MARVEL'S SPIDER-MAN: MILES MORALES (PC)

MARVEL'S SPIDER-MAN: MILES MORALES (PC)

8.0

Vianočný príbeh druhého Spider-Mana

Recenzia na PC verziu

Sony a aj Insomniac Games postupne prinášajú svoje hry na PC a ďalšou z nich je Spider-man: Miles Morales. Presnejšie je to samostatná expanzia na nedávno vydaného Spider-mana od Insomniacu. Ten teraz pokračuje v príbehu druhého Spider-mana Milesa Moralesa, ktorého už Peter Parker spoznal v pôvodnej hre.

Autori ho tam totiž už jemne tlačili, aby ho mohli použiť ako v expanzii, tak aj pripravovanom pokračovaní Spider-man 2, ktoré zrejme vyjde budúci rok a ponúkne oboch hrdinov. Ešte predtým však musíme spoznať Milesa samostatne v jeho príbehu.

V tejto expanzii Peter Parker odchádza na dovolenku a necháva mesto, respektíve Manhattan v rukách ešte neskúseného Milesa. Obaja dúfajú, že sa nič nestane, ale, samozrejme, opak bude pravdou a objaví sa nový gang s nebezpečným cieľom. Zároveň je zima, padá sneh a idú Vianoce, čo zaisťuje odlišnú atmosféru mesta.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PC)
Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PC) Tak Miles, teraz je to na tebe
Tak Miles, teraz je to na tebe


Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PC) Boje si, samozrejme, užijete
Boje si, samozrejme, užijete


Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PC) Miles má svojho kamoša na technológie.
Miles má svojho kamoša na technológie.





Príbeh sa nesie v podobnom štýle ako pôvodný Spider-man, a teda tiež bude kombinovať osobný život Milesa Moralesa a na druhej strane riešiť aj jeho život superhrdinu. Ten bude trochu jednoduchší ako život Petra Parkera. Ešte nemá toľko nepriateľov, ale zároveň ani také vybavenie a také skúsenosti. To sa však postupne v hre zmení.

Čaká na neho gang Underground, ktorý sa objavil v uliciach a má určitý cieľ. Zároveň má aj silné zbrane a špeciálne hračky, čo bude spôsobovať Milesovi problémy. Na druhej strane, Peter mu zanechal v meste svoje hračky a on bude získavať ako nové možnosti, tak aj schopnosti. Asi viete, že jeho schopnosťou je elektrický výboj, ktorý spraví boje proti neustále prichádzajúcim nepriateľom viac dynamickejšie a explozívnejšie. Doslova. Zároveň je tu  jeho nová schopnosť maskovania a zlepší sa tak stealth prístup. V tejto oblasti by som povedal, že s Milesom sa bojuje lepšie ako s Parkerom.

V samotnom pohybe mestom vidíte tiež zmenu. Oproti Parkerovi je Morales viac uvoľnený pri skokoch a robí si rôzne pózy. Nakoniec je ešte teenager a nerieši veci tak ako Parker. Ten bol v prvej hre už skúsenejší a viac sa sústredil na svoj cieľ, aj keď tiež nezabúdal na vychutnávanie si voľnosti pohybu. Samotný pohyb mestom sa však nemení, hádžete pavučiny, prehupujete sa, skáčete a často je to zdĺhavé a stereotypné. Hlavne pre samotnú štruktúru Manhattanu, kde je jedna ulica ako druhá, len Central park robí rozdiel.

Misie sa výraznejšie od pôvodnej hry nemenia, čakajte bojové misie, kde sa dostanete doprostred nepriateľov, kde postupne prichádzajú ďalšie vlny a tlačidlo myši dostane zabrať. Pridávajú sa aj misie, kde môžete, ale nevyhnutne nemusíte nepriateľov eliminovať potichu a nechýbajú ani jednoduché puzzle úlohy alebo pátracie úlohy. Zároveň však nečakajte, že toho bude veľa. Je to svojím štýlom len expanzia. Je však dlhšia ako sťahovateľné DLC príbehy pre pôvodnú hru, tam boli dva a každý mal okolo 2-3 hodiny.  

Popri hlavných misiách Miles dostáva ako rôzne bonusové zbierania, tak má aj vlastnú aplikáciu, do ktorej môžu ľudia nahlasovať zločiny. Je to pekné obohatenie a bude na vás, ako sa im budete venovať. Nemusíte zločiny riešiť, aj keď priebežne vás príbeh donúti, aby ste si niektorú vybrali a splnili, inak nedostanete ďalšiu misiu. Sú to rôzne menšie a aj väčšie úlohy, kde musíte niečo alebo niekoho nájsť, niečo získať od gangu. Také bokovky, ktorými sa viete zabaviť. 

Zároveň spĺňaním týchto aktivít si zbierate body na vylepšovanie oblekov Milesa, pričom viete odomkýnať ďalšie obleky, ale aj ich možnosti a zároveň aj odomkýnať nové zbrane. Nakoniec nechýbajú ani schopnosti, ktoré si aktivujete v troch oblastiach - boj, venom a maskovanie. Napokon má Miles v menu aj vychytávku, a to sociálne siete, ktoré môžete sledovať a vidíte, čo píšu ľudia.

Samotný príbeh vám potrvá okolo 6 hodín a pri vedľajších misiách sa viete zabaviť ešte ďalšie hodiny a viete vyčistiť mesto a nájsť všetko, čo je v ňom ukryté. Viete tam stráviť aj 15 hodín času. 

Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PC)
Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PC) Frajerka nebude chýbať.
Frajerka nebude chýbať.


Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PC) Prechody mestom sú samozrejmosťou.
Prechody mestom sú samozrejmosťou.


Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PC) Boje na moste budú tiež.
Boje na moste budú tiež.





Graficky je titul kvalitný. Vidieť, že autori vedia, ako sa robí kvalitný vizuál a postavy sú znovu parádne, na prestrihové scény sa nedá sťažovať a na rozdiel od pôvodného Spider-mana sa už teraz mesto a prostredia pri bojoch nezdajú také prázdne. Hlavne sneh pomáha zaplniť voľné plochy a pridáva určitý pocit ich zaplnenia. Stále však vidieť, že hra už má svoj vek, ale zároveň Ray tracing a teraz aj Ray -tracingové tiene to dokážu vyvážiť a obohatiť. Ray-tracingové tiene totiž pridajú tiene aj postávam, ktoré sú ďalej od vás, alebo aj v tráve a vyzerá to celé viac realistickejšie, aj keď len zo slnka. Lampy neprinášajú Ray-tracingové tiene, čo je škoda. 

Zároveň vidieť, že autori z Nixxesu sa už zlepšili v optimalizácii a celkovej stabilite. Aj keď podobne ako prvá hra aj táto mi niekoľkokrát hra zamrzla počas prestrihových scén. RTX 2080 super ju pekne zvládalo v 1440p s DLSS na približne 60 fps prakticky na maxime. 4K už nie, keďže optimalizácia textúr ešte nie je tam, kde by mala byť a 8GB je na rozhraní.

Ovládanie zostáva rovnaké z prvej hry, a teda nie je úplne ideálne na klávesnicu, niektoré prehmaty sú dosť komplikované alebo pre klávesnicu nelogické. Pozitívne je, že sa výrazne znížil počet quicktime prvkov a väčšinou tak už akčné prestrihové scény prebehnú bez zbytočného prerušovania stláčaním tlačidiel.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PC)
Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PC) Aj misie v civile budú mať svoj priestor.
Aj misie v civile budú mať svoj priestor.


Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PC) Boje budú intenzívne. Vidieť na nich, ako sa autori pohrali s efektmi.
Boje budú intenzívne. Vidieť na nich, ako sa autori pohrali s efektmi.


Marvel's Spider-Man: Miles Morales (PC) Príbeh nie je dlhý, ale vedľajšie úlohy to rozšíria
Príbeh nie je dlhý, ale vedľajšie úlohy to rozšíria





Celkovo je hra, respektíve expanzia dobrá, má svoj štýl, špecifického hrdinu, novinky oproti predošlému príbehu a ak sa vám páčila pôvodná hra, určite vás zabaví aj táto. Ale cena je prehnaná. 50 eur za krátky príbeh môže byť príliš veľa. Hlavne, keď hra ani nie je nová. Je veľká škoda, že Sony do Spider-mana nešla rovnako ako do Uncharted, kde rovno priniesla kolekciu hlavnej hry a samostatného DLC za dobrú cenu. Takáto kolekcia by sa k týmto dvom Spider-man hrám veľmi hodila.  Ak však cenu neriešite a chcete vianočnú oddychovku, tu ju máte.


napísal saver 21.11.2022
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
MARVEL'S SPIDER-MAN: MILES MORALES (PC)
+ ak sa vám páčil prvý Spider-man, Miles Morales vám zážitok ešte rozšíri
+ Miles má nové možnosti oproti Petrovi Parkerovi
+ dostatok vedľajších aktivít
- prehnaná cena vzhľadom na vek hry a aj to, že je to samostatná expanzia
- kratší príbeh


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
PS5

Vývoj: Sony / Insomniac
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 19. november 2020
 18.11. 2022 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20054)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk