PANASONIC 65'' LZ2000E - HIGH-ENDOVÝ OLED TV

PANASONIC 65'' LZ2000E - HIGH-ENDOVÝ OLED TV

9.5

Obraz a zvuk dotiahnuté na maximum

Test

Panasonic robí v posledných rokoch veľmi kvalitné OLED TV. Minule sme si už otestovali nižší model v 42-palcovej veľkosti ideálny ako monitor, ale teraz sa pozrime na najvyšší aktuálny model LZ 2000 a konkrétne v 65-palcovej veľkosti. Teda teraz ideálny ako televízor. 

Ak teda hľadáte kvalitný OLED TV a presnejšie v high-endovej oblasti, toto môže byť jedna z možností, po ktorej sa pozrieť. Panasonic LZ 2000 prichádza s parádnym obrazom, ale zároveň aj s veľmi kvalitnými zvukom. Totiž v tejto verzii sa výrazne zamerali aj na zvuk a TV ponúka ako peknú nádielku zadných reproduktorov, tak prináša aj predné.

Špecifikácie

  • Obrazovka: OLED 65" (je aj v 55 a 77" veľkostiach), 4K/UHD (3,840 X 2,160) 120Hz
  • Procesor: HCX Pro AI
  • HDR: HLG, HDR10, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision IQ
  • Vstupy: 2 x HDMI 2.1, 2 x HDMI 2.0b
  • Funkcie: Variable Refresh Rate (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM), Game Mode Extreme, Game Control Board, Google Assistant built-in, Amazon Alexa built-in
  • System: My Home Screen 7.0
  • Zvuk: 5.1.2ch 160W,  360° Soundscape Pro, Dolby Atmos, 

Čakajte tak kompletnú modernú ponuku funkcií, kvalitnú obrazovku a hlavne parádny 160W zvuk. Nechýba plná ponuka herných možností, aj keď My Home Screen 7.0 systém trochu obmedzuje ponuku aplikácií.

Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV
Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV  Panasonic LZ2000 vás oslní svojim obrazom.
Panasonic LZ2000 vás oslní svojim obrazom.


Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV Na spodnej časti má TV vstavaný soundbar.
Na spodnej časti má TV vstavaný soundbar.


Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV Panasonic systém už tak neoslní. Chýbať vám môžu niektoré streamovacie aplikácie.
Panasonic systém už tak neoslní. Chýbať vám môžu niektoré streamovacie aplikácie.





Netradičný dizajn

Dizajn je pri tomto TV špecifický. TV je totiž hrubší ako bežné OLED TV. Síce OLED obrazovka je aj tu tenučká, ale vytŕča len na malom kúsku, keďže väčšinu zadnej časti Panasonic zakryl vystúpeným plastom. Stále však veľmi pekne dizajnovým, keďže centrálna časť ide vertikálne krížom cez celý TV a napája sa na dve bočné vystúpené časti. Všetko má okolo 8 cm a je to tak pre reproduktory. Tie sú tu kvalitné Technics a potrebujú svoj priestor na kvalitný zvuk. Zároveň reproduktory sú aj vpredu pred obrazovkou, kde nahrádzajú prakticky soundbar.

Dopĺňajú to, samozrejme, všetky potrebné porty, od antén, cez satelity, LAN, CI port a všetky potrebné vstupy. Samozrejme, nechýbajú štyri HDMI porty, kde je škoda, že len dva sú HDMI 2.1 a dva HDMI 2.0b. Jeden z HDMI 2.1 vstupov má aj eARC pre napojenie soundbaru. Aj keď soundbar tu nebudete potrebovať.

Stojan je tu riešený centrálny kruhový, ktorý posadí TV len tesne nad stolík a je veľmi stabilný a pevný. Zároveň vzadu nechýba štandardný VESA úchyt, ak si TV budete chcieť zavesiť na stenu.

Obrazovka

Obrazovka je tu OLED, presnejšie v pomenovaniach Panasonicu je to Master OLED Pro a je to ich najkvalitnejšia verzia panelu. Rovno čakajte parádne verné farby, 120Hz podporu, Dolby Vision podporu a všetko čo k tomu patrí. Panasonic má veľmi dobre nastavené farby a aj samotné profily a v kvalite obrazu vám nič nebude chýbať.  Rovnako nič nebude chýbať hráčom, keďže je tu aj podpora VRR, ALLM a aj HDMI 2.1. hoci len na dvoch spomínaných portoch. Keďže eARC tu nebudete riešiť, ostanú vám vždy dva porty buď na dve konzoly, alebo jedno PC a jednu konzolu.

Zároveň Master OLED Pro prichádza s vysokým jasom, a to 1000 nitov, čo Panasonic zvládol aj bez QD OLED technológie. Presnejšie ide o LG OLED ex panel vytiahnutý na maximum. Pri Dolby Vision si to skutočne užijete. Aj keď konkrétne tu v hernej oblasti čakajte, že Dolby Vision stále ide na maximum 60Hz a nemá ešte herné 120Hz funkcie. Tie prídu do ponúk TV až tento rok. 

Televízor má aj pokročilý Ambient Senzor, ktorý v základnej forme len stlmuje farby, ale v pokročilej už vie nastaviť aj samotnú farebnosť obrazu a prispôsobiť ju k osvetleniu. Zároveň spracovanie obrazu je veľmi dobré, a to aj s upscalingom, ktorý však nefunguje úplne štandardne. Napríklad niekoľko štandardných profilov obrazu mi satelit neupscalovalo stále, ale upscaling preblikával a občas bol a občas nebol. Napríklad na filmovom režime fungoval stále. Možno nejaká chyba v systéme.

 

Ovládač

Panasonic ešte používa klasické veľké ovládače a rovnako je to aj pri tom LZ2000 TV. Čakajte tak veľký ovládač s číselnými tlačidlami, ktoré sú doplnené o mediálne, teletextové a navyše je tu šesť aplikačných tlačidiel, ktorými spustíte Netflix, Youtube a ďalšie predvolené aplikácie. 

Je to ešte ovládač na klasické batériové ovládanie, ale je pozitívne, že má mikrofón na zadávanie rozkazov asistentom, respektíve TV si podľa mikrofónu vie nastaviť aj zvuk. Vzhľadom na to ovládač nemá len infra komunikáciu, ale aj wifi, vďaka čomu nemusíte priamo mieriť pri prepínaní a stlmovaní zvuku. Len tu nefunguje power tlačidlo. To musíte vždy namieriť. Mohli tento detail dotiahnuť.

Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV
Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV Farby a aj HDR sú parádne.
Farby a aj HDR sú parádne.


Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV Dizajn systému nepoteší, ale nastavenia sú bohaté.
Dizajn systému nepoteší, ale nastavenia sú bohaté.


Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV Obraz bude veľmi čistý a ostrý
Obraz bude veľmi čistý a ostrý





 

Systém

Panasonic na OLEDoch používa svoj MY HOME SCREEN systém, konkrétne tu je vo verzii 7.0. Je to mierne dizajnovo zastaraný systém, ale zas s veľmi hlbokou ponukou nastavení a aj s dostatočnými popismi. Je toho síce veľa a hneď sa v tom nezorientujete, ale postupne viete nájsť všetko, čo budete potrebovať. Zároveň je systém rýchly a aj TV sa rýchlo zapína.

Problémom systému je však sortiment aplikácií. Síce máte základnú ponuku Youtube, Netflix, Disney, Amazon Prime, ale, žiaľ, stále chýba HBO Max alebo nový Sky Showtime. Je to škoda, možno by bolo dobré pre Panasonic dať Google TV systém a mať pokoj. Stále si však viete pripojiť nejaký mini Android USB alebo používať na aplikácie Xbox alebo PlayStation konzolu, len je to o krok v ovládaní naviac.

Samotný systém má vo svojom menu aj MyScenery režim, ktorý je oddychový, kde sa vám začne v pozadí prehrávať animovaná scéna prírody, oblohy alebo toho, čo si vyberiete. Pre hráčov je však zaujímavejší doplnok Game Control Board, ktorý ponúkne herné menu pre rýchle ovládanie funkcií, aby ste všetko nemuseli hľadať v komplikovanom menu nastavení. Tu máte hneď poruke prepnutie herného režimu, VRR s informáciami o framerate, ale aj HDR alebo viditeľnosti. 

Čo sa týka rýchlosti odozvy, Panasonic to tu v tejto verzii už optimalizoval a má 15ms v 60Hz režime, čo je pekný nízky štandard. V 120Hz zrejme pôjde pod 10ms. 

Z ďalších možností nechýba zrkadlenie mobilu alebo aj rozdelenie obrazovky, ak chcete sledovať viac vecí naraz. Dopĺňa to aj web browser. Síce Panasonic má aj store na aplikácie, ale okrem spomínaných streamovacích aplikácií a nejakých menších streamovacích aplikácií tam toho veľa nenájdete. Je tam niekoľko jednoduchých hier a niekoľko aplikácií na počasie.

Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV
Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV Hry vyzerajú parádne.
Hry vyzerajú parádne.


Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV Nechýba herné menu s nastaveniami.
Nechýba herné menu s nastaveniami.


Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV TV má aj plnú ponuku funkcií.
TV má aj plnú ponuku funkcií.





 

Zvuk

Zvuk je v TV to najväčšie prekvapenie. Posúva ho totiž až za hranice konkurencie a ponúka doslova plnohodnotný zvuk, ktorý môže súperiť so soundbarmi aj so subwooferom. Totiž TV má reproduktory rovno vpredu pod obrazovkou, čo prakticky nahradí soundbar, ale zároveň aj sériu zadných reproduktorov. Tie majú rôzne smerovania pre 3D zvuk a majú ako výšky, tak aj dostatočné basy.

Je to aj vďaka tomu, že Panasonic tu nešiel na tenkosť TV a nedával tu supermalé reproduktory. Nebál sa  totiž vysunúť zadnú stranu TV výraznejšie, aby sa tam zmestili poriadne reproduktory. Nakoniec spolu majú výkon 160W. Skutočne tu už soundbar nepotrebujete. Ale ak by ste chceli zo zvuku získať ešte viac a konkrétne viac  basov, viete si pripojiť čisto externý subwoofer. Na ten má TV aj konektor.

K tomu zvukovo Panasonic pridáva aj podporu pre 3D zvuk, ktorý sa vám pri inicializácii nastaví a najlepšie rozmiestnenie zvuku a, samozrejme, je pridaná aj Dolby Atmos podpora.

 

Spotreba

O spotrebu sa tu veľmi nemusíte báť, je to OLED, ktorý spotrebuje relatívne málo energie. A aj v tejto 65" veľkosti je spotreba väčšinou len okolo 90-100W - aj keď ak pozeráte alebo hráte v HDR a špeciálne Dolby Vision, tak miestami svetlé scény vytiahnu aj 250W. 

Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV
Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV Obrazovka je OLED a teda bude tenká
Obrazovka je OLED a teda bude tenká


Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV Aj keď pre množstvo reproduktorov čakajte vzadu väčšiu výšenú časť.
Aj keď pre množstvo reproduktorov čakajte vzadu väčšiu výšenú časť.


Panasonic 65'' LZ2000E - high-endový OLED TV Ovládanie je viac klasické.
Ovládanie je viac klasické.




Celkovo je to jeden z najlepších TV, ktoré sme doteraz testovali. Parádny obraz, jedinečný zvuk, plná podpora herných funkcií. TV sťahuje dole jedine systém, ktorý na jednej strane vyzerá slabšie a na druhej nemá niektoré streamovacie aplikácie. Keby bol systém vymenený napríklad za Android, bolo by to dokonalé.

V každom prípade, toto celé má aj svoju cenu a už v 55 palcoch ide TV za 2500 eur, v tejto 65-palcovej veľkosti je za 3300 eur. Je to však high-end a priplatíte si. 

Na heureke kúpite od eur


napísal saver 24.3.2023
Páči sa mi! (+2)
9.5
PANASONIC 65'' LZ2000E - HIGH-ENDOVÝ OLED TV
+ jedinečný obraz
+ parádny kvalitný zvuk, ktorý plne nahradí aj soundbar
+ bohaté možnosti nastavení obrazu a zvuku
+ vysoký HDR jas
- systém by potreboval modernizovať, chýbajú niektoré aplikácie
- len dva HDMI 2.1 porty
- vyššia cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19445)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk