TRANSPORT FEVER 2

TRANSPORT FEVER 2

7.0

Po cestách a koľajniciach, po vode i vo vzduchu

Recenzia na PC verziu

Hrali ste videohry aj počas Vianoc? Ja som si chcel oddýchnuť pri nejakom nenáročnom titule a keďže krátko pred sviatkami vyšiel Transport Fever 2, spojil som prácu so zábavou a pustil som sa do výstavby virtuálnych ciest a železníc. A musím povedať, že to nebol zlý nápad, hoci toto dopravné impérium má pár defektov.

Kampaň je zaujímavou exkurziou, ktorá vás zoznámi s vozidlami a spôsobmi prepravy v nedávnej minulosti a postupne sa presunie až do 21.storočia. Ťaženie je rozložené do troch kapitol a každá ponúka sériu postupne odomknutých misií. Pozriete sa pritom do rôznych častí sveta. Štartujete v Amerike v 19.storočí, odkiaľ sa premiestnite do Británie, Mexika, cárskeho Ruska a potom do ďalších, často exotických krajín, kde budujete dopravné uzly a infraštruktúru.
 
Kampaň vám vystačí na desiatky hodín, pričom plníte primárne úlohy zamerané na výstavbu transportných sietí, prepravu ľudí a materiálov. Okrem toho môžete prijať aj nepovinné bonusové zadania, ktoré sú pestrejšie a niekedy kuriózne. Napríklad budete hľadať v krajine strateného zálesáka, doručovať šampanské alebo zachraňovať fanatika, ktorý chce vyliezť na Eiffelovu vežu. Na pokročilých mapách však už aj napriek tomu budete pociťovať určitý stereotyp, pretože vás čakajú podobné ciele a progres sa zásadne nemení.

Transport Fever 2
Transport Fever 2 V kampani začínate s konskými záprahmi.
V kampani začínate s konskými záprahmi.


Transport Fever 2 Z každého dopravného prostriedku si môžete takto zblízka poobzerať okolie.
Z každého dopravného prostriedku si môžete takto zblízka poobzerať okolie.


Transport Fever 2 Dokážete stavať nové cesty a železnice s automatickými mostami a tunelmi.
Dokážete stavať nové cesty a železnice s automatickými mostami a tunelmi.





Hra nejde veľmi do hĺbky a väčšinou od vás vyžaduje vytvorenie funkčného transportu ľudí a komodít z bodu A  do bodu B, vrátane zabezpečenia dopravných prostriedkov. Ale na zábavu to stačí, hoci neskôr je to už skutočne rutina, ktorú dokáže zmierniť zavádzanie nových technológií a modernejších dopravných prostriedkov. Je zaujímavé sledovať pokrok, pri ktorom konské záprahy postupne vystriedajú nákladné autá a kamióny alebo parné lokomotívy ustúpia moderným rýchlovlakom.

Hra vám umožní vytvárať štyri druhy transportov. Pomerne lacné a nenákladné je prevádzkovanie vozidiel, ktoré jazdia po tradičných cestách. Vytvoríte depá na nakladanie a vykladanie tovaru alebo autobusové zastávky v blízkosti miest, baní a tovární, nakúpite požadované vozidlá, nastavíte im trasu a už sa to rozbehne. Takýto transport je spoľahlivý, ale dosť pomalý. Podstatne dynamickejší je prevoz železnicou, pričom si budujete kompletnú sieť s koľajnicami a stanicami. Výhodou je, že rýchlo prevážate väčšie množstvo tovaru alebo ľudí, no súčasne treba počítať s vyššími nákladmi na prevádzku a údržbu vlakov. Neskôr do hry vstúpi aj doprava po vode s loďami a prístavmi. Vrcholom je výstavba letísk s lietadlami, ktoré sa vo výške pohodlne premiestňujú z jedného konca krajiny na druhý.

Základné princípy sú skutočne jednoduché, avšak spočiatku vyzerajú komplikovane kvôli zbytočne zložitému ovládaniu a užívateľskému rozhraniu. Ale keď sa zorientujete, všetko zvládnete ľavou zadnou. Postačí niekoľko ikon a pomerne skromný sortiment budov a objektov na výstavbu. Patria tam rôzne druhy ciest, koľajnice, stanice, letiská, prístavy, budovy na výrobu dopravných prostriedkov a doplnkové objekty a dekorácie. Okrem toho stanovujete jednotlivé trasy, ktoré sa vám zobrazia na makete krajiny vo forme farebných línií a nakupujete vozidlá.

Pri spravovaní môžete sledovať štatistiky a údaje o prevádzkových nákladoch a zárobkoch. Treba brať do úvahy nosnosť a vek vozidiel, ktoré vyžadujú údržbu, prípadne modernejšiu alternatívu. Veľmi príjemná je možnosť nielen sledovať ľubovoľný dopravný prostriedok, ale aj využiť pohľad z tesnej blízkosti.  Takže si môžete pekne zblízka poobzerať krajinu priamo z vlaku, sledujete nastupovanie ľudí do autobusu v rušných uliciach mesta, alebo z výšky vnímate to, čo vidí pilot lietadla.

Celkovo by to pôsobilo veľmi príjemne, keby hru nesprevádzali určité komplikácie. Občas padá, našťastie, postup sa ukladá aj automaticky a dosť frekventovane, takže sa s tým dá zmieriť. Hlavný problém je v samotnej preprave, ktorá niekedy jednoducho nefunguje. A nie preto, že ste niečo pokazili alebo urobili zle, na čo vás hra upozorní. Neraz skrátka hra odmieta spolupracovať, aj keď sa držíte jej pravidiel. Najčastejšie sa to prejavuje pri vlakoch. Vytvoríte požadovanú trasu s miestom, odkiaľ máte prevziať náklad a ďalším, kde sa vykladá. Ibaže niekedy tovar nie je vyexpedovaný a vlak sa premáva hore-dolu prázdny, čím prichádzate o zisk a k tomu máte zbytočné výdavky. V takýchto prípadoch sa mi osvedčilo vytvorenie tradičných automobilových skladov, z ktorých kamióny síce pomalšie, ale spoľahlivo vyzdvihli tovar a doručili ho na miesto určenia.

Vlaky sú v hre celkovo problematické, najmä keď chcete vytvoriť komplexnú železničnú sieť. Optimálne je umiestniť každý spoj na inú koľaj, čo ale nie je pri väčšom počte vlakov reálne. Ak totiž vlaky jazdia po rovnakých koľajniciach, hoci aj s obchádzkami a odbočkami vyznačenými semaformi, dochádza k neuveriteľne dlhým prestojom. A hlavne nelogickým. Keď totiž vyrazí vlak na jednom konci železnice, iný vlak na opačnom konci, respektíve pri výhybke stojí, hoci by pohodlne stihol dokončiť svoju trasu skôr, ako sa ten vzdialený vôbec priblíži. Inak povedané, neprekážajú si, lebo sa dokážu obísť a na zdieľanom úseku sa nevyskytnú v rovnakom čase, ale hra to takto nedokáže vyhodnotiť. Takže vlaky veľmi často, dlho a hlavne zbytočne vyčkávajú (kým sa uvoľní trať), lebo vôbec nefunguje ich koordinácia.

Transport Fever 2
Transport Fever 2 Bonusové úlohy sú niekedy celkom zábavné
Bonusové úlohy sú niekedy celkom zábavné


Transport Fever 2 V hre nájdete vozidlá z rozličných období a určené na rôzny náklad.
V hre nájdete vozidlá z rozličných období a určené na rôzny náklad.


Transport Fever 2 Je to dobré, sme v plusových číslach.
Je to dobré, sme v plusových číslach.





Okrem kampane hra ponúka ešte voľný režim a editor máp, kde si vygenerujete vlastnú krajinu s požadovaným terénom, obdobím, počtom miest a  detailmi. Práve vo Free móde si ale uvedomíte, že je hrateľnosť vlastne dosť plytká a neponúka pokročilé možnosti ani komplexnejší manažment. V kampani vás zamestnávajú úlohy, i keď niekedy pritom sedíte s rukami v lone aj pri trojnásobne zrýchlenom čase, lebo nemáte iné aktivity.  Vo voľnom režime, na poloprázdnej mape bez zadaní, kde podľa chuti prepájate mestá, farmy, bane podľa ich požiadaviek, vás linajkovanie a menšie úpravy cestných línií budú baviť len krátko.

Vzhľadom na daný žáner graficky hra vyzerá prijateľne. Neponúka úchvatné výjavy, ale mapy, kde budujete cestné siete, sú dostatočne prehľadné a pri bližšom pohľade z dopravného prostriedku je to celkom štýlové. Audio stránka je skromnejšia a užívateľské rozhranie skôr slabšie, ale je to dostačujúce pre potreby hry.
   
Transport Fever 2 je pomerne zábavná záležitosť, kde vás istú dobu bude zamestnávať vytváranie dopravnej siete s čoraz modernejšími vozidlami. Je to však titul pre menej náročných, ktorým neprekáža, že hra nejde veľmi do hĺbky. Navyše si treba zvyknúť na nie veľmi intuitívne ovládanie a akceptovať fakt, že niektoré aktivity sú tu ťažkopádne a občas dokonca nefungujú. Napriek tomu je to vcelku solídny relax pre tých, ktorí sa radi pohrajú s autíčkami, vláčikmi či lodičkami.


napísal uni 7.1.2020
Páči sa mi! (+1)
7.0
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
TRANSPORT FEVER 2
+ rozsiahla kampaň s prierezom históriou
+ množstvo dopravných prostriedkov z rôznych období
+ solídny manažment dopravy pre menej náročných
+ editor
- nepraktické ovládanie, na ktoré si treba zvyknúť
- niektoré prvky nefungujú spoľahlivo
- ťažkopádny chod železníc a vlakov
- nejde veľmi do hĺbky, nemá pokročilé možnosti
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i5-2300, 8 GB RAM, GeForce GTX 560, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Good Shepherd Entertainment / Urban Games
Štýl: Managementová
Dátum vydania: 11. december 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19490)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk