SHOWGUNNERS

SHOWGUNNERS

8.0

Inštinkt zabijaka vo futuristickej reality šou

Recenzia na PC verziu

Zabijácku reality show sme vo filmoch videli už niekoľkokrát. Najznámejší je zrejme Running Man s Arnoldom Schwarzeneggerom, ale iste si spomeniete aj na ďalšie. Ani v hrách nie je táto téma úplne nová, ale pritom sa neobjavuje až tak často. Showgunners pekne využíva priestor v danej oblasti a prináša atraktívny obsah, ktorý si hráči mimoriadne obľúbili.

Hra vás v úvode veľmi nezdržuje, zvolíte si náročnosť a ak máte poriadne gule, aj Ironman režim bez manuálneho ukladania a s permanentnou smrťou. Inak sa ale využíva automatické ukladanie po každom ťahu, čo sa dá ešte upraviť v nastaveniach. Zoznámite sa s červenovlasou Scarlett, a to priamo uprostred šou, kde ju čakajú vybrané nástrahy a nepriatelia, aby ste vedeli, o čom to je. Čoskoro sa k nej pripojí veterán Marty a s touto dvojicou  začnete svoju kariéru v smrtiacom TV predstavení Homicidal All-Stars.

Pred vami je niekoľko zón, ktoré musíte preskúmať a v každej povinné aj nepovinné arény, ktoré vrcholia finálnym zápasom v oblasti s nejakým vybraným psychopatom. Hru pritom tvoria dve základné zložky. Objavovanie zákutí v zóne prebieha v reálnom čase a spravidla to znamená hľadanie cestičiek v industriálnej oblasti, vstupov do arén, ale aj lootboxov a fanúšikov. Dokonca na to máte aj kontrolný zoznam, aby ste vedeli, koľko sa toho v okolí ešte dá získať. Vyhľadať všetko nie je povinné, ale určite sa to oplatí. Lootboxy sú v tomto prípade náhradou truhlíc s korisťou, obsahujú hlavne výzbroj a peniaze, ktoré môžete minúť pri nákupných pilieroch.

Showgunners
Showgunners Dizajn zón je parádny. Pohybujete sa tam v reálnom čase.
Dizajn zón je parádny. Pohybujete sa tam v reálnom čase.


Showgunners V zónach niekedy pomáha Scarlett jej spolubojovník a čakajú vás tam aj nenáročné hlavolamy.
V zónach niekedy pomáha Scarlett jej spolubojovník a čakajú vás tam aj nenáročné hlavolamy.


Showgunners V arénach funguje ťahový systém a viete efektne zabíjať nepriateľov.
V arénach funguje ťahový systém a viete efektne zabíjať nepriateľov.





Aby ste sa dostali, kam potrebujete, spravidla musíte prekonať rôzne prekážky a hlavolamy. Takže treba prebehnúť cez ohnivé pasce a ostne, vyhnúť sa svetlu hliadkovacích dronov, deaktivovať výbušniny s nástražnými drôtmi či nálože podľa blikania. Alebo sa rýchlo presúvať za bariérami a vyhnúť sa streľbe z guľometu, prejsť cez mínové pole v tme a podobne. Tu zvyčajne stačí trochu šikovnosti, no na rad prídu aj hlavolamy, kde už treba aj premýšľať.

V zóne bežne ovládate primárnu postavu Scarlett, ale pri puzzle, ktoré sú často sprevádzané aktiváciou spínačov, si prepínate aj svojho spoločníka, lebo je potrebná spolupráca. Takto musíte prekabátiť laserový systém, použiť lopatky veľkých horizontálnych ventilátorov na vytvorenie prechodu alebo správne nastaviť číselnú kombináciu podľa určitého algoritmu. Keď uspejete, pasce sa definitívne deaktivujú a otvoria sa nové cestičky a skratky. V zónach môžu nastať aj náhle prepady, kedy na vás vyskočí hŕstka darebákov, ktorých treba zneškodniť.

Okrem toho prechádzate okolo oplotených úsekov s fanúšikmi, ktorí vás žiadajú o autogram. Je to zaujímavá súčasť hry, ktorá má hlbší zmysel. V prvom rade si vždy môžete vybrať, aké venovanie dotyčnému napíšete. Môže byť pekné, zábavné, namyslené či  vulgárne. S rastúcou slávou stúpate na rebríčku popularity a môžete si zvoliť sponzorov. Na každom z piatich stupňov sú vždy  tri ponuky od firiem, ale každá má určité požiadavky, aby s vami bola ochotná podpísať zmluvu. To práve súvisí s tým, ako sa správate k fanúšikom pri autogramiádach. U niektorých sponzorov zabodujete tým, že sa správate príjemne, iné uprednostňujú body za chvastúnstvo a grobianstvo. Napokon si ale aj tak môžete vybrať len jedného sponzora na každom stupni. Odmenou sú buď konkrétne predmety, napríklad sada lekárničiek či granátov, alebo pasívne bonusy. Teda zvýšený nárast skúseností o 10%, nižšie poškodenie od pascí a podobne.

Keď v zóne prejdete do vstupu do arény, premiestnite sa na separované bojisko, kde už  všetko prebieha v ťahovom režime. Spravidla ovládate dve až tri postavy, ale môže to byť aj viac. Ak ste však v zóne utrpeli zranenia a neliečili ich pri termináloch s limitovaným použitím, Scarlett sa objaví so zníženým životom. No môžete sa aj tu regenerovať buď lekárničkami, alebo jednorazovými liečivými modulmi. V boji sa využíva tradičný taktický systém, kde používate akčné body na pohyb, útok alebo špeciálne schopnosti. Môžete sa kryť za objektmi a využiť hliadkovací režim overwatch, takže potom zareagujete streľbou na nepriateľa počas jeho ťahu.  Priebežne je nutné nabíjať zbrane, ale zásoby munície sú nekonečné.

Súperov viete atakovať z diaľky aj údermi zblízka. Nejde to veľmi do hĺbky, ale sú tu prvky navyše, ktoré robia potýčky zaujímavejšími a napínavejšími. Napríklad bojujete na stanici metra, kde v určitých intervaloch prechádzajú vlaky. Ak si nedáte pozor, zrazia vás, ale podobne môžu dopadnúť aj nepriatelia. Neraz do priebehu boja zasiahne aj riaditeľ súťaže, ktorý všetko sleduje cez kamery. Náhle dá pokyn a v aréne sú rozmiestnené výbušné sudy, jed alebo nálože, ktoré musíte deaktivovať, kým neuplynie stanovený počet kôl. Takže musíte súčasne čeliť nielen presile protivníkov, ktorým navyše môžu dodatočne prísť aj posily, ale treba počítať aj s problémami navyše. Dá sa to však pekne zvládnuť, keď postupujete uvážene. A stačí, aby prežila jedna postava z tímu, ostatné po boji a návrate do zóny precitnú. Určite pritom pomôže aj vhodné vybavenie, ktoré je osobitné pre každého člena tímu.

Každá postava má slot na primárnu zbraň, ktorá sa dá meniť, ale len zo sortimentu určeného konkrétne pre túto osobu. Ďalší slot je na implantát s bonusovou vlastnosťou a je tu aj priestor na jeden alebo viac doplnkových predmetov, ako sú lekárničky a granáty. Okrem toho každý borec získava skúsenostné body na investovanie vo svojom strome schopností. Celkový počet neprevyšuje desiatku, ale sú to užitočné talenty a vylepšenia. Na tie pokročilé treba čoraz viac bodov. Po investíciách má postava silnejšie údery,  väčší rozsah pohybu, extra výstrel bez použitia akčných bodov, krátkodobú nezraniteľnosť, liečivý sprej, možnosť hackovať v boji robotov a podobne.

Showgunners
Showgunners Prestrihy a pohľady zblízka vyzerajú skvele.
Prestrihy a pohľady zblízka vyzerajú skvele.


Showgunners Komunikácia s fanúšikmi je príjemným spestrením a má hlbší význam - pomáha pri podpore sponzorov.
Komunikácia s fanúšikmi je príjemným spestrením a má hlbší význam - pomáha pri podpore sponzorov.


Showgunners Sortiment nepriateľov je zaujímavý, ale nečakajte nejakých ultra silných bossov.
Sortiment nepriateľov je zaujímavý, ale nečakajte nejakých ultra silných bossov.





Sortiment nepriateľov je vcelku zaujímavý a rozširuje sa hlavne v nových zónach, kam sa aj vracajú psychopati, ktorí šéfovali v hlavných arénach a zaradili sa medzi bežnú háveď. Takže pálite po rôznych gangstroch v maskách, bojovníkoch s mečmi, robotoch, moderných mníchoch, ktorým slúžia bojové drony, obroch, čo sa rýchlo doliečujú, pyromanoch s plameňometom a potvorám, čo vás ochromia elektrinou. Ťahy nepriateľov sa dajú zrýchliť patričným klávesom, takže nemusíte dlho čakať.

V arénach spravidla treba všetkých zlikvidovať, ale môžete získať extra skúsenosti, slávu a peniaze, ak splníte bonusové úlohy. Napríklad v kole zabijete dve postavy naraz, spacifikujete niekoľkých nepriateľov zblízka alebo včas niečo deaktivujete. Po zdolaní finálnej arény v každej zóne sa na chvíľu prenesiete do odpočinkového komplexu, kde sa dá  hodiť reč s nejakými postavami,  čo ale nemá hlbší význam. Inak si oddýchnete v regeneračnom prístroji a môžete  vstúpiť do novej zóny s ďalšími výzvami.

Príbeh je rozprávaný prostredníctvom komiksových prestrihových scén a veľmi neprekvapí. V tomto duchu sú aj niektoré rozhovory, kde sa zobrazí portrét osoby, ktorá s vami komunikuje. Inak je grafika hry pekná, možno až príliš pestrofarebná, takže občas chvíľku trvá, kým sa zorientujete, ale aj vďaka možnosti rotácie terénu napokon máte slušný  prehľad. Vydarené, ale brutálne sú zábery kill kamery, kde sa telá nepriateľov neraz rozprsknú na kúsky. Dizajn arén je väčšinou dosť podobný, ale spracovanie industriálnych zón, kde sa pohybujete v reálnom čase, je pôsobivé. Autori pekne vystihli zdegenerovanú budúcnosť so špinou a ruinami civilizácie v uliciach, v kontraste s pozlátkou zvrátenej korporácie, ktorá zneužíva situáciu. V nastaveniach nájdete rôzne efekty a hra má aj podporu DLSS.

Showgunners
Showgunners Výbava a schopnosti rozhodne zlepšujú vaše postavy, ale mohlo to byť bohatšie a komplexnejšie.
Výbava a schopnosti rozhodne zlepšujú vaše postavy, ale mohlo to byť bohatšie a komplexnejšie.


Showgunners Väčšinou v boji ovládate dve-tri postavy, ale sú aj výnimky, kde to neplatí.
Väčšinou v boji ovládate dve-tri postavy, ale sú aj výnimky, kde to neplatí.


Showgunners Twitch režim je fajn. Aj keď tam práve nie sú diváci, môžete bojovať v arénach, kde sa menia podmienky.
Twitch režim je fajn. Aj keď tam práve nie sú diváci, môžete bojovať v arénach, kde sa menia podmienky.




Hudba je tvrdšia, dynamická, pekne pasuje do rúcajúceho sa moderného sveta . Postup sprevádzajú komentáre moderátora TV šou, ktoré väčšinou vystihujú náladu a situáciu. Nadšenie z niekoľkonásobného zabitia, poznámky k nepresnej streľbe či zlyhaniu favorita sú pekne napasované.

Dobre sa to ovláda myšou a klávesnicou, ale na výber je aj gamepad. Hru prejdete za približne šestnásť hodín  v prípade, ak sa snažíte zdolať aj nepovinné arény a otvoriť všetky lootboxy. Inak to môže byť o pár hodín menej. Okrem kampane hra obsahuje zaujímavý Twitch režim s prístupom do niekoľkých arén, kde živí diváci priebežne rozhodujú, čo sa počas boja udeje. Vždy po uplynutí nastaveného počtu kôl sa zobrazí voľba dvoch možností a víťazná sa okamžite prejaví. Takže diváci vám môžu napríklad privolať nových nepriateľov, alebo namiesto toho liečivé boxy a podobne. Je škoda, že niekedy vás nik nesleduje, ale vtedy sa vyberie náhodná voľba. Takže aj keď nie sú prítomní diváci, stále je to fajn možnosť ako hrať samostatné arény spestrené zmenami na bojisku.

Ak máte radi taktické ťahové boje, Showgunners si nenechajte ujsť. Je to príjemná a dobre vyvážená hra, ktorá nie je príliš zložitá a nejde až tak veľmi do hĺbky, ale dokáže si ju užiť každý priaznivec žánru, či už nováčik alebo veterán. Vydarené spojenie objavovania prostredia s pascami a hlavolamami v reálnom čase a intuitívnych súbojov na kolá vytvára zábavný a netradičný celok. Formát zabijáckej súťaže v štýle Running Man filmu je tu veľmi šikovne spracovaný a výsledok stojí za to!


napísal uni 29.6.2023
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
SHOWGUNNERS
+ kampaň kombinujúca prieskum v reálnom čase s ťahovými súbojmi
+ nenáročné, ale postup spestrujúce pasce a puzzle
+ Twitch režim so samostatnými arénami a voľbami divákov
+ vydarená atmosféra zabijáckej reality show z budúcnosti
+ autogramy fanúšikov a ovplyvňovanie sponzorov
- na bojisku je to chvíľami menej prehľadné
- niektoré prvky mohli ísť viac do hĺbky (vývoj hrdinov, výbava, príbeh)
- občas technické chyby
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-7400, 8 GB RAM, GTX 960 4 GB, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Good Shepherd Entertainment / Artificer
Štýl: Stratégia / Ťahová
Dátum vydania: 2. máj 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19980)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk