LUNA: THE SHADOW DUST

LUNA: THE SHADOW DUST

7.5

Keď dvaja ťahajú za jeden povraz

Recenzia na PC verziu

Ručne kreslená adventúra zaboduje hneď na prvý pohľad. Túto hru si musíte zamilovať, inak vás nepustí ďalej. Je svojská, kráča si svojím tempom a hráč sa s ňou musí doslova zžiť. Príjemná hudba, krásne melódie, no predovšetkým rozprávkový vizuál. To všetko sú klady, ktoré vás pozvú ďalej. Titul má však aj zápornú stránku, a tou sú ťažkopádne hádanky a príšerne pomalý postup.

Luna: The Shadow Dust je titul, ktorý bol dlho vo vývoji a konečne uzrel vo finálnej podobe svetlo sveta. Na hre pracovala štvorica autorov z Lantern Studio. Hra je pre nich umeleckým dielom a plne zaslúžene. Atmosféra a cit, s akou je titul vytvorený, je badateľná na každom kroku – takto sa robia hry. Budete sa miestami cítiť, akoby ste pozerali kreslené rozprávky a vy môžete byť jeho súčasťou. Môžete byť ten, kto pohne príbehom a presuniete sa z jedného miesta na druhé. Takto príjemne sa budete cítiť až dovtedy, kým na vás prekvapivo vyštekne prvá hádanka, ktorej (ne) logiku chápu len sami autori. Spočiatku to však bude jednoduché a intuitívne. Prípadne, vzhľadom na možnosti ovládania, sa dovtípite, čo máte spraviť.

Luna: The Shadow Dust
Luna: The Shadow Dust  Táto miestnosť poteší hudobných nadšencov.
Táto miestnosť poteší hudobných nadšencov.


Luna: The Shadow Dust  Práve myš má poradiť ako ďalej.
Práve myš má poradiť ako ďalej.


Luna: The Shadow Dust  Vypestovať plod je beh na dlhé trate.
Vypestovať plod je beh na dlhé trate.





Do rúk dostávate najprv chlapca, ktorý sa chce dostať na samý vrch veže na konci sveta. Najprv sa s hrou zoznamujete len prostredníctvom neho a riešite jednotlivé úlohy pomocou kurzora myši. Vzápätí dostanete do vienka ešte akúsi lenivú mačku, ktorej sa očividne veľmi nechce a vzhľadom na brušisko ani nemôže chcieť pustiť do objavovania. Lenže ako to už býva v rozprávkach a príbehoch, z tejto dvojice sa stanú nerozluční kamaráti. Mačka sa vie niekam vopchať, prípadne zaťažiť nejaké tlačidlo a človek zas vie dosiahnuť na vyššie miesta. Jednoducho sa dopĺňajú. Postupom času sa pracuje už výrazne aj s abstraktnou rovinou, takže logika ide čiastočne bokom a nastupuje pozorovací talent. Autori sa výrazne vyhrali aj s hudbou. Dosť úloh závisí na audiovizuálnej všímavosti a hádanky tak nadobúdajú ďalší rozmer.

Luna rozhodne nie je pre každého a dovolím si tvrdiť, že autori sa museli inšpirovať u českých susedov z Amanita Design, ktorí vytvorili také hry, ako Botanicula, Samorost, Machinárium, prípadne Chuchel. Aj v ich tituloch sa hrá na podobné pocity, len sú spracované o úroveň lepšie. Keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. V žiadnom prípade netvrdím, že je Luna zlou hrou. Udrie do očí, privábi sluch, ale hrateľnosť zaostáva. Vzhľadom na časté záseky a nelogické hádanky je veľmi zložité sa hrou prebojovať. Jasné, časom prídete na všetko, len to dlho trvá a nabúrava to atmosféru. Pripomína mi to staré časy point and click adventúr, kedy ste mali prísť na to, že spojiť rebrík s chlpmi upratovačky je dobrý nápad. Už Pankrác zo série Polda by povedal niečo v tom zmysle, že to nepôjde. Nuž a v Lune je to podobné – zdanlivo nelogické v konečnom dôsledku napokon funguje.

Napriek všetkému sa mi mnohé nápady páčia. Takmer vždy riešite hádanky v jednej miestnosti, kde je treba otvoriť dvere a dostať sa ďalej. Ste v rozprávkovom svete, takže sa treba pripraviť na fantastické až surrealistické riešenia. Napríklad v hudobnom nástroji nakopírovať svoju mačku a každá jedna má zaspievať iný tón a tým sa otvoria dvere. Pokročilejšia úroveň už bude po vás chcieť, aby ste prišli na to, že sa striedajú ročné obdobia a doslova vypestovali plod jablone a uchránili ho pred škodcami. Potulovanie vesmírom je už kapitola sama osebe. Táto zvláštna dvojica si vás skôr či neskôr získa a hráči, ktorí na hrách okrem zábavy hľadajú aj čosi viac, budú viac-menej spokojní. 

Táto logická adventúra plná hádaniek je o hudbe, o kreslenej grafike a o pocitoch. Buď si vás chytí za srdce, alebo ju prekročíte obrovským krokom. Napriek tomu, že mňa osobne zaujala a nepustila, domnievam sa, že nie je pre každého a má svoje chyby. Pri vývoji autori zabudli na to najdôležitejšie, a to dať titulu smer, aspoň nejaký nenápadný návod alebo naznačiť, čo máte spraviť. Ako sa pohnúť ďalej by vhodne poradili inštrukcie na Youtube. Keď už naozaj neviete čo s tým, prípadne môžete hru vypnúť a skúsiť to v iný deň.

Luna zažiarila. Audiovizuálna stránka je fantastická a treba autorom uznať cit pre detail. Hra na prvý pohľad zaujme, a to je jej hlavná devíza, zároveň treba počítať so všetkými  spomenutými negatívami. Ak vám neprekážajú, Lunu odporúčam, na niečo podobné totiž veľmi často určite nenatrafíte.

Luna: The Shadow Dust
Luna: The Shadow Dust  Kliknutím zachránite divnú bytosť.
Kliknutím zachránite divnú bytosť.


Luna: The Shadow Dust  Úlohou je sa kreatívne dostať cez dvere.
Úlohou je sa kreatívne dostať cez dvere.


Luna: The Shadow Dust  Tapisérie v pozadí sú interaktívne.
Tapisérie v pozadí sú interaktívne.






napísal Possol 19.3.2020
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
LUNA: THE SHADOW DUST
+ unikátna, ručne kreslená grafika
+ perfektné zvuky a hudba
+ zaujímavá hlavná dvojica
+ úžasné svety
+ umelecká stránka
- nelogické hádanky
- príšerne pomalý postup
- niekedy by sa hodila pomoc od autorov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel core i5 2557M, 4 GB RAM, GeForce GT440, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Application Systems Heidelberg / Lantern Studio
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 13. február 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19919)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk