DAVE THE DIVER

DAVE THE DIVER

8.5

Potápač Dave v nie tak celkom potápačskej hre

Recenzia na PC verziu

Obliekate si potápačský neoprén, kontrolujte poslednýkrát BCD, prvý a druhý stupeň, odmlžujete masku, otvárate ventil, zakladáte náustok. Potom už len skok a pred vami sa otvára úplne iný svet, svet ticha, svet farieb, svet zvláštnych živočíchov. Potápačských hier nie je na trhu veľa, najúspešnejšou je určite Subnautica a aj keď Dave The Diver svojim názvom evokuje, že bude potápačským titulom, nie je to celkom pravda. Dôležité však je, že podobne ako v prípade Subnautica ide o záležitosť, ktorá by nemala ujsť vašej pozornosti, či už sa potápaniu venujete, alebo nie.

Dave, trochu korpulentný sympaťák s klobúčikom na hlave, je povolaný do zátoky BlueHole, aby vypomohol známemu s prevádzkou sushi baru. Jeho úlohou je potápať sa do vĺn zátoky a loviť odtiaľ čoraz vzácnejšie druhy podmorskej fauny i flóry tak, aby sa v bare nad hladinou podávali čo najexotickejšie jedlá, točili sa väčšie peniaze, a peniaze sa rozumne, alebo niekedy aj nerozumne, investovali..

Zo začiatku vás obmedzená zásoba kyslíku pustí iba do malých hĺbok a limitovaná nosnosť nedovolí so sebou na hladinu vyviezť príliš veľa nákladu. Postupom času sa však Dave pozrie aj do naozaj veľkých hĺbok, kde mu budú robiť spoločnosť pŕhlivé medúzy, žraloky, barakudy a iné nebezpečné potvory. Preto je dobré, že do výbavy sa postupne okrem harpúny a nožíka dostane puška (!), snajperka (!!) či granátomet (!!!). S rybolovom pomôžu automatické siete, návnady alebo dokonca minidron, ktorý ten najťažší náklad dokáž z hlbín vyloviť za vás. Všetko sa dá upgradovať alebo vyvíjať vo viacerých smeroch, Dave samotný dokonca vylepšuje svoje „RPG parametre” pomocou rôznych príveskov.

Dave The Diver
Dave The Diver Pokojný deň v tropickej destinácii
Pokojný deň v tropickej destinácii


Dave The Diver Tuniaky sú jedným z najlepších základov pre sushi.
Tuniaky sú jedným z najlepších základov pre sushi.


Dave The Diver Stretnutia s rôznymi druhmi žralokov sú na dennom poriadku.
Stretnutia s rôznymi druhmi žralokov sú na dennom poriadku.





Hm, typická grindovačka - poviete si. Avšak pozor, to ste na veľkom omyle a to hneď z niekoľkých dôvodov. Daveov príbeh nie je ani zďaleka iba o zarábaní „kešu”. BlueHole skrýva svoje tajomstvá a keď poviem, že obrovský kraken je paradoxne tým najmenším z nich, nebudem až tak veľmi preháňať. Bez toho, aby sme zbytočne spoilovali, počas niekoľkých desiatok hodín hrania sa naučíte cudzie jazyky, spoznáte podivných priateľov a tak trochu aj nové svety, ktoré - ako inak - budú potrebovať zachrániť. Grindovanie v malej miere sa síce koná, ale iba preto, aby ste sa posunuli ďalej v príbehu a neskôr sa veľa opakujúcich činností tak trochu zautomatizuje, aj keď možno nie až tak úplne dokonale, ako by sme si to predstavovali.

Hlavná postava hry nie je povolaním iba potápač. Ryby síce budete v prvom rade chytať, no v druhom rade sa budete musieť rozhodnúť čo s nimi. Sushi bar u Bancha bude vyžadovať aj vaše manažérske schopnosti, zostavovanie jedálničkov, vylepšovanie jedál, pripravovanie sa na návštevy celebrít, vynovovanie interiéru baru, najímanie (a trénovanie) obslužného personálu. Keď vám ostanete čas, v bare treba pomôcť s obsluhou, čapovaním nápojov, čistením či strúhaním zázvoru.

Takže Dave theDiver je o potápaní, lovení rýb a manažmente reštaurácie? Nie, vôbec nie. Dave The Diver je toto a ešte oveľa oveľa viac. Znova, nechceme vám kaziť prekvapenia, ale keď už si budete myslieť, že hra vám ponúkla všetko zo svojej pestrofarebnej hrateľnosti, tak sa sprístupnia úplne nové oblasti s úplne novými mechanizmami. A pridávanie obsahu funguje až do úplného záveru hry, kde sa dostanú na program dňa dokonca aj logické hádanky či POV sekvencie.

Hrateľnosť je v podstate veľmi jednoduchá, rybolov je akčná časť, kde sa potápate do čoraz väčších hĺbok, strážite si zásoby kyslíku a snažíte sa naloviť to, čo práve potrebujete - ryby, rastliny alebo výbavu potrebnú na upgrady. Potápať sa môžete dva, resp. trikrát denne a večer sa treba venovať práci v reštaurácii. Sushi bar je manažérska nadstavba spolu s prvkami legendárneho Tapperu (kto túto hru reálne hrával, získava od nás zlatého bludištáka). Sem-tam tiež dostanete úlohu niečo zaujímavé v mori odfotiť, či ako bočný quest získať naozajstné špeciality častokrát končiace súbojmi s bossmi. Upgradovanie výbavy a zbraní je otázkou zbierania potrebných surovín a vykonáva sa cez telefón spolu s množstvom ďalších funkcií - komunikácia s ostatnými postavami, plnenie úloh pre eko aktivistov, manažérske prehľady o bare, minihry v minihrách, atď.

Mimochodom – postavy. Už samotný dave nie je úplne ten typický akčný hrdina, jeho hompáľajúce sa bruško a únava pri prebehnutí 3 metrov za barom sú toho dôkazom. Ostatné postavy v hre sú rovnako zaujímavé a netradičné. Šéfkuchár Bancho do každého jedla vkladá trochu mágie a jeho nože sú ostrejšie ako najostrejšia katana. Odborník na zbrane Duff, ktorý je čistý weeb, počúva anime hudbu, na pracovnom stole má figúrky nie tak celkom úplne oblečených 14-ročných japonských školáčok a hra si z toho robí patričné žarty. Humorom je popretkávaná celá hrateľnosť. Rozhovory s postavami, náplň úloh, ingame animácie a videá vám dokážu vykúzliť povestný úškrn na tvári veľmi často.

Technické vyhotovenie hry nás rovnako ako Tapper spomenutý vyššie vracajú do dôb spomienkového optimizmu. Grafika je príjemne pixelová, old-schoolová a farebná. Rátači polygónov a odborníci na hyperrealistický vizuál budú sklamaní, nám ostatným tento  štýl k hernej náplni (a humoru!) sadne ako ... veď viete ako čo. S čím ale nemôže mať problém rozhodne nikto, je soundtrack, ktorý je na hladine mora príjemne tropicko-dovolenkový, pod vodou tajuplno-hlboký, v sushi bare chilloutový s ázijským nádychom a v napínavých chvíľach správne dramatický.

Dave The Diver
Dave The Diver V skratke - čím hlbšie, tým nebezpečnejšie.
V skratke - čím hlbšie, tým nebezpečnejšie.


Dave The Diver Vnútorné vybavenie reštaurácie je otázkou vkusu (a peňazí).
Vnútorné vybavenie reštaurácie je otázkou vkusu (a peňazí).


Dave The Diver Zostavovanie menu, často na mieru, je dôležitou súčasťou hry.
Zostavovanie menu, často na mieru, je dôležitou súčasťou hry.





Nemusíte byť aktívny potápač, aby vám Dave zahral na tie správne struny. Rovnako by ste totiž museli byť sushi kuchár, rybár, záhradkár či weeb. Výdatne namiešaný mix založený na rôznych herných mechanikách ťahajú dopredu postupne pribúdajúce možnosti, celkom zaujímavý príbeh a všadeprítomný humor. Naopak trošičku trpkej pachute pridávajú opakujúce sa herné činnosti aka grindovanie, avšak niekomu tento horkastý podtón vôbec nemusí vadiť. Je to celé na Michelinskú reštauračnú hviezdu? Asi nie, ale chýba tomu iba ten povestný chlp.


napísal Je2ry 21.7.2023
Páči sa mi! (+2)
8.5
Vo svete
8.9
Ohodnotiť
DAVE THE DIVER
+ rozmanitá hrateľnosť
+ neustále pridávanie herných mechanizmov
+ soundtrack
+ zábavné postavy
+ humor
- chýba väčšia možnosť automatizácie procesov
- môže vyvolávať pocit repetitívnosti


RECENZIE HRÁČOV
PC
Switch

Vývoj: MINTROCKET / MINTROCKET
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 28. jún 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19972)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk