UNPACKING

UNPACKING

8.0

Vybaľte sa

Recenzia na PC verziu

Vývojári z Witch Beamu, ktorí pred pár rokmi spravili malú hru Assault Android Cactus, sa pustili do niečoho rovnako nezvyčajného, ale tentoraz nenásilného a príjemného. Spravili totiž hru Unpacking. Tá možno názvom pripomína ďalšiu zo sťahovacích kooperačných arkádoviek, ale ponúkne niečo úplne iné.

Unpacking ponúkne relaxačnú puzzle hru, v ktorej bude doma každý a jej cieľom je presne to, čo názov hovorí, teda vybaľovanie. Budete vybaľovať veci s krabíc a umiestňovať ich na miesta. To je všetko. Hra od vás nič iné nechce a ani neponúka. Len budete vyberať veci z krabíc a ukladať ich.

A v čom je háčik? Viac-menej v ničom, len musíte rátať s tým, že každá vec musí ísť na svoje miesto a musíte nájsť priestor na všetky veci. Budú to desiatky až stovky vecí, ktoré postupne vybalíte a budete musieť prijateľne poukladať. Napríklad treba pamätať na to, že oblečenie patrí do skrine, počítač na stôl, hračky na poličky.

Unpacking
Unpacking Vitajte v novom dome. Ideme vybaľovať.
Vitajte v novom dome. Ideme vybaľovať.


Unpacking Začínate v malých izbách, ale postupne meníte byty a zariadenie sa vylepšuje.
Začínate v malých izbách, ale postupne meníte byty a zariadenie sa vylepšuje.


Unpacking Môžete zo svojich izieb robiť fotky a pridávať efekty a nálepky.
Môžete zo svojich izieb robiť fotky a pridávať efekty a nálepky.





Hra má aj svoj príbeh, ktorý sa odohráva v pozadí vybaľovania a zachytáva život jednej ženy od mladosti až po dospelosť. Konkrétne zachytí približne 20 rokov a začínate v roku 1997. Príbeh nemá animácie ale rozprávajú ho veci, ktoré v jednotlivých etapách svojho života bude vybaľovať, ako aj samotné byty a domy. Napríklad prvá izba je detská izba s hračkami pre vás ako dieťa, ktorú si vybaľujete potom, ako vám rodičia izbu pridelili. Následne nasleduje študentský internát, kde máte už dve izby na vybaľovanie a dospelejšie veci. Potom skočíte v čase po škole, kde sa sťahujete do bytu znovu s viac izbami, postupne sa sťahujete do ďalších s početnejšími izbami a pokračujete domom s poschodiami, ktorý budete postupne zariaďovať.  

Pri hraní dostanete v každej izbe z daného levelu niekoľko krabíc, ktoré postupne vybaľujete. Klikáte na ne a vždy vám vybehne ďalšia vec. Pritom niekedy možno predmet nespoznáte, niekedy patrí do inej izby, ale aj keď niečo pomiešate, nevadí. Po vybalení všetkých vecí sa vám zobrazí, ktoré veci máte zle položené a treba im nájsť správne miesto. 

Veci môžete rotovať, aby boli vizuálne správne. Samotnému systému hry je to jedno, rovnako je mu jedno, ako presne usporiadate veci na poličke, kde presne dáte plagáty a podobné veci. Rovnako je hre jedno, či veci zavesíte na vešiaky, alebo ich uložíte poskladané. Je to už na vás, ako to dizajnovo vidíte. Náležite tomu si z každého domu odnášate aj svoje fotografie do albumu. Fotky si ešte môžete onálepkovať. Pritom nálepky sú odomykateľným prvkom, ak splníte určité predpísané uloženie predmetov. Napríklad nálepka electrical hazard je jasná.

Celé to prejdete asi za tri hodiny, možno štyri, záleží na tom, ako sa s tým budete hrať a vymýšľať. Nepovedal by som, že je tam znovuhrateľnosť, ale môžete to skúsiť znovu a veci mierne inak poukladať a skúšať odomknúť všetky nálepky. To je však všetko. Možno chýbajú nejaké dodatočné režimy, napríklad časový alebo rozdávanie úplne náhodných vecí. Prípadne náhodne generované izby by mohli autori tiež spraviť. 

Zaujímavou funkciou je možnosť vyexportovať gif zariaďovania, respektíve pustiť si video zariaďovania. Popri fotkách je to pekná možnosť na zdieľanie s priateľmi. Aj keď vzhľadom na malú variabilitu to je zábava len na chvíľu.

Grafika je tu pekná izometrická 2D s príjemným a prehľadným štýlom. Všetko je pekne prekreslené a milé, nakoniec vizuál je základom hry. Pekne spracovali ako rozmanité miestnosti, tak aj veci, ktoré sú prepracované zo všetkých strán pre potrebu rotácie. Zároveň jedinečná je zvuková stránka, kde sa autori pohrali ako s príjemnou hudbou v pozadí, tak zvukmi, kde toho síce veľa nemohli robiť, ale minimálne sa posnažili spraviť rôzne zvuky pri položení rozličných vecí na rozmanité materiály v rôznych miestnostiach.

Unpacking
Unpacking Postupne sa vám plní album, izby môžete vybavovať znovu, alebo si pustiť gif animáciu predchádzajúcej hry.
Postupne sa vám plní album, izby môžete vybavovať znovu, alebo si pustiť gif animáciu predchádzajúcej hry.


Unpacking Miestnosti budú rôzne a ponúknu rozmanité vybavenia.
Miestnosti budú rôzne a ponúknu rozmanité vybavenia.


Unpacking Všetko musí ísť svoje miesto.
Všetko musí ísť svoje miesto.





Ak chcete jednoduchú oddychovku na zabitie večera, Unpacking je veľmi príjemná vec. Možno mohla byť obsiahlejšia a mala pridať ďalšie režimy, ale ako jednorazovka poteší, hlavne keď je v Game passe. Mimo neho sa 20 eur zdá za túto ponuku veľa. Skôr okolo 10 eur by bolo ideálne.


napísal saver 15.11.2021
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
UNPACKING
+ veľmi dobre spracované
+ milá oddychovka
+ dobre spravený zvukový sprievod
- krátke
- vysoká cena (ale je v Game passe)


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: Hunble Bundle / Witch Beam
Štýl: Logická
Dátum vydania: 3. november 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Unpacking 15.11.2021
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18421)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk