SAMSUNG GALAXY FLIP Z

SAMSUNG GALAXY FLIP Z

9.5

Véčko novej generácie

Samsung vstúpil a prakticky otvoril éru otvárateľných mobilov minulý rok so svojím Galaxy Fold. Bol to zaujímavý mobil na tabletový štýl, ale tento rok nám v novej generácii prináša niečo zaujímavejšie a to návrat klasického otváracieho véčka. Samozrejme, s ohybným displejom na celú vnútornú plochu. 

Je to všetko v mobile Galaxy Flip Z, v ktorom Samsung skĺbil kvalitnú konštrukciu s pôsobivým dizajnom, ale aj zaujímavými vnútornosťami. Špecifikácie nám ich naznačujú.

Špecifikácie:

Vnútorný displej: Dynamic AMOLED, 6,7" - 1080 x 2636 pixelov
Vonkajší displej: 1,1", Super AMOLED, 112 x 300 pixelov
Rozmery otvorený: 167,3 x 73,6 x 7,2 mm
Rozmery zatvorený: 87,4 x 73,6 x 17,3 mm
Váha: 183 g 
Procesor: Snapdragon 855+ (7 nm)
Pamäť: 8 GB RAM / 256 GB 
Kamera: 12 MP, f/1.8, 27 mm (wide), OIS, 12 MP, f/2.2, 12 mm (ultrawide),
Vnútorná kamera: 10 MP, f/2.4, 26 mm (wide)
Batéria: 3300 mAh batéria, nabíjanie cez USB-C alebo wireless

Mobil síce nemá čip z aktuálnej generácie, ale na malé a tenké véčko je tam prekvapivo výkonný Snapdragon 855+, no vzhľadom na veľkosť a ohýbanie je batéria menšia a to 3300 mAh. Zvládne však deň intenzívnejšieho používania bez problémov. Dva dni nenáročného používania.

Samsung Galaxy Flip Z
Samsung Galaxy Flip Z Nová generácia „véčok je už tu.
Nová generácia „véčok je už tu.


Samsung Galaxy Flip Z V ružovej priam ulahodí ženám.
V ružovej priam ulahodí ženám.


Samsung Galaxy Flip Z Mechanizmus otvárania je veľmi kvalitný.
Mechanizmus otvárania je veľmi kvalitný.





Samotný dizajn je veľmi kvalitný, až prekvapivo hneď v druhej generácii otváracích mobilov Samsung vychytal detaily a skutočne sa pohral. Hlavne v ružovo-fialovej verzii vyzerá mobil parádne, možno skôr pre ženy, ale ak by sa muži hanbili, je k dispozícií aj čierna verzia. Obe však majú pevnú a prekvapivo stabilnú konštrukciu, a to ako hliníkový rám, tak samotný mechanizmus zatvárania. Ten je navyše pevný umožňujúci zafixovať mobil v ľubovolnej polohe. Nemusíte ho tak mať otvorený celý, ale môže vám aj pekne sedieť na stole v akomkoľvek uhle. Je to veľké plus, keďže takto viete bez problémov natáčať videá aj bez držiaka, alebo aj pozerať videá. Síce v malom formáte, ale postačí. Pritom na hranie hlavne na emulátoroch to môže byť ideálne. Máte to ako staré Nintendo DS.

Na vonkajšej strane nájdete dve 12 MP  kamery, ktoré zaistia bezproblémové fotenie, a to ako klasických záberov zadnou kamerou, tak ich môžete použiť ako selfie, keďže mobil má aj na vonkajšej strane maličký displej, ktorý okrem zobrazovania času a notifikácií vie slúžiť aj ako malý displej na zameriavanie obrazu v kamere.

Samotná kvalita kamier je vysoká, nesklamú, aj keď nečakajte extra zoom alebo nejaké špeciálne možnosti, ktoré majú aktuálne hi-endy. Na bežné fotografovanie vám ani nič iné chýbať nebude a fotografie budú kvalitné.

Samsung Galaxy Flip ZSamsung Galaxy Flip ZSamsung Galaxy Flip ZSamsung Galaxy Flip ZSamsung Galaxy Flip ZSamsung Galaxy Flip ZSamsung Galaxy Flip ZSamsung Galaxy Flip Z

Čo sa týka tlačidiel, všetky sú umiestnené na pravej vrchnej strane a sú tam dve volume tlačidlá a power tlačidlo, v ktorom je zároveň aj senzor odtlačkov prstov. Možno trochu škoda, že chýba tlačidlo na automatické otvorenie mobilu, ako bývalo na starých klasických véčkach. Tu musíte otvárať manuálne a treba v tom získať prax, keďže mobil nemá úchyt na roztváranie a musíte buď dobre chytiť hornú a spodnú časť a otvoriť, alebo vopchať medzi ne prst. 

Ak budete otvárať prstom, musíte dávať pozor na displej. Ohýbateľný displej bude zrejme ešte dlhšie slabinou tohto štýlu mobilov. Nemajú totiž ako ochranu sklo, ale len fóliu. Tá je dostatočne mäkká, aby sa dokázala ohýbať, ale keďže je mäkká, dokážete do nej spraviť aj zárez. Nie je to jednoduché, ale silnejšie pritlačenie nechtom môže zanechať značku. Hlavne ženy s väčšími nechtami by si mali dávať pozor. Keďže je však mobil na zatváranie, nič iné okrem prstov a nechtov by displej nemalo ohroziť.

Zároveň je prekvapivá tenkosť mobilu. Je potešiteľne spratný ako zložený, tak hlavne supertenký v rozloženom stave, tam má totiž len 7,2 mm. A to aj s okrajmi vyvýšenými nad displej, keď ho chytíte do ruky bude sa zdať ešte tenší ako štandardné mobily. Nie je to niečo rozhodujúce, ale zaujímavé. 

V balení je ešte aj ochranný obal, ktorý mierne hrúbku mobilu môže zvýšiť. Je umelohmotný a rovnako dobre nadizajnovaný. Nezničí vám pekný vzhľad mobilu. Aj keď je dvojitý a teda samostatne sa dáva na hornú a spodnú časť mobilu. Ohybná časť ostáva čiastočne odhalená. Ak by ste chceli chrániť aj tú, sú k dispozícii gumené obaly, aj keď pri otvorení sú nepekne zdeformované.

Samsung Galaxy Flip Z
Samsung Galaxy Flip Z Displej je AMOLED, aj keď chránený len fóliou.
Displej je AMOLED, aj keď chránený len fóliou.


Samsung Galaxy Flip Z Mobil si môžete posadiť a sledovať napríklad videá.
Mobil si môžete posadiť a sledovať napríklad videá.


Samsung Galaxy Flip Z Výkon je prekvapivo vysoký.
Výkon je prekvapivo vysoký.





Čo sa týka výkonu, Samsung sem dal vysokovýkonný Snapdragon 855+, nie je to ešte nová generácia 865, ale výkon bude stále vysoký. Možno až príliš vysoký na takýto lifestylový mobil. Nie je primárne herný ani výrazne určený na prácu alebo spracovanie videí. Pohodlne by stačil aj Snapdragonom 730, väčšina používateľov by ani rozdiel nezbadala a zrejme by sa to pozitívne prejavilo na cene. 

V benchmarkoch to vyzerá nasledovne:

S20 Ultra na (Snapdragon 865) - 557777 -  (CPU 177723, GPU 213462, MEM 76031, UX 79816)
S20 Ultra na (Exynos 990) - 512546 - (CPU 145589, GPU 215520, MEM 74414, UX 77023)
iPhone 11 Pro/Max - 512118 (CPU 168500, GPU 210762,MEM 59262, UX 73594)
Mate 30 Pro (Kirin) - 476448 (CPU 154095, GPU 162333, MEM 100741, UX 59279)
Galaxy Flip Z (855+) - 449777 - (CPU 136363,  GPU 176846, MEM 83297, UX 73220)

855+ ponúka vysoký výkon, má rýchlu grafiku a pekne sa s tým zahráte, ak by to boli vaše priority. Pekne ide PUBG aj Fortnite a na displeji sa to ovláda veľmi dobre. Zahrievanie postupne cítite v hornej časti mobilu hlavne na zadnej strane, ale je len mierne. Podľa merača teploty v benchmarku len 34 stupňov. Aj keď sa prekvapivo mobil prakticky nespomaľuje. Druhý Antutu benchmark za sebou mi dal dokonca 450 tisíc a tretí 437 tisíc bodov. 

Systém je tu Android 10 s OneUI nadstavbou Samsungu, ktorá je veľmi dobre optimalizovaná a plynulá, aj keď možno sa mohol výrobca viac pohrať s podporou aplikácií, kde napríklad pri prehnutom stave sa pekne rozdelí na polovicu len foto aplikácia. Tá zároveň podporuje aj malý vonkajší displej, keď sa fotíte. Okrem foto aplikácie sa relatívne dobre rozdelí aj aplikácia Youtube. Tá síce nemá priamu podporu, ale štandardne má video hore, a teda sa dá sa dobre pozerať, keď je mobil zohnutý.

Čo sa týka nabíjania batérie, je tu štandardné USB-C nabíjanie, ktoré s priloženou nabíjačkou nabije mobil za 1:48 hodiny, prípadne viete nabíjať aj pomalšie cez wireless nabíjanie. Zo zaujímavostí pri nabíjaní vám vonkajší displej stále ukazuje percento a čas do plného nabitia.

Samsung Galaxy Flip Z
Samsung Galaxy Flip Z Aplikácia priamo zohnutý režim podporuje a môžete tak bez potreby statívu natáčať.
Aplikácia priamo zohnutý režim podporuje a môžete tak bez potreby statívu natáčať.


Samsung Galaxy Flip Z S pribaleným obalom tiež vyzerá veľmi dobre.
S pribaleným obalom tiež vyzerá veľmi dobre.


Samsung Galaxy Flip Z V strede mobilu pri ohybe čakajte malú priehlbinu v displeji. Vnímať ju však nebudete.
V strede mobilu pri ohybe čakajte malú priehlbinu v displeji. Vnímať ju však nebudete.





Galaxy Flip Z je pôsobivý mobil ukazujúci aktuálny stav technológií v otvárateľných mobiloch a, žiaľ, aj cenu, ktorú za tieto technológie zaplatíte. Uvidíme, či niekedy neskôr Samsung prinesie aj lacnejšiu verziu v strednej triede. V každom prípade Samsungu sa podarilo veľmi dobre spojiť dizajn, výkon a praktickosť. Mobil je malý, veľmi dobre skonštruovaný a jednoducho sa zmestí do vrecka alebo aj kabelky. Špeciálne pre ženy je v ružovej veľmi oslovujúci. Jedine treba dávať pozor na displej, aby ste ho nepoškriabali, keďže nemá ochranné sklo. Na druhej strane má výhodu, že sa nerozbije.

 

- Samsung Galaxy Z Flip kúpite od  €. 

Mobil na recenziu zapožičal Slovak Telekom.


napísal saver 6.4.2020
Páči sa mi!
9.5
SAMSUNG GALAXY FLIP Z
+ parádny dizajn
+ kvalitná a pevná konštrukcia
+ kompaktný na prenos
+ vysoký výkon
- displej je chránený len fóliou, treba dávať pozor
- cena mohla byť nižšia


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19539)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk