RWBY: ARROWFELL

RWBY: ARROWFELL

6.0

Girl Power - lovkyne v akcii

Recenzia na PC verziu

Na konzoly a PC sa dostala ďalšia herná adaptácia animovaného seriálu. Tento je pôvodne webový a vytvorený počítačovo a nie je to prvá hra, ktorá nás zavedie do sveta Remnant s mladými lovkyňami monštier. A nebude ani pamätná, keďže prináša decentný zážitok, čo síce neurazí, ale ani nevyvolá väčšiu pozornosť.

Krkolomný názov RWBY je zložený z prvých písmen štyroch hlavných hrdiniek z Atlas akadémie – Ruby, Weiss,  Blake a Yang a dej sa odohráva počas siedmej série. Nie je vôbec mimoriadny a vám stačí vedieť, že musíte bojovať v rôznych lokalitách, ktoré sa postupne odhaľujú na makete krajiny, získať tam nejaké predmety, ktoré nosíte NPC postavám a poraziť hŕstku bossov.
 
Sprevádza to slušné množstvo dialógov, ktoré sa vám ale sotva bude chcieť čítať a nie sú ani dabované, len pri nich občas počujete nejaké hmkanie alebo iné sprievodné zvuky. Inak je to vizuálne príjemná  2D hra v štýle manga a anime, kde si ale nemôžete takmer nič nastaviť, aj keď vlastne ani veľmi nie je čo. Ovláda sa to gamepadom a na PC aj klávesnicou, ale bez podpory myši, hoci je čudné, že sa vám zobrazuje kurzor, ktorým môžete myšou pohybovať, ale reálne žiadnu funkciu v hre nemá. Príbeh občas dopĺňajú pekné prestrihové scény a hudba je dobrá a charakteristická pre daný žáner.

RWBY: Arrowfell
RWBY: Arrowfell Bossovia sú rozmanití, ale v boji veľmi neprekvapia.
Bossovia sú rozmanití, ale v boji veľmi neprekvapia.


RWBY: Arrowfell Blake a jej tieňové klony sa dajú pekne použiť. Len škoda, že nie častejšie.
Blake a jej tieňové klony sa dajú pekne použiť. Len škoda, že nie častejšie.


RWBY: Arrowfell Weiss umožní skákanie do výšky s dočasnými platformami.
Weiss umožní skákanie do výšky s dočasnými platformami.





Po výbere lokality sa ocitnete v leveli, kde si musíte vybojovať nejaké predmety, prípadne len treba danú oblasť prejsť do konca. Netrvá to dlho, priemerne nejakých 10 - 15 minút, avšak v súlade s metroidvania štýlom sa do zdolaných úrovní bežne aj viackrát vrátite. Väčšinou s vylepšenou schopnosťou, ktorá vám umožní dostať sa na predtým nedosiahnuteľné miesta.

Pri postupe bežne skáčete po plošinách alebo objektoch, prechádzate z jednej strany na druhú, ale niekedy natrafíte aj na malé odbočky a cestičky. Tie vás zavedú do spodných alebo horných priestorov s cennými truhlicami. V tých sú predmety na splnenie úloh alebo body na zlepšovanie schopností. Inak môžete rozbíjať veci v okolí (kríky, lampy, stojany, debny) a z nich vypadávajú mince a občas srdiečka so životom. Pri rozsiahlejších leveloch sú piliere na uloženie hry, kde si súčasne zregenerujete celé životy.

Pri hraní vždy ovládate len jednu hrdinku, ale kedykoľvek si ju môžete prepnúť na inú zo štvorice lovkýň. Všetky však zdieľajú spoločný život reprezentovaný srdiečkami. Pri bežnom poskakovaní a likvidovaní nepriateľov, ktorí sa vždy pri návrate do už prejdených miestností oživujú, je vlastne jedno, s ktorou postavou napredujete. Každá má svoj špecifický útok zblízka a druhý z diaľky, pri ktorom sa spotrebúva energia. Poškodenie spôsobené zbraňami je u všetkých prakticky rovnaké, po vylepšení silnejšie. Ale predsa len môžete brať do úvahy, čo ktorá lovkyňa používa – pri útokoch na diaľku je totiž odlišná kadencia a intenzita streľby, zblízka je zas praktickejšia dlhšia zbraň, takže nemusíte byť príliš na dosah protivníka. Napríklad Ruby s dlhým sečným nástrojom je praktickejšia ako Yang, ktorá iba mláti päsťami.

Avšak hlavne v neskoršej fáze hry natrafíte na úseky, kde musíte použiť špecifickú schopnosť, aby ste sa dostali ďalej. Každá hrdinka ovláda jednu, neskôr raz vylepšenú špecialitu. Ruby používa rýchle pobehnutie (dash), takže vie zdolať aj väčšiu priehlbinu, či sa dostať na vzdialenejšiu platformu. Weiss nakrátko vytvorí jednu, neskôr dve platformy, po ktorých sa dá vyskákať do výšky. Po rozplynutí z toho vzniknú strely, čo sa rozprsknú do všetkých strán. Blake vytvorí svoj dočasný klon a potom aj dva. To sa hodí, keď treba aktivovať viac spínačov na otvorenie dverí a mechanizmov naraz. Ale klony aj na mieste bojujú, takže trochu zvýšia útočnú silu. Yang svojím skokom s tvrdým dopadom rozbije kamenné a neskôr aj kovové kvádre blokujúce prechody.

Do cesty vám vlezú rôzne potvory, ktoré sa pohybujú po zemi, ale aj lietajú. Inokedy sú to strieľajúci vojaci, poskakujúce bojovníčky a veľké mechanické stroje. Charakteristickým prvkom pozemných nepriateľov je pohyb v jednej výškovej úrovni. To znamená, že chodia hore – dolu po rovinke, ale nedokážu zliezť na miesta, ktoré sa hoci len mierne zvažujú alebo sú  trochu vyvýšené. Takže ich neraz pohodlne viete spacifikovať bez ohrozenia. Pri obrom hmyze a iných lietajúcich kreatúrach vám zas pomôže to, že pri streľbe sa vaša postava drží stabilne vo vzduchu a klesne, až keď prerušíte útok. Nepriatelia vás však dokážu trochu potrápiť na prepadových obrazovkách. Tam musíte čeliť hromadám protivníkov, ktorí sa postupne zjavujú a nedostanete sa ďalej, kým ich všetkých neeliminujete.

Prehľad o hrdinkách máte v skromnom menu, kde vidíte inventár s použiteľnými a úlohovými predmetmi, ako aj atribútmi jednotlivých postáv. Bodmi na zlepšovanie schopností im zvyšujete útok zblízka, obranu, rýchlosť regenerácie energie a útok z diaľky. Oplatí sa najskôr maximálne vylepšiť jednu lovkyňu, ktorú primárne používate a s ňou sa potom pohodlne prebijete cez nepriateľov a bossov. 

RWBY: Arrowfell
RWBY: Arrowfell Prepadnutie! Z takejto situácie sa dostanete len po vystrieľaní všetkých prichádzajúcich nepriateľov.
Prepadnutie! Z takejto situácie sa dostanete len po vystrieľaní všetkých prichádzajúcich nepriateľov.


RWBY: Arrowfell Vecí na nákup nie je veľa, ale rozhodne sú užitočné.
Vecí na nákup nie je veľa, ale rozhodne sú užitočné.


RWBY: Arrowfell Na makete krajiny sa postupne objavujú nové lokality. Väčšinu z nich prechádzate viackrát.
Na makete krajiny sa postupne objavujú nové lokality. Väčšinu z nich prechádzate viackrát.





Inak by veľmi pomohla mapa, ktorá ale v hre úplne chýba. Niežeby levely boli bludiská, v ktorých sa stratíte, ale keď sa tam vraciate kvôli predtým neschodným úsekom, prípadne určitým NPC postavám, idete naslepo. Musíte to celé prehľadávať, lebo už neviete, kde to presne bolo. S mapou by ste šli na istotu presne tam, kde treba. A NPC aspoň s aktívnymi úlohami by mohli byť označené napríklad výkričníkom (tak ako sú úlohové lokality),  aby ste nemuseli zaradom oslovovať všetkých prítomných, kým narazíte na tú správnu osobu.

Okrem bojových lokalít sa dostanete aj do takých, kde sa nič nebezpečné nedeje, len sa stretnete s NPC postavami, ktoré vám chcú niečo povedať a niekedy sú súčasťou úloh. Spravidla je medzi nimi aj obchodník, ktorý vám za nazbierané mince predá užitočné predmety. Môžu to byť srdiečka, ktoré permanentne zvyšujú život, body na zlepšovanie schopností, prsteň na vzkriesenie vášho tímu, keď je v boji porazený. K tomu podporné doplnky, čo okamžite zregenerujú pár srdiečok alebo energiu. Vďaka týmto súčastiam sa spočiatku pomerne náročná hrateľnosť čoskoro veľmi zjednoduší a nebudete mať problém ani s bossmi.

RWBY vás pobaví niekoľko hodín, aj keď v úvode to na veľkú zábavu ani veľmi nevyzerá. Keď sa to však rozbehne, zvyknete si a vylepšíte postavy, je z toho celkom fajn hopsačka s jednoduchými bojmi a nenáročným progresom. Nejde síce o nič mimoriadne a hlavne schopnosti postáv mohli byť využité viac, ale pri hraní celkom dobre ubieha čas. A ak poznáte seriál, ktorý poslúžil ako predloha, budú vám lovkyne ešte o trochu viac sympatickejšie.


napísal uni 25.1.2023
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
6.0
Ohodnotiť
RWBY: ARROWFELL
+ štvorica hrdiniek, každá s unikátnou schopnosťou
+ po nezáživnom začiatku sa to celkom dobre rozbehne
+ atmosféra a anime štýl do pohody
+ jednoduché, ale intuitívne a dynamické boje
- príliš obyčajná hrateľnosť bez výraznejších aspektov
- v leveloch chýba mapa na lepšiu orientáciu
- opakovanie úrovní je občas trochu otrava
- málo schopností a ich využitie je minimálne
- strohé nastavenia a možnosti hry
- fádny úvod, príbeh a dialógy
- neadekvátna privysoká cena


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Arc System Works / WayForward
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 15. november 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18430)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk