JURASSIC WORLD EVOLUTION 2: DOMINION BIOSYN EXPANSION

JURASSIC WORLD EVOLUTION 2: DOMINION BIOSYN EXPANSION

7.5

Nové prírastky a výzvy v parku dinosaurov

Recenzia na PC verziu

Do kín sa dostal najnovší počin z dinosaurej série - Jurský svet: Nadvláda a tí čo vlastnia hru Jurassic World Evolution 2 zrejme tušili, že sa dočkajú DLC inšpirovaného týmto filmom. Je to tak. Najskôr sme využili príležitosť niečo z expanzie zakúsiť už v predstihu a teraz tu máme zhodnotenie kompletného obsahu.

Dominion prináša novú kampaň, v ktorej sa Biosyn Genetics, konkurenčná spoločnosť InGenu, snaží využiť aktuálnu situáciu s nekontrolovane sa pohybujúcimi dinosaurami vo svoj prospech. Prvé pokusy prekabátiť a zneužiť svojho rivala sme videli už v pôvodnom Jurskom parku, kde mal programátor Dennis Nedry prepašovať a vyviezť z ostrova v tube vzorky DNA. A vieme, ako to dopadlo... Samozvaný svetový líder Lewis Dogson z Biosynu však tentoraz má reálnu šancu uspieť tam, kde InGen zlyhal. Svoje plány ale môže uskutočniť len s vašou pomocou.

Prvá kapitola kampane bude teda o tom, ako v priestoroch starého banského komplexu, vo výskumnom centre Biosynu, vytvárate nový park s najmodernejšími vymoženosťami. A k tým patria predovšetkým pokročilé budovy. Energiu čerpáte z hydroelektrárne s podzemnou sieťou Hyper loop, ktorá navyše chodbami spája jednotlivé budovy a vlastne aj výbehy s dinosaurami. Jednotlivé úseky sa pritom prepájajú odbočkami s trojitým vývodom. Pripomína to systém výstavby pojazdných atrakcií pre turistov, kde vytvárate ucelený obvod. Prehľad o okolí poskytujú vysoké vyhliadkové veže a tradičné ohrady nahradili neviditeľné ploty. Stavajú sa rovnakým spôsobom ako tie klasické, ale vytvárajú ilúziu, že je prostredie bez bariér.

Jurassic World Evolution 2: Dominion Biosyn Expansion
Jurassic World Evolution 2: Dominion Biosyn Expansion V kampani sa presuniete na nové miesto s niekoľkými novými budovami a dinosaurami.
V kampani sa presuniete na nové miesto s niekoľkými novými budovami a dinosaurami.


Jurassic World Evolution 2: Dominion Biosyn Expansion Základom zostáva starostlivosť o pôvodné aj pridané dinosaury, tentoraz ohradené neviditeľnými plotmi.
Základom zostáva starostlivosť o pôvodné aj pridané dinosaury, tentoraz ohradené neviditeľnými plotmi.


Jurassic World Evolution 2: Dominion Biosyn Expansion DNA sa extrahuje z jantáru, ktorý získavate z niekoľkovrstvovej bane.
DNA sa extrahuje z jantáru, ktorý získavate z niekoľkovrstvovej bane.





V okolí naďalej vytvárate optimálne podmienky pre dinosaury, ku ktorým teraz pribudli nové druhy. Konkrétne najstarší Dimetrodon, teritoriálny Therizinosaurus, okrídlený Pyroraptor pomenovaný podľa svojho červeného sfarbenia, ktorý sa však pohybuje len po zemi a varianty Dreadnoughtus a Gigantosaurus. Okrem toho je v expanzii aj lietajúci Quetzalcoatlus. Väčšinu jedincov získavate obvyklým extrahovaním DNA, následne prípravou a výberom vajec v liahni. Tentoraz ale svetovú mapu nahradila lokálna jantárová baňa, ktorá však má štyri vrstvy. Na dosiahnutie pokročilých vzoriek a nižších levelov je potrebný výskum, takže opäť sa spoliehate predovšetkým na vedcov a ich znalosti v oblastiach logistiky, genetiky a zdravia. 

Napriek tomu, že sú tieto menšie novinky sympatické, prvá kapitola ťaženia sa veľmi neodlišuje od štruktúry a misií z pôvodnej hry. Vaše počínanie však sledujú a komentujú postavy zo všetkých jurských filmov, vrátane doktora Alana Granta a Ellie Sattlerovej z pôvodnej trilógie, ako aj Claire Dearingovej a Owena Gradyho z tej novej. I keď niektorí protagonisti dostali priestor skôr v samostatnom scenári, ale k tomu sa ešte dostaneme.

Každopádne kampaň pokračuje ďalšou kapitolou, ktorá je zaujímavejšia a prináša úplne inú situáciu. Pred vami je oblasť so zhoreniskom a troskami, kam máte priviesť dinosaury voľne pobehujúce v okolí. To si ale vyžaduje prípravu a niekoľko dôležitých úkonov. O slovo sa znovu hlásia vedci, ktorých tu potrebujete aj na vyčistenie jednotlivých úsekov s odpadom. Niežeby ste ich vyhnali priamo do terénu, ale len s ich pričinením a progresom v logistike sa dá koordinovať údržba pozemkov pomocou strojov. Potom môžete pustý povrch zmeniť obvyklým spôsobom – zalesnením, výsadbou rôznych rastlín a úpravou terénu,  aby to bolo miesto vhodné pre dinosaury.

Lenže dinosaury stále pobehujú kade-tade. Čo s nimi? Priestor dostávajú rangeri a ich nová funkcia nadháňania zvierat. Pri ovládaní vozidla môžete hvízdaním na seba upútať pozornosť dinosaurov v okolí v nastavenom kruhu alebo výreze. Potom vás nasledujú a ďalším pokynom ich usmerníte, aby vošli do ohrady. No a potom treba všetko poopravovať, stabilizovať a dozerať na zdravie a spokojnosť všetkých druhov.

To ale nie je z prídavku všetko. Okrem toho, že máte novú oblasť k dispozícii v sandboxe, je tu aj nový scenár v ponuke Teória chaosu, kde rozvíjate možnosti, čo by sa stalo keby... V tomto prípade sa presuniete na ranč Owena Gradyho, ktorý tam chce ochrániť stádo Parasaurolophusov a Cabot Finch a DFW v tom vidí šancu na vytvorenie bezpečnej zóny pre dinosaury. Ibaže je tu hrozba v podobe zlodejov, ktorí podnikajú nájazdy a snažia sa o krádež jedincov zo stáda. Vašou úlohou tak bude nielen pripraviť oplotené zóny a priviesť do nich dinosaury z okolia a neskôr aj ďalšie z expedícií, ale aj čeliť útokom banditov.

Zlodeji ničia ploty a lovia a musíte ich zastaviť autom rangerov, ktorým vrážate do nepriateľských vozidiel, až kým sa nevzdajú a nepokúsia uniknúť. Na pomoc máte niekoľko špecifických objektov v sekcii obrany, ako sú vyhliadkové veže, kamery, detektory tepla a pasce so svetlicami. Je to pomerne dramatické, najmä keď popri tom musíte liečiť dinosaury a pripravovať aj zázemie pre turistov. Scenár je umiestnený v zasneženej krajine a je vlastne zaujímavejší ako nová kampaň.

Jurassic World Evolution 2: Dominion Biosyn Expansion
Jurassic World Evolution 2: Dominion Biosyn Expansion Tieto veže slúžia na pozorovanie a študovanie okolitých tvorov.
Tieto veže slúžia na pozorovanie a študovanie okolitých tvorov.


Jurassic World Evolution 2: Dominion Biosyn Expansion Vedci majú nové úlohy, vďaka nim sa zničená krajina znovu zaplní zeleňou.
Vedci majú nové úlohy, vďaka nim sa zničená krajina znovu zaplní zeleňou.


Jurassic World Evolution 2: Dominion Biosyn Expansion Novinkou je aj nadháňanie  zvierat  a ich usmernenie do ohrady rangerským autom.
Novinkou je aj nadháňanie zvierat a ich usmernenie do ohrady rangerským autom.





Okrem toho v hre nájdete nové skiny dinosaurov podľa filmu a rôzne úpravy a opravy. Väčšinou sú však zahrnuté už do aktualizácie, ktorá prišla s expanziou a je zadarmo pre všetkých hráčov. Jej súčasťou je aj spomínané zaháňanie zatúlaných dinosaurov rangermi. Funguje tu už aj plne automatické zabezpečenie výbehov rangermi, zdravotníkmi a leteckými transportmi, keď ich priradíte ku kontrolným stanovištiam. Tvorcovia priniesli aj vizuálne úpravy, ktoré zahrňujú podporu ambient occlusion s Ray-tracingom na PC a na výkonných zostavách to tak celé môže vyzerať krajšie a bežať svižnejšie.

Vo výsledku je vidno, že sa vývojári snažili priniesť v expanzii niečo nové, ale nie sú to veľké novinky, skôr také menšie nápady a skromné rozšírenie sortimentu dinosaurov a štruktúr. Pridaná kampaň je len priemerná, mierne spestrená implementovaním doplnených budov a zvierat, malou zmenou s ťažbou jantáru vo viacvrstvovej bani a síce užitočnou, ale trochu ťažkopádnou mechanikou zaháňania do ohrady vozidlami. Svižnejšie pôsobí pridaný scenár v Teórii chaosu. Nie je to zlé, ale za 20 eur toho nie je až tak veľa. Fanúšikom hry teda odporúčame počkať na zľavu a potom sa im oplatí do toho ísť.


napísal uni 23.6.2022
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
JURASSIC WORLD EVOLUTION 2: DOMINION BIOSYN EXPANSION
+ pridaná kampaň a scenár inšpirované filmom
+ hŕstka nových dinosaurov, skinov a budov
+ doplnkové mechaniky a grafické vylepšenia
- žiadne veľké novinky, skôr menšie úpravy a súčasti
- vzhľadom na skromnejší obsah pomerne vysoká cena


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk