THE NINJA SAVIORS: RETURN OF THE WARRIORS

THE NINJA SAVIORS: RETURN OF THE WARRIORS

8.0

Must have pre pamätníkov SNES?

Recenzia na Switch verziu

Máte rady robotov? Máte radi ninjov? A čo tak robotických ninjov? Vravíte, že to znie príliš osemdesiatkovo? Presne tak! V súčasnosti sa populárna kultúra čoraz viac obzerá pre inšpiráciu do minulosti a ťaží z nej prakticky v každom smere a v každom médiu. Veď sa len stačí pozrieť na herné výstavy v poslednej dobe, kde sa vracia jedna klasický značka za druhou. A nie je to náhodou, ale firmy tak reagujú na dopyt u hráčov. Niektoré siahnu po známych značkách, iné po dosť obskúrnych a niekde medzi sa nachádza naša dnešná hra.

The Ninja Warriors pre SNES z roku 1994 si síce vo svete získala hráčov aj kritikov pri svojom vydaní, no oproti svojim žánrovým konkurentom aj z trošku vzdialenejšej minulosti nebola nikdy až taká známa. A v našich končinách o nej vedelo ešte menej ľudí. aj tak by ste ale novinke The Ninja Saviors: Return of the Warriors mali venovať pozornosť. Nie je to úplne nová hra. Nie je to kópia svojho 25 rokov starého predchodcu. Je to skôr rozšírený remaster pôvodnej hry, ktorý veľa vecí upravuje, rozširuje a dokonca pridáva aj mnoho úplne nových. Výsledkom je tak niečo staronové, čo chce osloviť najmä pamätníkov 16-bitovej ér, ktoré je už nenávratne za nami.

Príbeh je simplexný presne v duchu doby, kedy vyšla pôvodná hra. zavedie vás do bezútešnej antiutopickej budúcnosti, v ktorej svetu vládne krpatý zelený tyran, ktorého armády mutantov a bojových strojov zotročujú ľudstvo. Proti nemu stojí len malá skupinka, ktorú vedie mutant menom Mulk. Dochádzajú im možnosti, tak sa Mulk rozhodne pre poslednú možnosť – vyslať do boja trio robotických bojovníkov, aby ho porazili. Nie je to teda nič, čo by ste predtým nepoznali, rozprávanie príbehu prebieha len formou pár obrazoviek v úvode a závere hry, no aspoň ten záver dokáže prekvapiť niečím netradičným.

The Ninja Saviors: Return of the Warriors
The Ninja Saviors: Return of the Warriors Väčšinu bossov v hre si naozaj užijete
Väčšinu bossov v hre si naozaj užijete


The Ninja Saviors: Return of the Warriors Je tu päť úplne rozdielnych postáv
Je tu päť úplne rozdielnych postáv


The Ninja Saviors: Return of the Warriors Môžete si zapnúť filter pridávajúci pásy
Môžete si zapnúť filter pridávajúci pásy





Príbeh je síce o trojici hrdinov, no v hre to je trošku inak. Síce tu máte na úvod výber z troch rôznych robotických bojovníkov, no v hre ich je v konečnom dôsledku päť. Táto úvodná trojica predstavuje tri rozdielne postavy, ktoré si vyberáte na základe štýlu, aký vám vyhovuje. Je tu napríklad mocný Ninja, ktorý je naozaj silný a aj toho poriadne veľa vydrží, no zase je veľmi pomalý a jeho pohyb je ťažkopádny. Dokonca nedokáže ani skákať v pravom zmysle toho slova. Kunoichi je ženský robot s nožmi a je to taká stredná trieda. Kamaitachi je najrýchlejší, no zároveň aj najslabší z tejto trojice postáv.

Táto verzia ale pridáva aj dve ďalšie hrateľné postavy, ktoré však nie sú dostupné od začiatku, ale musíte si ich zaslúžiť. Prvou z nich je Yaksha, ktorú získate za prejdenie celej hry na Normal obťažnosti. Je zaujímavou a technicky zložitejšou postavou, ktorá je síce pomalšia, ale vynahrádza to svojimi špeciálnymi vzdušnými útokmi a predlžovacími končatinami. Prejdením hry na Harde získate Raidena, ktorý je najväčšou (prevyšuje dokonca aj bossov), najpomalšou, no zároveň najsilnejšou postavou v hre. raz sa zaženie rukou a trafí niekoľkých nepriateľov naraz. Prípadne sa zmení na chodiace delo.

Rozmanitosť postáv je naozaj na hre badať a je až pozoruhodné, ako pekne sa ich podarilo autorom rozlíšiť a to dokonca aj s dvoma novými prídavkami. S každou sa hrá inak, s niektorými budete mať problém prejsť prvý level, lebo nesedia na vás štýl, iné zas vás privedú až k záveru. Každý hráč si tu tak vie nájsť to svoje a využijete to hlavne vďaka tomu, že táto nová verzia podporuje aj lokálnu kooperáciu pre dvoch hráčov na jednej konzole, takže si stačí len rozdeliť Joy-Cony a môžete ísť do akcie spoločne, kedy hra naozaj začne pripomínať žánrové klasiky z minulosti a razom spomínate napríklad na éru Double Dragon hier. Kooperácia tu naozaj dobre funguje a singleplayer a multiplayer sú oddelené progresom.

Ninja Saviors je v zásade klasická 2D beat 'em up s 8 levelmi pred vami, kde postupne prechádzate ďalej, bojujete proti obrovským zástupom čoraz širšej palety nepriateľov, k čomu sa na konci vždy priráta aj nový boss, ktorých rôznorodosť taktiež veľmi poteší, až na toho posledného teda. Ten nie je zaujímavý dizajnom a ani hrateľnosťou, ktorú so sebou prinesie. Ak zomriete, máte tu možnosť pokračovať donekonečna, no prídete o čas, ktorý by sa dal zapísať do online rebríčkov. Hra totiž meria vašu dobu a najlepšie časy odmeňuje vyššími priečkami v rebríčkoch. Možno práve kvôli tomu tu chýba save funkcia, takže keď hru vypnete, pri ďalšom hraní musíte ísť od začiatku. Čo sa týka celkovej dĺžka, tá je niekde okolo hodiny, čo je príliš málo.

Akcia je jednoduchá a chytľavá, presne v štýle starej školy, no hra vie byť aj náročná. Okrem nepriateľov tu na vás číhajú aj rôzne pasce. Máte tu štandardné útoky, môžete ich kombinovať to rôznych kombinácií, prípadne skákať v spojení s útokom. Postupne sa vám hromadí energia, ktorú dokážete využiť na špeciálne útoky, prípadne na jeden ultimátny útok, keď sa vám ukazovateľ energie nabije doplna. Ten je vhodné využiť na bossov, prípadne v momentoch, keď máte naraz na obrazovke väčšie množstvo nepriateľov, keďže útok zasiahne všetkých. Pomôcť si však môžete aj hádzaním interaktívnych objektov po nepriateľoch.

Vizuálne je to také, ako by ste od 16-bitovej hry čakali, no nejaké menšie vylepšenia tu sú, vrátane kompletne prekreslených postáv. Hra podporuje 16:9 zobrazenie a ak chcete mať dokonalý retro dojem, môžete si zapnúť scan line filter. Hudba je veľmi príjemná a ako bonus tu je aj pôvodná automatová hudba, ktorú si môžete odomknúť. The Ninja Saviors: Return of the Warriors je teda hrou, ktorá rozhodne nerobí hanbu ére SNES a aj dnes sa hrá veľmi dobre, len je trochu krátka a plytká. Inak ale veľmi dobre zabaví a užijete si tu aj chytľavú kooperáciu.


napísal matus_ace 11.11.2019
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
THE NINJA SAVIORS: RETURN OF THE WARRIORS
+ akcia zo starej školy
+ prídavok lokálnej kooperácie
+ príjemný audiovizuál s niekoľkými bonusmi
+ pätica veľmi rozdielnych postáv
+ slušná výzva
- trochu krátke, trochu plytký bojový systém
- finálny boss nie je zaujímavý


RECENZIE HRÁČOV
PS4
Switch

Vývoj: ININ Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 30. august 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk