STYGIAN: REIGN OF THE OLD ONES

STYGIAN: REIGN OF THE OLD ONES

7.5

Keď sa klasický Fallout spojí s Lovecraftom

Recenzia na PC verziu

Ak máte radi post-apokalyptické RPG a H.P.Lovecrafta, túto hru by ste nemali len tak obísť. Možno pri letmom pohľade neupúta, ale keď jej dáte šancu, môže vás príjemne prekvapiť. I keď aj tvrdo skúšať, pretože vám nič len tak nedaruje a ani poriadne nevysvetlí. Hra má určité neduhy, ale aj temnú auru, ktorá vie prilákať medzi zatratených ľudí a prastaré bytosti, ktoré pripomínajú svoju moc.

Objavíte sa v meste Arkham, ktoré bolo počas čierneho dňa separované od Zeme a premiestnené na iné, pochmúrne miesto medzi dimenziami. Môžete tam precitnúť v úlohe predpripravenej postavy alebo si vytvoriť vlastnú, pričom už vtedy si všimnete nevšedné aspekty hry. Volíte si ženu alebo muža v mladom, strednom alebo staršom veku. Mládežník má bonus k svojim atribútom, ale menej skúsenostných bodov, starší naopak penalizáciu, ale viac skúseností. A medzi tým je zlatá stredná cesta. Nasleduje voľba archetypu aj s prípadným zázemím, ktoré postavu v niečom zvýhodní, ale v inej oblasti poškodí. Napríklad jej pôjde lepšie vedecký a medicínsky výskum, ale zhorší sa jej telesná zdatnosť.

Niektoré povolania sú zamerané skôr na manuálne zručnosti a fyzické aktivity, ako je boj zblízka, streľba, schopnosť prežitia či stealth. Iným to lepšie páli a uprednostňujú psychológiu, vedu, medicínu, vyšetrovacie metódy a výrečnosť. Alebo aj okultizmus. To všetko nájdete medzi schopnosťami, ktoré ľubovoľne vylepšujete bodmi pri vyšších leveloch postavy. Váš úvodný výber vás však v niečom limituje a v inom dovolí dosiahnuť maximum. Za zmienku stojí ešte voľba viery, ktorá určí váš príklon k  materializmu, nihilizmu, náboženstvu alebo inej filozofii a vyznaniu. To všetko dokopy vyformuje vašu osobnosť a výrazne ovplyvní postup. Na základe toho totiž budete riešiť časté problémy buď skôr silou a bojom, alebo diplomaciou, dedukciou, pozorovaním, analyzovaním, vhodnými odpoveďami v dialógoch so slušnými možnosťami, rituálmi. Vždy sa nájde viac spôsobov ako dosiahnuť cieľ.

Stygian: Reign of the Old Ones
Stygian: Reign of the Old Ones Dalógy sú dostatočne bohaté a voľby niekedy ovplyvnené schopnosťami a psychickým stavom.
Dalógy sú dostatočne bohaté a voľby niekedy ovplyvnené schopnosťami a psychickým stavom.


Stygian: Reign of the Old Ones V ťahových bojoch používate zbrane aj okultizmus.
V ťahových bojoch používate zbrane aj okultizmus.


Stygian: Reign of the Old Ones Počas oddychu postavy nemusia len spať, ale môžu robiť kopu užitočných aktivít.
Počas oddychu postavy nemusia len spať, ale môžu robiť kopu užitočných aktivít.





V exile sa ocitnete spolu s ďalšími nešťastníkmi odsúdenými k utrpeniu a záhube. Niektorí to prijímajú pasívne a sú so všetkým zmierení, iní vidia svoju príležitosť ako členovia fanatického kultu alebo sa pridajú medzi gangstrov. Vy sa s nimi pokúsiť vychádzať, alebo ich odstránite z cesty. No v prvom rade hľadáte spôsob, ako sa dostať z tohto desivého miesta, ktoré je opantané depresiou, strachom a úzkosťou, čo vás môže priviesť až k šialenstvu. A to doslova. Okrem úrovne fyzického zdravia si totiž musíte ustriehnuť aj to duševné. A to najmä v bojoch s rôznymi kreatúrami, ktoré dokážu vyvolať paniku a mentálnu nestabilitu.

Potýčky prebiehajú v ťahovom režime a postavy na svoje aktivity využívajú akčné body. Boje sú pomalé a dosť svojské. Využívate pohyb, útok zblízka, streľbu zo zbraní, ktoré treba nabíjať, útoky založené na okultizme. Je tu aj možnosť nastaviť postave obranný režim, čím sa zvýši jej šanca na úspešné vyhnutie sa útoku v najbližšom kole. A tiež zameranie, s ktorým sa potom zvýši vaša šanca úspešne a efektívnejšie zasiahnuť protivníka.  Nepriatelia sa správajú rôzne, budete mať proti sebe ľudí, ale aj kreatúry, ktoré sa napríklad doliečujú požieraním mŕtvol alebo majú tendenciu občas sa pobiť navzájom.

V boji vás čoskoro sprevádzajú aj spoločníci, ktorých priberiete do trojčlennej partie a žoldnieri, ktorí vypomáhajú, ale za peniaze, prípadne sú tu ešte osoby, ktoré sú časťou úlohy. Postavy môžu utrpieť fyzické aj mentálne zranenia a oboje môžu byť smrteľné. Kvôli panike, stresu a strachu členom vašej družiny padajú z rúk zbrane, dostanú záchvat a tiež to môže vyústiť do útoku na svojich vlastných. Pozor si treba dávať najmä na svoju primárnu postavu, ktorej skonaním všetko končí. Neraz to môže byť preto, že jej duševné zdravie klesne na nulu a zošalie. Podobne ako na rany na tele sú aj prostriedky na to, aby ste neprišli o rozum, ale liečiť mentalitu je náročnejšie a duševné zlyhanie neraz fatálne.

Základnou pomôckou vo väčšinou temných priestoroch je rozsvietený lampáš, ktorý ale potrebuje pravidelné dopĺňanie petroleja. Môžete ho kúpiť alebo vyrobiť (neskôr nahradiť elektrickou lampou), tak ako mnoho ďalších vecí, na ktoré potrebujete recept, ingrediencie a niekedy aj pracovný stôl. Obchodníkom platíte cigaretami, no je tu aj starožitník, ktorý si najviac cení kľúče a je úplne jedno, či sú k nim niekde zámky. Kúpite alebo pri prehľadávaní objektov v budovách aj exteriéroch nájdete množstvo vecí. Časti oblečenia, zbrane, muníciu, nástroje na rôzne činnosti, drogy, alkohol, fľaše, súčiastky, písané odkazy, prístroje, pakľúče, artefakty s bonusmi a kadečo inšie. Okrem iného aj konzervy a ďalšie jedlo, ktoré denne potrebujú všetky vaše postavy, aby boli v dobrej kondícii. A tiež zásoby nutné pri prenocovaní.

Spať sa dá napríklad v krčme, kde začínate alebo pri ohniskách v teréne. V budove je to bezpečnejšie, lebo váš spánok nik neruší, vonku vás neraz niekto prepadne. Takýto oddych však môžete využiť aj na doplnkové aktivity, ktoré nastavíte každému členovi skupinky. Môže to byť napríklad výskum, vďaka ktorému sa naučíte nové recepty. Ďalej čítanie kníh, ktoré prináša rôzne bonusy, postavy však môžu čítať len knihy, ktoré korešpondujú s ich filozofiou a vyznaním. Niekto môže aj strážiť, čím sa zníži šanca na prepadnutie. No a pri oddychovaní sa regeneruje zdravie. Všetky postavy sa vyvíjajú a získavajú levely. Rozdeľujete im body schopností, ale aj vyberáte perky, ktoré napríklad zvýšia ich mentálnu obranu alebo zefektívnia útok. Lenže môžete nadobudnúť aj negatívne vlastnosti, z ktorých si v určitej fáze jednoducho musíte vybrať. Takže sa napríklad zvýši šanca na vaše kritické zlyhanie alebo rýchlejšie podľahnete panike.

Hra  sa ukladá výlučne automaticky. Našťastie, dosť často, prakticky po každom presune na inú obrazovku, pred bojom, v určitých časových intervaloch a pri jej vypnutí, a to do viacerých slotov. Takže ak chcete zmeniť chybné rozhodnutie alebo si zopakovať boj, môžete sa vrátiť na patričné miesto. A verte, že vzhľadom na rôzne neduhy bojov aj samotnej hry časté ukladanie oceníte. V boji vaše úsilie neraz predčasne ukončí prvok šialenstva, ktorý nie je dobre vybalansovaný. Často prehráte len preto, že niečo náhle spôsobí duševnú labilitu hlavnej postavy a jednoducho to nezvládne. A keď sa vám už darí, v boji prestane reagovať ovládanie a musíte súboj reštartovať. Kombinácia týchto faktorov je niekedy značne frustrujúca.

Stygian: Reign of the Old Ones
Stygian: Reign of the Old Ones Stretnete sa aj vyznávačmi starých bohov.
Stretnete sa aj vyznávačmi starých bohov.


Stygian: Reign of the Old Ones Váš inventár sa zaplní množstvom vecí, ktoré využijete na boj, liečenie, úlohy a výrobu nových predmetov.
Váš inventár sa zaplní množstvom vecí, ktoré využijete na boj, liečenie, úlohy a výrobu nových predmetov.


Stygian: Reign of the Old Ones Zošaliete často. Nič si z toho nerobte, nahrajte uloženú hru a skúšajte ďalej.
Zošaliete často. Nič si z toho nerobte, nahrajte uloženú hru a skúšajte ďalej.





Ručne animované lokality a postavy pôsobia dosť jednoducho, ale štýlovo. S výnimkou vybraných úsekov s určitými efektmi v prostredí. A tým nemyslíme rozmazané okraje obrazovky, čím sa prejavuje nízka úroveň duševného zdravia či únava hlavnej postavy. Zvuky sú chudobné a skôr symbolické, zachraňuje to celkom dobrá hudba. Dialógom by prospel aspoň čiastočný dabing. Keď však počujete nahovorené intro, možno si poviete, že radšej žiadny dabing ako takýto.

Stygian má svoje slabiny, ale aj silné stránky, ktoré robia túto hru neobyčajnou. Veľmi záleží na tom, čo u vás preváži. Na jednej stránke je tu pochmúrny a vcelku pôsobivý príbeh v lovecraftovskom svete s atmosférou prvých izometrických Falloutov. K tomu slušné dialógy, niektoré zaujímavé mechaniky, množstvo predmetov s rôznym využitím a výrobou. Na druhej strane sú tu pomalé a často deprimujúce boje. Ponúkajú slušnú dávku taktiky, ale aj prvok duševného zdravia, ktorý nepochybne je unikátny, ale implementovaný takým spôsobom, že v konečnom dôsledku robí potýčky nevyváženými a hru frustrujúcou. A potom je tu záver, ktorý vytrvalcov, čo sa k nemu dopracujú, zrejme sklame. V tomto prípade ale platí, že cesta je dôležitejšia ako samotný cieľ a ak máte radi temné RPG, o tejto by ste rozhodne mali aspoň uvažovať.


napísal uni 21.10.2019
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
STYGIAN: REIGN OF THE OLD ONES
+ správna pochmúrna atmosféra v univerze H.P.Lovecrafta
+ niektoré vydarené herné mechaniky
+ rôzne spôsoby riešenia úloh
+ množstvo predmetov a ich bohaté využitie
+ prvok duševného zdravia je zaujímavý, ale...
- ...duševné poruchy robia hru nevyváženou a frustrujúcou
- nedotiahnuté boje
- technické chyby a bugy
- nie veľmi uspokojivé finále
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i3, 2 GB RAM, Nvidia 450 GTS, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Cultic Games
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. september 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk