POWERA SPECTRA INFINITY ENHANCED WIRED CONTROLLER

POWERA SPECTRA INFINITY ENHANCED WIRED CONTROLLER

Viac možností, nižšia cena

PowerA gamepady patria medzi najpopulárnejšie voľby na trhu s alternatívnymi gamepadmi. Dôvodov je na to hneď niekoľko – sú oficiálne licencované prakticky na každej platforme (takže sa nemusíte báť o kompatibilitu), majú nižšiu cenu ako first party party príslušenstvo, sú spoľahlivé a prinášajú aj niečo navyše. Ak teda hľadáte lacnejšiu alternatívu, môžete siahnuť práve po týchto ovládačoch. Nájdete ich na PS4, Xboxoch, mobiloch a aj Switchi. Všetko samozrejme funguje aj na PC. Základnú ponuku má firma však už presýtenú, tak sa potrebuje tiež niekam pohnúť a pridáva nové modely s novými funkciami. To je aj príklad novinky PowerA Spectra Infinity Enhanced Wired Controller.

A v zásade už zo samotného názvu dokážete vyčítať všetko dôležité o tomto ovládači. Je to RGB gamepad s káblovým pripojením a dodatočnými funkciami. Navyše ho v našich obchodoch nájdete za nejakých 44 eur, čo je menej ako originálny Xbox gamepad. Takže ak chcete ušetriť a dôkladne zvažujete investície do herných periférií, aj toto môže byť pre vás dôležitý bod. A keďže ovládač ponúka niečo málo navyše, tak nemôžete očakávať nejaké luxusné balenie alebo niečo podobné. Len drobná škatuľka, v nej plast a v ňom natlačený ovládač. Nič viac, nič menej.

Rovnako tu nečakajte ani nejaký nový alebo výstredný dizajn. Ak niečo funguje, prečo by sa to malo meniť? Dizajn PowerA ovládača je tak takmer totožný s originálnym Xbox ovládačom. Nejaké menšie obmeny by sme tu našli, ale nie je to nič zásadné. Na druhú stranu, máte tak istotu výbornej ergonómie a aj veľmi dobrej veľkosti. Hranie s gamepadom v rukách je tak veľmi príjemné a pohodlné aj po dlhé hodiny. Možno si po čase aj prestanete uvedomovať, že v rukách nemáte originálna Microsoft výrobok, ale produkt tretej strany.

PowerA Spectra Infinity Enhanced Wired Controller

Respektíve to platí pre dizajn, tvar a podobné vlastnosti. Materiály už jasne ukazujú, že tu sa trochu šetrilo a je to úplne iný štýl plastov, ktorý musím už niekoľký raz skritizovať, lebo výrobca stále využíva rovnaké. Sú trochu jemnejšie, ľahšie a s povrchovou úpravou, ktorá veľmi rada chytá rôzne vizuálne neduhy. Časom sa tak na nej začnú držať odtlačky od potiacich sa dlaní, prach, jemné škrabančeky a podobne. Je to škoda, keďže originál gamepady dokážete používať roky a nič také na nich nenájdete, tu sa to objaví po pár mesiacoch. Ale zase je to daň za nižšiu cenu. Navyše, keďže sú tieto materiály ľahšie, je ľahší aj celý gamepad. Taktiež nízkej hmotnosti pomáha absencia akumulátora a kábel je s dĺžkou 3 metre naozaj postačujúci.

Už viackrát som spomenul, že gamepad ponúka aj niečo málo navyše, tak poďme najskôr na tie funkčné prídavky. Jedným z nich je mix audia priamo na ovládači. Ten obsahuje 3,5mm port na jack, takže headset alebo slúchadlá len zasuniete do gamepadu a môžete používať. V spodnej časti prednej strany gamepadu je drobná páčka, ktorou si upravujete zvuk z headsetu posúvaním doprava a doľava. Navyše tu dokážete vypnúť mikrofón jednoduchým stlačením tejto páčky ako tlačidla. Vtedy je vypnutý mikrofón indikovaný červeným svetlom tejto páčky. Je to jednoduché a elegantné riešenie, ktoré nie je nejakým veľkým prelomom, ale poteší a ovládanie zvuku máte rovno pod palcom.

Nájdete tu aj dvojicu programovateľných tlačidiel na zadnej strany, na ktoré si potom už sami môžete namapovať funkcie, aké preferujete. Napríklad ja tam rád dávam stláčanie analógov, lebo takto je to pohodlnejšie a navyše sú analógy menej opotrebované, keď ich nestláčam. Ale je len na vás, ako si tlačidlá naprogramujete. Na ich programovanie slúži tlačidlo na zadnej strane. Jednoducho podržte programovacie tlačidlo na 3 sekundy a počkajte, kým sa nerozbliká čelná ledka na ovládači. Potom už len stlačte tlačidlo, ktoré chcete naprogramovať, a jedno zo zadných tlačidiel, na ktoré ho chcete naprogramovať. Zaberiete to pár sekúnd a môžete využívať tieto pokročilé funkcie. Rovnako jednoducho a rýchlo sa naprogramované funkcie aj resetujú.

Zaujímavou funkciou navyše sú aj uzamykateľné zadné triggery. Gamepad má totiž mechanizmus, kde si môžete meniť ich polohu na základe jednoduchého uzamknutia maximálneho stlačenia. Na výber je pritom z troch polôh. Tá maximálna je plné stlačenie triggeru, tá minimálna zase  čo najviac skracuje stlačenie, aby bolo najrýchlejšie. Slúžia na to prepínače na každej strane a podľa preferovaných žánrov si môžete vybrať, ako chcete mať triggery nastavené. Napríklad v akcii sa môže krátka vzdialenosť hodiť pre rýchlejšie reakcie, na pretekanie ale potrebujete plný rozsah kvôli ovládaniu plynu.

No a potom je tu ešte LED podsvietenie gamepadu. To je pomerne základné, no rozsiahlo upraviteľné. Základné v tom, že nereaguje na dianie v hrách, čo je možno aj škoda. Mohli by dnes výrobcovia už viac spolupracovať so systémom konzoly a na podsvietenie periférie prenášať aspoň farby, ktoré sú v obraze. Ale teda na druhej strane naozaj môžete podsvietenie bohato upravovať. Je rozdelené na tri zóny – obvod, ľavý analóg a tlačidlá, pravý analóg a D-pad. Každú zónu si môžete nastaviť samostatne a to nielen farbu, ale aj intenzitu osvetlenia a efekt. Po obvode vám tak môže pulzovať jedna farba a ďalšie časti si nastavíte inak. Programovanie nie je zložité a slúži naň ďalšie tlačidlo na zadnej strane. Potom sa už len medzi zónami, intenzitou a efektmi prepínate pomocou D-padu.

Čo sa týka ostatných prvkov, gamepad sa až tak nevymyká originálnej klasike. Má všetky jej ovládacie prvky, nechýba tu screenshotovacie tlačidlo. Analógy sú kvalitné, presné, dobre sa používajú a aj pri posúvaní po okrajoch zbytočne netrú. V gamepade nájdeme duálne motory pre force feedback v podobe základných vibrácií. Nejaké presnejšie vibrácie či odpor v triggeroch tu ani nehľadajte.

PowerA Spectra Infinity Enhanced Wired Controller

Na rozdiel od niektorých iných PowerA gamepadov je Spectra Infinity dodávaný len v tomto čiernom vyhotovení a nemá ani možnosť výmeny predných krytov za alternatívne. Takže ak chcete gamepad ešte nejako prispôsobiť, zostávajú vám len vlastné možnosti – farby, nálepky a podobne. To ale tiež nie je nejaké veľké negatívum a v zásade je PowerA Spectra Infinity Enhanced Wired Controller veľmi dobrý gamepad, ktorý síce má na konte nejaké tie kompromisy, ale vyvažuje ich nižšou cenou a potešia hlavne možnosti navyše. Chcete si upraviť ovládanie a k tomu aj podsvietenie gamepadu? V tom prípade na trhu asi nenájdete lepší model za rozumnú cenu. Napríklad Wolverine V2 Chroma od Razeru toho ponúka síce o niečo viac, ale cena je niekde úplne inde.


napísal matus_ace 19.8.2022
Páči sa mi! (+2)
POWERA SPECTRA INFINITY ENHANCED WIRED CONTROLLER


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk