ALIENS: FIRETEAM ELITE

ALIENS: FIRETEAM ELITE

8.0

Adrenalínová poľovačka na Gigerove monštrá

Recenzia na PC verziu

Alien univerzum je fascinujúce a ťažko skúšané. Po unikátnom filme Votrelec z roku 1979 prišlo akčnejšie pokračovanie Votrelci a potom ďalšie filmy, ktoré už mali rôznu kvalitu. Zaujímavé bolo aj spojenie Aliens vs. Predator. Zatiaľ najnovším prírastkom je priam stupídny Alien Covenant a uvidíme, či sériu ešte viac nezohaví plánovaný seriál. Popritom sa objavili aj rôzne videohry,  pričom asi najvýraznejšou je AvP, kde ste mohli hrať za mariňáka, predátora aj samotného votrelca. Teraz sa stanete členom elitného vojenského tímu.

Fireteam Elite je kooperačná hra, v ktorej bok po boku nastupujú do boja traja hráči. Ak nemáte žiadnych kamarátov, prípadne odmietate náhodných online hráčov, vašich dvoch spolubojovníkov zastúpi AI. Umelá inteligencia aj vyzerá umelo, sú to totiž syntetickí vojaci, na ktorých sa však dá spoľahnúť. Prekvapivo dobre si počínajú v boji, bez problémov likvidujú votrelcov vyliezajúcich z dier a šplhajúcich po strope. Občas si síce pri slepom nasledovaní vašej postavy nevšimnú potvory, čo vykukli pár metrov za ich chrbtom, ale inak sú cennou výpomocou. Navyše vás neváhajú ihneď oživiť, keď vás nepriatelia prevalcujú, takže sa znovu postavíte na nohy a bojujete ďalej. Počet možných oživení každej postavy pritom záleží od obťažnosti. Na tej štandardnej sú štyri. Potom je definitívne KO.

Ste mariňák z vesmírnej lode Endeavor, kam sa vraciate po úspešných, aj tých neúspešných misiách. Na začiatku, ale aj potom dodatočne, si môžete upraviť vzhľad svojho vojaka alebo vojačky, čo podporujú aj nové odevy, pokrývky hlavy, kozmetické doplnky, emócie a nálepky. Dej sa odohráva 23 rokov po udalostiach hlavnej filmovej trilógie a čakajú na vás prieskumy a záchranárske výsadky, pri ktorých čelíte xenomorfom, ale aj syntetickým nepriateľom. Vaša lietajúca základňa má síce pekne vybavené priestory, ale veľa tam toho nenarobíte. Maximálne podebatujete s hŕstkou vojenského personálu a skladníkom v zbrojnici. Postavy sú slušne nadabované, len škoda, že pri rozhovoroch aj neotvárajú ústa, bolo by to vierohodnejšie. Môžete sa od nich dozvedieť zaujímavé informácie, ktoré nakoniec vždy vedú k nasledujúcej misii.

Aliens: Fireteam Elite
Aliens: Fireteam Elite V boji sa môžete kryť za objektmi a strieľať aj naslepo.
V boji sa môžete kryť za objektmi a strieľať aj naslepo.


Aliens: Fireteam Elite Po úspešnej misii prídu na rad skúsenosti, levely, štatistiky a odmeny.
Po úspešnej misii prídu na rad skúsenosti, levely, štatistiky a odmeny.


Aliens: Fireteam Elite Vkladanie perkov do vyhradeného priestoru je dosť atypické.
Vkladanie perkov do vyhradeného priestoru je dosť atypické.





Misií je celkovo dvanásť, plus režim hordy s čoraz silnejšími vlnami protivníkov, čo na výlučne kooperačnú hru pri launchi nie je zlé. Misie sú rozdelené do štyroch minikampaní, vždy po tri a odomykajú sa jedna za druhou po úspešnom zdolaní tej predošlej. Priemerná misia sa teoreticky dá zvládnuť za 20 minút, ale to väčšinou vtedy, keď ju už prechádzate opakovane, s dobrým tímom, lepšou výbavou a už presne viete, kedy a kam ísť. Inak to môže byť aj viac ako polhodina. Každá kampaň ponúka iné prostredie, či už je to interiér základne, jaskyne a chrám, kde vidíte aj odkazy na film Prometheus – tie obrovské hlavy so zakrivenými nosmi, ktoré sa nedajú pomýliť.
 
Pred vstupom do misie si môžete upraviť výbavu a vybrať jedno zo štyroch povolaní, pričom všetky zamerania aj zbrane získavajú individuálne skúsenosti a levely. Zaujímavosťou sú karty s výzvami, z ktorých si smiete jednu zvoliť a tá potom funguje ako modifikátor. Takže napríklad v misii máte monochromatické videnie alebo žiadny HUD, treba ju prejsť do 20 minút alebo sú protivníci silnejší a podobne. Keď s vybranou podmienkou zdoláte misiu, zinkasujete extra znásobené skúsenosti a rýchlejšie vám porastú levely. 

V teréne vždy máte vo výbave dve primárne zbrane a doplnkovú pištoľ, pár schopností podľa druhu povolania a jeho perkov. Výzbroj môžete vylepšovať doplnkami alebo nahradiť inou a perky si pridávate zaujímavým spôsobom. Odomykajú sa podľa levelu a majú podobu rôznych modulov a modifikácií, ktoré vkladáte do mriežky so slotmi. Niekedy ich musíte otočiť alebo poprehadzovať, aby sa vám tam zmestili. Potom už prinášajú svoje bonusy, ako je zlepšenie účinku, rýchlejšie nabíjanie alebo rozšírenie aktívnej schopnosti.

Jednoznačne najlepším povolaním je demolátor - demolisher a jeho ťažké zbrane, čo je v základnej výbave L56A3 Smartgun. To je tá parádna dlhá zbraň, s ktorou sa v Aliens predvádzal Drake a Vasquezová a tu pekne automaticky zameriava ciele. Neskôr ju môžete nahradiť plameňometom, raketometom, granátometom alebo snajperkou. Oceníte aj špeciálnu schopnosť vystreliť salvu rakiet alebo striasť sa nepriateľov, keď už idú na telo. Strelec- gunner  sa spolieha na základnú automatickú pušku a brokovnicu, rád hádže granáty. Technik – technican má slabšiu výzbroj, ale je dobrou podporou najmä so svojím stacionárnym guľometom, ktorý môže kedykoľvek rozkladať. Doc má na doktora slušnú palebnú silu a hlavne, prirodzene, lieči a zachraňuje spolubojovníkov. 

Pri trojici živých hráčov má každé povolanie význam a pekne sa dopĺňajú, ak hráte sólo s AI, jednoznačne si vyberte demolátora. Postup je koridorový, no nie stereotypný, prechádzate od jedného navigačného bodu k ďalšiemu. Ale môžete sa pozrieť aj do bočných chodbičiek, kde občas nájdete veci pre spravodajstvo alebo dobre skryté unikátne nálezy. Interakcia s prostredím je obmedzená, ale pre potreby dynamickej kooperačnej akcie primeraná. Môžete sa pohybovať, pobehnúť, preskočiť objekty alebo sa za nimi skryť aj páliť spoza nich bez vystrčenia hlavy. Okrem toho bežne aktivujete nejaké spínače alebo zbierate údaje, čo umožní vašej navigátorke, ktorá koordinuje váš postup, otvoriť prístup do ďalších priestorov a vyhľadať optimálnu cestu.

Príležitostne musíte prepáliť nejaké dvere, eskortovať postavu, ktorá, našťastie, nie je z cukru a nepadne po prvom výskyte votrelcov.  Často sa dostanete na miesta, kde sa musíte určitú dobu brániť, buď kým neuplynie časový limit, napríklad do príchodu výťahu, alebo kým nezlikvidujete vlny nepriateľov. Tam spravidla bývajú truhlice s pomôckami, lekárničkou, ktorú môžete mať pri sebe len jednu a muníciou, ktorú tam naplníte bez obmedzení. 

Aliens: Fireteam Elite
Aliens: Fireteam Elite Narazíte aj na nosatých z Promethea.
Narazíte aj na nosatých z Promethea.


Aliens: Fireteam Elite Výmena a vylepšovanie zbraní rozhodne má zmysel.
Výmena a vylepšovanie zbraní rozhodne má zmysel.


Aliens: Fireteam Elite Takéto silné potvory neskolíte len jednou dávkou.
Takéto silné potvory neskolíte len jednou dávkou.





Zatiaľ čo pri bežnom prechádzaní uličkami na vás nečakane vyskakujú nepriatelia, v obranných fázach máte čas na prípravu a masaker sa začne až po aktivovaní špecifického zariadenia. Ak máte najnižšiu alebo štandardnú obťažnosť misie, keď už to vypukne, môžete páliť po všetkom, čo sa pohne, spriateleným postavám neublížite. Na vyšších náročnostiach už môžete zraniť aj svojich spolubojovníkov a boj s nepriateľmi, ktorí sa valia zo všetkých strán, je preto ťažší. Avšak už tá štandardná dá slušne zabrať. Väčšinu situácií síce bez problémov zvládnete, ale najmä vo fázach obrany vás dosť potrápi.

Príprava na obranu znamená, že použijete pomôcky, ktoré ste si priniesli zo základne alebo našli v truhliciach. Väčšinou ide o jednorazové predmety. Zvyčajne je to stacionárny guľomet s limitovanou muníciou, míny, pasce, špeciálna munícia s bleskovým či ohnivým efektom a dron, ktorý pomôže pri zameriavaní protivníkov. Využiť sa dajú aj schopnosti jednotlivých povolaní, napríklad technika. Potom už treba odolávať protivníkom a snažiť sa udržať nažive. A je to parádny masaker, pri ktorom strieka kyselina, ktorá vás môže zraniť, ale všimnete si, že tento preslávený devastačný jed votrelcov neničí okolie. To trochu degraduje inak poriadne adrenalínové prestrelky, hoci väčšinou si to ani nemáte čas uvedomiť. Najmä keď sa na vás rútia elitní protivníci a praetoriani, do ktorých treba vystrieľať veľmi veľa olova. A niekedy vás aj zvalia a musíte dúfať, že ak nestlačíte správne klávesy, aby ste sa z toho vymanili, zachránia vás spolubojovníci. 

Každopádne, jedným z typických prvokov spojených s votrelcami je, že v mieste ich výskytu sú roztavené múry, chodby a objekty. Ako po príchode mariňákov do komplexu na LV-426 vo filme Aliens. A nezabudnuteľná je scéna z prvého filmu, kde pár kvapiek z kyseliny facehuggera rozožralo niekoľko poschodí lode ...a potom aj Brettovo pero. Tu, bohužiaľ, také momenty neuvidíte. Základne zamorené votrelcami sú síce miestami zatopené a sem- tam objavíte zátarasy a podobne, ale väčšinou sú to priestory, ktoré nenesú známky žiadneho poškodenia. A ani v boji sa to nezmení. Škoda. Atmosféra v hre je totiž veľmi dobrá, ale bola by oveľa lepšia, keby tam boli takéto motívy a pohľady. Posledná kampaň má však oproti ostatným navrch, pretože už nesie jasné znaky infiltrácie votrelcami a konečne sa tam objavujú aj vajcia aj s ich nepríjemným obsahom a treba si chrániť tvár.

Aliens: Fireteam Elite
Aliens: Fireteam Elite Z tohto vajca praženica nebude.
Z tohto vajca praženica nebude.


Aliens: Fireteam Elite Posledná kampaň má tú správnu atmosféru a štýl.
Posledná kampaň má tú správnu atmosféru a štýl.


Aliens: Fireteam Elite V režime hordy je fakt veselo. Pravá párty votrelcov.
V režime hordy je fakt veselo. Pravá párty votrelcov.




Celkovo je však dizajn jednotlivých lokalít vydarený, budete tam spoznávať typické súčasti Alien univerza, medzi ktorými nechýbajú technológie Weilandovej korporácie a sprevádza vás aj známy detektor pohybu. Sú tam pekné odlesky, záblesky pri streľbe a ďalšie efekty. Všetko sledujete z pohľadu tretej osoby s pekne formovanými postavami a pri zamierení s náhľadom zboku. Tvorcovia sa snažili zachovať charakteristické hudobné motívy, s ktorými si spájame najmä prvé filmy a napomáha to atmosfére. Zvuky zbraní tiež zodpovedajú ich filmovému podkladu. Sú vydarené, ale pri masových prestrelkách v press verzii boli občas trochu skreslené a rušené. V nahovorených pasážach príležitostne úplne vypadol dabing. Samotná akcia však prebiehala svižne a bez trhania.

Aliens: Fireteam Elite si nepochybne nájde svoje miesto medzi priaznivcami kooperačných akcií a neurazí ani fanúšikov votreleckej ságy. I keď neprináša nič revolučné. Misií je pri premiére dostatok a najmä v poslednej kampani majú správny temný nádych. A boje dajú zabrať. Na základni je nuda, ale tam si aj tak odskočíte len na nákupy a prezbrojenie, pričom možnosti úpravy výzbroje aj kozmetických súčastí sú dostatočne pestré. Aj podpora hry do budúcnosti vyzerá priaznivo - len škoda, že si hráči na jednotlivých platformách nezahrajú medzi sebou. Už 8.septembra vyjde bezplatný obsah, ktorého súčasťou bude aj nové povolanie Phalanx. Rozhodne sa do toho oplatí ísť, teda ak sa nebojíte, že vám z hrudného koša vyskočí Gigerova potvora. 


napísal uni 24.8.2021
Páči sa mi! (+4)
8.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
ALIENS: FIRETEAM ELITE
+ dynamická adrenalínová akcia pre trojicu v kooperácii
+ vydarená ponuka misií v rôznych prostrediach a s modifikačnými kartami
+ solídna AI náhradníkov, ak nemáte živých spoluhráčov
+ rôzne možnosti úpravy výzbroje, postáv a kozmetické doplnky
+ hudba s charakteristickými filmovými motívmi
- nezaujímavá domovská základňa s minimálnou interakciou
- chýba deštrukcia okolia votrelcami a ich kyselinou
- menšie chyby, ktoré treba vyladiť
- iba cross-gen, ale nie cross-platformový multiplayer
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i5-2500K, 8 GB RAM, GTX 760 4GB. OS Win 10


RECENZIE HRÁČOV
icon
7.0
MANTOR    26.9.2021
+ zname univerzum+ vela kombinacii classov , zbrani, challenge kariet a nastaveni atributov post... zobraziť

PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5
Switch

Vývoj: Cold Iron Studios / Cold Iron Studios
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 24. august 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19883)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk