WD_BLACK P40 A SN850 - SSD DISKY S RGB

WD_BLACK P40 A SN850 - SSD DISKY S RGB

Chcete rýchle disky a aj s RGB?

Test

Western Digital pravidelne posúva svoje SSD disky vpred a najnovšie im pridal RGB podsvietenia. Všetko je to, samozrejme, v jeho hernej WD_Black sérii. Tá zahŕňa ako interné M.2  SSD disky, PCIe disky, ale aj externé SSD a aj HDD. My tu mám dva disky z tejto aktuálnej série, a to externý SSD P40 v 1TB veľkosti a aj interný WD_Black SN850 rovnako s 1TB kapacitou aj s chladičom.

Oba už majú RGB, a teda ako externý vám môže pekne svietiť, tak interný doplní nasvietenie vo vašom desktope. Viete si to však vypnúť, ak svetlo nevyhnutne nepotrebujete.

Pozrime sa na oba bližšie.

WD_BLACK P40 a SN850 - SSD disky s RGB

WD_Black SN850  - M.2 RGB disk

WD_Black v poslednej sérii priniesol aj nový interný disk SN850. Ponúka ho ako s heatsinkom, tak aj bez neho, ak máte dosku s chladičmi. My tu máme verziu s heatsinkom, ktorá umožní zlepšiť teploty. Zároveň disku nechýba ani RGB podsvietenie. To je tu menšie, len na jednom bočnom mieste disku. Stačí však, aby doplnilo celé RGB podsvietenie desktopu. 

Špecifikácia:

  • Kapacita:  1TB (reálna kapacita 931GB)  (sú aj 500GB a 2TB verzie)
  • Forma:  M.2 2280 S3-M
  • Interface: PCIe Gen4 x4
  • Konektor: M.2
  • Rýchlosť:  7000 MB/s - 5300 MB/s (1000K 4KB IOPS - 720K 4KB IOPS)
  • Veľkosť: 80mm x 23mm x 8.89 mm
  • Podsvietenie: RGB
  • Životnosť: 600TB
  • Záruka: 5 rokov

Dostanete štandardný malý M.2 disk s akurátnou výškou, ktorá nebude výrazne zavadzať v PC a zmestíte ho aj do PS5, ak by ste chceli. V každom prípade tu s RGB podsvietením je viac vhodný do desktopu, kde to reálne aj uvidíte. Okrem posvietenia však disk ponúkne aj vysokú, takmer maximálnu rýchlosť pre PCIE 4, a teda 7000MB/s na čítanie, aj keď zápis je mierne nižší, a to 5300MB/s. Je to takmer maximum, ale medzičasom už vydal aj SN850x, ktorý mierne zvyšuje čítanie na 7300MB/s a zápis výraznejšie na 6300MB/s a 1,200K IOPS

WD_BLACK P40 a SN850 - SSD disky s RGB

Mimo kopírovania pri bežnom používaní v aplikáciách a hrách teraz na PC rýchlosti výrazne obmedzuje procesor. Operácia totiž chodia cez ten, čo spomaľuje efektivitu. Preto aj pri hrách teraz čakáme na Direct Storage, ktoré to môže konečne posunúť vpred a využiť tieto rýchlosti. Už ho používa Forspoken a teraz aj Diablo IV. Síce zatiaľ ešte v obmedzenej verzii, ale aspoň niečo. 

Disku v rýchlosti pomáha zabudovaná  SLC cache nazvaná nCache 4.0, a v oblasti životnosti má Low-Density Parity-Check (LDPC) ECC engine pre opravovanie chýb a aj herný režim. Ten si môžete zapnúť alebo vypnúť a podľa neho sa disk správa.

Čo sa týka zahrievania disku, systém v idle režime napočíta 45 stupňov, okolo 50 stupňov pri bežnom používaní. Pri benchmarku s množstvom zápisov ide na približne 64 stupňov, ale pri dlhom kopírovaní na disk dosiahol aj 74 stupňov. Väčšinou však pôjdete okolo 50 stupňov.

Celkovo WD_Black 850 a 850x sú kvalitné disky, ktoré výkonom nesklamú a nakoniec teraz už ani cenou.  Pôvodne totiž išli za 220 eur, teraz po veľkom páde cien SSD diskov je za 125 eur. Okolo 100-130 eur je teraz štandardná cena za tieto rýchlejšie SSD. Určite už kupujte 850x verziu.


WD_Black P40  - USB RGB SSD disk

P40 je externý disk s herným dizajnom, ktorý nasleduje podobný, ale P50 disk, ale ten bol vo vyššej kategórii.  Dizajn si zachováva z predchádzajúcich verzií, ale teraz je zmenšený o viac ako centimeter z každej strany. Zároveň je mierne tenší.

Špecifikácia:

  • Kapacita: 1TB  (reálna kapacita 931GB)  (sú aj 500GB a 2TB verzie)
  • Interface: USB 3.2 Gen 2 x2 (20 Gbps)
  • Konektor: USB-C
  • Rýchlosť:  2000MB/s / 1950MB/s
  • Podsvietenie: RGB
  • Váha: 75 gramov
  • Veľkosť: 10.6 x 5.08 x 1.2 cm

Telo zostáva hliníkové, ale spolu so zmenšením veľkosti zmizli aj spodné gumené podložky. Pri nízkej váhe ich však výrazne netreba. Celé sa to napája cez USB-C do PC, rovnako s USB-C alebo v balení je aj USB-A redukcia. Určite však ak chcete z neho vyťažiť maximum, potrebujete USB-C s USB 3.0 podporou, aby disk dostal ako dostatok napätia na podsvietenie (pri nižšom USB sa RGB nezapne) a rovnako USB 3.2 Gen 2 x2, aby išiel najvyššou rýchlosťou. Nové dosky už majú aj Gen 2, takže by ste mohli z neho vytiahnuť maximum. Mne išiel tesne pod predpísanou rýchlosťou a na externý disk je to parádna rýchlosť. Nie je to 7000MB/s, ktoré viete dosiahnuť interným, ale v zásade ani pri načítavaní hier teraz veľký rozdiel nepocítite. 

Tento disk však berte, ak vám nejde až tak o stabilnú rýchlosť, je to orezaná verzia P50 s nižšou cenou, nemá DRAM a teda hlavne v menších 4K zápisoch je pomalší, podobne aj pri dlhých zápisoch teplota po pár desiatkach gigabyte klesne. To je hlavne pre zahriatie, ktoré má za následok postupné spomalenie.

WD_BLACK P40 a SN850 - SSD disky s RGB

Čo sa týka zahrievania, tieto externé disky od WD_Black nie sú najstudenšie a bežná teplota aj bez používania postupne vzrastie na 54 stupňov. Pri zápisoch stúpne na približne 60 stupňov. Nie je to problém pre samotný disk, preň sú to ešte dobré teploty, ale na dotyk to pre hliníkový obal nie je ideálne. Je to však lepšie ako pri P50, ktorý išiel aj na 68 stupňov.

Spomínané RGB podsvietenie je tu umiestnené na dvoch spodných hranách disku a môžete si ho ľubovoľne nastaviť cez Dashboard aplikáciu Western Digital. Prípadne aj vypnúť. 

V každom prípade, disk ponúka slušný výkon, veľmi dobrú prenosnosť. Aj keď momentálne ho nikde u nás nemajú. Western Digital ho má na svojej stránke za 206 eur v 1TB verzii, čo sa zdá, že je nejaká stará cenovka, keďže  disky už išli dole a napríklad nemecký Amazon ho má už za 132 eur.


Oba disky si môžete detailne pozrieť a nastaviť v Dashboard aplikácii. Tá vám bude zhŕňať informácie o všetkých Western Digital diskoch a okrem nastavenia spomínaného RPG nastavenia podsvietenia ukazuje rýchlosť pripojenia, ale aj teploty, životnosť disku, voľné miesto a je tu aj graf aktuálneho výkonu (ale ten mi z nejakého dôvodu neukazoval zápisy ani operácie). Jediná škoda, že mu chýba vstavaný benchmark.

Z funkcií v aplikácii nájdete aj možnosť bezpečného vymazania disku, aktualizáciu firmware alebo diagnostický test na otestovanie disku na chyby. Plus pri interných diskoch si vypnúť alebo zapnúť herný režim. Ten hlavne zabráni prepíjaniu sa disku do lowpower módu a celkovo tak je rýchlejší, ale aj sa viac zahreje a viac spotrebuje.  Pre notebooky je lepšie mať herný režim vypnutý.

WD_BLACK P40 a SN850 - SSD disky s RGB

Ak chcete SSD disky, dnes už je ponuka široká a čo je najlepšie, ceny za posledné mesiace dramaticky klesli. Takže ak nepotrebujete rýchly disk, už s 1TB M.2 SSD môžete ísť od 50 eur, čo boli ceny HDD diskov, do ktorých sa už dnes neoplatí ísť. Pri týchto rýchlejších diskoch síce v 1TB veľkosti sú ceny od tých 100 eur, ale stále je to veľmi pekná ponuka.  Plus ak chcete aj RGB, Western Digital na vás myslel.


napísal saver 30.3.2023
Páči sa mi! (+1)
WD_BLACK P40 A SN850 - SSD DISKY S RGB


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18430)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk