SONY 48'' A90K OLED

SONY 48'' A90K OLED

8.5

Chcete menší televízor alebo väčší monitor?

Test

Menšie televízory začínajú byť populárne hlavne medzi hráčmi, čo sa začínajú obzerať po 48" alebo aj 42" veľkostiach, ktoré sú ideálne na stôl alebo do menšej izby. Viete takýmto TV nahradiť monitor alebo si ho dať k monitoru či nad. Čo je menší problém, respektíve možno pre niekoho práve značný problém, sú ceny, ktoré sú často vyššie ako pri väčších verziách TV. Tieto menšie obrazovky sa zatiaľ nevyrábajú tak hromadne, a preto sú cenovky vysoké.

Presne v týchto 42 a 48-palcových rozmeroch ponúka Sony svoju A90K OLED sériu a my sme sa z nej pozreli na väčšiu 48" verziu. Tá ponúka zaujímavý kompromis pre hranie na menšej obrazovke.

Špecifikácie

  • Displej: OLED, 4K
  • Uhlopriečka: 48" (je dostupný aj v 42" verzii)
  • Rozmery: 106,9 x 62,4 x 5,9 cm  (pre porovnanie 42-palcová verzia: 93,3 x 54,6 x 5,7 cm)
  • Systém: Android, Google TV  (16GB miesta)
  • Pripojenia: Wifi, Airplay, Chromecast
  • HDMI porty: 2x HDMI 2.0, 2x HDMI 2.1 (z toho jeden podporuje eARC)
  • HDMI funkcie: 4K120/eARC/VRR/ALLM
  • HDR podpora: HDR10,HLG,Dolby Vision
  • Zvuk: 10W + 10W + 5W, Dolby Audio, Dolby Atmos, DTS
  • Priemerná spotreba 64W

Dostanete tak menší TV s plnou ponukou funkcií, aj keď je veľká škoda, že len s dvomi HDMI 2.1 portami pričom jeden z nich je určený aj na eARC. Nie je to ideálne, ale ak nemáte veľa 4K/120Hz zariadení, viete si poradiť. Je však škoda, že sme sa stále nepresunuli do doby, keď majú TV všetky porty HDMI 2.1. Možno budúci rok to bude znovu lepšie. 

Sony 48'' A90K OLED
Sony 48'' A90K OLED  Menší 48-palcový OLED od Sony
Menší 48-palcový OLED od Sony


Sony 48'' A90K OLED  Android s Google TV nechýba
Android s Google TV nechýba


Sony 48'' A90K OLED  TV môžete použiť aj ako monitor.
TV môžete použiť aj ako monitor.





Konštrukcia a porty

Konštrukčne je A90K podobný ako väčšie OLEDy, ale dizajnovo je trochu vzadu za nimi, a to práve pre svoju veľkosť. Totiž pri týchto menších Sony OLEDoch zaberá prakticky všetku zadnú časť elektronika a reproduktory  prekryté plastom a tenká OLED obrazovka mimo toho vyčnieva len minimálne a dizajnovo tak nedokáže vyznieť. Zároveň sa nedá povedať, že by sa práve išli pretrhnúť s kvalitnými plastmi.  Ale aj tak na zadnú stranu TV sa v zásade nepozeráte a čo je tu veľmi dobré je to, že ide o čiernu verziu TV s čiernymi rámikmi okolo obrazovky a nie striebornými, ako to pri niektorých verziách býva. Lepšie sa tak na TV pozerá, keď ste k nemu blízko a rámiky vám neťahajú oči.  Okrem tenkých rámikov je z prednej strany, samozrejme, len sklo doplnené tenkou spodnou lištou. 

Zaujímavo a možno až príliš komplikovane je riešený stojan, ktorý má masívnu kovovú oválnu základňu umiestnenú do stredu TV. Televízor k nej pripojíte buď dvomi nožičkami, pričom vtedy bude sedieť akoby priamo na stojane bez medzery. Ale ak chcete mať obrazovku vyššie, pridané sú aj nadpájacie nožičky, ktoré si môžete  domontovať. Vtedy sa vám TV zdvihne približne o 5 centimetrov. Zmestíte tam vtedy lepšie soundbar, alebo ak TV budete používať ako monitor, tak je lepšie, keď nesedí priamo na stole. Z konštrukčného hľadiska je to také prekombinované. 

V zadnej plastovej časti TV sú uložené ako porty, tak reproduktory, kde si v tomto prípade Sony zvolilo zostavu troch reproduktorov s 10W + 10W + 5W výkonmi.  Zároveň je tu štandardné rozloženie portov. Konkrétne z bočnej strany máte prístup k USB a jednému HDMI spolu s CI kartou a zospodu sú ďalšie tri HDMI, zvukový vstup, LAN port, satelit, anténa.  Na boku je aj zapínanie a vypínanie zabudovaného mikrofónu pre hlasové príkazy a aj tlačidlo na zapínanie a vypínanie TV. To väčšinou býva na spodnej hrane TV, a konkrétne pri tomto TV je škoda, že tam nie je. Keďže ak ho budete používať aj ako monitor, musíte sa buď naťahovať až ďalej za hranu TV, alebo ho stále ovládať ovládačom.

 

Diaľkové ovládače

Ovládače sú tu dva ako má Sony štandard pri vyšších TV.  Jeden je moderný, len so základnými tlačidlami a druhý retro so všetkými tlačidlami a aj číslami. Môžete si vybrať, ktorý budete používať, prípadne môžete používať aj oba, ak často mávate ovládače roztratené po izbe. Aspoň jeden z nich vždy jednoduchšie nájdete.

Môžete rátať s tým, že moderný ovládač je kvalitnejší, kovový a funguje cez wifi. Nemusíte tak presne mieriť, zároveň má aj mikrofón na hlasové povely. Jedine musíte zamieriť pri vypínaní a zapínaní TV, to z nejakého dôvodu ide stále len cez infra. Je to škoda. Nechýbajú tlačidlá na rýchle otvorenia aplikácií a ani tlačidlo na menu, porty, nastavenia. Oldgen ovládač je menej kvalitný, je čisto infra, ale má všetky čísla na prepínanie programov a aj všetky tlačidlá na prehrávanie videí.

 

Spotreba

Čo sa týka spotreby, je to menší TV a je aj OLED, čo spolu znamená aj príjemnú spotrebu. Ale nie je tam až taký veľký prepad oproti 65-palcovým TV. Stále budete mať podľa obrazu odber okolo 70W s maximami okolo 120W.  Pri 65 palcoch je priemer okolo 100W. Vždy však pri OLEDe záleží na tom, aký typ filmu alebo obrazu práve máte, keďže viac čierne pixely na OLEDe neberú žiadnu energiu, biele a farebné podľa intenzity podsvietenia.

Sony 48'' A90K OLED
Sony 48'' A90K OLED  Je to OLED a čierna bude čierna.
Je to OLED a čierna bude čierna.


Sony 48'' A90K OLED  Hry pôjdu veľmi dobre, 4K/120Hz podpora nechýba, aj keď jas nebude najintenzívnejší.
Hry pôjdu veľmi dobre, 4K/120Hz podpora nechýba, aj keď jas nebude najintenzívnejší.


Sony 48'' A90K OLED  Čakajte stredne lesklú plochu obrazu. Ak máte za sebou okná, môžete ich cez deň vidieť.
Čakajte stredne lesklú plochu obrazu. Ak máte za sebou okná, môžete ich cez deň vidieť.





Obraz

Na obraz sa určite nedá sťažovať. OLED je OLED a dostanete tak parádne farby, vysoké kontrasty aj keď síce oproti LCD slabšie HDR. Konkrétne tu čakajte slabší jas celkovo aj oproti iným OLEDom. SDR jas je len okolo 300 nitov, HDR ide maximálne do 600. Nečakajte tak extra vysoký jas, skôr štandard pre lacnejšie SDR/HDR monitory. Trochu škoda, lebo od tohto by sme čakali viac. Stále to však bude dostatočný jas na bežné použitie, aj keď HDR až tak nevyskočí. 

Zároveň TV prichádza s menšou obrazovkou, čo znamená aj menšie pixely. Sú dostatočne malé na to, aby ste si ho mohli umiestniť aj pol metra pred seba. Vzhľadom na veľkosť 48" skôr ideálne aspoň meter (42 palcov môžete aj bližšie). Hlavne ide o to, aby ste nemuseli otáčať hlavu za kurzorom, alebo sa rozhliadať po obrazovke v hre, keď vám postava prejde niekde na kraj obrazovky. Veľa PC hráčov si menší TV umiestňuje na stenu nad monitor. Získajú tak dobrý odstup od neho a zároveň budú mať stále pred sebou aj monitor.  Na TV si pustia hru a na monitore nechajú spustené aplikácie, ako je Discord alebo web.

Pri použití ako hlavný monitor je však potrebné brať ohľad aj na to, že je to OLED,  a teda sa obrazovka môže vypaľovať. Ideálne je tak nenechávať tam spustený rovnaký obraz príliš dlho a pozapínať si všetky ochrany displeja v systéme TV. Hlavne preto, aby sa vám do obrazovky nevypálil taskbar Windowsu alebo wallpaper.

 

Systém

Sony dáva do svojich vyšších TV Android s Google TV a ten nechýba ani tu. Je to obľúbený systém, keďže dnes je už doladený a procesory sú naň dostatočne rýchle. Vďaka Androidu dostanete všetky potrebné aplikácie a aj hromadu ďalších, ktoré si môžete stiahnuť z Google Play Store. Teda je tu Netflix, Disney+ a všetky filmové služby, ale, samozrejme, aj Kodi. Nechýba Youtube, pridávajú sa aj malé hry. Streamovacie služby, ako Geforce Now a Xbox Game Pass zatiaľ oficiálne chýbajú, ale ak chcete, viete si ich stiahnuť cez USB. Oficiálne bol store len Stadia, ale tá končí.

Google TV je dizajnovo pekný a plynulý systém, aj keď stále je príliš oddelený od funkcii TV. Je tu tak základný výpis aplikácií z Google, ale zároveň je tu menu televízora s HDMI portmi a jeho aplikáciami. Nie je to také spojité ako v natívnych systémoch Samsungu alebo LG. Špeciálne HDMI porty sú samostatné a automaticky sa vám nezaradia medzi aplikácie na rýchly odklik v hlavnom menu.  Je to škoda, keďže si ich nemôžete vybrať rovno v menu a kliknúť, musíte prejsť do menu portov. Uvidíme, či to v niektorej ďalšej verzii Google lepšie umožní firmám prepojiť. Sony si aspoň vytvorilo svoju skratku na TV port, ktorý je ako v menu, tak má aj tlačidlo na ovládači. Môžete si ho namapovať na ľubovoľný HDMI port. Možno škoda, že nepridalo aj Game a PC tlačidlá a bolo by to komplet. Zároveň je škoda, že identifikované konzoly alebo zariadenia nemajú oficiálne ikonky.

Treťou veľkou položkou v systéme sú nastavenia, ktoré sú rozdelené na dve časti - na rýchle, ktoré sa vysúvajú zdola pre rýchle voľby alebo kompletné, ktoré sa vysunú zboku a zaberú celú obrazovku. Tie dizajnovalo Google a firmy si len vyberajú, ktoré možnosti si ešte upravia alebo rozšíria.  Nedá sa povedať, že by nastavenia boli prehľadné, ale keď si na to zvyknete a celé to preklikáte, postupne nájdete všetko. Špeciálne si nájdite nastavenia HDMI portov, ktoré sú skryté niekde v treťom alebo štvrtom menu. Tie si je potrebné manuálne nastaviť na rozšírené formáty podpory, či už pre 4K 120Hz s VRR, alebo s Dolby Vision. Musíte si to nastaviť podľa svojej preferencie, keďže Dolby Vision a 120Hz tu naraz zatiaľ nejdú.  

Sony 48'' A90K OLED
Sony 48'' A90K OLED  Sony pribaľuje dva ovládače.
Sony pribaľuje dva ovládače.


Sony 48'' A90K OLED  Ponuka portov je štandardná, ale čakajte len dva HDMI 2.1 porty
Ponuka portov je štandardná, ale čakajte len dva HDMI 2.1 porty


Sony 48'' A90K OLED  Stojan má dve nastavenia, buď priamo pod TV, alebo ho viete ešte zvýšiť.
Stojan má dve nastavenia, buď priamo pod TV, alebo ho viete ešte zvýšiť.





Hry

TV ma plnú podporu hrania na nových konzolách, a teda 4K/120fps, VRR, ALLM, samozrejme, HDR10 a aj spomínané Dolby Vision. Dolby Vision v hrách zatiaľ podporuje len Xbox a ponúkne tak na tomto TV mierne výraznejšie a dynamickejšie HDR.  

Pre plnú podporu 4K/120Hz musíte ísť cez HDMI 2.1 porty a to HDMI 3 a 4. Ak máte dve konzoly a aj PC k tomu, musíte si vybrať, čo necháte na 4k/60Hz. Podobne HDMI3 port vám môže zobrať soundbar pripojený cez eARC. Treba s tým rátať, alebo potom pripojenie soundbaru vyriešiť inak. 

Samotné hranie je už štandardné, presne ako by ste na OLED TV čakali, a teda kvalitné farby, ostré pixely. Zároveň pri hraní čakajte relatívne rýchlu odozvu, nie najrýchlejšiu ako má Samsung alebo LG, ale 17ms pre 60Hz režim nie je zlé a 9ms pre 120Hz tiež nie, konkurencia je však už na polovici. Nie je to zásadný parameter, ale v tejto oblasti by Sony mohlo do budúcnosti zabrať. Hlavne ak hrávate multiplayer, každá milisekunda rozhoduje, to platí hlavne pre PC. Konzoly sú viac príležitostné.

 

Použitie ako PC monitor?

Vzhľadom na menšiu veľkosť viete TV použiť aj ako primárny PC monitor. Ale osobne by som povedal, že 48 palcov je ešte veľa na použitie na bežnom stole. Skôr by som tam videl menšiu 42-palcovú verziu, tá by mohla byť prijateľnejšia a túto 48" by som použil na stenu nad monitor. 

K PC viete TV pripojiť cez HDMI kábel, nie je tam displayport, ale ak máte grafiku s HDMI 2.1, dostanete z neho plných 4k/120Hz. Určite si treba zapnúť PC režim na danom porte, keďže nechcete, aby vám TV ešte obraz upravoval postprocesingom. Robí to zvláštne prelivy pixelov hlavne pri fontoch, keď ste v systéme. PC režim je lepší, ale nie úplne čistý ako na monitore. Sú tam určité artefakty na fontoch a zároveň je to W-OLED s RWBG subpixelmi, ktoré vytvoria rozptyl červenej farby na ľavej strane a zelenej na pravej strane fontov alebo aj čiar. Je to hlavne vec v systéme, ktorá môže vadiť, ale pri filmoch alebo hrách už idete naplno bez toho, aby ste videli nejaké artefakty. Tam už čakajte kvalitný obraz a pekné farby. Zároveň aj HDR dobre spolupracovalo s PC.

Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED Sony 48'' A90K OLED

Zvuk

Samotný TV má ozvučenie s 2.1 reproduktormi, ktoré ponúkajú decentný základný zvuk, ktorý vám môže stačiť na bežné používanie k filmom a hranie. Nečakajte však výrazne basy a je ideálne pridať aspoň soundbar alebo v prípade PC reproduktory so subwooferom pre intenzívnejší zážitok

Sony nám k TV dodalo A9 reproduktory, čo je zaujímavá ponuka, ak nevyhnutne nepotrebujete soundbar, ale chcete rovno plnohodnotný 3D zvuk. Aj keď je to drahé. A9 totiž za 2200 eur ponúka štyri reproduktory a malý receiver, ktorý s nimi komunikuje. Za 2500 eur je dostupná aj verzia so subwooferom, a za 2700 eur s ešte väčším subwooferom.  Vzhľadom na cenu je to už skôr pre hudobných fajnšmekrov. 

Samotné reproduktory si môžete rozložiť po miestnosti, kde dva idú dopredu k TV a dva za vás. Každý z nich má rovno označené svoje umiestnenie a podľa neho bude vydávať zvuk v danom mieste. Každý má zároveň svoje pripojenie do napätia, a teda potrebujete štyri zásuvky, respektíve päť, keďže napätie potrebuje aj malý receiver. Ten má ešte aj menší transformátor.

Ja som mal na test 4.0.4 verziu s výkonom 504W bez subwooferu. Reproduktory ponúkli pekný plný zvuk a eventuálne vám k nim nič nemusí chýbať, aj keď subwoofer by pekne znásobil basy (nie je však vhodný, ak ste v paneláku, máte tenké steny a agresívnych susedov).

Samotný receiver ponúka všetky základné porty, a teda HDMI In, Out aj s podporou eArc,  LAN, Wifi, Airplay, Chromecast, a zároveň má podporu všetkých štandardných zvukových systémov -  Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS: X, DTS-HD Master Audio, DTS-ES, DTS 96/24, Dolby Digital.  Eventuálne vám nič nebude chýbať, len môže vadiť bielo-šedá farba, ako aj spomínaná cena.

Sony 48'' A90K OLED
Sony 48'' A90K OLED   Sony  A9 reproduktory
Sony A9 reproduktory


Sony 48'' A90K OLED  A9 má štandardnú ponuku portov, aj keď chýba optický vstup.
A9 má štandardnú ponuku portov, aj keď chýba optický vstup.


Sony 48'' A90K OLED  Zvuk viete prepojiť aj na Bluetooth.
Zvuk viete prepojiť aj na Bluetooth.




Celkovo je 48'' A90K dobrý TV s kvalitným obrazom, možno nie až takým vysokým jasom ako majú väčšie modely, ale stále peknými farbami a plnou hernou kompatibilitou. Škoda len dvoch portov s HDMI 2.1. Ale inak veľmi dobrý na hranie a aj filmy, Android systém je bonusom. Dobre sa zmestí na stenu do menšej izby alebo na stôl, či už čisto ku konzole, alebo PC. Aj keď ako primárny monitor k PC by som ho pre funkcie a veľkosť nepoužíval (to skôr 42" verziu), oveľa lepšie sa hodí ako sekundárny monitor buď nad monitor na stenu, alebo ako sekundárny vedľa monitora.


napísal saver 11.11.2022
Páči sa mi!
8.5
SONY 48'' A90K OLED
+ kompaktné rozmery
+ kvalitný OLED obraz
+ Google TV
- nižší HDR jas
- HDMI 2.1 len na dvoch portoch
- vyššia cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19565)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk