ARY AND THE SECRET OF SEASONS

ARY AND THE SECRET OF SEASONS

4.0

Rozprávka, v ktorej meníte ročné obdobia

Recenzia na PC verziu

Tešíte sa do prírody, alebo organizujete oslavu na záhrade pre kamarátov a nečakane začne pršať. Za normálnych okolností zmeníte plány, alebo sa zmierite s počasím. Keby ste však mali v rukách moc, akú má hlavná hrdinka tejto akčnej adventúry, jednoducho by ste si počasie zmenili podľa vašich predstáv. Vonku by bolo zrazu krásne a všetko by bolo v poriadku!

Lenže dievčatko Ary v titule za svoje schopnosti veľmi vďačné nie je. Musí zistiť stoj čo stoj, čo sa s jej svetom deje a pomôcť komu sa len dá. Vďaka magickým kryštálom má schopnosť meniť ročné obdobia. Postupne tak otvárate nové schopnosti a s tým súvisiace možnosti priamo v hre.

Titul sa určite inšpiroval slávnou sériou známou z Nintenda, The legend of Zelda, ale kráča svojou vlastnou cestou. Tá cesta je tŕnistá a kostrbatá. Náročná a možno aj kvôli malému počtu vývojárov nedokončená, nevyzerá tak, ako by vyzerať mohla.


Chyby sú snáď na každom kroku. Predovšetkým technické. Na jednom mieste chýba voda, ale rybičky si v nej veselo plávajú. O zásekoch postáv v textúrach, ktoré niekedy ani nie sú vidieť, ani nehovoriac. Otázkou zostáva, či by titul stál za to, keby sa tie chyby neobjavovali a odpoveď je otázna.

Magické ovládanie ročných období je úžasnou funkciou, ktorá ponúka množstvo hádaniek a riešení. Autori ich navyše podávajú tak, že málokedy sa niekde  dlhšie zaseknete. Väčšina z nich sa dá jednoducho a intuitívne vyriešiť. Je v tom akési čaro a táto časť hry, ktorá prevažuje, je veľmi dobre spracovaná. Možnosti sú pridávané postupne a nenútene, takže rozhodne nikoho nezaskočia.

Súbojový systém je veľmi prostý a pozostáva z možných úskokov, útokov a celkovo je veľmi jednoduchý a nezáživný. Väčšine bojov sa však môžete vyhnúť a hra vás nenúti absolvovať ich. Azda až na pár bossov, ktorých predsa nejako pokoríte – aj keď niekedy je to náročné. Ale chyby v hre vám pomôžu v úspechu.

Životy sú vzácne a pripomenú vám staré časy, kedy sa zbierali srdiečka. Srdiečok je dostatok a umierania sa naozaj báť nemusíte – to vás skôr skosí nuda a orientácia v prostredí pomocou mapy. Neviem, kto navrhoval snáď najhoršiu navigáciu v hre, akú som za posledných dvadsať rokov videl – asi nejaký inžinier z východného Nemecka. Skutočne sa v nej nedá orientovať a tým končí aj chuť objavovať prostredie a vedľajšie úlohy. Vyhnete sa tak úlohám, ako je hra na schovávačku alebo hľadanie oblečenia pre farmára, lebo zmrzne. Radšej hor sa na záchranu sveta – tam sa aspoň väčšinou ľahšie naviguje.

Ary je dievča pre všetko – pomôže, poradí, ale najmä zachráni svet – veď má v rukách moc! Možnosť zmeny počasia je v hre vítaná, len zamrzí, že sa tohto konceptu neujali šikovnejší vývojári. Mohol vzniknúť unikátny titul pre mladších hráčov a obstál by aj v konkurencii spomínanej Zeldy. Takto ide len o ďalší zbytočný titul, ktorý zapadne prachom, lebo okrem chýb a hodín nudy neponúkne nič viac. 

Grafické spracovanie je na úrovni materskej školy a animácie ani nehovoriac, Toto  nepasuje k roku 2020 a aj keď sa hra zameriava skôr na mladšie publikum, predsa len mohla mať kvalitnejší vizuál. Na prvý pohľad podľa obrázkov Ary nevyzerá najhoršie a aj koncept môže zaujať. Žiaľ, celé to do seba veľmi nezapadá a tak možno nad tým mávnete rukou a radšej vezmete do rúk knihu.



napísal Possol 12.11.2020
Páči sa mi!
4.0
Vo svete
5.9
Ohodnotiť
ARY AND THE SECRET OF SEASONS
+ schopnosť meniť ročné obdobia
+ skvelé nápady
- objavovanie sveta
- chyby, bugy, technické problémy
- nuda, stereotyp
- grafické spracovanie a animácie
- súbojový systém


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch


Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1. september 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19582)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk