MSI OCULUX NXG253R

MSI OCULUX NXG253R

8.5

360Hz, Gsync a Reflex v jednom

Test

Nebolo to tak dávno, keď sa 144Hz monitory považovali za to najlepšie, čo je na trhu dostupné. Pritom často trpela kvalita farieb na úkor vyšších obnovovacích frekvencií. Netrvalo dlho a technologické hranice sa postupne posunuli cez 240Hz, 280Hz až ku 360Hz panelu, ktorým disponuje aj nami testovaný MSI Oculux.

Oveľa zaujímavejší technologický pokrok ale spôsobil prechod z TN panelov na IPS, ktoré boli pravidelne oveľa pomalšou alternatívou z dvojice,  pričom IPS panely sa rýchlosťou priblížili k TN panelom, ale zároveň ich prekonali pozorovacími uhlami a kvalitou farieb.

Špecifikácie:

  • Panel: LED-backlit LCD monitor / TFT active matrix
  • Panel typ: IPS
  • Rozlíšenie: Full HD (1080p) 1920 x 1080 (DisplayPort: 360 Hz, HDMI: 240 Hz)
  • Jas: 400 nitov
  • Veľkosť: 24,5“
  • Adaptívna technológia: NVIDIA G-SYNC
  • Kontrast: 1000:1
  • Farby: 10 Bit 99% sRGB, 85% Adobe RGB, 84% DCI P3
  • Odozva: 1 ms
  • Pozorovacie uhly: 178 stupňov
  • Povrch: antireflexný
  • Porty: DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.0, Audio line-out, 3x USB 3.2
  • Sklon: +20 stupňov / -5 stupňov
  • Spotreba: 22W
  • Ostatné: NVIDIA Reflex, HDR, Pivot, Nastaviteľná výška
MSI Oculux NXG253R
MSI Oculux NXG253R MSI ponúka 24,5-palcový monitor s 360Hz obnovovacou frekvenciou v decentnom dizajne.
MSI ponúka 24,5-palcový monitor s 360Hz obnovovacou frekvenciou v decentnom dizajne.


MSI Oculux NXG253R Na bočnej strane má monitor USB porty, vrátane USB s podporou Reflexu.
Na bočnej strane má monitor USB porty, vrátane USB s podporou Reflexu.


MSI Oculux NXG253R Stojan je plne otočný ako na spodku, tak v strede a viete si monitor otočiť aj vertikálne.
Stojan je plne otočný ako na spodku, tak v strede a viete si monitor otočiť aj vertikálne.





Ako je možné vidieť už zo samotnej špecifikácie, MSI sa vydalo cestou 24,5“ Full HD obrazovky s bezrámikovým dizajnom, pričom okraj obrazovky z troch strán tvorí čierna plocha so šírkou len 0,7 cm. Dizajnovo pôsobí teda monitor moderne a drží sa aktuálnych trendov. Ovládanie monitora zabezpečuje jeden ovládač nachádzajúci sa na zadnej strane, takže predný spodný okraj čistý, bez rušivých svetielok alebo tlačidiel. Poteší kvalitný stojan, ktorý je výškovo nastaviteľný v rozsahu až 13cm a samozrejmosťou je aj prítomnosť pivotu, takže monitor môžete mať v horizontálnej alebo vertikálnej polohe.

Stojan disponuje aj možnosťou rotácie monitoru spolu s ramenom do strán bez nutnosti pohybu základne. V prípade, že využívate iný spôsob uchytenia, NXG25R disponuje aj VESA úchytom, vďaka ktorému dokážete zmenšiť potrebný priestor na stole z 233,7mm (hrúbka so stojanom) na 64,3mm (hrúbka monitora). Nevýhodou je prítomnosť externého adaptéra pre napájanie zariadenia, ktorý má kratšiu dĺžku kábla zo zdroja do monitora. Je teda možné, že zdroj budete musieť nechať položený na stole a kábel vám nedosiahne až na zem. Prevedenie ale inak pôsobí celkovo kvalitným dojmom a nie je mu veľmi čo vytknúť.

Monitor disponuje USB Hubom, audio jackom, jedným Displayportom 1.4, ktorý dokáže prenášať plnú rýchlosť 360Hz a dvomi HDMI 2.0 portmi. Tie zvládajú ale len 240Hz, takže ak plánujete využiť plnú rýchlosť panelu a aj 10- bitové farby, je potrebné siahnuť po DisplayPort kábli. Po prvom pripojení je, samozrejme, nutné cez pokročilé nastavenia obrazovky nastaviť obnovovaciu frekvenciu na 360Hz a cez NVIDIA Control panel nastaviť farebný profil YCbCr422 a Bit depth na 10-bit, aby ste vedeli využiť plnú kvalitu obrazu, čo daný panel ponúka. Hoci podľa parametrov ide o relatívne dosť kvalitný panel, v defaultnom nastavení pôsobí podanie farieb priemerne. Obrazu chýba kontrast a farby pôsobia dosť vyblednuto.

MSI Oculux NXG253R
MSI Oculux NXG253R Vzadu má monitor podsvietený pásik.
Vzadu má monitor podsvietený pásik.


MSI Oculux NXG253R Obrazové budú dva HDMI a jeden DisplayPort, pridáva sa 3,5mm jack.
Obrazové budú dva HDMI a jeden DisplayPort, pridáva sa 3,5mm jack.


MSI Oculux NXG253R Menu sa ovláda malým joystickom.
Menu sa ovláda malým joystickom.





Stačí sa ale chvíľu pohrať s nastaveniami a prejavia sa kvality v oblasti podania farieb. Nečakajte však kvalitu podobnú rôznym pracovným profesionálnym panelom. V kategórii herných monitorov, obzvlášť 360Hz, ale stále ide o oveľa kvalitnejšiu alternatívu TN panelov spred pár rokov a nedostatok kontrastu si uvedomíte v princípe až pri priamom porovnaní s kvalitnejším, ale pomalším panelom.

Pokrytie a podanie farieb (po drobných úpravách) je vďaka 99% sRGB a 85% Adobe RGB výborné, obzvlášť pri SDR. Monitor disponuje HDR technológiou, no ani jeho vyšší jas 400 nitov nezachráni nedostatok kontrastu. Počas testovania HDR v novom Remasteri Spider-mana na PC paradoxne lepšie pôsobil SDR obraz ako HDR, aj to len vďaka tomu, že bol celkovo tmavší oproti svetlejšiemu obrazu. Nakoľko ale ide primárne o monitor zameraný na e-sport, prítomnosť HDR je príjemný, ale nie potrebný bonus.

Ako píšeme vyššie, ide o monitor zameraný primárne na multiplayerové e-sport tituly. Na plné využitie vysokých Hz potrebujeme aj vysoké fps v hrách, čomu pomáha aj Full HD  rozlíšenie. Pri 24,5 palcoch ide stále o dostatočne jemné rozlíšenie a zároveň vám uľahčí dosahovať vyššie fps aj s menej výkonným hardvérom. Vyššie fps bývajú ale často nestabilné. Tu sa prejaví NVIDIA G-SYNC, ktorý zabezpečí potrebnú stabilitu obrazu a zabráni nepríjemnému trhaniu.

MSI Oculux NXG253R
MSI Oculux NXG253R Pri niektorých hrách využijete plných 360Hz, obraz bude extra plynulý a vaše reakcie môžu byť rýchle.
Pri niektorých hrách využijete plných 360Hz, obraz bude extra plynulý a vaše reakcie môžu byť rýchle.


MSI Oculux NXG253R Monitor má zabudovaný Reflex a ak zapojíte podporovanú myš, vie sám merať odozvu systému.
Monitor má zabudovaný Reflex a ak zapojíte podporovanú myš, vie sám merať odozvu systému.


MSI Oculux NXG253R V nasaveniach nájdete aj Gsync e-sports zapnutie a detailné nastavenia Reflexu.
V nasaveniach nájdete aj Gsync e-sports zapnutie a detailné nastavenia Reflexu.





Počas testovania, napr. CS GO, sme sa s fps pohybovali v rozmedzí 340-390 a vďaka G-Syncu boli náhle prepady nevšimnuteľné. Nastavovanie odoziev viete dohnať do ešte väčších extrémov a zvýšiť vašu rýchlosť aj vďaka NVIDIA Geforce Reflex, ktorý vám umožní zmerať odozvu celého systému, teda od kliknutia myši až po zobrazenie obrazu na monitore.  Musíte, samozrejme, mať kompatibilnú myš a aj hru ako Fortnite, Vanguard. Na obrázkoch vidíte zachytávanie lagu priamo monitorom vo Fortnite. Ten funguje na detekčnom štvorčeku, ktorý si môžete v menu monitora umiestniť na monitor a ktorý bude sledovať napríklad zmenu po vystrelení po kliknutí na myš. Zároveň treba vedieť, že hry, ktoré majú zapracovaný Reflex, ešte viac zlepšujú odozvu ovládania. Preto sa to autori snažia dávať hlavne do multiplayeroviek, ale napríklad dostal to aj God of War, ktorý mal sám osebe veľmi vysokú odozvu a Reflex ju pomohol znížiť.

Konkrétne pri tomto monitore spojenie rýchleho 360Hz panelu s 1ms odozvou, G-Syncom pre potlačenie trhania a finálnym doladením pomocou technológie Reflex vám poskytne možno až nespravodlivú výhodu oproti súperom. Ostáva potom už len na vás, či ste dosť šikovný, aby ste ju vedeli využiť.

Monitor sa síce pohybuje vo vyššej cenovej úrovni a svojou cenou zasahuje už do teritória väčších 27“ 1440p 144Hz+ monitorov, no ak sa orientujete na multiplayerovky a e-sports a ide vám o získanie každej milisekundy a čo najvyššej obnovovacej frekvencie, MSI Oculux NXG253R je veľmi zaujímavá voľba.


napísal Tomass 9.9.2022
Páči sa mi!
8.5
MSI OCULUX NXG253R
+ IPS panel s 360Hz obnovovacou frekvenciou
+ dizajn a spracovanie
+ NVIDIA G-Sync a Reflex
+ nízke odozvy
+ podpora HDR
+ dobré pokrytie farieb a 10-bit farby
- nízky kontrast
- horšie default nastavenie farieb
- zle vyriešené napájanie s krátkym káblom medzi monitorom a externým zdrojom


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk