WHEN SKI LIFTS GO WRONG

WHEN SKI LIFTS GO WRONG

8.0

Fúzia zimných a letných aktivít trochu inak

Recenzia na PC verziu

Jednou z dá sa povedať prelomových hier v žánri konštruktérskych titulov bol Bridge Constructor od Headup Games, respektíve ClockStone. Titul, ktorý veľmi dobrým spôsobom testoval kreatívne schopnosti hráčov pri stavbe rôznych mostov. Zároveň sa však hráči museli pobiť s fyzikou, ktorá vám neodpustila ani tie najmenšie chyby vo vašej spletitej stavbe z ocele, drevených trámov či lán. Samozrejme, k úspechu tejto série sa pripojilo zopár ďalších hier od iných vývojárov, ktorí sa však väčšinou točili okolo stavania mostov pre autá i kamióny. Tvorcovia zo štúdia Hugecalf Studios sa však rozhodli celý koncept prekopať a priniesť niečo, čím by veľmi vážny stereotyp dokázali rozbiť. Z ich snahy vzišiel titul s názvom When Ski Lifts Go Wrong, v ktorom mosty nahrádzajú lyžiarskymi vlekmi a autá lyžiarmi. A hoci názov hry jasne poukazuje na zimu, samotný obsah sa výhradne na toto ročné obdobie neviaže.

Autori sa, pochopiteľne, chceli zbaviť jednotvárnosti a zároveň rozšíriť možnosti novej myšlienky. Žiadnym spôsobom to však nezakrývajú - práve naopak, stačí sa pozrieť na titulný obrázok hry, prípadne na niektoré z dostupných videí, ktoré predstavujú obsah. Okrem tradičných lanoviek či lyžiarskych vlekov sa tu môžete previezť aj na snežných skútroch. Z mínusových teplôt sa viete presunúť na slnkom vyhriate kopce, v ktorých vás čakajú komplikované horské túry na bicykli, ale aj na klasickej „kroske". Ide o zaujímavú kombináciu, ktorá sa však chtiac či nechtiac dotýka pôvodného konceptu, od ktorého sa autori pravdepodobne chceli odosobniť. 

When Ski Lifts Go Wrong
When Ski Lifts Go Wrong 3D pohľad skrátka poteší.
3D pohľad skrátka poteší.


When Ski Lifts Go Wrong Občas je to skutočne o chlp.
Občas je to skutočne o chlp.


When Ski Lifts Go Wrong Každá úroveň má online rebríčky.
Každá úroveň má online rebríčky.





When Ski Lifts Go Wrong ponúka v kampani osem kategórií, pričom každá z nich obsahuje 13 úrovní s poriadnymi výzvami. Päť kategórii je pritom ladených do zimného prostredia, a teda sa musíte vysporiadať so stavbou lanoviek, vlekov pre lyžiarov a snowboardistov, no taktiež mostov pre snežné skútre. Trojica zvyšných kategórií vás pritom zavedie na už tiež spomínané letné kopce, v ktorých sa posadíte na bicykel alebo motorku, pre ktorú opäť musíte postaviť most, prípadne skokanský mostík. Keď som sa do toho púšťal, tešil som sa, že sa tu vyhnem nudnému stavaniu rôznych typov mostných konštrukcií. Dúfal som, že mojím primárnym cieľom bude dostať ľudí na vrchol kopcov po stavbe bezpečných konštrukcií lanoviek. Nuž, namiesto toho som sa opätovne musel prebrodiť úrovňami, v ktorých po lanovkách nebolo ani stopy. Tvorcom to však nemôžem mať za zlé, nakoľko hre to rozhodne neškodí, práve naopak. Čím viac možností hra ponúka, tým lepšie.

Vopred pripravené úrovne, ktorých je v hre viac ako sto, sú navyše veľmi dobre spracované. Dizajn je veľmi dobre vyvážený, a tak neustále narážate na nové prekážky, ktoré sa dajú vyriešiť viacerými spôsobmi. Pozostávajú z rôznych, menej či viac náročných výziev, v ktorých si poriadne preveríte vaše staviteľské schopnosti. Ako je pri takýchto hrách zvykom, obmedzený počet súčiastok vám vie poriadne skomplikovať situáciu. Ak ste navyše perfekcionista, poriadne vám budú brnkať na nervy vedľajšie úlohy. Samozrejme, ak chcete úroveň dokončiť, stačí vám prejsť v zdraví do cieľa, no získať môžete tri bonusové body. Jeden za zozbieranie hviezd rozmiestnených po úrovni, druhý za neprekročenie rozpočtu a tretí za to, že sa vaša stavba po chvíli nerozpadne.

Už pri úvodnom tutoriáli zistíte, že autori si dali záležať na hrateľnosti a fyzike. Ovládanie hry pri stavbe či manipulácia s jednotlivými časťami stavby je veľmi jednoduchá a intuitívna. Viete ich ľubovoľne rozdeľovať, spájať, presúvať či mazať. Pri presúvaní navyše vidíte rozsah, v ktorom môžete pozíciu danej časti meniť. Ak sa vám stavba po spustení rozpadne, pri ďalšom vstupe do editora vám hra zobrazí, ktorý prvok zlyhal ako prvý. Nemusíte teda ďalej hádať, v čom bol problém a ktorú časť musíte prepracovať, prípadne spevniť. Pri stavbe je príjemným spestrením snežné delo, ktoré dokáže jazdca vystreliť do výšky, zrýchliť alebo spomaliť. Jeho nastavenie navyše môžete sami upravovať, a to ako silu fúkania, tak aj rotáciu - smer fúkania. 

Titul sa zároveň pýši možnosťou priamo ovládať postavy, s ktorými úrovne prechádzate. Teda ani nie tak možnosťou, ale nutnosťou. Týka sa to však primárne úrovní, v ktorých musíte postaviť skokanský mostík alebo most. Ak ide o stavby lanoviek, v takomto prípade vás zväčša vysadí rovno pred cieľom, takže do pohybu postavy už zasahovať nemusíte. Niekedy na vás ale predsa len čaká výzva v podobe správne prevedeného skoku. V mnohých prípadoch vás však neustála kontrola nad postavou vie zachrániť pred smrťou.

Zatiaľčo za normálnych okolností by už lyžiar letel priamo na hlavu, vďaka vám dokáže vyrovnať balans a v zdraví preťať cieľovú pásku. Akýmsi štandardom sú sociálne funkcie a workshop. Každá jedna úroveň v kampani má vlastný rebríček, v ktorom sa hráči predbiehajú, za aký najmenší obnos peňazí dokázali level prejsť. Čo sa týka workshopu, tak práve tu má rozmanitosť úrovní najväčšie využitie. Hráči sa pri vytváraní vlastných úrovní nemusia obmedzovať na zimu a tým udržiavajú pestrú ponuku neoficiálnych zjazdoviek.

When Ski Lifts Go Wrong je veľmi dobrým spestrením žánru konštrukčných hier, v ktorých sa musíte pobiť s kvalitným fyzikálnym modelom v kombinácii s poriadne kopcovitým terénom. Hra prináša nové možnosti zábavy a tak skvelým spôsobom oživuje tento už zabehnutý žáner. Každá zo stoviek úrovní ponúka nové výzvy, ktoré vás už len v základe zabavia na niekoľko hodín. Ak by ste sa však chceli pustiť do ich plnenia na sto percent, tento čas sa ešte znásobí. Ani potom sa ale význam hry nekončí - vďaka sociálnym funkciám, najmä workshopu, v ktorom môžete sami vytvárať nové úrovni, prípadne hrať už existujúce výtvory od iných hráčov. Ovládanie je síce na PC bezproblémové, no ak máte Nintendo Switch, kúpa tejto verzie je určite rozumnejšia.

When Ski Lifts Go Wrong
When Ski Lifts Go Wrong Pri väčšej váhe sa vám štandardná konštrukcia rozpadne pod „pásmi.
Pri väčšej váhe sa vám štandardná konštrukcia rozpadne pod „pásmi.


When Ski Lifts Go Wrong Nechýbajú hráčmi vytvorené úrovne.
Nechýbajú hráčmi vytvorené úrovne.


When Ski Lifts Go Wrong Obťažnosť úrovní každou kategóriou rapídne stúpa.
Obťažnosť úrovní každou kategóriou rapídne stúpa.






napísal play3man 22.2.2019
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
WHEN SKI LIFTS GO WRONG
+ skvelé oživenie žánru
+ desiatky kvalitných úrovní
+ rôzne druhy prostredia
+ možnosť priameho ovládania jazdcov
+ sociálne funkcie, workshop
- stavbe mostov sa, bohužiaľ, nevyhnete
- hudba po pár minútach lezie na nervy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 2 GB RAM, VGA 1 GB, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
MacOS
Switch

Vývoj: Curve Digital / Hugecalf Studios
Dátum vydania: 23. január 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19560)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk