CURSED TO GOLF

CURSED TO GOLF

6.5

Roguelike golf?

Recenzia na PC verziu

Indie vývojári majú rôzne divoké nápady, nakoniec už sme tu mali hru aj s chlebom a hoci Chuai Labs nešli až do takýchto extrémov, povedali si, že spravia golfovú hru. Ale nie tradičnú. Bude 2D, pixeartová, roguelite a bude na mieste medzi nebom a zemou alebo peklom a zemou. 

V hre Cursed to Golf sa totiž dostanete do golfového očistca. Pri golfovom turnaji vás zasiahne blesk a dostávate sa na toto podivné miesto. Na miesto kam smerujú mŕtvi golfisti, aby sa rozhodlo, či patria do pekla alebo do neba. Ale vy dostanete ešte jednu šancu, a to prejsť 18 jamiek, každú vyhrať, aby  ste sa dostali späť na Zem.

Tu prichádza ten rogue prvok, totiž nesmiete nikdy prehrať, inak hra začína od začiatku. Síce to hra označuje ako ďalšie kolo, ale reálne idete znovu od prvej jamky. Je to drsné, ale keďže sú tu upgrady, je možné to celé vyhrať. Nebude to jednoduché a možno to väčšina hráčov nedokáže, ale je to možné.

Cursed to Golf
Cursed to Golf Vitajte v golfovom očistci, dokážete ho prejsť?
Vitajte v golfovom očistci, dokážete ho prejsť?


Cursed to Golf Čakajú vás desiatky levelov, ktoré musíte prejsť bez prehry. Ak prehráte, idete od začiatku.
Čakajú vás desiatky levelov, ktoré musíte prejsť bez prehry. Ak prehráte, idete od začiatku.


Cursed to Golf Ak váš golfový skill nestačí, máte aj špeciálne bonusové karty.
Ak váš golfový skill nestačí, máte aj špeciálne bonusové karty.





V očistci vás privíta duch škótskeho golfistu, ktorý vám určí vašu úlohu, ale zároveň dá prístup do jeho obchodov, kde môžete nakupovať hlavne kartičky,  ktorými môžete získať rôzne špeciálne bonusy. Súčasne vám určí aj cestu, ktorou musíte prejsť. Na nej sa striedajú ihriská s obchodmi, bonusmi a špeciálnymi hracími plochami, až sa nakoniec dostanete k bossovi. Miestami si môžete vyberať cestu, ktorou pôjdete a vyberiete si napríklad obchody alebo bonusy, ale vždy musíte prejsť určitý počet ihrísk na ceste k bossovi. 

Zatiaľ čo štandardné ihriská hrávate sami a len musíte  trafiť do jamky skôr, ako sa vám minú údery, pri bossovi, bojujete priamo s ním a musíte sa dostať k jamke skôr ako on. Ak sa vám to nepodarí, viete, čo vás čaká - hrať všetko odznovu.

Samotná  hra je 2D, a teda čakajte dvojrozmerné, väčšinou do  hĺbky postavené ihriská, kde musíte prejsť niekoľko poschodí, aby  ste sa dostali k jamke. Nie sú to však obyčajné levely, ale skôr postavené ako puzzle, kde nájdete dynamit, ktorým môžete spraviť cestu krížom cez poschodia,  sú  tu  aj teleporty, teda skratky. Alebo ventilátory a nechýba voda, piesok ako prirodzené prekážky. Ale aj bonusy, ako napríklad sochy, ktoré keď zničíte, priráta sa vám niekoľko loptičiek k  dobru. Nakoniec ich aj tak musíte ničiť, keďže na začiatku dostanete také  4 loptičky a jamka je vzdialená asi na 10 úderov aj čistou  hrou. Nehovoriac o  tom koľko pokazíte, keďže pre 2D  pohľad často nevidíte, kam presne mierite alebo netrafíte tam, kde chcete, keďže sa nedá pohľad zoomovať.

Cursed to Golf

Našťastie, za zarobené peniaze si môžete kupovať kartičky na špeciálne úpravy hry. Napríklad je tu karta, ktorá vám pridá ďalšie loptičky, ale aj taká, ktorá vám umožní vrátiť sa o strelu späť, pridá sa tréningová strela alebo vzdialené explodovanie dynamitu, zmena smeru loptičky, zablokovanie odrážania loptičky Je toho veľa a dá sa to takticky používať pri rôznych príležitostiach, ale reálny základ  je bonus s pridávaní ďalších loptičiek, keďže tých nie je nikdy dosť a sú základ na prežitie.

Aby to stále nebolo rovnaké a obyčajné, niekedy dostanete aj špeciálne diabolské levely, kde sa každú chvíľu niečo zmení. Niekedy sa obráti svet alebo pribudne vietor. Trvá síce len počas jedného úderu, ale musíte sa hneď prispôsobiť, aby ste nespravili chybu. Chyba tu niekedy znamená prehru a to nechcete.

Celé to nie je jednoduché a aj preto autori pridali aj možnosť tréningov, kde si vždy pri nákupoch nových bonusov môžete odskočiť na tréningové ihriská a poskúšať ako bonusy, tak aj sa zdokonaľovať v odpaľovaní a presnosti bez toho, aby ste prehrali a museli začínať od začiatku.

Cursed to Golf
Cursed to Golf Väčšinou hráte sólo, ale občas musíte bojovať proti bossovi.
Väčšinou hráte sólo, ale občas musíte bojovať proti bossovi.


Cursed to Golf Očistec má svoje obchodíky, kde kúpite bonusy alebo oblečenie.
Očistec má svoje obchodíky, kde kúpite bonusy alebo oblečenie.


Cursed to Golf Ihriská sú veľmi podobné, menia sa len pozadia.
Ihriská sú veľmi podobné, menia sa len pozadia.





Vizuálne je to pekné, je tu milá 2D pixelová grafika, aj keď výrazne sa celou hrou nemení. Autori spravili základ levelov, ale chýbajú tam väčšie obmeny. Síce sa postupne menia pozadia, pribúda niekoľko nových prvkov v prostrediach a miestami máte bossov, ale v zásade je to stále rovnaké. Hlavne čo sa týka dizajnu levelov, chýba im viac nápaditosti a rozmanitosti. Obzvlášť ak to 50 krát opakujete od začiatku bude to dosť stereotypné. K tomu levely nie sú generované, ale predpripravené, a teda sa začnú opakovať.

Čo mi však z vizuálu chýbalo, je zoom funkcia. Síce máte možnosť kamery, ktorou si prejdete aj mimo vášho pohľadu, ale následne pri streľbe už máte len váš pohľad a pri odpale na veľké vzdialenosti nevidíte, kam presne strelíte a či sa trafíte, kam plánujete. Postupne síce získate schopnosti, ale často je to o šťastí. 

Zo zvukovej stránky veľa nečakajte, ale e relatívne príjemná, jednoduchá a hodí sa k retro pixelovému štýlu. Nečakajte tu ani žiadne nadabované rozhovory, len texty.

Cursed to Golf
Cursed to Golf Levely majú občas zapracované aj zaujímavé sekvencie, ale je toho málo.
Levely majú občas zapracované aj zaujímavé sekvencie, ale je toho málo.


Cursed to Golf V špeciálnych leveloch vás čakajú nástrahy, ako je obrátenie sveta.
V špeciálnych leveloch vás čakajú nástrahy, ako je obrátenie sveta.


Cursed to Golf Jamky treba prejsť bez prehry.
Jamky treba prejsť bez prehry.




Celkovo je Cursed to Golf pekne spracovaný mix golfu, puzzle a netradičného príbehu. Dobre sa ovláda, možnosti s karičkami a nástrahami sú pekne vyriešené, levely sú však príliš podobné a niektoré zbytočne náročné. V dizajne levelov nie je využitý potenciál rozmanitosti a dosť to zabíja roguelite štýl. Minimálne by to chcelo možnosť štandardnej hry pre tých hráčov, ktorí nechcú stále dookola opakovať hru od začiatku.


napísal saver 29.9.2022
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
CURSED TO GOLF
+ dobrý mix golfu a puzzle
+ milý vizuál
+ dobrá hrateľnsť
+ rozmanité upgrady
- postupne stereotypné levely bez zaujímavých vylepšení
- roguelike prvky nie sú ideálne
- chýba tomu niečo naviac


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Thunderful Publishing / Chuhai Labs
Štýl: Arkáda / Skákačka
Dátum vydania: 18. august 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19833)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk