BROKEN RANKS

BROKEN RANKS

7.0

Malebný online svet s unikátnymi súbojmi

Recenzia na PC verziu

Vo februári vyšla nová ambiciózna MMORPG Lost Ark. Dostať sa do nej v prvých dňoch a týždňoch ale nebolo vôbec jednoduché. Bežne ste natrafili na preplnené servery s kratšou či dlhšou čakacou dobou alebo niekedy jednoducho iba odkaz na Steame, že hra je natoľko vyťažená, že to musíte skúsiť inokedy. No pozornejší priaznivci žánru si všimli, že približne v rovnakom čase vyšla iná, tiež bezplatná MMORPG s názvom Broken Ranks. Hoci v tieni svojho výraznejšieho konkurenta, ale stále hodná pozornosti.

Broken Ranks má samostatný launcher, ktorý nepotrebuje Steam ani inú online službu a pozor, hrať sa dá na OS Windows, Mac, ale aj v mobilných verziách pre iOS a Android. Táto možnosť u mnohých vyvolá podozrenie, ako hra asi vyzerá, keď ju môžete hrať aj na smartfóne a tablete. Ak vám je sympatické klasické 2D spracovanie s izometrickým pohľadom, určite vás zaujmú veľmi pekné, priam maľované prostredia bohaté na detaily a prekypujúce životom. A tým nemyslíme len rôzne kreatúry roztrúsené v krajine, s ktorými sa pobijete. V mestečkách a dedinkách je plno NPC postáv, či už v exteriéri alebo vo vnútri krčiem, domčekov, skladov a iných budov, v ohrade ošípané či iné zvieratá. Radosť pozerať sa a pohybovať sa v tej nádhere, ktorú navyše sprevádza vhodná a tiež veľmi príjemná hudba. Len dabing nečakajte.

Do hry vstúpite priam v najhoršom, vaša domovina je pod útokom a vy sa po krátkom pobyte musíte plaviť loďou do bezpečia. Vaše skutočné dobrodružstvo sa potom začína v prístavnom mestečku. Svet tvoria pospájané regióny, pričom do tých pokročilých sa dostanete len po dosiahnutí požadovaného levelu. V praxi to znamená, že sa dlhodobejšie a opakovane pohybujete v niekoľkých menších oblastiach, kým tam nepreleziete takmer všetko krížom krážom a nedosiahnete patričnú úroveň, aby ste sa presunuli ďalej. Pri vstupe do susedných sektorov  a interiérov prebieha nahrávanie, ale také krátke, že ho ani veľmi nebudete vnímať.

Broken Ranks
Broken Ranks Pohľad na malebnú krajinu je pôsobivý.
Pohľad na malebnú krajinu je pôsobivý.


Broken Ranks Ani v interiéroch to nevyzerá zle.
Ani v interiéroch to nevyzerá zle.


Broken Ranks Dôležité voľby v rozhovoroch sú zvýraznené žltou farbou.
Dôležité voľby v rozhovoroch sú zvýraznené žltou farbou.





Čas najlepšie vyplníte úlohami, ktorých však nie je až tak veľa, ako sa spočiatku zdá. Predovšetkým sú tiež podmienené vaším levelom a niekedy sa stáva, že už žiadne z nich nemôžete plniť, kým pri grindovaní nepozabíjate dostatok hávede a nezískate dostatok skúseností. Na druhej strane treba povedať, že zadania väčšinou nie sú tuctové. Natrafíte síce aj na doplnkové úlohy, pri ktorých treba zlikvidovať určitý počet nepriateľov,  ale tie sú skôr východiskom z núdze, keď potrebujete XP a nemáte chuť zabíjať len tak bez príčiny. Zaujímavosťou je, že takéto nepovinné úlohy smiete plniť aj opakovane, ale až po uplynutí štvrťhodiny a pekne po jednej. Nemôžete ich teda nabrať hromadu naraz a plniť súbežne.

Naproti tomu štandardné úlohy takéto limity nemajú a sú komplexnejšie. Väčšinou ich tvorí niekoľko fáz, ktorých súčasťou sú rozhovory, prenášanie vecí, presuny na viaceré miesta a priebežne nejaký boj. Neraz sú to pozoruhodné mikro príbehy, pri ktorých sa aj môžete rozhodnúť, ako sa napokon zachováte. Napríklad duchovia zo studne, ktorí majú radi alkohol, nakoniec nemusia byť z iného sveta. Pri voľbách starostu môžete pomôcť vybranej kandidátke hľadaním špinavostí na jej konkurentov, ale možno zistíte aj jej čierne tajomstvo a bude na vás, či ho prezradíte.

Hlavná dejová línia s kľúčovými úlohami a NPC postavami prináša ešte obšírnejší postup a dosť sa pritom nabeháte. Len je škoda, že ste skutočne limitovaní priestorom a tvorcovia neraz využívajú rovnaké miesta ako súčasť odlišných úloh. Napríklad v jednej jaskyni, v závislosti od úlohy, ktorú plníte, postupne natrafíte na rôznorodé osoby či nálezy. V tom istom dome či sklade sa v rôznych etapách dejú rozličné a spolu nesúvisiace udalosti. Takže hoci sú  samotné úlohy vcelku nápadité, časté pobehovanie po tých istých miestach sa stáva otravným.

Samozrejmosťou online sveta je zbieranie koristi, kúpa a predaj vybavenia, kam patria časti odevu, zbrane a šperky, prirodzene, neraz pridávajúce bonusy. Môžete sa spájať s inými hráčmi alebo proti nim bojovať v PvP. Dostanete možnosť aj založiť spoločenstvo a uložiť svoje bohatstvo v trezoroch. Na siedmom leveli získate svojho prvého maznáčika, psa, ktorý ale nie je len na okrasu, ale pomôže v boji. Neskôr získate prístup k ďalším pomocníkom. A tých súčastí sa postupne v hre odomyká viac. Tým najzaujímavejším sú ale boje a s tým súvisiaci vývoj postavy.

Bitky prebiehajú v ťahovom režime, pri ktorom sa z izometrického pohľadu na krajinu prepnete na obrazovku, kde sledujete účastníkov zboku. Na vašej strane ste vy a váš prípadný maznáčik či spoločník, občas NPC postava, ktorá je súčasťou úlohy.  Ak spolupracujete s inými hráčmi, potom je tam aj ich hrdina a pobočník. Oproti vám jeden alebo viacerí nepriatelia. K dispozícii máte v každom kole určitý počet akčných bodov, ktoré sa dajú rozložiť do maximálne piatich útokov a troch foriem obrany. Útoky vyberáte zo zoznamu základných a naučených schopností a kúzel podľa povolania vašej postavy. Pre všetkých je možnosť použiť úder rukou a zbraňou nablízko, hodiť kameň, vystreliť z luku, použiť bojový pokrik a obranný trik. Prípadne útek.

Pokročilé voľby sú v závislosti od toho, či máte rytiera, druida,  voodoo šamana, ohnivého mága alebo inú triedu postavy. Dajú sa nakombinovať rôzne útoky a pokojne smú byť všetky rovnaké alebo vhodný mix. Napríklad seknutie zbraňou, dve ničivé kúzla, hod kameňom. V úvode boja pritom môžete rovno vyvolať niektorý zo setov, ktoré ste prednastavili svojej postave ešte počas putovania. Nemusíte využiť všetkých päť útokov. Niekedy je lepšie zvoliť síce menej schopností, ale investovať zvyšné akčné body na ich zosilnenie podľa uváženia až na piaty stupeň (päť dielikov). A netreba zabúdať na obranu, kde je opäť po päť dielikov na odolnosť zblízka, uhýbanie strelám a napokon mentálnym výpadom. Aj to však výmenou za akčné body.

Na rozloženie bodíkov pritom máte len 12 sekúnd, potom sa vykonajú všetky činnosti na oboch stranách. Váš maznáčik či spoločník si volí taktiku sám. Úspešnosť zásahov závisí od atribútov postáv aj nastavenia obrany. V ďalšom kole buď ponecháte rozloženie bodov ako v tom predošlom, alebo ich prerozdelíte inak – hlavne keď vidíte, že predošlý výber nebol dostatočne účinný. Treba si však všímať aj hodnotu zdravia, many, bez ktorej nič nevyčarujete a staminy, bez ktorej sa nevykoná fyzický útok.

Možno to znie zložito, ale pri používaní v praxi bojový systém rýchlo pochopíte a oceníte jeho taktické možnosti. Po boji zinkasujete skúsenosti a na pokojných miestach sa doliečite jednoduchým sadnutím k vášmu ohníčku,  na nebezpečných úsekoch použijete odvary. V prípade úmrtia sa oživíte v domčeku v mestečku, či na inom stanovenom mieste, ale vyberiete si penalizáciu vo forme karty smrti, ktorá určí, koľko vás to stálo peňazí, skúseností, prípadne aj predmetov.

Broken Ranks
Broken Ranks Ťahové súboje sú unikátne a v hre to najzábavnejšie.
Ťahové súboje sú unikátne a v hre to najzábavnejšie.


Broken Ranks Nechýba tradičná možnosť meniť výbavu hrdinu.
Nechýba tradičná možnosť meniť výbavu hrdinu.


Broken Ranks Mapu budete odkrývať len veľmi pomaly, často sa budete pohybovať po tých istých miestach a stále dookola.
Mapu budete odkrývať len veľmi pomaly, často sa budete pohybovať po tých istých miestach a stále dookola.





Vývoj postavy zahrňuje atribúty, na ktoré máte pri každom novom leveli štyri body. Zvýšite si hodnotu zdravia, many, silu, presnosť fyzických a magických útokov, účinok kúzla. Dostanete aj skúsenostné body, ktoré ľubovoľne investujete do všeobecných - základných aj pokročilých schopností vášho povolania. Každé kúzlo a útok sa pritom dá viacnásobne zlepšovať, no stojí to čoraz viac bodov.  A všetko takto nadobudnuté viete použiť pri nastavovaní svojich setov so schopnosťami pre boj.

Broken Ranks dokáže nových hráčov upútať a v prvých hodinách je to zábava. A aj vtedy, keď nevyhľadávate spoločnosť iných účastníkov. Postupne ale hra zovšednie a stáva sa menej zaujímavou. A to hlavne preto, že úloh je relatívne málo, hoci sú pomerne zaujímavé, no predovšetkým vás až príliš často zavedú na tie isté miesta, ktoré ste už viackrát obehali. Veľmi pozoruhodné sú však originálne ťahové súboje, kvôli ktorým sa pri Broken Ranks môžete zdržať dlhšie a znovu sa nalogujete.


napísal uni 4.3.2022
Páči sa mi! (+2)
7.0
Ohodnotiť
BROKEN RANKS
+ veľmi príjemná grafika a hudba
+ originálne ťahové súboje a systém používania schopností
+ zadania úloh sú pomerne rôznorodé a majú vcelku pestrú náplň
+ v mobilnej aj PC verzii
- úloh je však pomerne málo...
- ... a príliš často vás zavedú na tie isté miesta
- ...a postupne sa dostaví neodvratný stereotyp


RECENZIE HRÁČOV
PC
Android
iOS

Vývoj: Whitemoon Games
Štýl: MMO / RPG
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk