SONY INZONE H3, H7 & H9

SONY INZONE H3, H7 & H9

Trojica audio noviniek od Sony

Test

Sony v hernej oblasti nie je len PlayStation a z nejakého dôvodu sa firma rozhodla konkurovať sama sebe, keď predstavila nový rad herných produktov. Pustila sa do monitorov aj headsetov a práve na trojicu headsetov z modelového radu InZone sa dnes pozrieme. Majú toho mnoho spoločného, ale zapadajú do rôznych cenových zón, aby firma pokryla finančné možnosti každého potenciálneho zákazníka. Ako teda trio herných noviniek od Sony obstálo nielen vo svojej cenovej kategórii, ale celkovo?

Sony InZone H3

Sony InZone H3 je najlacnejší z trojice headsetov. Je to na ňom badať a, bohužiaľ, aj počuť. Balenie je jednoduché, nájdete v ňom headset s dokumentáciou a aj USB audio box. Headset sa totiž pripája klasicky cez 3,5mm jack (Vďaka čomu je veľmi univerzálny), ale jack môžete zasunúť aj do pribaleného audio boxu a dostanete z headsetu viac. Pri USB pripojení k PC môžete využívať InZone Hub, pohrať sa s ekvalizérom, zapnúť virtuálny priestorový zvuk, nastaviť mikrofón a podobne.

Dizajn je veľmi sympatický a vychádza z PS5. je to veľká headset, ktorý obopne vašu hlavu. S hmotnosťou 299 gramov sa ale stále drží na rozumnej úrovni a nie je príliš ťažký. Vyzerá ťažšie ako v skutočnosti je. Navyše je naozaj veľmi pohodlný a aj po niekoľkých hodinách používania stále netlačí. Je to jeden z tých príjemnejších headsetov a to aj napriek veľkosti. Pohodlne si viete nastaviť veľkosť, natočenie slúchadiel, výplne v náušníkoch a hlavovom moste netlačia. Výhrady mám k materiálom, ktoré pôsobia trochu lacno. Ale zase je to lacný headset a stojí necelú stovku. Preto lacnejšie plasty odpustíte. Už horšie je to so syntetickou kožou, ktorá nepôsobí práve trvácne, ale to ukáže až čas. Tá je však len na hlavovom moste.


Ovládanie headsetu je jednoduché, keďže je to naozaj len pomerne základný model. Na ľavom slúchadle je vzadu koliesko na ovládanie hlasitosti, aj keď by mohlo byť o niečo viac vystúpené, aby sa pohodlnejšie používalo. Mikrofón zapnete jeho sklopením a vypnete jeho vyklopením. Ak chcete viac, je tu už spomínaný softvér, ktorý vám umožní detailnejšie ladenie.

Sony tu využíva 40mm meniče, headset má rozsah 10 Hz - 20,000 Hz a impedanciu 35 Ohmov. To sú také štandardné čísla v tejto oblasti a aj tak je dôležitejšie, ako zvuk znie. A tu nemám dobré správy. Na hudbu je headset vyslovene nevhodný. Znie „plechovo“ a ani nastavenia ekvalizéra na hudbu nepomáhajú. Veľa detailov sa stráca, nástroje sa zlievajú. Jednoducho to nepôsobí dobre. Pustiť si na tom Money for Nothing z vinylu je takmer urážka takej skladby. Hry a filmy sú už o niečo lepšie, lebo tam stačia basy vytiahnuté do popredia. Každopádne je ale headset lepšie používať cez USB, kde práve pri hrách získate viac. Navyše ani virtuálny priestorový zvuk nie je úplne najhorší, aj keď som už počul aj lepší a to aj v rovnakej cenovej kategórii.

Mikrofón je dosť zlý. Respektíve skôr rozporuplný. Váš hlas zachytí pekne a aj ho vie oddeliť od ruchov na pozadí. Stále však veľmi výrazne zachytáva aj ruchy, či už sú to hlasy ľudí okolo alebo aj ťukanie na klávesnici. To od headsetu na hranie nechcete. Vo výsledku je tak InZone H3 výborne vyzerajúci a veľmi pohodlný headset, ktorý celkový dojem ťahá dole kvalitou zvuku a mikrofónu.

Sony InZone H7

To Sony InZone H7 je už iná pesnička. Pri počúvaní hudby doslova. Kým H3 naozaj v niektorých piesňach vyslovene neznel dobre, na H7 som si veľmi rýchlo zvykol. Niežeby znel bezchybne, stále je to herný headset a teda má basy viac vytiahnuté do popredia, ale celkovo ponúka viac neutrálne zvukové podanie s dobrým stredom a slušne znejúcimi výškami. Trochu mi to pripomína moje rané tínedžerské roky, kedy som ešte na discmane alebo veži vždy pridal basy. Tu je to ale lepšie vyvážené a priamo ti neruší. Záleží ale hlavne od žánru, aký počúvate. Taký Perturbator znie dobre, metal už menej.

Čo sa týka hier a filmov, tak takéto zvukové nastavenie sadne lepšie. Streľba, výbuchy a rôzne iné efekty neraz ťažia z toho, že sú nízke tóny vytiahnuté do popredia. Napríklad Doom si takto viete užiť, lebo tam to má nielen v efektoch, ale aj v hudbe od Micka Gordona. Headset taktiež ponúka možnosť zapnúť si virtuálny priestorový zvuk. Ten znie výrazne lepšie ako na H3, aj keď stále ste už určite počuli aj lepšie priestorové podanie. V hrách to ale stačí na detekciu nepriateľov a podobné veci, takže si užijete singleplayer aj multiplayer. Na PC headset podporuje Windows Sonic, na PS5 nesmie chýbať podpora Tempest technológie.

Ak si chcete zvukový profil prispôsobiť, opäť je tu možnosť na to ísť cez InZone Hub aplikáciu pre PC. Tam si viete upravovať ekvalizér a vybrať z prednastavených profilov. Taktiež tu viete nastaviť dynamický rozsah, zapnúť priestorový zvuk, upraviť nastavenia mikrofónu, automatické vypnutie a podobne. Ovládanie na headsete nechýba. Ľavé slúchadlo má rovnako nešikovne zapustené koliesko na ovládanie hlasitosti. Na pravej strane je tlačidlo pre zapnutie, tlačidlo pre Bluetooth a tlačidlá pre úpravu mixu medzi herným audiom a chatom. Toto tlačidlo je oveľa lepšie riešenie ako koliesko.


Mikrofón opäť nie je veľmi dobrý. Síce váš hlas zachytáva dobre a vie ho aj pekne oddeliť, tak stále až príliš zachytáva ruchy z okolia. Ak teda ste v rušnejšom prostredí, bude počuť úplne všetko, či sú to hlasy ľudí okolo alebo aj písanie na klávesnici a podobne. Mikrofón je opäť na ramene na ľavej strane, zapnete ho sklopením dole, vypnete vyklopením hore. Jeho polohovanie je jednoduché a naozaj si ho viete dobre prispôsobiť.

Ešte špecifikácie, Sony tu taktiež využíva 40mm neodýmové magnety, rozsah slúchadiel je 5 Hz – 20 000 Hz, rozsah mikrofónu 100 Hz – 8 000 Hz. Headset má vlastný receiver, ktorým sa pripájate k PC a PS5. na ňom si prepnete používané zariadenie. Okrem toho headset vie využiť aj BT 5.0 pripojenie a podporuje profily A2DP, AVRCP, HFP, HSP a formáty SBC, AAC. Dosah pripojenia je zhruba 10 metrov, ale závisí od prostredia. V normálnej domácnosti ale môžete s headsetom na hlave odbehnúť aj do kúpeľne alebo do chladničky. Na jedno nabitie headset vydrží až 40 hodín, čo je veľmi slušné. Po 10 minútach nabíjania z neho dostanete hodinu používania. Nabíja sa cez USB C a v balení nájdete kábel.

Vynikajúce je pohodlie. Headset je ešte o niečo väčší a aj ťažší (325 gramov), ale na hlave sedí dobre a je pohodlný. Náušníky sú veľké, príjemne mäkké, ale nie zase príliš. To isté aj hlavový most. Pohodlie tu hrá prím a je to vidieť. Konštrukcia je tiež dobrá. A tým teraz nemyslím len kvalitu vyhotovenia a materiály, ale aj izoláciu zvuku smerom zvonka. Bohužiaľ smerom zo slúchadiel von už to opäť dosť kričí na vaše okolie. Dizajn je podobný H3, akurát pôsobí dotiahnutejšie a masívnejšie. Opäť tak headset pekne sadne hlavne k PS5. Celkovo je H7 veľmi príjemným prekvapením s obstojným zvukovým podaním, skvelým pohodlím, ale aj chybami. Najviac ho ale zabíja cena 230 eur. Za také peniaze si bohužiaľ viete kúpiť lepšie headsety.

Sony InZone H9

Kvalitou aj výbavou najlepším headsetom zo Sony noviniek je jednoznačne InZone H9 a je to na ňom aj vidieť. Headset je síce stále v rovnakom štýle a vlastne sa od H7 až tak nelíši, ale sú tu drobné veci či prídavky, ktoré vám naznačia, že toto je v rámci ponuky hi-end. V balení to však nič nenaznačuje, to je stále pomerne obyčajné a veľa vecí tam nenájdete (headset, receiver, kábel, dokumentácia). Aj tu ale musím pochváliť, že sa výrobca v balení vyhol plastom, takže všade je len papier v nejakom podobe.

Nejaké tie veci navyše nie sú jediným indikátorom, že toto je lepší headset. Tým hlavným je cenovka, ktorá poskočila až na 299 eur a povedal, by som, že práve tá je asi najväčším nedostatkom tohto headsetu, aj keď to trochu predbieham. Dizajnovo sa headset až tak nelíši od H7. Letmým pohľadom by ste ich možno ani nerozoznali. Headset je stále veľký a stále rovnako pohodlný. Pribudli teda nejaké ovládacie prvky navyše,  ale zlepšili sa aj materiály a napríklad náušníky sú z jemnej kože. Headset je stále veľmi príjemný na používanie, na uši sadne parádne a na hlave netlačí. Lepší materiál náušníkov je už len bonus. Hmotnosť je 330 gramov, čo oproti H7 nie je veľký nárast.

Mnoho aspektov na tomto headsete vám môže pripomínať WH-1000XM5, ale je to samostatný model určený pre hráčov. Pripája sa cez pribalený receiver alebo cez Bluetooth, takže je pomerne univerzálny. Káblové pripojenie by ste ale hľadali len márne, je tu akurát tak USB C port na nabíjanie. Ovládacie prvky sú totožné s tým, čo som vyššie opísal pri H7, akurát tu na ľavom slúchadle pribudlo ďalšie tlačidlo, ktoré slúži na prepínanie režimov medzi potlačením ruchu a ambientným zvukom. Aktívne potlačenie ruchu je skvelá funkcia, ktorá funguje parádne. Ambientným zvuk vám zase pustí zvuk z vášho okolia, ak chcete počuť, ako na vás niekto niečo hovorí.


Detailnejšie nastavenia nájdete v toľko spomínanej aplikácii, takže tam si viete prepínať medzi režimami ekvalizéra a mnoho ďalšieho. V základe ale znie H9 z týchto Sony headsetov s prehľadom najlepšie. Možno trochu stráca detaily vo vysokých tónoch a vyššie basy sú vytiahnuté, ale to sú veci, ktoré si možno veľa ľudí ani nevšimne. Napríklad na basgitarách, ktoré sú výraznejšie. Z tejto trojice Sony headsetov je ale H9 na hudbu najlepší. Takéto zvýraznenie navyše pre hry a film funguje, keďže tam zvýrazní akciu, výbuchy a podobne. Papierové špecifikácie sa pritom nelíšia od H7, ale zvuk už áno.

Rovnako je tu aj kvalitný priestorový zvuk s rovnakou podporou, ktorý si užijete hlavne v hrách, kde guľky svištia okolo vás, nepriatelia nabiehajú zozadu a vy to musíte vedieť včas a správne vyhodnotiť. No a je tu aj stále veľmi zlý mikrofón, ktorý pekne zachytí vás hlas, ale spolu s ním aj všetky možné ruchy okolo vás, takže ak po vás z kuchyne niečo kričí vaša polovička, dostane sa to až k vašim spoluhráčom.

K plusom si tiež pripočítajte výdrž nejakých 32 hodín a ešte oveľa viac, ak si vypnete ANC. Takže sa nemusíte báť, že by ste headset nabíjali každú chvíľu. Sony InZone H9 je tak s prehľadom najlepší herný headset zo Sony noviniek. Je pohodlný, kvalitne vyrobený, materiály tiež neurazia, batéria vydrží dlho, no a nakoniec znie dosť dobre. Problém je, že za tri stovky nájdete headsety, ktoré znejú lepšie a ponúkajú toho viac. Takúto kvalitu pri niektorých konkurenčných modeloch nájdete aj o stovku lacnejšie. Skvelou alternatívou je napríklad HyperX Cloud Alpha Wireless. Ak ale máte radi značku a cena klesne, bude to dobrá kúpa.


napísal matus_ace 6.9.2022
Páči sa mi! (+2)
SONY INZONE H3, H7 & H9


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk