THE BEAST INSIDE

THE BEAST INSIDE

7.5

Beštia, ktorá celkom slušne vystraší

Recenzia na PC verziu

Začína sa to romanticky, ale vy už tušíte, že pod zdanlivou idylkou sa ukrýva zlo, čo sa bude drať na povrch. A ustáť to všetko nebude jednoduché. Pred vami sú dramatické chvíle, ktoré vás môžu priviesť do záhuby alebo k poznaniu pravdy, ktorá napáchla krvou už kedysi dávno. A ešte sa to neskončilo, vlastne sa všetko znovu začína. A vy si to odkrútite v prítomnosti, ale aj v návratoch do minulosti.
 
V úvode sa sťahujete do starého rodičovského domu v horách, na samote -  vy a vaša manželka. Pri vybaľovaní a úpravách dlho opusteného príbytku sa však začnú diať podivné veci. Sú to len vidiny alebo skutočnosť? Obývajú toto miesto duchovia? Čo sa tu kedysi udialo a akú to má dohru? Všetko postupne zisťujete v koži vzorného manžela Adama, ktorý vôbec nepôsobí ako dobrodružný typ, ale okolnosti ho prinútia pátrať po tom, čo sa tu odohralo. Vedú ho predovšetkým stránky z Nicolasovho denníka, ktoré postupne nachádza v rôznych častiach domu, ale aj v širokom okolí a zavedú ho na nečakané miesta.

Vo chvíľach, keď Adam číta zažltnuté stránky, hra odhalí ich desivý obsah formou osobného zážitku dotyčnej osoby z minulosti. Takže pri rozuzľovaní deja sa striedajú kapitoly z prítomnosti a histórie. Súčasne s hlavným protagonistom sa vtedy mení aj vzhľad domu a celej lokality. Ošarpaný príbytok, ktorý sa transformuje na moderné bývanie, kontrastuje s eleganciou dobového sídla so starobylým nábytkom. Spoznáte aj zmenenú tvár okolitého hospodárstva, lesa či hostinca, kam vedú stopy po kľukatých chodníčkoch.

The Beast Inside
The Beast Inside Priebežne budete používať rôzne nástroje a pomôcky, aby ste sa dostali ďalej.
Priebežne budete používať rôzne nástroje a pomôcky, aby ste sa dostali ďalej.


The Beast Inside Za touto stenou sa ukrýva tajomstvo.
Za touto stenou sa ukrýva tajomstvo.


The Beast Inside Tento zjavne neumrel prirodzenou smrťou...
Tento zjavne neumrel prirodzenou smrťou...





Budete prehľadávať miestnosti, preliezať cez krkolomné miesta, utekať pred nebezpečenstvom, ale aj naháňať tajomné osoby. S každou postavou je to trochu iné, ale princípy sú podobné. Minulosť vás viac vystraší predovšetkým výpravami v tme, kde zažínate sviečky zápalkami a na cestu si svietite petrolejovou lampou, do ktorej zbierate náplň. Opakovane sa priamo konfrontujete so zlom, pred ktorým treba uniknúť alebo ho poraziť. V prítomnosti si váš protagonista automaticky posvieti podľa potreby modernou baterkou a nemusí sledovať jej spotrebu. Väčšinou sa pohybuje za vidna a používa takzvaný kvantový lokalizér. Tento prístroj zaznamenáva elektromagnetické stopy, ktoré ukazujú výjavy odrážajúce minulosť. Súčasne deteguje kvantové mraky tvoriace anomálie, ktoré pôsobia rušivo a treba ich ničiť EMP výbojmi.

Postavy zbierajú útržky novín, kľúče a kódy na dešifrovanie v zaujímavých puzzle pasážach. Dajú sa zobrať a preskúmať aj predmety, ktoré nie sú vždy nevyhnutné na postup, ale občas z nich získate doplnkové informácie. Ich využitie však mohlo byť širšie. Otáčaním objektov aspoň príležitostne odhalíte nejaký nápis alebo užitočnú pomôcku. Okrem toho hlavní protagonisti často opakovane používajú rôzne náradie na prekonanie nástrah a otvorenie dverí. Čiže napríklad pílu na odstránenie reťaze, záhradné nožnice alebo mačetu na liany a húštinu, hák na lane na stiahnutie rebríkov, čakan na prekopanie závalu. Vykonáva sa to vcelku intuitívnym pohybom myši na označenom mieste, čo je zaujímavé hlavne pri takých činnostiach, ako je vytrhávanie dosiek alebo pri minihre, ktorou odomykáte pakľúčom zámky. Neraz to dopĺňa interakcia s debničkami či inými objektmi, ktoré treba presunúť, aby ste niekam dočiahli, alebo zatarasiť dvere, aby ste sa chránili.

Hoci väčšinou hľadáte schodné cesty a spôsob ako preniknúť do ďalších priestorov, čakajú vás aj akčné scény, naháňačky a QTE pasáže. Našťastie, týchto QTE skúšok, kde musíte rýchlo reagovať a včas stlačiť správne tlačidlo myši, napríklad aby ste sa zachytili a nezleteli do priepasti, nie je priveľa a nie sú dlhé. Takže vás až tak nestresujú, ale súčasne priebežne otestujú vašu šikovnosť a pohotové reakcie.

Postup je väčšinou logický a vychádza z aktuálnych situácií a možností. Aj mimo domov sa pohybujete v obmedzenom koridorovom prostredí, čo ale v tomto prípade neprekáža. Vyhnete sa tak zbytočnému blúdeniu, hoci občas aj tu môžete zaváhať kam ísť a aký je ďalší krok. Nemáte plnohodnotnú mapu (neskôr aspoň schematickú), ktorú by ste si mohli kedykoľvek prezrieť a ani vyznačené body či polohu miest, kam sa treba dostať. Spoliehate sa teda na to, že vás vedú cestičky a priebežne si treba všímať náznaky a rady.

Grafikou hra neohúri, niektoré lokality vyzerajú slabšie, iné lepšie. Pomáha hra so svetlom a tieňom najmä v tmavých priestoroch s chabým osvetlením. Zvuky dotvorené tlmenou hudbou sa ozývajú sporadicky, ale práve to tiesnivé ticho vám dokáže vybičovať nervy. A možno vás aj trhne, keď sa náhle niečo nečakane ozve alebo znenazdajky objaví pred vami. Tvorcovia dokázali vytvoriť naozaj vydarenú atmosféru, pri ktorej vám miestami zviera hrdlo. Najmä v pasážach z minulosti. V The Beast Inside sa dajú nájsť spoločné prvky s viacerými titulmi,  mne osobne chvíľami svojou hrou na mačku a myš pripomenula Resident Evil 7, čo vnímam pozitívne.

The Beast Inside je príjemné strašenie pre priaznivcov trilerov a hororov. Za priaznivú cenu, momentálne ešte aj so zľavou, dostanete solídny príbeh v dvoch časových rovinách s viacerými možnými zakončeniami, ktoré prídu po 10-12 hodinách. Dosť sa nachodíte, niekedy ponaháňate, inokedy zvoľníte tempo pri hlavolamoch alebo vykonávaní rôznych činností, aby ste našli novú stopu či cestičku. A chvíľami sa aj vyľakáte. Možno by sa dalo urobiť ešte trochu viac, ale Illusion Ray Studio odviedlo slušnú prácu a ďalšie hry od týchto vývojárov určite radi privítame.

The Beast Inside
The Beast Inside Zátišie s obesencami neveští nič dobré.
Zátišie s obesencami neveští nič dobré.


The Beast Inside Niekde na týchto stránkach je ukrytá správna kombinácia čísel.
Niekde na týchto stránkach je ukrytá správna kombinácia čísel.


The Beast Inside Tento prístroj vám pomôže v prítomnosti pri hľadaní stôp.
Tento prístroj vám pomôže v prítomnosti pri hľadaní stôp.






napísal uni 20.12.2019
Páči sa mi! (+4)
7.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
THE BEAST INSIDE
+ solídny príbeh v dvoch časových rovinách
+ vydarená atmosféra a miestami zimomriavky
+ dešifrovanie a nápadité hlavolamy
- príležitostné bugy
- zdĺhavé nahrávanie
- mnoho interaktívnych predmetov, ale s minimálnym využitím
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3-4160, 8 GB RAM, GeForce GTX660, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: PlayWay / Illusion Ray Studio
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 17. október 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk