DESPERADOS III

DESPERADOS III

9.0

John Cooper a jeho druhovia vo výbornej forme

Recenzia na PC verziu

Po zuby ozbrojený bandita vypleštil oči na mincu pohodenú pri zrube. Nenápadne sa pozrel doprava a doľava a potom vykročil k malému lesklému kovu. O chvíľu sa už sklátil k zemi s nožom v chrbte. Cooper svižne prikročil k nehybnému telu a niesol ho do húštiny. Blížil sa však ďalší ozbrojený muž. Kate si rozpustila vlasy, nahodila zvodný úsmev a vykročila oproti nemu. Chlap sklonil pušku a vyceril na elegantnú ženu zanedbaný žltý chrup.  Cooper úspešne zahladil stopy, potichu obišiel flirtujúceho darebáka a opäť vytiahol svoj nôž...

Pripomína vám to niečo? Podobné scény ste už mohli prežiť v predošlých hrách Desperados a môžete opäť v najnovšom pokračovaní, ktorého sa tentoraz chopili vývojári z  Mimimi Productions. Tí už v stratégii z historického Japonska, Shadow Tactics: Blades of The Shogun, dokázali, že herný štýl, ktorý preslávila predovšetkým séria Commandos, je im blízky a vedia ho úspešne naservírovať aj súčasným hráčom.

John Cooper je teda späť a aj tentoraz mu pomáha skupinka odhodlaných spoločníkov. Niektorých už poznáte, s inými sa stretnete prvý raz. Stále však platí, že každý z nich má iné schopnosti a skutočne náročné misie môžu zvládnuť len vtedy, keď spolupracujú. John teda používa na odlákanie hliadok svoju mincu a následne nôž, ktorý aj vrhá, no keď treba, vytasí revolvery a zneškodní rovno dvoch protivníkov naraz. Doc McCoy uprednostňuje smrtiacu injekciu, omamný odvar aj kufrík a navyše je skvelý snajper a vie otvárať zámky. Drsný Hector Mendoza zapíska na nepriateľov a vláka ich do pasce na medvede, ktorej s láskou hovorí Bianca. Má toľko sily, že prenáša dve telá naraz a ako jediný sa dokáže postaviť zoči-voči elitným nepriateľom v dlhých plášťoch. Rád ich stína sekerou.

Desperados III
Desperados III Jedna chyba a spozorujú vás hliadky a privolajú posily.
Jedna chyba a spozorujú vás hliadky a privolajú posily.


Desperados III V misiách sú aj neutrálne zóny, v ktorých sa vaše postavy môžu voľne prechádzať a sú tam v bezpečí.
V misiách sú aj neutrálne zóny, v ktorých sa vaše postavy môžu voľne prechádzať a sú tam v bezpečí.


Desperados III Po každej misii si môžete pozrieť váš kompletný postup krok za krokom.
Po každej misii si môžete pozrieť váš kompletný postup krok za krokom.





Kate O'Hara využíva svoj ženský šarm. Keď sa dostane k vhodnému preoblečeniu, pokojne prechádza pomedzi banditov a flirtuje s nimi, takže nesledujú okolie a dokonca sa dajú odlákať zo svojho postu. Alebo použije opojný parfém a keď treba, nakopne niekoho do rozkroku. Domorodá voodoo šamanka Isabelle Moreau dokáže ovládnuť myseľ bežných nepriateľov a prinúti ich konať podľa jej vôle. Okrem toho šípkami prepojí dve postavy a keď jedna z nich dostane zásah, tá druhá skoná spolu s ňou - aj keď je na úplne inom mieste. Isabelle má aj mačku, s ktorou sa rád pomazná aj drsný strážca a na chvíľu tak zabudne na svoje povinnosti. Niektoré z vašich postáv dokážu šplhať po rastlinách, iné plávať, ale každá má svoje silné aj slabé stránky.

Optimálne je postupovať nenápadne, pretože zalarmovaní nepriatelia privolajú svojich kumpánov z okolia aj zálohy z okolitých domov. No niekedy to aj tak chtiac- nechtiac vrcholí hlučnou prestrelkou alebo výbuchom. Dôležité je splniť stanovené ciele - oslobodiť zajatcov, zachrániť obkľúčených druhov, ukradnúť dôležitý dokument, dotlačiť banský vozík k bráne, či získať dynamit a vyhodiť do vzduchu most - a potom zhromaždiť svoju družinu na určenom mieste. Misia úspešná, ide sa na ďalšiu.
 
Príbeh tvorí šestnásť misií, ktoré sa odohrávajú na rozľahlých mapách a v rôznorodých prostrediach. Napriek možnosti voľby obťažnosti vám vždy dajú zabrať a určite budete vďační za možnosť kedykoľvek ukladať a nahrať svoj postup. Aj najmenšia chyba sa totiž tvrdo trestá a môže vám byť osudná. Navštívite westernové mestečká, bane, hory, farmy, púšť, močariská . Dej je doplnený predelovými scénami, vtipnými momentmi aj návratmi do minulosti. Hneď na začiatku sa vo forme tutoriálu na chvíľu vrátite do Cooperovho detstva, kde ho zaúča skúsený otec. Ale príbeh si okrajovo všíma aj osudy ďalších postáv z družiny.

Výborným doplnkovým režimom sú barónove výzvy. Odomykajú sa priebežne a zavedú vás do už prejdených lokalít, ibaže majú inú náplň a priebeh. Špecifické podmienky z nich niekedy robia doslova hlavolamy, kde musíte využiť svoj dôvtip. V prvej výzve máte za cieľ zlikvidovať niekoľko cieľov, lenže úplne bez zbraní, iba s doplnkovými schopnosťami. Tie treba využiť na zinscenovanie nehôd a vypomôžete si aj objektmi v okolí. Napríklad minca dokáže rozrušiť býka, ktorý potom naberie na rohy chlapa, čo stojí príliš blízko. Alebo „nečakane" na niekoho spadne obrovský balvan či drevená stena rozostaveného domu, rozleje a vznieti sa olej a podobne. V ďalších výzvach už síce méte zlikvidovať do jedného všetkých banditov, ale podmienky sú vždy iné. Vrátite sa k vlaku len s Isabelle, ktorá si musí poradiť so všetkými sama, alebo máte partiu, no len s útočnými schopnosťami bez švindľov a doplnkových pomôcok.

Nehody a environmentálne prvky využijete aj v príbehových misiách, kde výborne dopĺňajú sortiment vašich možností. Treba  sa len dobre obzerať po okolí a prídete na mnoho možností, ako vyriešiť problémy a dostať sa cez húfy nepriateľov. Aj keď sú rozostavení veľmi premyslene a rafinovane, takže väčšinou vidia jeden na druhého. A nie je jednoduché niekoho odpratať bez toho, aby jeho kumpáni nezareagovali. Ale dá sa to, najmä keď skoordinujete svoj tím a vykonáte viac akcií v logickom slede za sebou, alebo aj súčasne. Na to veľmi dobre poslúži Showdown mód. S výnimkou najvyššej obťažnosti je plne k dispozícii, kedykoľvek si ho zapnete a počas pauzy udelíte pokyny viacerým postavám. Plán vykonáte okamžite alebo vo chvíli, keď sa vám to najviac hodí. Takto napríklad opravíte aj troch či viacerých strážcov naraz, alebo v tej istej chvíli odlákate pozornosť protivníkov a vykonáte sabotáž.

Veľmi dôležité je pozorovanie nepriateľov so zapnutým ukazovateľom ich pohľadu. Vtedy presne viete, kam sa daný bandita práve pozerá a môžete sa prešmyknúť, keď civie niekam inam. V prúžkovanej zóne pohľadu, teda vo väčšej vzdialenosti alebo pri skrývaní za objektmi, si pomôžete prikrčením. Munície nie je nazvyš, aj keď na vybraných miestach získate pár nábojov navyše. Okrem toho sú tu rôzne finty a nástrahy, ktoré sa dajú využiť, ale niekedy vás aj prezradia. Napríklad keď zhasnete lampáš, niekto ho zas príde zapáliť, stopy v bahnitej pôde a piesku vzbudia podozrenie a nepriatelia sa otočia, keď počujú hluk. A paniku vyvolajú objavené mŕtve a poviazané telá, preto ich treba šupnúť do kríkov či studní.

Desperados III
Desperados III Isabelle má jedinečné schopnosti. Napríklad prepojí dvoch nepriateľov a keď jeden skoná, umiera aj druhý.
Isabelle má jedinečné schopnosti. Napríklad prepojí dvoch nepriateľov a keď jeden skoná, umiera aj druhý.


Desperados III Kate používa hlavne svoje ženské zbrane, flirtuje a zmanipuluje stráže.
Kate používa hlavne svoje ženské zbrane, flirtuje a zmanipuluje stráže.


Desperados III Tento most musíte zničiť, ale najskôr treba nájsť a umiestniť nálože.
Tento most musíte zničiť, ale najskôr treba nájsť a umiestniť nálože.





Okrem toho si treba všímať, koho máte pred sebou. Bežných banditov ľahko odlákate a zmanipulujete svojimi schopnosťami, ale tých, čo nosia poncho, už len tak neprekabátite. Nepobehnú za pohodenou mincou alebo kufríkom s pascou. Na kovbojky zas neplatí ženský šarm vašej Kate a tú aj v prevleku vyňuchajú psy. Najtvrdším orieškom sú však dlhé plášte. Ako  už bolo spomenuté, tvárou v tvár si s nimi poradí len Hector, ostatní z družiny sa ich zbavia len vtedy,  keď využijú  kombináciu postrelenia s následným dorazením od chrbta. Muži v plášťoch sú nielen odolní, ale aj všímaví, odhalia mnohé vaše  úskoky, nenaletia a vyburcujú ostatných.

To všetko a ešte niečo navyše vám spôsobí komplikácie, ale aj poskytne zaujímavé možnosti, ktoré musíte zvažovať a skúšať, aby ste celkovo uspeli. Niekedy to znamená časté nahrávanie, opravy chýb a hľadanie alternatívnych cestičiek, takže napokon jedna misia môže trvať aj viac ako hodinu či dve. Ale keď ju už zvládnete, budete to považovať za veľký triumf. A potom si už len vychutnáte štatistiky, ktorá z vašich postáv čo a koľkokrát použila. Môžete si aj pozrieť a uložiť zrýchlené záznamy so schematickou mapou, kde vidíte každý krok, ktorý ste urobili. A možno sa rozhodnete aj pre dodatočné zopakovanie misie, aby ste ju zvládli lepšie, skúsili iné chodníčky a získali bonusové medaily za špecifické úkony. Za nepovinnú záchranu všetkých civilistov, za to, že ste nikoho nezabili alebo dosiahli výborný čas, vrátili ste do banky peniaze, či ste spôsobili určitý počet nehôd.
 
Tvorcovia hry si veľmi dobre poradili s grafikou, dizajnom a ozvučením. Privíta vás štýlové menu so skupinkou pištoľníkov v kaňone s podvečernou (alebo rannou?) oblohou. Rozľahlé mapy sú plné detailov a precízne spracovaných objektov a postáv. Postup nikdy nie je priamočiary a musíte vychádzať z premyslenej štruktúry okolia. Všetko si môžete priblížiť a otáčať, vidíte aj farebné siluety svojich zakrytých postáv, takže máte dobrý prehľad. A je tu aj vydarený dabing a parádna westernová hudba. A aby sme nezabudli, sú tu aj odkazy na kultové westerny. Na cintoríne s hrobmi v kruhu si znalí spomenú na film Dobrý, zlý a škaredý, inokedy scéna príbehu pripomenie upravenú pasáž  z klasiky Vtedy na západe. Skrátka to všetko pekne ladí a atmosféra je ako vyšitá.

Desperados III
Desperados III Showdown mód vám umožní nastaviť akcie viacerých postáv a spustiť ich súčasne..
Showdown mód vám umožní nastaviť akcie viacerých postáv a spustiť ich súčasne..


Desperados III Ukradnúť list tomuto pánkovi a nevyvolať rozruch, to chce dôvtip.
Ukradnúť list tomuto pánkovi a nevyvolať rozruch, to chce dôvtip.


Desperados III Zdanlivé nehody vás zbavia nepriateľov a nevyvolajú podozrenie. Napríklad taký balvan, ktorý sa uvoľní na vyvýšenine...
Zdanlivé nehody vás zbavia nepriateľov a nevyvolajú podozrenie. Napríklad taký balvan, ktorý sa uvoľní na vyvýšenine...




Desperados III je skvelé pokračovanie taktickej stratégie, ktoré vyžaduje premyslené konanie a veľa trpezlivosti - presne ako Commandos a ďalšie klasické hry, z ktorých vychádza. Môžete sa pokúsiť bezhlavo predrať cez davy pištoľníkov na veľkých mapách, ale nie je to ideálne riešenie. Stealth postup s príležitostnými prestrelkami a naaranžovanými nehodami je oveľa uspokojivejší, i keď aj pomalší. Bežnú misiu môžete niekedy prechádzať aj viac ako dve hodiny, čo s rozumným dávkovaním predstavuje jednu - dve mapy za večer. A v spojení s barónovými výzvami vám to zaručí masívnu dávku zábavy, ktorú v budúcnosti ešte rozšíria DLC. John Cooper a jeho druhovia ukázali skutočnú guráž. Ak sa s nimi vydáte na strastiplnú cestu kvôli pomste, priateľstvu alebo pre hrsť dolárov vtedy na západe, určite neurobíte chybu a parádne si to užijete. Ale nie je to nič pre trasorítky.


napísal uni 12.6.2020
Páči sa mi! (+8)
9.0
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
DESPERADOS III
+ výborná westernová atmosféra a dizajn misií
+ alternatívne cestičky a aranžovanie nehôd
+ sympatické hlavné postavy a ich schopnosti
+ slušný príbeh doplnený barónovými výzvami
+ rozmanité úlohy a špecifické situácie
- na hru potrebujete naozaj veľkú dávku trpezlivosti
- menej prívetivé ovládanie gamepadom
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 3 GHz, 8 GB RAM, GTX 560, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
icon
8.5
MANTOR    4.7.2020
+ podarena grafika aj animacie+ kvalitna tematicka hudba aj ozvucenie+ vyborne UI+ premy... zobraziť

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: THQ Nordic / Mimimi Productions
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 16. jún 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19554)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk