SAVANT - ASCENT REMIX

SAVANT - ASCENT REMIX

6.5

Staronová adrenalínová jazda výťahom

Recenzia na PC verziu

Arkádové hry zo zlatých čias veľkých automatových skríň mali síce malý výber hier, kvôli vyspelosti úrovne vtedajšej techniky, ale zato boli veľmi chytľavé až návykové, až sa stali kultovými. V súčasnosti sú stále obľúbené a dá sa povedať, že takéto hry nikdy nevymrú, lebo okrem starých hráčov, čo na nich vyrastali, si vedia uchytiť kvôli svojej jednoduchosti aj tých mladých. Vedia priniesť adrenalínovú zábavu, aj keď v skutočnosti na krátku hernú dobu. Éra automatov však dávno skončila a peniaze hráči už veľmi nechcú vhadzovať do jednorazových hier, ale skôr investujú do hardvéru svojho počítača. 

Preto si štúdio D-Pad Studio povedalo, že prinesie ešte v roku 2013 niečo, čo pobaví ako staré arkády, ale v krajšom obale a dokonca s nejakým tým príbehom. Keďže Savant Ascent bol sľubným debutom, prinášajú ho autori znovu po desiatich rokoch. V HD kvalite a s väčším počtom skladieb v soundtracku, avšak ukrátený o určitý obsah.

V hre Savant - Ascent REMIX budete v každej úrovni nabitej adrenalínom čeliť jedinečným výzvam s úplne novými nepriateľmi a mocnými bossmi ako v pôvodnej verzii. Postavíte sa proti hordám protivníkov, budete bojovať proti laserovým žralokom, ocitnite sa v temnotách katakomb, v brlohu nepolapiteľného Valchemistu, zabojujete si proti útočníkom medzi hviezdami, až vystúpite k najvyššiemu súperovi - nesmrteľnému samurajovi. To všetko počas nadupaného soundtracku s interpretom Savant.

Savant - Ascent REMIX
Savant - Ascent REMIX Ani mimo Zeme nebudete mať pokoj.
Ani mimo Zeme nebudete mať pokoj.


Savant - Ascent REMIX Hra na vás doslova hádže hordy nepriateľov.
Hra na vás doslova hádže hordy nepriateľov.


Savant - Ascent REMIX Na súboje s bossmi si budete chvíľu zvykať.
Na súboje s bossmi si budete chvíľu zvykať.





Hlavným cieľom hry je pomocou výťahov sa dostať nielen na vrch veže, ale až k oblakom. Vy ako hráč ste tak neustále v pohybe, keďže nielen vás spomínané výťahy posúvajú smerom ku stropu, ale aj hordy a vlny nepriateľov na vás neustále útočia presne tam. kde práve stojíte. Hrateľnosť je viac stavaná na ovládač, ale dá sa pekne zvládnuť aj v kombinácií myš + klávesnica, čo si rozhodne vyskúšate v krátkom tutoriáli. Keď sa rozhodnete pre ovládač, hru hráte dvoma páčkami. Jednou budete ovládať streľbu do strán a s druhou presun či úskoky. Už len si treba zapamätať, že jedným tlačidlom si dopomôžete špeciálnou masovou strelou. A to je všetko, čo potrebujete vedieť. Ostatné je na vás. S pohybom si veľkú hlavu robiť nemusíte, keďže ho tvorcovia osekali na preskoky z platformy na platformu a niekoľkými skokmi vo vzduchu. Avšak zvládnuť streľbu, skoky, presun počas veľkých vĺn nepriateľov z každej strany, chce určitú zručnosť a zo začiatku vás bude stáť nemálo opakovaní. Ak nie ste víkendový hráč, táto adrenalínová výzva bude pre vás iba zábavná.

S novou verziou Remix však nastal jeden problém, a to ten, že tvorcovia doň zabudli pribaliť vylepšenia, ako aj iné druhy streľby, ktoré boli obsiahnuté v pôvodnej verzií. Celá hra vám ponúkne len jeden typ rýchlych projektilov a jeden masívny, ktorý si aj tak musíte pomaly dobiť zničením nepriateľov. Dobíjanie sa vám bude ukazovať na lište dole. Plná lišta vám dodá tri masívne útoky, ktoré zdolajú nielen jednu veľkú hordu nepriateľov, ale aj silných protivníkov na jednu strelu a bossom uberú nemalé percento života. Tvorcovia sľubujú, že vylepšenia z prvej časti sa vrátia vo veľkej aktualizácií v klasickom režíme, ale na to si ešte fanúšikovia hry počkajú.

Ťažko povedať čo to na vás v skutočnosti útočí. Vačšinou na vás skáču a strieľajú malé tanky alebo agresívne toustovače. Neskôr sa pridajú obrnené píly a dokonca aj pár rýchlo sa presúvajúcich organických nepriateľov, ktorí vás zo začiatku svojimi projektilmi pekne potrápia. Tí menší nepriatelia, ako napr. pichľavé míny, budú chodiť v hordách v rôznych počtoch a dať ich dole efektívne bez ubratia života chce určitú dávku všímavosti a okrem rýchlych prstov treba aj zistiť, ktorých nepriateľov trafiť skôr. Menšia výhoda vám príde v podobe lietajúcej truhlice, ktorá vám nielen doplní lištu na silnú strelu a jeden život, ale v nej nájdete aj nové skladby soundtracku. Musím uznať, že bossovia ma zaujali najviac. Síce na ich štýl a vzorec útokov si budete musieť zvykať, ale dávajú hre férovú výzvu a úprimnú zábavu. 

Savant - Ascent REMIX
Savant - Ascent REMIX Odporúčam nepreskakovať tutoriál.
Odporúčam nepreskakovať tutoriál.


Savant - Ascent REMIX Podobnosť s Wariom čisto náhodná.
Podobnosť s Wariom čisto náhodná.


Savant - Ascent REMIX Soundtrack hry si viete dodatočne upravovať.
Soundtrack hry si viete dodatočne upravovať.





Dizajn protivníkov, ako aj celej hry, je na vysokej úrovni. Keďže ide o remake, všetko je v HD kvalite a šliape ako má. Hoci si veľmi dizajn nepriateľov neužijete, pretože na vás útočia rýchlo z každej strany. Grafickú stránku bossov si určite užijete viac, keďže levely s nimi budete opakovať častejšie. Každý boss je unikátny a má nielen špecifický dizajn a personu, ale aj špecifické formy útokov. Avšak neviem prečo sa autori ulakomili na dizajn maskota Nintenda. Tvorcovia stavili na viac animovanú grafiku, čo ukazuje už intro hry a jednotlivé prestrihové scény. Animácie postáv majú ten nádych klasických animovaných seriálov, čo dáva hre všeobecne pozitívny nádych. Aj keď pozadia úrovní sú ladené temnejšie, ich jednotlivé vrstvy majú vysoký detail a nebojím sa povedať, že sú pastvou pre oči. 

Keďže hra nesie názov interpreta soundtracku, veľký dôraz, samozrejme, bol kladený na hudbu a zvuk hry. Jednotlivé skladby sú ladené v hudobnom žánri elektro dance a aj keď to nie je môj štýl na počúvanie, uznávam, že do tejto hry rozhodne sadol. Hra ma vlastný playlist, kde si môžete jednotlivé skladby prehadzovať, ako chcete. Komu by nestačil veľký výber skladieb, ostatné pesničky si viete dokúpiť na Steam stránke priamo do hry.

Hráči, ktorí hrali pôvodnú verziu hry Savant Ascent, ale aj noví hráči, budú zo samotného obsahu hry sklamaní. Okrem absencie vylepšení hra ponúka len 5 krátkych levelov a 5 boss levelov. Tie si môžete zahrať len v príbehovom a survival režime. Tieto režimy viete hrať na troch rôznych obťažnostiach, rozdiel je len v počte vašich životov. Celú hru tak máte dokončenú za jeden večer, keď sa posnažíte. Keďže sa vám postupne za zabitých nepriateľov zvyšuje skóre, v online štatistikách si viete porovnať s ostatnými hráčmi svoje najlepšie výsledky. Samozrejme, ak si na podobné štatistiky potrpíte. Ešte je tu spomínaná možnosť zbierania skladieb po častiach do soundtracku, ale ak ste všímaví, máte ich vo svojom playliste počas jedného posedenia.  

Savant - Ascent REMIX
Savant - Ascent REMIX V hre sú len dva typy útokov.
V hre sú len dva typy útokov.


Savant - Ascent REMIX V katakombach sa s minimom svetla miestami natrapíte.
V katakombach sa s minimom svetla miestami natrapíte.


Savant - Ascent REMIX Vy ako hráč ste nesutále v pohybe.
Vy ako hráč ste nesutále v pohybe.





Mám pocit, že tvorcovia hry Savant - Ascent REMIX vytvorili hru len pre fanúšikov pôvodnej verzie. Síce grafické vylepšenia a hudobná stránka hry určite potešia, no celkovo slabým obsahom si tvorcovia nových hráčov nenaženú. Chýbajúca náplň z pôvodnej verzie síce príde neskôr, ale dovtedy môžu hráči na túto hru zabudnúť, či na ňu zanevrieť. Ak však máte radi adrenalínové jazdy a elektro skladby, môžete dať hre Savant - Ascent REMIX šancu. Alebo počkajte na zľavu, alebo si kúpte za drobné originál spred desiatich rokov..


napísal jinxed 9.11.2023
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
SAVANT - ASCENT REMIX
+ grafický dizajn
+ jednoduchý, ale pekne rýchly a zábavný
koncept hry
+ hudba od interpreta Savant, zvuk
- pre niekoho príliš rýchle a miestami neprehľadné
- ovládanie je trochu obmedzujúce
- veľmi krátka herná doba
- len jeden typ zbrane a 2 možnosti
streľby
- veľmi málo dodatočného obsahu


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: D-Pad Studio
Štýl: Akcia / Arkáda
Dátum vydania:  september 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk