekonanie nástrah.

Samozrejme, na pokročilých ostrovoch pribúdajú prekážky aj objekty a nové možnosti. Napríklad už budete používať aj lúče mechanizmov a vybraných vozidiel, ktorými vytvoríte silové pole a zabezpečíte napájanie. Zalietate si na balóne či vrtuľníku. A stále pritom prím zohráva úlohu fyzika, ktorá ovplyvňuje všetko naokolo.  Po vystúpení z vozidla sa auto ešte môže pohybovať vďaka zotrvačnosti, alebo keď napríklad parkujete na nerovnej ploche a nepoužijete brzdu. Po zničení hydrantu vás tlak vody vytisne do výšky alebo v smere prúdu. Sud sa gúľa a po náraze vybuchne, zo steny odpadávajú kusy, ktoré zostávajú v okolí a môžu prekážať pri jazdení.  Dôraz na fyziku je v hre plusom, ale nie vždy je úplne realistická, čo môže spolu s trochu ťažkopádnym ovládaním (klávesnicou bez myši alebo gamepadom) mierne komplikovať postup. No pomôže vám aspoň manuálne nastavenie s rotáciou kamery, vďaka čomu si zvolíte najvhodnejší pohľad na aktuálnu situáciu.

Mugsters
Mugsters Lietajúce taniere vás chytajú vlečným lúčom - je to ich silná zbraň, ale aj slabina.
Lietajúce taniere vás chytajú vlečným lúčom - je to ich silná zbraň, ale aj slabina.


Mugsters Na domovskom ostrove si vyberáte misie a mali by ste splniť všetky zadania.
Na domovskom ostrove si vyberáte misie a mali by ste splniť všetky zadania.


Mugsters Jazdiť budete aj vo vlaku - ale najskôr treba otvoriť bránu.
Jazdiť budete aj vo vlaku - ale najskôr treba otvoriť bránu.





Riešení, ako splniť stanovené ciele, je viacero. Pri zlyhaní teda môžete skúsiť trochu iný postup a ako to spravíte a využijete objekty v okolí, je len na vás. V prípade vášho úmrtia sa oživíte na zresetovanom ostrove, kde sa obnoví všetko s výnimkou primárneho cieľa, ak ste ho už splnili a snažíte sa zavŕšiť zvyšné aktivity. Pritom je tu skvelá možnosť plniť a ukladať ostatné zadania priebežne. To znamená, že sa pri prvom prechádzaní ostrova zameriate napríklad len na zničenie generátora a potom odletíte (ukončíte level). Pri reštarte ostrova už sú splnené ciele odfajknuté (dokonca hra zaznamená aj to, koľko kryštálov ste predtým vyzbierali a oslobodili ľudí, hoci to nemusí byť komplet ) a stačí už len dokončiť, čo ste pri predošlých pokusoch nestihli. To značne uľahčuje skompletizovanie ostrovov, hoci si ich možno viackrát zopakujete. Nie sú však príliš rozsiahle, takže postup nie je zbytočne zdĺhavý.Lokálny multiplayer vám umožní toto všetko absolvovať vo dvojici, pričom jeden hráč ovláda postavičku klávesnicou, druhý tú svoju gamepadom..

Mugsters je dobrá zábava pre kreatívnych hráčov, ktorí dokážu uplatniť svoju vynaliezavosť, šikovnosť a logické myslenie. Trochu akcie, trochu puzzle, trochu svojská, ale dôležitá fyzika, trochu ťažkopádne ovládanie, trochu viac psiny v multiplayeri - a napokon je z toho dostatočne atraktívna hra, ktorá nenudí. Za tých 15 eur na Steame určite stojí.


napísal uni 6.8.2018
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
MUGSTERS
+ levely vyžadujúce šikovnosť aj kreativitu
+ využívanie okolitých vozidiel, objektov a deštrukcia
+ priebežné plnenie a ukladanie úloh na ostrovoch
- slabá AI a zasekávanie postavičiek
- trochu ťažkopádne ovládanie a orientácia v teréne
- niekedy svojská fyzika
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core 2 Duo 3 GHz, 2 GB RAM, Geforce GTX 650, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Team 17 Digital / Reinkout Games
Štýl: Akcia / Logická
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Mugsters 6.8.2018
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk