ZORRO THE CHRONICLES

ZORRO THE CHRONICLES

7.5

Maskovaný hrdina s vtipom a šarmom zasahuje

Recenzia na PC verziu

Kto by nepoznal maskovaného hrdinu, ktorý bojuje za práva utláčaných v 19.storočí v španielsky hovoriacej Kalifornii? Mnohým najviac utkvel v pamäti vo filme z roku 2005 s Antoniom Banderasom v hlavnej úlohe. Ale spomínate si na nejakú konkrétnu kvalitnú hru, v ktorej sa objavil Zorro? Samozrejme, že nejaké pokusy tu už boli, ale naposledy zrejme už poriadne dávno. Aj preto je Zorro The Chronicles, hra podľa rovnomenného animovaného seriálu, dobrý nápad a vcelku úspešne zrealizovaný.

Pôvodný Zorro bol don Diego de La Vega, v novej hernej adaptácii, ktorá je určená primárne deťom a mladším hráčom, na čo netreba zabúdať, to bude mladý Diego alebo šarmantná Ines, respektíve obidvaja. Pred každou z osemnástich príbehových misií si totiž môžete vybrať, kto si z týchto dvoch postáv nasadí masku, klobúk a plášť a pustí sa do akcie. Diego má extra energiu na špeciálne pohyby a Ines srdiečko navyše, teda o niečo viac života. Možno by to pasovalo viac opačne, ale to je len detail. Inak môžete očakávať rovnakú hrateľnosť aj spoločný vývoj.

Hlavným záporákom je cynický a nemilosrdný veliteľ Monasterio, ktorého autoritu podkopávate prekabátením jeho vojakov a zosmiešňujete ho kresbami na plagátoch, ktoré sú doplnkovým prvkom misií. A pridá sa Don Rodrigo Malapensa. Úlohy sú pomerne rôznorodé, od hľadania kúskov mapy s dôležitou lokalitou, cez oslobodzovanie zajatcov po získaní kľúčov, až po krádež peňazí alebo nejakej cennosti a zničenie majáka. Je pravda, že postup je pritom veľmi podobný, ale misie sú aj tak zábavné, a to predovšetkým vďaka vydareným súbojom a sprievodným aktivitám. V neposlednom rade si môžete zvoliť agresívnejší akčný spôsob, alebo aspoň do istej miery využijete zakrádanie a stealth techniky. V praxi to znamená, že bez okolkov vbehnete medzi stráže s kordom a bičom v rukách, alebo sa k nim prikradnete odzadu a zneškodníte ich tichým chvatom. Niektoré misie na mape ťaženia vám dokonca priamo dávajú na výber štartovaciu stealth pozíciu alebo bojovú – teda s nenápadným vstupom alebo agresívnejším príchodom.

Zorro The Chronicles
Zorro The Chronicles Z ako Zorro, nehľadajte za tým nič iné. Aj takto môžete zosmiešniť v hre protivníkov.
Z ako Zorro, nehľadajte za tým nič iné. Aj takto môžete zosmiešniť v hre protivníkov.


Zorro The Chronicles Nie, nie je mŕtvy, len zamdlel, keď uvidel, ako nebezpečne blízko skončil kord.
Nie, nie je mŕtvy, len zamdlel, keď uvidel, ako nebezpečne blízko skončil kord.


Zorro The Chronicles Zorro často behá po terasách a balkónoch, kam sa dostane pomocou biča. A zhora môže niekomu skočiť na hlavu.
Zorro často behá po terasách a balkónoch, kam sa dostane pomocou biča. A zhora môže niekomu skočiť na hlavu.





V priebehu misie sa pohybujete v ohraničenom priestore s haciendami, pevnosťami a rôznymi budovami, kde sú vojaci a početné drevené sudy a debny. Tieto objekty môžete kedykoľvek zničiť, aby ste získali extra mince, ale najväčší význam to má vtedy, keď je vaša postava zranená. Vtedy totiž v úlomkoch často nájde srdiečka na doplnenie života. Energiu s ikonami bleskov si dopĺňate pri aplikovaní chmatov v boji a najmä pri vykrývaní útokov protivníkov.  Využijete ju na jedinečné schopnosti, ktoré si postupne kupujete za nazbierané mince a potom ich môže použiť ako Diego, tak aj Ines. 

Schopnosti sú v tabuľke rozdelené do piatich stupňov a vždy musíte získať najskôr všetky talenty z toho predošlého, aby sa vám sprístupnili pokročilé voľby. Určite poteší permanentné pridávanie srdiečok so životom, naučenie stealth likvidácie  a okrem toho sú to rôzne bojové pohyby s kordom a omračovacie práskanie bičom. Pozoruhodné je takzvané super KO, ktoré v základe okamžite efektným spôsobom eliminuje vybraného súpera. Po vylepšení schopnosti to môže byť postupne dva až päť (u Diega šesť) protivníkov v jednom kombe. Na to je však potrebné príslušné množstvo energie.

Ale Zorro (či už muž alebo žena) je už v základe veľmi obratný a šikovný. Pekne šermuje, vykrýva nepriateľské útoky s následným protiútokom a môže aj vyskočiť a prehupnúť sa za protivníka. To je užitočné hlavne u obrnených vojakov, ktorým sa nedá dostať na telo spredu. Veľmi pekne sa dajú využiť objekty v okolí na efektné a súčasne humorné zlikvidovanie nepriateľov. Takže napríklad nasmerujete neborákov do sena, odkiaľ im potom trčia nohy, natlačíte ich do ohniska, na stenu, stĺp, do vody alebo ku konskému zadku a tátoš ich vyradí z boja poriadnym kopancom. Tieto špecifické zakončenia sú neraz náplňou vedľajších úloh, ktoré platia vždy vo vyhradených zónach v misii. Za takéto malé zadania dostávate mince a ak splníte všetky, máte nakoniec aj bonus navyše. Podobne ako za celú zbierku plagátov, ktoré nájdete a počmárate na stenách. 

V boji môžete nakrátko ochromiť vojaka bičom, s pokročilými schopnosťami jedným švihnutím aj niekoľkých naraz. Bič aplikujete aj na vyšvihnutie sa na drevené stĺpy, múry a balkóny haciend a pevnosti, pričom sa dá ďalej pekne prechytávať a vzduchom presúvať z jednej budovy na druhú. Vojakov na terasách dokážete vytlačiť za zábradlie, na ktorom potom zostanú visieť. A následne môžete skočiť na ďalšieho vojaka pod vami z výšky a ten už zaručene nevstane. Zvolenú obeť si pritom viete privábiť bližšie pohodeným kameňom, ktorý využijete aj pri iných príležitostiach, keď chcete prilákať či naopak odlákať pozornosť.

Máte aj ďalekohľad, ktorým sa dobre pozerá hlavne z vysokých budov a slúži na to, aby ste identifikovali strážcov, ktorí majú u seba dôležité kľúče alebo iné predmety. V akcii obzvlášť pobavia spomínané super KO, pri ktorých postava použije bič na strhnutie vojakov, kordom im vyryje na hruď alebo zadok svoje typické Z (doma to neskúšajte, lebo teraz vás za toto písmeno môžu aj zavrieť) alebo použije objekty v okolí, napríklad aj sliepky, ktorými umláti svoj cieľ. Skrátka a dobre s vašou postavou dokážete parádne veci a budete si ich užívať.

Proti vám stojí niekoľko typov nepriateľov. Bežné hliadky v modro-červených kabátoch, ktoré stoja alebo sa pohybujú po predurčených trasách a bojujú kordmi. Keď ich vyrušíte, niekedy pribehnú k zvonom a privolajú posily. Viac dajú zabrať zbrojnoši s prilbou, štítom, niekedy oštepom, ktorým sa treba dostať za chrbát. Veľmi nepríjemní sú ostreľovači s puškami, ktorí vás vedia trafiť aj z väčšej diaľky a pokojne aj keď práve s niekým šermujete. Ich polohu prezrádza zameriavací lúč, ktorému sa treba vyhnúť. Najčastejšie sú na terasách a vyhliadkových vežiach, ale niekedy aj stoja pri budovách. Potom sa objavia tučkovia s dynamitom a mali by ste  sa vyhnúť označeným miestam, kde dôjde k výbuchu. Prípadne po získaní patričnej schopnosti nálož odhodíte.  Popritom sa objaví ešte niekoľko špecifických protivníkov. Okrem bežného hliadkovania niekedy vychádzajú po vlnách s dverí, kde niečo strážia alebo vo finále misie blokujú cestu k vášmu koňovi menom Tornado, na ktorom urobíte na konci efektnú pózu a odcválate.

Zorro The Chronicles
Zorro The Chronicles Ďalekohľadom identifikujete strážcov s kľúčmi a dôležitými vecami.
Ďalekohľadom identifikujete strážcov s kľúčmi a dôležitými vecami.


Zorro The Chronicles 18 misií vydrží niekoľko hodín. Dlhšie ak ich skúsite dokončiť so všetkými bonusmi a plagátmi.
18 misií vydrží niekoľko hodín. Dlhšie ak ich skúsite dokončiť so všetkými bonusmi a plagátmi.


Zorro The Chronicles Schopnosti menia obyčajný boj na zaujímavý a dynamickejší.
Schopnosti menia obyčajný boj na zaujímavý a dynamickejší.





Dôležité pritom je, že autori nezabudli, komu je hra primárne určená, a tak hoci sú súboje divoké a akčné, okrem zakomponovania vtipných prvkov a inklinovaniu k paródii platí zásadná vec – nikoho vlastne nezabijete. Všetci, ktorých porazíte, zostanú rozčapení na zemi, motajú sa im hlavy, nevládzu sa postaviť, zostanú visieť na múre, prípadne upadnú do mdlôb, už nekladú žiadny odpor, ale prežijú. Vám pritom ale stále zostane skvelý pocit z víťazstva a vyhraných súbojov.

Hrať sa dá na normálnej a ťažkej obťažnosti. Pre menšie deti môže byť už tá prvá na určitých miestach trochu náročná, staršie deti a dospelí si určite bez väčších komplikácií poradia. V prípade vášho skonania sa Zorro vyparí a môžete pokračovať od naposledy aktivovaného automatického checkpointu. Spravidla je to po každom splnenom kroku v misii.

A sme pri grafike. Nesie sa v duchu a štýle animovaného seriálu, nevyzerá zle, ale mohla byť aj modernejšia a dalo by sa trochu viac vyhrať s určitými efektmi a detailmi. Ale v zásade je to ok, dizajn misií je slušný, haciendy pekné,  plné rôznych objektov a prvkov, vďaka ktorým prostredie nie je prázdne a sterilné. Len kamera niekedy robí neplechu. Môžete si ju súce polohovať podľa potreby, ale hlavne v zápale boja sa stáva, že chvíľami poriadne nevidíte, čo potrebujete a máte na obrazovke chaos. Dabing nečakajte, nanajvýš nejaké zvuky z úst naštvaného diktátora alebo neurčité pokriky stráží. Hudba v španielskom štýle je to pravé orechové. Na ovládanie je tvorcami odporúčaný gamepad, ale veľmi dobre sa to hrá aj klávesnicou  a myšou. Väčšinou bez problémov, ale raz sa mi stalo, že postava oneskorene reagovala na príkazy, namiesto kráčania sa kĺzala po zemi a niektoré animácie sa vôbec nevykreslili.

Zorro The Chronicles
Zorro The Chronicles Ciele misií síce nie sú nič extra, ale autori sa snažili, aby boli aspoň trochu pestré.
Ciele misií síce nie sú nič extra, ale autori sa snažili, aby boli aspoň trochu pestré.


Zorro The Chronicles Diego a Ines - obaja sú Zorro.
Diego a Ines - obaja sú Zorro.


Zorro The Chronicles Toto asi nebude veľmi férový súboj.
Toto asi nebude veľmi férový súboj.




Zorro The Chronicles patrí do kategórie hier pre deti a mládež, od ktorých väčšina konzumentov nečaká priveľa. Asi aj preto tento počin niektorí recenzenti narýchlo odbili a podhodnotili (žeby za to mohla aj tá kampaň proti Z?). Ale napríklad hráči na Steame si hru väčšinou pochvaľujú a my im dávame za pravdu. Pretože keď sa do toho trochu viac ponoríte, zistíte, že je Zorro príjemná záležitosť so zaujímavým obsahom a hernými mechanikami. Prináša atraktívne súboje s humornými prvkami a bez krviprelievania, stealth mechaniky, jemnú príchuť RPG so získavaním atraktívnych schopností a decentný príbeh. Táto dobre pripravená zmes dokáže spoľahlivo pobaviť nielen deti, ale aj dospelých, ktorí nemajú zbytočné predsudky.


napísal uni 30.6.2022
Páči sa mi! (+1)
7.5
Ohodnotiť
ZORRO THE CHRONICLES
+ zábavné súboje s prímesou paródie a humoru
+ stealth prvky a získavanie zaujímavých schopností
+ má to dobrú atmosféru a štýl
- niekedy zlé pohľady kamery
- slabá AI protivníkov
- občas bugy


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5
Stadia

Vývoj: BTC Studios, Nacon / Bkom Studios
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19571)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk