CALL OF DUTY VANGUARD

CALL OF DUTY VANGUARD

7.5

Späť do druhej svetovej vojny

Recenzia na PC verziu

Na čo sa v hernom svete môžete spoľahnúť, je to, že rovnako ako FIFA vyjde každý rok aj Call of Duty. A ani tento rok sa v tomto nič nemení, a teda svet môže fungovať ďalej. Tentoraz Activision znovu dalo hru dok rúk Sledgehammer štúdiu, ktoré spravilo Call of Duty WW2 a teraz v tomto období pokračuje.

Znovu sa tak vo Vanguarde dostávame do druhej svetovej vojny a znovu nám ponúkne singleplayerovú kampaň z tejto epochy, znovu multiplayer a aj vojnových zombíkov. Jediná zmena bude teraz vo free-to-play časti Battle royale Warzone, ktorá dostane novú mapu, ale nie už priamo z vojny, ale tesne po vojne, kedy doznievajú boje a špeciálne jednotky hľadajú zvyšky nepriateľov. Ale tento update príde až v decembri, teraz tu máme základ vo Vanguarde so slušnou ponukou obsahu.

Hra sa tak vracia späť k svojim základom v druhej svetovej vojne. Začínala totiž presne tam, kde sa rozbiehala vtedy ešte ako kopia Medal of Honor. Tá séria to totiž celé spustila a až po čase odišli autori z EA a prešli pod Activision, kde vytvorili Call of Duty. Vtedy všetky tieto hry ešte boli v druhej svetovej vojne. Call of Duty sa tam priebežne aj každých pár rokov vracalo a obnovilo sa v lepšej grafike. Iné to nie je ani tu. Rovno môžeme povedať, že nečakajte žiadne inovácie alebo novinky, ale zase za svoje peniaze dostanete slušnú ponuku obsahu.

Call of Duty Vanguard
Call of Duty Vanguard Tím Vanguard sa predstaví.
Tím Vanguard sa predstaví.


Call of Duty Vanguard Kampaň nie je dlhá a pridajú sa do nej aj nevojnové scény
Kampaň nie je dlhá a pridajú sa do nej aj nevojnové scény


Call of Duty Vanguard Niektoré misie sú skutočne zlé.
Niektoré misie sú skutočne zlé.





Kampaň - ako vždy, nevyužitý potenciál -  5,5/10

Kampaň je jednou z takmer stabilných súčastí hry. Niekedy bola štandardom, ale napríklad pri Black Ops 4 ju nestihli dokončiť a ani to nevadilo. Predaje boli aj tak vysoké. Ukázalo sa, že kampaň je len doplnok. Náležite tomu si v tejto oblasti autori nerobia nadprácu a ponúknu nejakých 4-5 hodín hrateľnosti, len aby niečo priniesli.  Iné to nie je ani tentoraz. Konkrétne teraz idú viac v štýle pôvodných hier alebo posledných Battlefield titulov, kde spájajú príbehy rôznych vojakov na frontoch, a teda zažijete rôzne útržky z rôznych frontov. Bude to také rozmanité, stále iné a tu aj zabalené v jednom príbehu. 

Konkrétne si zahráte za vojakov medzinárodnej špeciálnej jednotky Vanguard, v ktorej sa spojili bojovníci z rôznych frontov, rôznych národností, aby uštedrili Hitlerovi tvrdú ranu. Budete sledovať ich jednu relatívne krátku misiu, ktorú však budú rozširovať spomienky na boje jednotlivých postáv. Celé sa to tak natiahne. Dostanete sa do Stalingradu, do džungle, na púšte alebo do Pacifiku. Rozmanitosť tak nechýba, a to ani v type prístupu k bojom, kde budete strieľať so snajperkou, pomaly sa zakrádať a likvidovať nepriateľov, alebo aj frontálne útočiť, či už sólo, alebo s podporou armády a zalietate si aj na lietadle. 

Bolo by to pekné a ako koncept nie zlé, keby to nebolo všetko citeľne nasilu, len aby sa striedali prostredia a štýly. Viditeľne veľa vecí nie je dotiahnutých a celé to tak vypáli dosť naprázdno. Kampaň má pod 5 hodín, pričom do niektorých misii pridali autori desať minút dlhé neakčné úvody, čo ešte skracuje samotnú hrateľnosť a ponúkne dosť orezaný zážitok bez šance na naplnenie potenciálu. Skôr ako sa nejaká dobrá akcia začne, už vás to strihne inde. Oproti tomu slabé misie sa ťahajú zbytočne dlho

 

V kampani čakajte pekné momenty sprevádzané pôsobivými scenériami, ale miešané s nudnými postupmi a miestami aj zlou hrateľnosťou. Je to taký mix, kde napríklad dobré misie si zahráte za ruskú ostreľovačku, ktorá má najobsiahlejšie možnosti, vie liezť po budovách, bojuje ako so snajperkou a má aj najlepšie spracované bojisko. Je až škoda, že kampaň nepostavili čisto na nej, keďže má aj vlastný menší príbeh. Aj ona má síce niektoré veľmi zle nadizajnované časti misií, ale keby sa autori sústredili čisto na túto postavu, mohla byť celá kampaň oveľa zaujímavejšia.

Za inú postavu napríklad prechádzate džungľou, ktorá je veľmi zle spracovaná, so snahou o stealth a pridajú sa aj letecké boje, ktoré sú niečo ako onrail hra so zlým ovládaním. Nakoniec onrail často vyzerajú aj samotné misie, s úzkym postupom vpred, s až príliš exaktne predskriptovanými prvkami, ktoré sú stále rovnaké a s nepriateľmi bez inteligencie. Často si vás nevšimnú, ani keď stojíte nad nimi, chodia za vami po rovnakých cestách a stačí si na nich počkať. Ale zase je ich veľa a ak stojíte pred nimi, sú efektívni, a teda intenzita akcie tam bude. Zároveň si vychutnáte aj masaker, keďže časti tiel odpadávajú a hlavy sa doslova rozstreľujú.

Dobre spravené je previazanie misií filmovými prestrihovými scénami, s tými sa firma pohrala viac ako so samotnými misiami, ako aj s príbehom prepájajúcim misie. Ten vám umožní nahliadnuť do situácie u nacistov pred koncom vojny. Škoda, že autori nešli viac týmto smerom, mohli spraviť niečo ako realistickejší Wolfenstein. Ale presne tento typ zvláštneho smerovania vidíme pri každej z posledných kampaní Call of Duty.  Aj keď takto zle spravené finále kampane ako teraz som už dlho nevidel. Celé to vypáli naprázdno.

Call of Duty Vanguard
Call of Duty Vanguard Santa si to ty?  Mimochodom, tváre v hre vyzerajú ako s desiatkou Instagram filtrov.
Santa si to ty? Mimochodom, tváre v hre vyzerajú ako s desiatkou Instagram filtrov.


Call of Duty Vanguard Snajperské misie patria medzi najlepšie v kampani.
Snajperské misie patria medzi najlepšie v kampani.


Call of Duty Vanguard Spomínal som zlé misie, tu jedna začína.
Spomínal som zlé misie, tu jedna začína.





Multiplayer  - kvalitná hrateľnosť, ale bez pocitu druhej svetovej vojny - 8/10

Multiplayer sa veľmi ťažko hodnotí hneď pri vydaní. Vtedy je ešte všetko nové, neobjavené a až postupne sa začnú ukazovať prípadné chyby v dizajne a postupe. V každom prípade, zatiaľ to pri Vanguarde vyzerá ako kvalitná nosná časť hry. Je tu veľká ponuka máp, a to rovno 20, pridáva sa aj veľmi pekná ponuka zbraní.  Samotná akcia sa tu vracia niekde k Modern Warfare, je intenzívna, rýchla a celkovo lepšia ako pri poslednom Cold War, kde to vypálilo slabšie. 

V každom prípade, základ z posledných hier zostáva, a teda ponúka menšie a väčšie boje, k tomu  skiny v podobe operátorov s postupným získavaním ďalších zbraní a vytváraním vlastných tried. Čo sa však zmenilo, sú strany. Zdá sa to ako nový trend, kde obe strany sú rovnaké. Už tu nie sú boje spojencov proti nacistom, ale len dve nepomenované strany s rovnakými postavami, ktoré proti sebe bojujú. Presne to isté spraví aj Battlefield 2042. Niet divu, je to pre autorov jednoduchšie vzhľadom na skiny, ale vo vojnových hrách je to netradičné, tu sa vždy dajú presne vyčleniť strany. Vo fantasy tituloch ako Overwatch to je jedno, ale tu to pôsobí zvláštne.

Samotné režimy ostávajú, a teda hlavne team deatmatch, free for all klasiky, CSkový search and destroy alebo obsadzovanie bodov v hardpointe a domination. Čo sa týka počtu hráčov, tie idú od 6v6 a podľa veľkosti mapy až do 24v24, čo sú už pekne rozsiahle boje na COD štýl.  Samotná rýchlosť bojov a TTK je podobná ako v Modern Warfare, a teda rýchle a intenzívne bitky, ale možno na zbrane druhej svetovej vojny až príliš rýchle (a aj príliš dobre vybavené) a celé je to príliš intenzívne. Ale hrá sa to dobre a boje majú dynamiku.

Novinkou v hre je Champions hill, je to obdoba Gunfightu z predchádzajúcich hier, ale zaujímavo rozšírená a výrazne viac taktická. Hrá sa v tímoch po dvoch alebo troch, pričom takýchto tímov je osem a postupne sa v bojoch proti sebe striedajú. Pekne je spravený začiatok kola, kde si každý hráč môže nakúpiť zbrane, brnenie a vybavenie z peňazí zarobených v predchádzajúcom boji.  Bitky sú pritom na menších častiach hlavnej mapy, kde hráči neútočia frontálne, ale musia sa snažiť taktizovať, keďže majú obmedzený počet životov. Je to pekné osvieženie popri štandardných režimoch.

Vyzerá to tak, že multiplayer je po hernej stránke dobre nastavený, škoda však, že sa autori až príliš oddialili od konceptu druhej svetovej vojny ako zrušením strán, tak aj rýchlosťou bojov a ten pocit vojny tam akoby nebol. Uvidíme, ako sa to postupne vyvinie a ako sa bude hra rozširovať. 

Call of Duty Vanguard
Call of Duty Vanguard Multiplayer ostáva v štandardoch a teda skiny operátorov, vlastné triedy, striky.
Multiplayer ostáva v štandardoch a teda skiny operátorov, vlastné triedy, striky.


Call of Duty Vanguard Nový Champions Hill režim je zaujímavý, ponúka viac taktické boje.
Nový Champions Hill režim je zaujímavý, ponúka viac taktické boje.


Call of Duty Vanguard Multiplayerových máp je pri vydaní dostatok.
Multiplayerových máp je pri vydaní dostatok.





Zombíci - zatiaľ bez hlavného obsahu - 5/10

Kooperačná zombie časť hry svojho času začala svoju púť v druhej svetovej vojne. Tam sa neustále vracia a tam je jej nakoniec aj najlepšie. Teraz to nie je inak, aj keď iný je koncept režimu. Autori sa ho snažia mierne oživiť a upravili to celé na náhodne generovaný roguelite štýl. Autori hovoria, že sa inšpirovali Hadesom. Bude to tak odklon od postupného prechádzania levelmi na skoky do portálov s určitými úlohami. Zároveň je zatiaľ režim bez hlavnej zrejme príbehovej časti, ktorá má prísť až s prvou sezónou v decembri. Môžete tak viac-menej len trénovať na to, čo príde a to či už sólo, alebo s priateľmi.

Čo sa týka základu príbehu, je to obmena toho čo vždy a konkrétne teraz nacisti odomkli zombie dimenziu a vy sa tam premiestnite, aby ste to celé zastavili. Tam vás čaká temná verzia Zeme so zombíkmi namiesto ľudí. Otvára sa vám jeden hlavný hub, v ktorom sú mechanizmy na upgrady a nákupy, ako aj portály na rôzne bojiská. Na týchto budete musieť plniť rôzne úlohy (zatiaľ blesková misia a ochrana lietajúcej lebky) a následne sa vrátite späť. Pritom k zabíjaniu zombíkov sa tu pridáva zbieranie artefaktov a doplnkové magické sily a bonusy. Tie budete používať popri štandardných zbraniach. Zbrane tu budete odomkýnať postupne a rovnako si postupne odomknete aj rôzne postavy operátorov, s ktorými budete môcť následne hrať. Na rozdiel od multiplayeru tu majú postavy aj svoje triedy a zamerania.  

Je to celé zmenené a zatiaľ je to taký nevýrazný základ, síce s dobrou hrateľnosťou a kvalitným zabíjaním zombíkov, ale zvláštnou štruktúrou. Nie je to nevyhnutne mínusom, ale uvidíme, čo tam budú pridávať a či to bude zaujímavé. Zatiaľ môžem povedať, že mi na tom nesadol dizajn celého sveta. Temnota je tu celá okorenená červenými, zelenými a rôznymi iným výraznými farbami a nepôsobí to dizajnovo príjemne. 

Call of Duty Vanguard
Call of Duty Vanguard Zombíci otvárajú novú dimenziu.
Zombíci otvárajú novú dimenziu.


Call of Duty Vanguard Akciu ponúkajú slušnú, ale obsah na začiatku je chabý.
Akciu ponúkajú slušnú, ale obsah na začiatku je chabý.


Call of Duty Vanguard Hlavná aréna teraz ponúka portály do náhodných levelov.
Hlavná aréna teraz ponúka portály do náhodných levelov.




Technicky Call of Duty znovu zmiešava pekný vizuál, ale príliš uzavreté a aj strnulé prostredia. Vidieť, že sa autori vedia pekne pohrať s detailmi, pričom kvalitné textúry dopĺňajú pekné efekty a nasvietenie, ale zároveň všetko je to strnulé, nedynamické a maximálne tu rozstrelíte dosky. Ale nejde ani o mieru deštrukcie, ale napríklad o to, že idete džungľou a takmer všetka zeleň je statická, hýbe sa maximálne nejaký krík pri vás. Niečo ako dynamické ohnutie listov, keď nimi prechádzate, vývojári ani neriešia. Sú to detaily, ale takýchto prvkov je tam množstvo. Cítiť, že o interaktivitu prostredia sa už nemal kto postarať.

Spomínanú zeleň síce autori vôbec nevedia spraviť, podobne stopy v snehu, ale pekne spravili dážď aj s jeho dynamikou, síce predskriptovanou, ale aj tak peknou. Zvládli mokré plochy, pekné detaily aspoň na rozhľad väčšieho prostredia ponúkli aj v Stalingrade. Ten dokonca spravili aj trochu živým s množstvom civilistov a čakajúcou armádou. Ale pre krátkosť danej misie to nie je ani poriadne využité.  Podivným prvkom sú aj tváre postáv, ktoré sú síce pekné vymodelované, ale akoby prehnané aspoň štyrmi vyhladzovacími filtrami v Instagrame. Teda presvietené a bez detailov.

Na druhej strane, engine ide teraz pekne, o dosť lepšie ako v minulej hre. Aj i5 procesoru ostáva dostatok priestoru a framerate je stabilný aj na maximálnych detailov. Síce som videl pár pamäťových leakov pri maximálnych detailoch v 4K na RTX 2080 Super 8GB grafike, ale aj bez DLSS pod 60 fps, klesá len miestami. K tomu je tu je popri DLSS aj FSR a môžete tak za menšiu stratu kvality obrazu ušetriť výkon aj na iných ako RTX kartách. Rôzne menšie grafické chyby nechýbajú, ako blikajúce textúry, zaseknuté postavy, ale nebolo toho veľa. 

Zo sieťového hľadiska mi hra išla veľmi dobre, boje boli plynulé a rýchle, bez nejakých výraznejších lagov a k tomu je tu už od začiatku spustený aj cross-play, ktorý je dobre dotiahnutý a PC a konzoloví/gamepadoví hráči sú dobre vyvážení.

 

Celkovo je Vanguard ďalší štandardný Call of Duty, bez výraznejších posunov vpred, ale stále s kvalitným multiplayerom, ktorý teraz obohatil zaujímavý Champions hill režim. Kampaň je taký mix dobrých a zlých vecí a zombie režim s roguelite štýlom zatiaľ veľa neponúka, je tam potenciál, ale nevieme, ako ho autori využijú. Je to ponuka s dostatkom obsahu aj keď ako celok končí nevýrazne. Umiestnenie v druhej svetovej vojne niektorých poteší ako snaha o návrat k základom, iných zase nie. Nakoniec už sme to za dve desiatky rokov videli veľakrát a toto neponúka nič nové.


napísal saver 8.11.2021

KÚPIŤ HRU

Call of Duty Vanguard PS4 - za 64.90 eur

Call of Duty Vanguard PS5 - za 68.90 eur

Call of Duty Vanguard Xbox One - za 64.90 eur

Call of Duty Vanguard Xbox Series X - za 69.90 eur

Páči sa mi! (+3)
7.5
Vo svete
7.6
Ohodnotiť
CALL OF DUTY VANGUARD
+ väčšinou kvalitný vizuál
+ bohatá ponuka obsahu
+ kvalitne dotiahnutá hrateľnosť v multiplayeri
+ dobre nastavený cross-play
- kampaň je mix, ktorý ponúka všetko, ale veľmi rýchlo a často zle
- príliš statické prostredia
- multiplayer stratil odlišné strany
- zombíci zatiaľ nemajú hlavný obsah


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Activision / Sledgehammer games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 5. november 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19539)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk