GHOSTANOID

GHOSTANOID

6.5

Bláznivé búranie stien s duchmi

Recenzia na Switch verziu

Búranie steny odrážanou guľou patrí medzi tie videohry, ktoré sú s nami odjakživa a stále vedia pobaviť. Ale predsa len sa žiada, aby v súčasnej dobe priniesli aspoň menšie novinky či úpravy a držali tak tempo s dobou. Ghostanoid sa preto pokúša osviežiť klasický, notoricky známy koncept súčasťami, ktoré majú do tradičnej hry priniesť závan sviežeho vetra... a duchov! Najskôr prišli na mobily a teraz v upravenej verzii na Switch.

Je to jasné už z názvu - k búraniu stien sa teda pridružili spirituálne bytosti, ktoré sa prezentujú ako roztomilé entity spestrujúce viac ako 70 levelov. Tam je vašou úlohou zlikvidovanie všetkých duchov v úrovni, prípadne namiesto toho kompletné zlikvidovanie blokov, čo je však náročnejšie. Dá sa to urobiť na jednu až tri hviezdičky, čo znamená, že to zvládnete, ale len o fúz alebo sa vám to podarí úplne perfektne. Hviezdy potrebujete predovšetkým na odomknutie ďalších svetov, no trvá to dlho a celkovo sú len tri. To znamená tri prostredia, kde sa väčšinou len mierne mení rozmiestnenie blokov a celkového dizajnu. Takže sa to rýchlo opozerá. A zbytočne často sa vyskytujú temné levely, kde skoro vôbec nevidíte bloky ani svoju plošinu a určite ich nebudete mať radi.

Ghostanoid
Ghostanoid Vo vybraných temných leveloch prakticky nevidíte tehly ani odrážaciu plošinu.
Vo vybraných temných leveloch prakticky nevidíte tehly ani odrážaciu plošinu.


Ghostanoid Situácia na obrazovke je neraz neprehľadná, ale tentoraz sa nám aspoň rozmnožili gule.
Situácia na obrazovke je neraz neprehľadná, ale tentoraz sa nám aspoň rozmnožili gule.


Ghostanoid Kupujte hlavne srdiečka, bez nich  v leveloch rýchlo skončíte.
Kupujte hlavne srdiečka, bez nich v leveloch rýchlo skončíte.





Problém je v tom, že váš úspech do značnej miery závisí od šťastia a navyše hranie sťažuje viacero faktorov. V prvom rade je už prakticky od začiatku hra pomerne náročná a nedopraje žiadny pomalší rozbeh, počas ktorého by ste sa aspoň trochu oťukali. Teda ťukať budete – do gule, ktorú odrážate pohyblivou plošinou na spodnej strane obrazovky, ale už v prvých chvíľach je to dosť zbesilé a potrebujete dobré reflexy. Hlavným dôvodom je, že poschodia stavby nad vami, ktorú budete postupne rozbíjať, sú umiestnené veľmi nízko. Takže guľa, prirodzene, sotva vyletí, vzápätí už sa aj vracia späť po kontakte s prvými bariérami a navyše zrýchlená. A vaša plošina je dosť pomalá, takže oneskorené reakcia býva osudná. A keď to stihnete, musíte v nasadenom tempe pokračovať, minimálne kým sa guľa neprebije na vyššie poschodie, kde rozbíja nielen steny, ale aj nábytok, zrkadlá, gauč a ďalšie príslušenstvo a mala by zasiahnuť aj duchov.

Pri týchto kontaktoch padajú rôzne úlomky a popri nich (modré) bonusy, ktoré vám po zachytení plošinou prinesú krátkodobé výhody – zväčšia guľu alebo ju rozdvoja či spravia ohnivou a ničivejšou. O tom si o chvíľu povieme viac. Ale popritom padajú aj iné (červené) veci, ktoré vám prinášajú dočasné postihy -  na niekoľko vzácnych sekúnd zmrazia plošinu či zmenia jej pohyb na opačný, dokonca vás môžu rovno obrať o život. Rozoznať dobré a zlé objekty, i keď farebne odlíšené, je v nasadenom tempe náročné, a neraz netušíte, čomu sa vyhnúť a čo vziať. No čo je horšie, popri tom všetkom padajúcom bodreli nevidíte poriadne vystrelenú guľu. Jednoducho je situácia neprehľadná a neraz neviete, kam sa posunúť, aby ste zabránili pádu kľúčového okrúhleho predmetu. 

Keďže máte spočiatku len tri guľôčky, reprezentujúce vaše životy, pokus o zdolanie levelu často končí po pár desiatkach sekúnd, keď o všetky prídete. Zasiahnuť a zničiť duchov, ktorí majú neraz viac životov, sa niekedy podarí rýchlo, inokedy je to zdĺhavý proces. A často veľa reštartov. Už preto, že duchovia vám situáciu ešte viac sťažujú, a to na základe ich povolaní. Môžu to byť murári, ktorí priebežne obnovujú bloky, čo ste už zasiahli. Hasič vám zhasína ohnivú guľu, liečiteľ uzdravuje ranených duchov, šaman ich rovno oživí, nepríjemný lovec strelami mení smer gule, takže neraz odletí tak, že ju nemáte šancu zachytiť. A sú tu aj ďalší duchovia, ktorí vám ničia dobré objekty alebo po vás niečo hádžu a rovno vám uberú životy. Pri tom všetkom úspech skutočne veľmi záleží aj od chaotických odrazov gule, aj od šťastia.

Hlavne trochu neskôr si predsa len môžete do istej pomôcť nákupom vylepšení. Dobré je, že mince na nákup dostane aj vtedy, keď sa vám nepodarí zdolať level. Takže stále aspoň v menších množstvách pribúdajú. Vo workshope si za ne kúpite užitočné doplnky, niektoré s krátkodobým účinkom, iné permanentné. Určite si medzi prvými zakúpte zväčšenú odrážaciu plošinu a priebežne si šetrite na extra životy, ktorých cena sa však zvyšuje. Rozhodne však máte väčšiu šancu so štyrmi či piatimi srdiečkami. Okrem toho v ponuke nájdete vylepšenia na ohnivú guľu, zväčšenú, spomalenú  guľu, zmrazenie duchov či štít chrániaci pred útokmi duchov. Skvelá je krátkodobá streľba rakiet a zaujímavé vytvorenie plochy na podlahe, od ktorej sa guľa odráža, keď ju miniete.

Zrejme práve kvôli motivácii na nákup bonusov je hra už od začiatku taká nemilosrdná. Skrátka vám nechce dať nič ľahko a tlačí vás k tomu, aby ste opakovanými pokusmi zarábali mince a s nakúpenými doplnkami to skúšali odznova. Tým sa, samozrejme, aj naťahuje čas. V podstate táto taktika funguje. Problém však je, že s výnimkou životov sa všetky vylepšenia prejavia až vtedy, keď zachytíte patričné padajúce objekty. A tie najlepšie, ako je ohnivá guľa či strely, sa objavujú veľmi zriedkavo, v mnohých leveloch vôbec.

Vzhľad hry je roztomilý, duchovia rozkošní, levely pomerne farebné, ibaže sa mnohé veľmi podobajú. Sú tam totiž len tri prostredia, kde sa často len mierne mení výbava poschodí, do ktorých odpaľujete. Postup sa pokúša spestriť  človiečik, ktorý si vás najal na vyháňanie duchov a občas sa vám prihovorí alebo prihodí nejakú poznámku, ktorá sa pokúša byť poučná a vtipná. V praxi sú to vyskakujúce textové okná s bľabotaním namiesto dabingu. Ostatné zvuky sú tiež len citovými prejavmi, rôzne ochkanie, jujkanie a kvílenie duchov,  k tomu počujete rozbíjanie predmetov a zvuky nárazov. Hudba je hravá, po chvíli sa však opakuje a rýchlo začne byť otravná, takže ju asi čoskoro vypnete.

Ghostanoid
Ghostanoid Sú tu len tri svety, ktoré treba odomknúť a rýchlo sa opozerajú.
Sú tu len tri svety, ktoré treba odomknúť a rýchlo sa opozerajú.


Ghostanoid Level plný lovcov je náročnejší, ako sa zdá, Ich strely vám totiž často menia smer gule.
Level plný lovcov je náročnejší, ako sa zdá, Ich strely vám totiž často menia smer gule.


Ghostanoid Ani tretí svet sa výrazne nelíši od tých predošlých.
Ani tretí svet sa výrazne nelíši od tých predošlých.





Ghostanoid vie pobaviť hlavne v menších dávkach, pri ktorých sa pokúsite zdolať pár levelov a potom hru odložíte, lebo začne byť stereotypná a hlavne s vami nehrá fér. Ale vrátite sa k nej neskôr a opakovane, pretože ten koncept vlastne nie je zlý. Stretnutia s rôznymi zákernými duchmi sú zaujímavou výzvou, i keď sa nestačí spoliehať na svoje schopnosti a vylepšenia, ale musíte mať aj šťastie. Je škoda, že hra nevyšla v čase Halloweenu, pretože tematicky k nemu dokonale pasuje. Ale obstojí kedykoľvek, aj v inom období, hoci má svoje neduhy a rušivé prvky. No vývojárom sa nedá uprieť snaha urobiť klasickú zábavku trochu inak, po novom.


napísal uni 21.1.2021
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
GHOSTANOID
+ klasická zábavka s novým prístupom
+ rôzne povolania duchov, s viditeľným efektom
+ nákup vylepšení
+ niekedy sú to zaujímavé výzvy
+ nízka cena
- často neprehľadné, takže ani poriadne nevidíte guľu
- len tri svety a prostredia s veľmi podobnými levelmi
- nedostatočne vybalansované
- úspech do značnej miery závisí od šťastia


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Qplaze
Štýl: Arkáda
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Ghostanoid 21.1.2021
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk