CAPCOM HOME ARCADE

CAPCOM HOME ARCADE

Mini retro automat?

Mám rád ideu mini retro konzol a to, čo mi umožňujú. Konzolu strčím do zadného vrecka na nohaviciach, do jedného vrecka na bunde jeden ovládač, do druhého druhý a ide sa von za kamarátmi do podniku. Tam si už len vypýtame od čašníčky nabíjačku od mobilu, pripojíme konzolu k TV a objednáme si kolo. V uzavretej spoločnosti následne spomíname na hry z Atari, dvoch generácií Nintenda, prvej PlayStation, automatov, jednoducho čohokoľvek. Capcom však tento mini retro trend poňal trošku inak a jeho novinku si už, bohužiaľ, do zadného vrecka nedám.

Capcom Home Arcade síce je retro, no v porovnaní s konkurenciou je skôr maxi ako mini. Ale iba ak naň nazeráme ako na konzolu. V skutočnosti to ale konzola nie je, je to skôr automat a ak sa naň pozeráme touto optikou, tak je to vlastne mini automat. Síce bez obrazovky a tej veľkej a štýlovej debny, ale zato sú tu dva poctivé ovládače, stále parádny dizajn a k tomu aj 16 klasických hier tejto známej japonskej spoločnosti. To všetko pripravené na to, aby ste sa s kamarátmi vrátili do dôb, keď k vám možno raz za rok prišiel kamión plný rôznych automatov, kde ste si v rôznych hrách mohli dať poriadne do držky.

O tom to je aj teraz, akurát pri tom nenahádžete celé vreckové v minciach do automatu. Aj keď to teda kamarátom k autentickému zážitku chýbalo, no keď som navrhol, aby mince dávali rovno mne, už sa im to nepáčilo. Zabavili sme sa však dobre a to je hlavné. Dokonca neprekážali ani nie práve kompaktné rozmery. Capcom Home Arcade váži 2,5 kg, je široký až 70 cm, hlboký 20 cm a vysoký zhruba 12 cm (s pákami, len základňa je vysoká 6 cm). Nie je to tak práve ideálne na prenášanie, no zase na stole sa s tým hrá veľmi dobre, prípadne aj položené na kolenách, pokojne aj vo dvojici. Akurát sa musíte uskromniť v oblasti svojho osobného priestoru.

Capcom Home Arcade

Balenie je jednoduché a naozaj skromné. Nájdete tu akurát samotný Home Arcade a okrem neho len manuál, nálepky, HDMI kábel a naozaj dlhý USB-micro USB kábel, ku ktorému je aj adaptér, čo slúži na napájanie. Naozaj musím veľmi pochváliť dĺžku napájacieho kábla, čo je často slabina podobných retro konzol. Tu si pohodlne dvaja sadnete vedľa seba na vak, dáte Home Arcade na kolená a hráte bez problémov. HDMI kábel meria 2,5 metra a USB kábel taktiež. Takto si to predstavujem, nijako vás to neobmedzuje a to bez ohľadu na to, či hráte doma na zemi, na gauči, alebo v bare pod televíziou.

Musím pochváliť dizajn a zhotovenie. Ono to síce možno takto na pohľad z obrázkov vyzerá gýčovo, no naživo je to fakt pekný kus herného hardvéru, ktorý má štýl. A srší z toho tak trochu egocentrizmus starých automatov, kedy sa firmy predháňali v tom, ktorá bude mať na automate výraznejšie logo svojho názvu či hry. Logo Capcomu je tu obrovské a tvorí prakticky celé zariadenie. Nechýbajú ich klasické farby – modrá, žltá a biela. Vzhľadom na tieto farby sú zafarbené aj páky a tlačidlá. Na Start a Select/Insert Coin si môžete dať nálepky, aby ste ich vedeli lepšie rozoznať, prípadne nemiatli priateľov.

Logo pritom nie je len nejaká nálepka na povrchu, ale je pod transparentným plastom, ktorý tvorí vrchnú vrstvu a je pomerne hrubý. Zároveň vytvára pomerne hrubý lem na okrajoch vrchnej časti, čo však vyzerá taktiež veľmi dobre. Základňa je pomerne hrubá, sivá, z matného plastu, ktorý nepôsobí až tak dobre na pohľad, no na dotyk je veľmi slušný. Povrch je upravený tak, aby sa vám prípadne dobre držal aj pri dlhšom hraní, keď už máte napríklad spotené dlane a nechcete, aby sa vám v rukách celý Home Arcade šmýkal. Ak si ho položíte na stôl, môžete sa spoľahnúť na gumové nožičky, ktorých je tu až 6 na spodnej strane a vďaka nim na stole celé zariadenie drží naozaj dobre. Musia odolať náruživého hraniu Street Fightera či Darkstalkers vo dvojici a to sa im aj darí.

Keď už stále píšem o kvalite, musím sa pozastaviť aj pri ovládacích prvkoch. Tie sú rozmiestnené ako na klasických automatoch, prípadne arcade stickoch, ktoré poznáte, ak hráte bojovky. Každý hráč má teda 8-smerovú Sanwa JLF-TP-8YTpáku, šesticu OBSF tlačidiel na ovládanie a dve tlačidlá pre Start a Select. Nielen rozloženie, ale aj vyhotovenie vychádza z automatov, takže pod nimi nájdete poctivé spínače, ktoré sú naozaj kvalitné, rýchle, presné a hrá sa s nimi výborne. Sú ale hlučnejšie, čo veteránov neprekvapí, no hráči, ktorí na automatoch nikdy nehrali, môžu byť prekvapení tým, že tu sa po nich v zápale boja naozaj trieska, vydržia to a odráža sa to aj na zvuku. Jednoznačne chválim, ovládanie dopadlo na výbornú.

Bohužiaľ systému už Capcom nevenoval toľko starostlivosti. Niektoré veci sú tu fajn a konkurencia ich nemá, iné tu zas chýbajú, no a ďalšie sú riešené nešťastne. Napríklad štart celého systému je dlhší ako u konkurencie. Nie je to nič strašné, ale stále je to moderný hardvér emulujúci starú technológiu, tak by to malo byť rýchle ako blesk. Rovno sa dostanete do ponuky hier, ktorých je tu 16 a máte len dve možnosti, ako ich zoradiť – abecedne a náhodne. Nič moc. Nenájdete tu ani žiadne inštrukcie ku hrám, čo je škoda. Oproti konzolám tu totiž hry fungujú rôzne. Niektoré využívajú všetky tlačidlá, iné zas len dve, prípadne tri. Automaty to kedysi mali riešené nálepkou s ovládaním, tu by padla vhod možnosť zobraziť si pred spustením hry schému ovládania.

Nepáči sa mi ani to, že tu nenájdete nejaké širšie možnosti filtrov zobrazenia. Môžete si vybrať len medzi 4:3 a 16:9, prípadne si zapnúť vyhladenie. Nie sú tu ani body uloženia. Hry sú tu síce krátke, no aj tak by padlo vhod uložiť si ich, lebo vás už napríklad vyhadzuje čašníčka, tak si ten Final Fight dohráte zajtra. No a úplne príšerné je vlastne Pause menu. To vyvoláte stlačením Start a Select naraz. Máte možnosť vrátiť sa späť do hry, resetovať ju, alebo ísť do menu Home Arcade. To však prebieha tak, že celé zariadenie reštartuje. Je to zbytočné a hlavne zdĺhavé.

Capcom Home Arcade

Musím pochváliť možnosť pripojenia na internet cez wi-fi. Takto uploadujete svoje štatistiky a porovnávate sa s hráčmi z celého sveta, no tiež dokážete sťahovať aktualizácie a určite by Capcom mnohých hráčov potešil, ak by časom priniesol tiež možnosť stiahnuť si nejaké ďalšie hry. Musia zaberať veľmi málo miesta, tak by snáď mohli raz za čas pustiť niečo ďalšie. Ak už nie zadarmo, stačila by aj možnosť kúpiť ich za pár drobných.

Capcom Home Arcade ponúka 16 hier, čo je v tejto oblasti pravdepodobne najmenej, keďže zvyčajne podobné konzoly ponúkajú 20 hier. Treba však dodať, že tu prakticky nenájdete slabšiu hru a naozaj sú to všetko veľmi dobré tituly. Dokonca Capcom vybral kvalitné hry nielen z tých známych, ale aj z menej známych. Spomedzi žánrov tu nájdete zastúpenú päticu. Športy reprezentuje len Capcom Sports Club, ktorý však sám obsahuje tenis, futbal a basketbal. Rovnako je tu len jedna logická hra a to Super Puzzle Fighter 2 Turbo. Bojovky zastupujú Cyberbots: Fullmetal Madness, Darkstalkers: The Night Warriors a Street Fighter 2: Hyper Fighting. Side scrolling akcie a beat´em up zastupujú Alien vs. Predator, Armored Warriors, Captain Commando, Final Fight, Ghoul 'N Ghosts, Mega Man: The Power Battle a Strider. Zo shoot 'em up tu nájdete 1944: The Loop Master, Eco Fighters, Giga Wing a Progear.

Všetky hry sú to vo svojich automatových verziách, nie v konzolových. To je pre hráčov výhoda, keďže práve automatové verzie boli lepšie ako konzolové vďaka vyššiemu výkonu automatov. Navyše je tu aj veľmi dobrá úroveň emulácie založenej na Linuxe, ktorá zodpovedá tomu, čo si pamätáte z minulosti. Akurát tu je teda výstup v 1080p. Aj keď sa musím priznať, že neviem posúdiť kvalitu úplne všetkých týchto hier, keďže som hral automatové verzie len niekoľkých týchto hier, nie všetkých.

Capcom Home Arcade

Hry sú síce zvolené dobre a aj dobre bežia, aj tak by som tu ale osobne spravil pár zmien. Super Street Fighter II Turbo bežal na rovnakom automate ako Hyper Fighting a mal by som ho tu pravdepodobne radšej. Prakticky rovnaký prípad je aj Nightstalkers. Dostali sme prvú časť série, pričom dvojka alebo trojka by poslúžili lepšie. Ponúkajú toho viac, hrateľnosť je viac vyladená a podobne. Nechcem tým povedať, že by ponúknuté hry neboli dobré. Kvalitné rozhodne sú. Len to mohlo byť ešte o niečo lepšie a stále by hry vychádzali z CPS-2 systému.

Oceniť však musíte to, že tu všetkých 16 hier podporuje multiplayer, takže si k nim môžete pozvať kamarátov a všetky si zahrať spoločne. Sami asi tušíte, ako budete dané hry hrať. V bojovkách si jednoducho dáte do držky. Jeden na jednej strane ovládača, druhý na druhej a hráte rovnako dobre ako pred rokmi. V beat’em up a shoot’em up hrách zase bojujete bok po boku, pričom najlepšia hra v tejto oblasti tu je prakticky Alien vs. Predator. Je síce krátka (koniec koncov ste ju museli vedieť odohrať v herni), no ponúka zábavnú kooperatívnu akciu, 4 postavy na výber, množstvo nepriateľov a aj rôzne zbrane. V hrách Strider a Ghoul 'N Ghosts sa zase hráči striedajú v prechádzaní levelov.

Istým spôsobom Capcom Home Arcade prekonal moje očakávania. Je to naozaj štýlová, jednoduchá a dobre vyrobená mašina s kvalitnými vnútornosťami a veľmi dobrou ponukou hier, kde ku každej z nich si môžete sadnúť dvaja a užiť si ju. Navyše Capcom priniesol niekoľko sympatických riešení, z ktorých by sa mohli aj ostatní poučiť. Narážam hlavne na online možnosti, updaty a podobne. Je tu dokonca aj plnohodnotný USB port, ktorý však zatiaľ nemá nejaké oficiálne využitie. Snáď cez to všetko v budúcnosti prinesú aj rozširovanie ponuky. Je tu však aj pár chýb, aj keď sú len menšie a práve rôznymi updatmi by sa dali vyriešiť. Systém by rozhodne mohol lepšie fungovať a chýba mu aj pár užitočných funkcií. Najväčšou prekážkou však tak či tak bude cena, ktorá je pre mnohých nastavená veľmi vysoko.


napísal matus_ace 17.12.2019
Páči sa mi! (+2)
CAPCOM HOME ARCADE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19911)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk