GREEN HELL VR: QUEST EDITION

GREEN HELL VR: QUEST EDITION

8.0

Pohlcujúci amazonský dažďový prales

Recenzia na Oculus Quest verziu

Do zeleného pekla v amazonskom dažďovom pralese sme vstúpili v roku 2019. Bol to zaujímavý survival zážitok, ktorý mnohí hráči zaradili medzi to najlepšie z daného žánru. Nečudo, že sa hra dočkala novej podoby aj vo virtuálnej realite, ktorá prináša intenzívnejšie vnímanie prostredia s bujným porastom, čo obklopuje hráča zo všetkých strán. Najskôr bola takáto skúsenosť dopriata majiteľom Oculus / Meta Quest 2, po ktorej bude nasledovať aj PC VR verzia. A nebudeme zatĺkať, že ani v tejto sfére sa hra nestratí.
 
Stratiť sa však môžete vy pri blúdení húštinami, kde vás čaká rôzna flóra a fauna a nebezpečenstvá prakticky za každým stromom. Vo virtuálnej realite vidíte listy paliem, liany, kríky, ale aj skalnaté útesy, pomedzi ktoré tečie rieka plná rýb, skutočne všade naokolo a atmosféra vás pohltí. V príbehu, kde hlavný protagonista hľadá svoju polovičku, ale aj spoznáva život domorodcov, vás čakajú podobné úskalia ako z pôvodnej hry. Len váš pohyb je trochu viac obmedzený, nemáte úplnú voľnosť, môžete sa pohybovať len po vymedzených cestičkách a trasách. Neznamená to však, že sa musíte presúvať lineárne z bodu A do bodu B. Tých cestičiek je tu pomerne veľa a nebyť kompasu na vašich viacúčelových hodinách, ktoré vám ukazujú i nutričné hodnoty a rôzne užitočné údaje, ako aj umožňujú aktivovať spánok, zrejme by ste sa zamotali už krátko po úvode.

Green Hell VR: Quest Edition

Nie je núdza ani o rôzne suroviny a zdroje, ktoré potrebujete na zahnanie hladu a smädu, liečenie a v neposlednom rade zostavovanie rôznych predmetov, pomôcok aj zložitejších konštrukcií a obydlí. Žalúdok naplníte plodmi banánov či hubami a neskôr komplexnejšími jedlami. Potešia kokosové orechy, ktoré stačí  klepnúť o skalu a dajú vám na pitie trochu mlieka a na prehryznutie výživnú dužinu. Navyše vám zostane prázdna škrupina vhodná ako nádobu na vodu. Ale pozor, keď túto životodarnú tekutinu naberiete len tak z rieky, získate aj parazitov, ktorých sa potom musíte zbaviť. Je inak bežné, že vám pokrývajú ruky a musíte si ich strhávať.

Ak nie je poruke mačeta, vyrobíte si kamennú sekeru spojením skaly a rúčky z úlomkov dreva, čo sa hodí aj na prípravu ohniska, do ktorého nazbierate ešte suché lístie. Na jednoduché ležadlo alebo prístrešok použijete už aj listy a liany. Pozbierate ich alebo nasekáte stromy. A to sú len prvé recepty, ktorých bude čoraz viac a spolu s úlohami a opismi vašich objavov sa zapisujú do vášho denníka. Ten môžete kedykoľvek otvoriť, keď si rukou s ovládačom siahnete na hruď. Po výbere a umiestnení požadovanej konštrukcie z denníka vkladáte do priesvitnej schémy suroviny a o chvíľu je objekt hotový.



Z druhej strany na hrudi beriete do rúk vysielačku, ktorou sa v určitých situáciách dorozumievate predovšetkým so svojou priateľkou. Máte pritom aj viaceré voľby, ktoré aktivujete podržaním prsta na zvolenej odpovedi.  A mnohých určite poteší, že popri anglickom dabingu sú všetky texty rozhovorov, ale aj obsah správ a denníka preložené do češtiny. Nálezy, ktoré zahrňujú suroviny a náradie, si ukladáte do batoha, po ktorý siahnete rukou na chrbát. Ruksak má dostatok slotov na zásoby a budete ho často používať. Odkladať ho nemusíte,  keď sa vzdialite, zmizne sám a automaticky sa vám znovu umiestni na chrbte. Náčinie si viete pekne zavesiť na bok a odtiaľ ho kedykoľvek zobrať a použiť.

Keď už sme sa pustili do ovládania, treba spomenúť, že si jeho základ nastavíte na začiatku hry. Konkrétne dominantnú ruku, možnosť pohybu posúvaním páčkou alebo teleportovaním na blízke miesto a dá sa aj vybrať režim postojačky alebo pohodlnejší v sede. Väčšina činností je pritom vcelku intuitívna. Veci z okolia zbierate tak, že na ne siahnete, vaše príslušenstvo, ako už bolo priblížené, máte na rôznych častiach tela a vykonávate prirodzené pohyby.

Green Hell VR: Quest Edition

V pralese, samozrejme, musíte počítať aj so živočíchmi, ktoré vás niekedy ohrozujú. Papagáje, motýle, pásavce a leguány nepredstavujú nebezpečenstvo a skôr potešia oko. Ale jedovaté hady, krokodíl alebo jaguár vás môžu ľahko zraniť alebo aj zabiť. No a na domorodcov si tiež treba dávať pozor. Po úmrtí v príbehu si ale môžete nahrať pozíciu a pokračovať na automaticky uloženom checkpointe. No hra obsahuje aj samostatný režim prežitia. V tomto móde sa sústredíte na prehľadávanie pralesa a zdolávanie nástrah, pričom si na začiatku viete nastaviť náročnosť a podmienky. Takže sú napríklad vypnuté alebo obmedzené rizikové faktory a nebezpečenstvá. V režime prežitia si progres ukladáte manuálne v blízkosti malých prístreškov.

Hoci sa na pôsobivú atmosféru sťažovať nedá, grafika nie je ohromujúca. Celkové spracovanie nie je zlé, ale nečakajte fotorealistický vizuál. Niektoré objekty sú dosť kvalitné, iné menej, predovšetkým textúry povrchu, po ktorom sa pohybujete, sú skôr slabšie. Priezračná vodná hladina vyzerá celkom dobre, ako aj premočené listy stromov, no dážď ako taký nie je príliš efektný. V teréne občas narazíte aj na chybičky, ako sú kmene stromov, ktoré visia vo vzduchu nad zemou, ale nestáva sa to často. Dabing, ruchy okolia a zvuky sú naproti tomu veľmi vydarené. Uvidíme, či sa graficky hra niekam ďalej posunie v PC VR verzii, kde je  väčší priestor aj možnosti na zdokonalenie.

Green Hell VR: Quest Edition

Každopádne Green Hell sa vo virtuálnej realite na Quest 2 hrá veľmi dobre a tvorcom sa podarilo slušne preniesť hru do VR, kde sa do nej viac ponoríte a stanete sa jej hlbšou súčasťou. A vo všeobecnosti survival titulom pristane VR rovnako ako FPS akciám, či už je to samotný pohľad na dianie naokolo, alebo komplexnejšie ovládanie pomocou rúk a pohybov tela. Green Hell VR pritom síce robí pár kompromisov a obmedzení, napríklad čo sa týka hustoty porastu alebo úsekov vymedzených na pohyb, ale nie sú to zásahy priveľmi drastické, ktoré by hráča ochudobnili o zážitok. Ten sa v konečnom dôsledku naopak prehĺbil, lebo tú zelenú džungľu pociťujete a prežívate ešte intenzívnejšie ako predtým.


napísal uni 21.4.2022
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
GREEN HELL VR: QUEST EDITION
+ prehĺbený survival zážitok a atmosféra vo virtuálnej realite
+ vcelku intuitívne a rozumné ovládanie
+ príbeh aj samostatný režim prežitia
+ česká lokalizácia
- miestami slabšie grafické spracovanie a textúry
- určité obmedzenia oproti pôvodnej verzii hry


RECENZIE HRÁČOV
PC
VR
Oculus Quest

Vývoj: Incuvo / Incuvo
Štýl: Akcia / Survival
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  apríl 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk