ORCS MUST DIE! 3

ORCS MUST DIE! 3

8.0

Nabodnúť, upáliť, zastreliť - stále to zaberá

Recenzia na PC verziu

Orkovia musia umrieť. Opäť. Umierali už v prvých dvoch zábavných častiach s prídavkami aj v menej úspešnom free- to-play pokuse s podnázvom Unchained. Stále ich je však dosť na to, aby ste sa zapotili pri ich nájazdoch, na ktoré potrebujete rôzne pasce aj dobrú mušku. Mohlo by sa zdať, že trojka je už iba prevarená polievka, ktorá sotva prinesie niečo prekvapivé, ale pravdou je, že dokáže upútať minimálne tak ako jej predchodcovia.

Hra vás privíta sympatickým dizajnom a pestrým menu so slušnou ponukou režimov. Základom je hlavná kampaň s osemnástimi misiami, ktoré sa odomykajú počas progresu. Absolvujete ju v úlohe novicky Kelsey vyzbrojenej flobertkou a schopnosťou levitovať  alebo Egana s čarovným lukom, ktorý používa špeciálny pohyb ozembuch. Hrdinov si môžete medzi misiami ťaženia prepínať a rovnako je to aj s obťažnosťou. Najľahšia z vás spraví učeníka, na ktorého sa valia pomalší a slabší nepriatelia a všetky vlny protivníkov si odštartujete sami. Vojnový mág je stredná a minimálne spočiatku optimálna náročnosť, no v neskorších misiách už dá zabrať. Dodatočne sa odomkne aj obťažnosť pán trhliny, ktorá vo všetkom poriadne pritvrdí. Aj preto zrejme uvítate možnosť hrať nielen sólo, ale aj v kooperácii s iným hráčom.

Po finále veľkej kampane, ktorú dopĺňa symbolický príbeh s humorom aj pekné predelové scény, sa vám sprístupní druhá, kratšia kampaň s piatimi misiami. Prejdete ju so staronovým hrdinom Maxom, ktorého môžete poznať z predošlej hry, alebo aj s Gabriellou. Posily však dostanú aj nepriatelia, ktorí doteraz len behali po zemi, ale v týchto leveloch už aj lietajú.

Orcs Must Die! 3
Orcs Must Die! 3 Musíte nastaviť pasce, ale aj osobne bojovať proti značnej presile.
Musíte nastaviť pasce, ale aj osobne bojovať proti značnej presile.


Orcs Must Die! 3 Pasce aj ďalšie objekty sa dajú vylepšovať.
Pasce aj ďalšie objekty sa dajú vylepšovať.


Orcs Must Die! 3 Obranu treba stále zdokonaľovať a občas pomôžu aj interaktívne predmety v okolí.
Obranu treba stále zdokonaľovať a občas pomôžu aj interaktívne predmety v okolí.





Ďalším herným režimom sú týždenné výzvy, ktoré sa v súlade s ich označením menia, pribúdajú nové a ubúdajú tie predošlé. Spravidla je to nejaké bludisko s vlnami nepriateľov a špecifickými podmienkami. Napríklad vášmu hrdinovi permanentne klesá život a musí si ho neustále dopĺňať častejšie padajúcimi liečivými nápojmi. Alebo si musíte poradiť bez vojnových strojov len so základnými pascami. Výsledky sa zapisujú do rebríčka a môžete si porovnať výkony s ostatnými hráčmi.

Nápaditý je režim nazvaný miešačka, kde si na piatich stupňoch vyberiete vždy jednu z ponúkaných máp a súčasne nejaký postih. Napríklad sa gnolom zdvojnásobí život, do vĺn sa pridajú nepríjemní granátnici alebo nepriatelia odolávajú vybraným nástrahám. A keď sa vám podarí prebojovať ďalej, už si okrem postihov vyberáte aj bonusy – viac mincí za zárezy v boji,  rýchlejšie nabíjanie vašich pascí, či nižšie ceny pri nákupoch. Zatiaľ čo v iných režimoch chránite trhlinu, ktorej život sa v každej misii obnoví, v miešačke máte síce odolnejšiu 100-bodovú trhlinu, ale jej poškodenie sa prenáša do ďalších máp. Takže keď to zbabrete na začiatku, v neskorších leveloch sa vám to môže vypomstiť a predčasne skončíte.

Peknú ponuku herných módov dopĺňa ešte nekonečný režim, kde skrátka čelíte nepriateľom, kým vládzete. Pritom si zo všetkých režimov za úspechy odnášate lebky, ktoré používate na nákup kariet s pascami, zbraňami a talizmanmi a ich vylepšenia. Takže napríklad ak máte problémy v kampani, odskočíte si do iného režimu, vybojujete extra lebky, niečo prikúpite a s doplnenou výbavou vám to už v ťažení pôjde lepšie. Navyše vo väčšine režimov môžete používať postavy z kampaní aj ďalšieho sprístupneného hrdinu a všetci majú aj svoju desivejšiu formu.

Herné princípy sú s menšími odchýlkami v každom režime rovnaké a ak ste drvili predošlé časti v sérii, budete hneď vedieť, čo máte robiť. Ide o tower defense hru, kde musíte na každej mape stavať pasce, ktoré zastavia orkov aj inú háveď prichádzajúcu v niekoľkých vlnách. A majú  zabrániť, aby sa tieto kreatúry dostali k vašej magickej trhline a poškodili ju. Zatiaľ čo platne s bodákmi, lávou alebo smolou môžete ukladať len na podlahe, iné nástrahy, ako sú vystreľovacie šípky, elektrické výboje, či skriňa s motýľmi, ktoré rozptyľujú orkov,  musia byť na bočných stenách a ďalšie zas môžu len visieť zo stropu. Pekne sa to však dá všetko kombinovať.

Samotné pasce ale väčšinou nestačia a musíte preto bojovať aj priamo v úlohe hrdinu, ktorý používa základný a pokročilý útok svojej zbrane – tým ale spotrebúva manu. Výzbroj si môže aj meniť a využije aj artefakty, ktoré majú pasívny bonus aj aktívnu schopnosť, napríklad doplnia život. Vo vybraných scenároch vie hrdina rozložiť stacionárny bojový stroj a vystreľovať ním šípy alebo metať výbušné strely. 

Po prípadnom úmrtí sa váš borec zakrátko oživí, no tých niekoľko sekúnd vedia nepriatelia patrične využiť a dostanú sa hlbšie do útrob pevnosti. Vždy treba čeliť niekoľkým vlnám protivníkov, pričom neraz sa mení vchod, ktorým vlezú do bludiska a stáva sa, že sa neskôr valia aj tromi bránami naraz. Pomôckou je simulácia s pobehujúcimi siluetami nepriateľov, vďaka ktorej viete, kadiaľ budú prechádzať v ďalšej várke. Tomu môžete prispôsobiť polohu pascí. Niekedy si jednotlivé vlny odštartujete sami a prestávku v pokoji  využijete na doplnenie pascí za mince z nebohých. Ale stáva sa, že vlny idú automaticky po sebe s niekoľkosekundovým odpočítavaním a vtedy máte čas nanajvýš na bleskové prípravy.  

Okrem bežných misií vás ale čakajú aj špecifickejšie vojnové scenáre. Základný princíp je ten istý – zastaviť hordy a nedovoliť im zničiť trhlinu. Ale masy sú podstatne väčšie a vy môžete použiť extra karty s jednotkami,  strojmi a dokonca aj bojovníkmi, ktoré pri obyčajných misiách nie sú povolené. Tam oceníte hlavne možnosť umiestniť v teréne, avšak nie v interiéri pevnosti, rytierov v brnení, čarodejnice alebo rovno celé oddiely lukostrelcov. Plus masívne zmrazovacie či odrážacie pasce a aj taký katapult ovládaný hrdinom.

Ak po poslednej vlne vaša trhlina ešte má nejaké body, hrdina sa roztancuje a misia je splnená. Môžete sa vrhnúť na nákupy výbavy za lebky a pokračovať ďalšou mapou. Neraz môžete mať dilemu, či kúpiť nové pasce a vybavenie, alebo radšej vylepšiť to, čo už máte. Na všetko treba lebky, ktorých nie je nazvyš a vylepšenia majú hneď tri formy. Prvý slot je na bežné úpravy, napríklad zníži cenu pascí. Ďalšie dva sloty sa sprístupnia častým používaním daného objektu v scenároch a môžete potom napríklad pridať ostňom ohnivý alebo ľadový efekt, zvýšiť počet lúčov laserovej pasce alebo skrátiť nabíjací čas. Okrom toho je občas je možnosť získať špeciálne vylepšenie.

Pestrofarebná grafika sa k likvidovaniu orkov v hravom štýle hodí. Prostredie je pekne vymodelované, rovnako aj postavy a efekty nevyzerajú zle. Dizajn levelov je slušný, niektoré scenáre sú nápaditejšie, iné menej. Môže sa však stať, že vo väčších opevneniach budete neraz dezorientovaní a nebudete vedieť, ktorou chodbou ísť, aby ste sa dostali, kam chcete. Do istej miery pomôže minimapa a teoreticky by vám mali presuny skrátiť portály. Keďže týchto teleportačných brán však môže byť na mape niekoľko a nie sú nijako odlíšené (napríklad farebne), neraz vás ešte viac mýlia a zavedú úplne inam, ako potrebujete.

Orcs Must Die! 3
Orcs Must Die! 3 V druhej kampani a doplnkových režimoch čakajte aj inváziu zo vzduchu.
V druhej kampani a doplnkových režimoch čakajte aj inváziu zo vzduchu.


Orcs Must Die! 3 Vo vojnových scenároch môžete využiť bojovníkov, čarodejnice, oddiely lukostrelcov a obranné stroje.
Vo vojnových scenároch môžete využiť bojovníkov, čarodejnice, oddiely lukostrelcov a obranné stroje.


Orcs Must Die! 3 V režime miešačka si namiešate mapy s postihmi a bonusmi.
V režime miešačka si namiešate mapy s postihmi a bonusmi.





Hudba a dabing všetko pekne dotvárajú a našincov poteší čeština. České texty pomáhajú najmä pochopiť, ako fungujú jednotlivé pasce, i keď sa občas vyskytujú skomolené znaky a horšie čitateľné pasáže. Inak hra fungovala bez problémov s výnimkou bugu, kvôli ktorému jednoducho prestala účinkovať zbraň a nedali sa ňou zabíjať nepriatelia.

Orcs Must Die! 3 si aj tentoraz vie poradiť s dotieravými nájazdníkmi. Neprináša síce prelomové novinky, ale poskytuje niekoľko zábavných herných režimov, ktoré priaznivcov tower defense štýlu dokážu upútať. Hlavne keď skúsia odrážať útoky nepriateľov v kooperácii a pri vojnových scenároch, kde sa na pevnosť rútia masívnejšie hordy, ale sú tam aj pokročilé obranné prostriedky. Tak pozor, brána sa zas otvára, rýchlo pripravte pasce a namierte zbrane!


napísal uni 3.8.2021
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
ORCS MUST DIE! 3
+ osvedčený tower defense štýl s asistenciou hrdinov
+ slušná variabilita pascí, zbraní, artefaktov a postáv
+ masívnejší útok aj obrana v nových vojnových scenároch
+ české texty, aj keď občas s chybami
- dezorientácia na niektorých mapách a chaotické portály
- určité pasce sú neefektívne, najmä proti lietajúcim nepriateľom
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-2300, 6 GB RAM, GeForce GTX 660, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Robot Entertainment
Štýl: Stratégia / Akcia
Dátum vydania: 23. júl 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk