A DARK ROOM

A DARK ROOM

7.0

Kedy ste naposledy hrali textovú hru?

Recenzia na Switch verziu

Viem, že som len v drobnej menšine, ale sám si rád tu a tam zahrám nejakú textovku. V dnešnej dobe sa hovorí o rôznych vymierajúcich žánroch, či sú to RTS, alebo point and click adventúry, no pravdou je, že jediným skutočne vymierajúcim žánrom sú textovky. Robia ich podivní tvorcovia, hrajú ich ešte podivnejší hráči. Len máloktorej sa podarí nejako výraznejšie presadiť v mainstreame, alebo sa dostať čo i len na oči hráčom. Z toho mála odporúčam Stories Untold od Devolveru. No a teraz aj A Dark Room, aj keď je otázne, v akej verzii sa po hre oplatí siahnuť.

Aj napriek tomu, že si sám nejakú textovku raz za čas zahrám, nebol som dosť dobre pripravený na to, čo hra ponúka. Čo je možno až trošku divné, ak si zoberiete do úvahy, že hra existuje už od roku 2013. Má za sebou dlhú a naozaj zaujímavú cestu. Vznikla pre webové prehliadače ako open-source projekt Michaela Townsenda. Neskôr ju na mobilné platformy preportoval vývojár Amir Rajan. No a teraz ju na Nintendo Switch v zatiaľ poslednej verzii priniesol vydavateľ Circle Entertainment.

A čím ma teda hra prekvapila? Ak sa bavíme o textovkách, zvyčajne hovorím o adventúrach, no A Dark Room s adventúrou až tak veľa spoločné nemá. Je to pestrá žánrový mix, v ktorom nájdete RPG prvky, no nechýba ani niečo z manažmentovky. Je to tajomný príbehová zážitok, no zároveň tiež hra, ktorá vám predstaví každodennú rutinu, ktorá vás núti opakovať bežné činnosti. Mieša sa tu toho naozaj veľa, no zaujímavým spôsobom. A to všetko je stále najmä v textovom formáte, takže nečakajte žiadne výrazné grafické rozhranie.

A Dark Room
A Dark Room Často ste v zajatí jednej slučky herných činností.
Často ste v zajatí jednej slučky herných činností.


A Dark Room Hranie spestrujú rôzne eventy.
Hranie spestrujú rôzne eventy.


A Dark Room Nebudete ochudobnení ani o eventy.
Nebudete ochudobnení ani o eventy.





Pred vami je len jednoduchá obrazovka a v úvode tiež len jednoduchá úloha. Nič viac zatiaľ ani nezmôžete. Môžete sa len starať o oheň v nejakej chate, kde sa ocitáte bez vedomosti toho, čo sa stalo predtým. Staráte sa tu tak o teplo a svetlo, pričom chvíľku trvá, kým sa niečo vlastne začne diať. Potom sa ale rozbieha naozaj zaujímavý kolotoč, ktorého rôznorodé možnosti postupne začínate odhaľovať, pričom hra vám nič sama nenaznačí. Na všetko tu musíte prísť sami a to jednoducho takt, že skúšate. Nejako to nakoniec dopadne a ak aj náhodou zomriete, hra vie pracovať aj s takýmito možnosťami.

Herná obrazovka sa delí na niekoľko častí. Úplne hore je miesto, kde sa nachádzate. V úvode je to tak napríklad tmavá miestnosť, ktorá celej hre dala aj názov. Pod názvom miesta je stredný panel s možnými akciami. V úvode môžete len prikladať do ohňa, no postupne tu toho pribudne poriadne veľa. Pravý stĺpec je venovaný inventáru, ten ľavý zas opisu miesta, prípadne situácie, aby ste sa do hry mohli lepšie vžiť a na plné obrátky rozbehli svoju fantáziu. Je to naozaj veľmi minimalistické, no pre potreby hry dostačujúce a vlastne si pri hraní uvedomíte, že možno viac od hry ani nepotrebujete – tu je totiž všetko aj v takomto podaní.

Postupne na vás však hra začne nakladať viac. S prikladaním do ohňa by ste dlhšie asi ani nevydržali. Posúva sa ďalej, v miestnosti už nie ste sami a zistíte, že aby ste sa vôbec pohli, vyžaduje si to isté zdroje. Vydávate sa tak získať tieto zdroje a to vám začne rozširovať vaše možnosti. Už to nie je len o jednej miestnosti, ale zakladáte osadu. Tá sa postupne rozrastá na dedinu a jej obyvatelia sa môžu meniť na vašich otrokov, ktorých môžete posielať  robiť niektoré činnosti. Zdroje potrebujete na výrobu vecí, ale tiež stavbu budov, ktoré zas potrebujete na to, aby sa vám sprístupnili ďalšie činnosti. Napríklad takto prilákate obchodníka, s ktorým môžete meniť určité druhy tovaru.

Nie je to však len o tom, aby ste si tu zveľaďovali svoju dedinu, ktorej vládnete ako krutý tyran a jej obyvateľom nedoprajete žiaden oddych. Musíte tu aj čeliť rôznym dynamickým eventom, aby to nebola len nejaká pohodlná prechádzka. A ako asi tušíte, tieto eventy sú tu vo všetkých svojich rôznych podobách na to, aby vám hranie sťažili. Do vašej dediny zavíta nejaká nákaza, prípadne vás napadnú monštrá a podobne. Môžete byť na tom už dosť dobre, no takéto nešťastie dokáže prekaziť plány. Sú tu však aj eventy, ktoré vám môžu pomôcť. Prichýlite na noc nomáda? Predá vám niektoré druhy tovaru za lepšie ceny ako obchodník. A podobných postáv je tu viac.

Celkovo je tu viac všetkého. Postupom času môžete postaviť viac budov, no budete tiež čeliť viacerým nepriateľom, s ktorými sa zas môžete jednoduchšie porátať vďaka tomu, že si  vytvoríte viac druhov zbraní, či výstroje. A takto to ide dookola, pričom si pomôcť dokážete aj upgradovaním (z dostupných surovín si vyrobíte potrebné veci, ktoré vám zostávajú), prípadne využijete niektoré z rôznych dostupných perkov, ktoré vám zlepšia schopnosti v určitých situáciách na základe toho, aké perky si vyberiete. Zlepšíte si napríklad útok, stealth, prípadne spomalíte metabolizmus, aby ste v divočine vydržali dlhšie vez jedla. Je tu toho opäť viac.

Spomínaná divočina je ďalším výrazným prvkom. Hra sa totiž dlho javí len ako textová manažmentovka dediny, kde vám tu a tam padne nejaké nepríjemné poleno pod nohy. No veľká porcia hrania sa odohráva práve mimo dediny a to je miesto, kde sa začne rozvíjať jej príbeh ešte ďalej. Vyjdete z dediny do sveta, no ani tu nečakajte nejaké prepracovanejšie spracovanie. Opäť je to len veľmi minimalistické, založené na písmenách a znakoch. Váš avatar je reprezentovaný zavináčom. Nie tou rybou, ale znakom @. Ním pohybujete po mape a opäť prichádzate do styku s rôznymi eventami.

A Dark Room
A Dark Room Čo sa stane, ak sa nestaráte o oheň?
Čo sa stane, ak sa nestaráte o oheň?


A Dark Room Časom musíte vyliezť zo svojej bezpečnej chatrče.
Časom musíte vyliezť zo svojej bezpečnej chatrče.


A Dark Room Hra nevyužíva potenciál zaujímavého príbehu.
Hra nevyužíva potenciál zaujímavého príbehu.





Skúmate jaskyne, bojujete s nepriateľmi, získavate nové zdroje, no putujete čoraz ďalej a postupne odhaľujete viac z mapy. Môžete tu aj zomrieť, no čaká na vás viacero nástrah a medzi nimi je aj vaša schopnosť sa vhodne pripraviť na takúto výpravu. Zle sa zbalíte a výsledkom je, že vám čoskoro dôjde zásoba jedla a vy sa tak vraciate naspäť do dediny. Takže sa musíte vydať za hranice dediny znova, lepšie vybavení, ale opäť s rizikom nových stretov. Ako sa budete posúvať ďalej, odhalíte naozaj nečakané tajomstvá, o ktoré by vás bolo škoda pripraviť. Poviem len, že sa v jednom momente v hre niečo výrazne zmení.

A kým o jednej veci by bola škoda rozpísať sa viac, aby som vás neukrátil o zážitok, o druhej zas nie je príliš čo prezradiť. A ako asi tušíte, je to audiovizuálne spracovanie, ktoré je naozaj minimalistické. Vizuál viete posúdiť z obrázkov okolo a čo sa týka zvuku, ten tu je. Čo je asi tak všetko, čo o ňom môžem prezradiť. V browserovej verzii totiž zvuk nie je. Je nevýrazný, len na jemné dotvorenie atmosféry, nič viac čakať nemôžete, no aspoň tu je.

Switch verzia pridáva aj niečo navyše. Nájdete tu autorský komentár, ak by ste sa o hre ako takej chceli dozvedieť viac. Je tu upravené ovládanie a aj rozhranie, takže môžete hrať ovládačmi, alebo v handheldovom režime aj dotykom, čo mi prišlo intuitívnejšie. Switch verzia ponúka aj možnosť hrania pre dvoch, ktorá je taktiež spracovaná netradične a skôr asymetricky istým spôsobom. To všetko zo Switch verzie robí ultimátnu verziu hry A Dark Room, no nie som si istý, či ju aj napriek kvalitám dokážem odporučiť. Je to totiž hra, ktorá sa bude páčiť len pár hráčom kvôli svojmu konceptu, ktorý vychádza ešte z hier 70. a 80. rokov. Ak si ju chcete len vyskúšať, browersová verzia je zadarmo. Ak sa vám tá zapáči, pokojne investujte do tejto vylepšenej, upravenej a rozšírenej verzie 7 eur.


napísal matus_ace 17.10.2019
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
A DARK ROOM
+ pekne zakomponovaný zvrat
+ postupne musíte sami odhaliť možnosti hry
+ Switch verzia ponúka najlepšie vyladenú hrateľnosť a niekoľko vylepšení
+ aj keď sa to možno nezdá, je tu toho veľa
- prevedením si získa len pár hráčov
- dlho vás nechá v cykle menej záživných činností
- len vágne rozprávanie príbehu


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: CIRCLE Ent.
Štýl: Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| A Dark Room 17.10.2019
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19780)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk