SONY INZONE M9 - 4K/144HZ MONITOR

SONY INZONE M9 - 4K/144HZ MONITOR

8.0

Sony sa púšťa do herných monitorov

Test

Sony sa podobne ako v hrách aj v hardvéri rozhodla rozšíriť svoje herné pôsobenie aj mimo Playstation značky a vytvorila značku Inzone. Tá ponúka niečo ako pre PlayStation hráčov, tak PC, Xbox alebo Switch hráčov, respektíve pre každého. V ponuke totiž má zatiaľ headsety a monitory. Na headsety sme sa už pozreli v minulom článku a teraz máme na recenziu Inzone monitor.

Presnejšie Sony priniesla dva monitory do tejto novej série, a to Inzone M3 a Inzone M9. Pričom M3 je 1080p monitor, M9 tu máme na recenziu a ide o 27-palcový high-endový 4K/144Hz monitor.

Špecifikácie

  • Panel: 27" IPS,  4k, 144Hz
  • Podsvietenie:  Full Array Local Dimming - 96 zón
  • Odozva: 1ms
  • Podpora Adaptive-Sync (VESA DP), NVIDIA G-SYNC - 20-144Hz
  • Vstupy: displayport 1.4, HDMI 2.1, USB-C, USB-A, 3,5mm jack,  KVM switch
  • Reproduktory: 2W
  • HDR: DisplayHDR 600
  • Nastavenie výšky - 70mm, uhol náklonu 0 – 20°
  • Spotreba: maximum 139W,  priemerne 29W

Dostanete monitor so slušnými parametrami pripravený na 4K hranie, a to ako z PC, tak konzol. Získate tým ako ostrý obraz, vysoký refresh, tak decentné HDR a pre PS5 konzolu aj exkluzívne funkcie ako Auto HDR Tone Mapping a Auto Genre Picture mode. 

Zároveň však rátajte s tým, že monitor neprichádza s video káblami ani USB káblami a má externý zdroj, ktorý musíte po zapojení niekde uložiť. Má len kratučký kábel k napätiu, našťastie, dlhší k monitoru.

Sony Inzone M9  - 4K/144Hz monitor
Sony Inzone M9  - 4K/144Hz monitor Nový Sony monitor InZone M9
Nový Sony monitor InZone M9


Sony Inzone M9  - 4K/144Hz monitor Monitor prichádza s externým zdrojom.
Monitor prichádza s externým zdrojom.


Sony Inzone M9  - 4K/144Hz monitor Dizajn zadnej nohy je podobný dizajnu PS5, ale nenatočíte ho do strán a ani nepritlačíte blízko k stene
Dizajn zadnej nohy je podobný dizajnu PS5, ale nenatočíte ho do strán a ani nepritlačíte blízko k stene





Dizajn

Vyhotovenie monitora, respektíve jeho stojanu je neštandardné. Sony totiž nešla do bežných stojanov, ale nadizajnovala si stojan do podoby PS5 konzoly. Vytvorila jednu hlavnú nohu, ktorá je v strede čierna a po bokoch jemne šedá a zaoblená. Rovnako ako PS5. Vzadu túto nohu podopierajú dve čisto kovové podpery. Dizajnovo je to pekné, aj keď obmedzené svojimi možnosťami. 

Totiž monitor sa síce dá posúvať hore a dole a upravovať aj uhol zhora dole, no nemá natáčanie do strán. Je to škoda. Rovnako vzhľadom na široké rozpätie zadných podpier monitora ho nemôžete posunúť na kraj stola a zároveň je monitor viac vysunutý dopredu. Pre šikmú strednú nohu ho k stene nedotlačíte až tak, ako pri štandardných stojanoch a obrazovka k vám bude bližšie. Ak vám nebude vyhovovať a máte vlastný držiak alebo stojan, môžete využiť aj štandardné VESA uchytenie.

Monitor je vzadu prekrytý jemne šedým plastom, ktorý na dotyk nie je cítiť, že je lacnejší. Vzadu sa ešte pridáva vetracia lišta, ktorá má v sebe aj RGB pásik. Z portov čakajte dva HDMI 2.1 vstupy a jeden Displayport 1.4, ako aj USB-C display port a štandardné USB a USB hub porty. Dá sa využiť aj USB-C nabíjanie, ale má len 15W. USB nemusíte nevyhnutne využívať, ale ak budete chcieť updatovať firmware monitoru, musíte si ho pripojiť k PC.

Vpredu má monitor len tenký milimetrový rámik okolo obrazovky a na spodnej hrane mierne hrubšiu lištu. Tá ma rovno aj Nvidia G-sync nálepku. Sony sa totiž radšej spojilo s Nvidiou ako s AMD, aby oslovilo viac hráčov, keďže Nvidia je na PC silnejšia. Samozrejme, monitor má aj Adaptive sync pre konzoly, a teda bude fungovať aj základný Freesync, ak máte AMD kartu.

Z tlačidiel nájdete power tlačidlo vzadu na pravej strane a rovnako je tam aj joystick na ovládanie menu. Power LED svetielko je na strane monitora a nevidíte ho. Je to netradičné umiestnenie. Ak by vám napriek tomu svetielko vadilo, viete ho v menu vypnúť.

Sony Inzone M9  - 4K/144Hz monitor
Sony Inzone M9  - 4K/144Hz monitor Displej je IPS a ponúkne decentný jas a HDR, aj keď nie je to OLED a teda čierna nebude čierna napriek lokálnemu stmievaniu.
Displej je IPS a ponúkne decentný jas a HDR, aj keď nie je to OLED a teda čierna nebude čierna napriek lokálnemu stmievaniu.


Sony Inzone M9  - 4K/144Hz monitor Portov je dostatok
Portov je dostatok


Sony Inzone M9  - 4K/144Hz monitor Pridáva sa aj zadný vetrák s RGB podsvietením.
Pridáva sa aj zadný vetrák s RGB podsvietením.





Obraz

Čo sa týka obrazovky, tá kombinuje IPS s dynamickým lokálnym zadným podsvietením. Pričom podsvietenie tvorí 96 zón LED diód. Je to síce oveľa lepšie ako bočné podsvietenia, ktoré má väčšina monitorov, ale zas v tejto cenovej kategórii je napríklad Samsung Oddysey G7 Neo, ktorý ma cez 1100 zón podsvietenia (ten je už mini LED).  Zónové zadné podsvietenie totiž zaisťuje lepšie kontrasty okolo svetlých plôch a menej rozšírenia podsvietenia do okolia danej plochy, ktorá musí byť podsvietená. Automaticky znižujú jas, ak nemusia svoju plochu osvetľovať. Je tu však relatívne malý počet zón, a teda dopad je obmedzený. Náležite tomu je kontrast len približne 1000:1. 

Keďže si dynamické lokálne podsvietenie môžete prepínať v dvoch stupňoch a aj ho vypnúť, dá sa jeho účinnosť dobre porovnať. Napríklad pri filmoch v 21:9 pekne vidieť, ako spodná a horná časť obrazu nie je taká presvetlená pri zapnutom dynamickom lokálnom podsvietení a podsvietenie sa tam zhasne. Pri hrách a filmoch to pomôže a dokáže vylepšiť obraz a vytvorí lepší obraz, ale pri práci v desktope by som povedal, že je to naopak. V desktope dynamické podsvietenie zhasína alebo utlmuje LED diódy, ktoré nemusí použiť a vidieť potom nepravidelnú farebnosť alebo znížené kontrasty tam, kde nemajú byť. Keď si dynamické podsvietenie vypnete, obraz v desktope je konzistentnejší.  Zároveň, či už so zapnutým, alebo vypnutým podsvietením, sú rohy obrazovky mierne tmavšie. Je to škoda, v tejto cenovej kategórii by sme už čakali rovnomerne podsvietený obraz.  

Samotná škála farieb je pekná a DCI-P3 kde Sony uvádza 95%, približne sedí s testami. V zásade farby sú veľmi dobré a sýte, a to ako v štandardnom režim, tak v HDR. Kalibrácia síce nie je ideálna, ale viete si všetko detailne nastaviť a zlepšiť podľa potrieb.  Detaily obrazu si určite pozrite v podrobných testoch na rtings.

HDR je tu síce základné a pri 600 nitoch nečakajte výrazný jas, ale dostatočný, zároveň sú dobre viditeľné detaily aj tmavších plôch obrazu. Konzoly si tu automaticky zachytia HDR10. Podobne aj PC zachytí HDR. Zároveň Windows 11 je už lepšie pripravený na HDR, má už aj nastavovaciu aplikáciu HDR a väčšina hier a aplikácií s ním nemala problém. Niektoré video aplikácie však stále ponúkajú príliš presvietený obraz. Väčšinou sa však dá doladiť.

Sony Inzone M9  - 4K/144Hz monitor
Sony Inzone M9  - 4K/144Hz monitor 144Hz na rolovanie poteší, ale v desktope nie je podsvietenie ideálne, hlavne v rohoch.
144Hz na rolovanie poteší, ale v desktope nie je podsvietenie ideálne, hlavne v rohoch.


Sony Inzone M9  - 4K/144Hz monitor Ostrosť a farebnosť je veľmi dobrá.
Ostrosť a farebnosť je veľmi dobrá.


Sony Inzone M9  - 4K/144Hz monitor Menu v monitore je bohaté.
Menu v monitore je bohaté.





Zvuk

Je pozitívne, že Sony zapracovalo aj zvuk. Nakoniec je to monitor určený aj pre PS5, respektíve konzoly, tak je to aj logický krok. Žiaľ, sú tam len dva slabšie 2W reproduktory, ktoré nie sú výrazné, ani nemajú potrebný rozsah zvuku. Je škoda, že to Sony neposunulo viac vpred. Zrejme reproduktory využijete len vtedy, ak nebudete mať nič lepšie poruke.

Menu

Samotné menu monitora je dobre spracované. Ovláda sa jednoducho joystickom vzadu na monitore a je prehľadné a detailné .Nájdete tam nastavenia obrazu, môžete vybrať režim obrazu, asistenciu, vstupy, USB hub, zvuk. Viete si zapnúť aj rôzne zameriavače na stred obrazovky. Rovnako farby podsvietenia, kde si viete vybrať niektorú z farieb, ale bez efektov.

Pritom Sony má na PC svoju InZone aplikáciu, kde sú prakticky všetky možnosti menu a viete si ich nastaviť rovno z počítača. Aplikácia je síce ešte len v nejakej úvodnej forme, ale dokáže už previazať obrazové režimy s aplikáciami. Monitor má tri hlavné preddefinované režimy, a to Standard, FPS game a Cinema, a dva dodatočné, ktoré si môžete nadefinovať. Viac už nepreddefinujete. Zároveň len týchto 5 viete napojiť k profilom hier a aplikáciám, a teda musíte si s tým vystačiť. Osobne by som nechal Standard na desktop s vypnutým dynamickým podsvietením a ostatné by som prepájal s aplikáciami a hrami podľa potreby.

Čo sa týka samotného systému, monitor sa mierne dlhšie inicializuje po zapnutí a zároveň si sám vyhľadáva signály na portoch. Čo je na jednej strane dobré, keďže nájde signál bez nutnosti prepínania vstupu, na druhej po zapnutí a aj po prebúdzaní z PC spánku niekedy musíte čakať, kým si monitor nájde potrebný port. Len je škoda, že napríklad aj pri prepínaní medzi rozlíšeniami po spustení hry monitor vždy vypisuje Scanning for Signal, čo je úplne zbytočné. Môže sa vám to totiž objavovať aj pri spúšťaní hry na fullscreen alebo prepínaní videorežimov hry.  Monitor má zabudované ALLM, a teda si vie automaticky prepínať režimy pri pripojení konzoly podľa toho, či beží hra, alebo len systém a filmy. 

Celkovo je M9 monitor zaujímavá ponuka, hlavne ak idete po 4K/144Hz monitore na hranie a chcete aj hlbšiu podporu konzol, špeciálne PS5, kde monitor ponúkne doplnkové funkcie a aj vhodný dizajn. Dostanete v ňom veľmi dobrý obraz v hrách a filmoch aj s veľmi dobrými farbami a decentným HDR. Vyzerá to, akoby bol postavený špecificky pre hry a desktop použitiu sa až toľko pozornosti nevenovalo, kvalita tam nie je ideálna, hlavne v tejto cene. Zároveň cenovka nie je úplne vhodne nastavená, keďže konkurencia v tejto oblasti má už o generáciu vyššie mini LED modely.  Ak M9 chcete ako doplnkový monitor na hranie k PC alebo konzole, môže to byť zaujímavá možnosť. 


napísal saver 24.11.2022
Páči sa mi!
8.0
SONY INZONE M9 - 4K/144HZ MONITOR
+ zaujímavý dizajn, hlavne ak vedľa položíte PS5
+ kvalitný 4K/144Hz obraz s G-Syncom a VRR
+ dobrá farebnosť
+ aplikácia na ovládanie pre PC, bohaté menu je aj priamo v monitore
- konzistencia podsvietenia nie je najlepšia
- stojan je dizajnový, ale možnosťami obmedzený
- menej dimming zón v podsvietení
- pomalá inicializácia pripojení
- len základné reproduktory


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19549)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk