BOOKBOUND BRIGADE

BOOKBOUND BRIGADE

6.0

Knižní Avengers do boja!

Recenzia na PC verziu

Pamätáte sa na Nekonečný príbeh? V tejto filmovej klasike získa chlapec Bastian knihu, v ktorej sú obsiahnuté všetky príbehy sveta a pomocou hrdinu Atreyu zachraňuje rozprávkový svet fantázie. Veď kde by sme boli bez príbehov z rozprávok, ktoré v detstve a často aj v dospelosti budovali a tvarovali našu osobnosť, učili nás odvahe, priateľstvu aj láske? Knihy sú studnicou poznania, svetom, kam utekáme pred všednosťou života, zdrojom inšpirácie aj nekonečnej zábavy. Rovnako ako hry, ktoré majú s knihami veľa spoločného, rozprávajú príbehy, robia z nás hrdinov, učia nás vytrvať a dosiahnuť naše sny a ciele.

V Bookbound Brigade existuje podobná kniha Book of Books, alebo familiárne B.O.B., ktorá drží literárny svet pohromade a dáva postavám z nekonečnej knižnice zmysel existencie. Čo sa však stane, ak sa táto kniha stratí, ba čo viac, niekto sa ju opováži ukradnúť? Postavičky z príbehov našej mladosti stratia pamäť, už nie sú súčasťou svojich príbehov. Kto sa teraz postaví veterným mlynom, keď Don Quijote nevie, že je to jeho úlohou? Aby ste na to prišli a zachránili svet literatúry, spoločne s rozprávačom príbehu založíte Bookbound Brigade, spoločenstvo hrdinov literárnych diel, knižných Avengerov, ktorých úlohou bude vo svete literatúry uvrhnutom do chaosu znova nastoliť poriadok.

Bookbound Brigade
Bookbound Brigade A kam sa teraz vybrať?
A kam sa teraz vybrať?


Bookbound Brigade Ideme si po Nikola Teslu.
Ideme si po Nikola Teslu.


Bookbound Brigade Jeden z väčších nepriateľov.
Jeden z väčších nepriateľov.





A tak sa do vašich rúk dostane kráľ Artuš, upír Drakula, zbojník Robin Hood, mladučká Dorothy Gale a opičí kráľ Sun Wukong. Neskôr sa pridajú aj Cassandra z gréckych mýtov, kráľovná Viktória a génius Nicola Tesla. Avšak nebudete ovládať každého zvlášť, ale ako zlepenec hrdinov, ktorý spoločne prekonáva prekážky a nástrahy v prepletenom svete literatúry a jeho tematických zákutí. Nazriete do tropického pralesa na ostrove pirátov, viktoriánskeho Londýna, alebo gréckych katakomb. A aby toho nebolo málo, na svojej ceste stretnete aj ďalšie postavy, ktoré dôverne poznáte z rozprávok alebo historických románov a príbehov. Stretnúť tak môžete Janu z Arku či už spomínaného Don Quijota. Pri týchto stretnutiach dochádza k naozaj vtipným dialógom, kde napríklad kráľ Artuš nespozná Janu, lebo nehorí. Kruté, zábavné, trefné.

Aby ste ale zachránili nielen tieto postavičky, ale aj celý knižný svet, budete musieť preskúmať a prekonať množstvo prekážok a úskalí. Na to vám budú slúžiť formácie vašej skupinky hrdinov. Začínate štandardnou formáciou, k nej pribudne formácia v stĺpe, kedy všetci hrdinovia stoja na sebe, formácia v línii, kde sú hrdinovia postavení pekne jeden za druhým a nakoniec kruhová formácia, kde sa vaša jednotka knižných pomstiteľov rúti vpred ako balvan. Každá má iné využitie v rôznych situáciách a správne používanie a prepínanie vám zabezpečí nielen postup vpred cez prekážky, ale aj v bojoch.

Boje sú ale nezáživné a sú v hre skôr nasilu, aj keď sa ich autori snažili okoreniť nápaditými prvkami, pri ktorých musíte využívať formácie napríklad na omráčenie silnejších protivníkov. Pri bojoch s obyčajnými nepriateľmi je to ale len čistý ,,button-mashing", ktorý neprináša žiadne uspokojenie. O niečo zábavnejšie bolo prekonávanie prekážok a postupné odhaľovanie skrytých zákutí svetov, ktoré sú poprepájané na štýl Metroidvania hier, a tak postupne hľadáte skratky, pri naučení novej formácie nové cestičky aj skryté poklady. Môžu to byť len stránky zo strateného B.O.B-a, za ktoré si viete postupne vylepšovať svoju skupinku, srdiečka na obnovenie strateného života alebo aj špeciálne predmety, ktoré od vás budú chcieť rôzne postavičky z kníh, ktoré cestou zachránite.

Okrem formácií sa naučíte postupom času aj množstvo špeciálnych schopností, Drakula vám pomôže s dvojskokom, Sun Wukong sa vo formácii línie naučí pri skokoch zachytávať sa o kruhy na strope, alebo sa naučíte v nebezpečenstve vytiahnuť štíty do slávnej korytnačej formácie rímskych légií. Postupne takto spleťou chodieb, jaskýň a katakomb hľadáte spínače, pohyblivé platformy, výťahy, ktoré vám znova otvoria dvere k iným jaskyniam a katakombám, kde čakajú znova spínače, výťahy a platformy. A občas boje s príšerkami, zombie, rybo-ľudmi a inými tematickými obludami. Niekedy sa dokonca vrátite z jedného tematického sveta do iného (tie nie sú prepojené a cestujete do nich pomocou tematických kníh z literárneho sveta, ktorý tu funguje ako hlavný HUB), len kvôli tomu, že sa vám podarilo získať novú schopnosť, a tak môžete vkročiť na miesta, kam to predtým nebolo možné.

Spočiatku je to nepopierateľne veľká zábava, ktorá ale rýchlo upadne do frustrácie. Mnoho hier z nezávislej scény pred touto, som si istý, že aj po tejto, nakoniec ultimátne doplatí na to, že autori neodhadnú krivku obťažnosti a z pekne vyzerajúcej, zábavnej hry je razom frustrujúce peklo. Tu je takýchto problémov hneď niekoľko. V prvom rade neresponzívne ovládanie, kedy často uprostred skoku treba meniť formáciu, čo sa ale nie vždy bezchybne podarí a nasleduje pád do priepasti či na ostne trčiace zo zeme. Hra vám síce dovolí opakovať prekážku, ale za cenu stratenej časti života. Ak sa minie, idete od záchytného bodu, ktorý ale môže byť často umiestnený za ďalšími ťažkými prekážkami a v tom momente hru na chvíľu znenávidíte.

Druhým problémom je mapa, ktorá je neprehľadná a tým pádom nevyužiteľná. Čo by takisto nemusel byť až taký problém, ak by boli prostredia ľahšie rozpoznateľné. Každý z herných svetov má svojrázny a pekne zvládnutý štýl, rovnako ako postavičky, ktoré sú nakreslené jednoducho, ale s citom pre detail. V hlavnom svete sú všade tisícky poličiek s knihami, v Anglicku zas napríklad preblikávajúce pouličné lampy. Ale jednotlivé oblasti v týchto hlavných lokalitách sú na jedno kopyto, takže sa spočiatku len veľmi ťažko orientujete a blúdite v spleti rovnakých chodieb, s rovnakými nepriateľmi a frustrujúcimi hádankami a prekážkami.

Bookbound Brigade
Bookbound Brigade Kráľ Artuš má trochu drsný humor.
Kráľ Artuš má trochu drsný humor.


Bookbound Brigade Každá postavička má súbor vlastných schopností.
Každá postavička má súbor vlastných schopností.


Bookbound Brigade V stĺpovej formácii sa ľahšie skáče po úzkych platformách.
V stĺpovej formácii sa ľahšie skáče po úzkych platformách.





A tak sa prichytíte, ako pri prekonávaní nejakej prekážky na piatykrát hru ALT+F4 vypínate a idete radšej umývať riad, alebo vysávať koberec, len aby ste zabudli na to, že sa musíte cez 10 prekážok znova pretrápiť do nejakej časti rovnako vyzerajúceho prostredia, aby ste tam otvorili dvere, kam ste sa predtým nedostali, lebo ste nemali odomknutú určitú schopnosť. Chápem, že Metroidvania hry majú skalnú základňu fanúšikov a sú tu s nami toľké desaťročia z istého dôvodu. Chápem, že ak by hra bola priľahká, stratila by istú dávku čara a návykovosti. Ale ako som už povedal, veľa nezávislých hier zlyháva na tom, že túto latku nastavia privysoko a hráčov tak skôr odradzujú ako lákajú a neudržia prikovaných pri obrazovke.

Milujem hry a milujem aj knihy. Avšak v tomto prípade sa spojenie knižného a herného sveta nepodarilo. Príbeh okolo hľadania knihy kníh v spletitom a zamotanom svete ma nechal chladným, pretože hra napriek nápaditým prvkom, pod nánosom zbytočne frustrujúcich pasáží, neprehľadných lokalít a často ťažkopádnej hratelnosti, jednoducho nedokázala udržať moju pozornosť a hnať ma vpred v túžbe zachrániť tak milované postavy z príbehov, ktoré formovali naše osobnosti. A tak namiesto hrania Bookbound Brigade odporúčam možno čas a energiu investovať do čítania kníh, v ktorých vystupujú napríklad aj postavičky z tejto skupinky literárnych hrdinov.


napísal DeCain 28.4.2020
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
BOOKBOUND BRIGADE
+ pekná kreslená grafika
+ šikovná implementácia formácií vašej skupinky
+ vtipné dialógy
+ veľa schopností postáv
- ovládanie je neresponzívne
- chvíľami veľká frustrácia
- neprehľadná mapa a fádne prostredia, v ktorých sa hráč stráca
- nudné a zbytočné boje
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU: i3-5005U GPU: GTX 750 Ti RAM: 4 GB RAM HDD: 1 GB
Doporučená konfigurácia: CPU: i5-6600K GPU: GTX 960 RAM: 8 GB RAM HDD: 1 GB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Intragames / Digital Tales USA
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk