ASTERIX & OBELIX: SLAP THEM ALL! 2

ASTERIX & OBELIX: SLAP THEM ALL! 2

6.0

Známi Galovia s pokusom o reparát

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Vo svete sú známe hlavne americké komiksy a všetci tí superhrdinovia so slipami na elasťákoch a nie pod nimi. Európska produkcia je však neraz oveľa lepšia, akurát menej známa. Chcete niečo krvavé a temné? Skúste Dredda. Chcete niečo vizuálne podmanivé? Je tu pre vás Moebius a jeho tvorba. Máte radi dobrodružstvo? Siahnite po Tintinovi. No a z Francúzska prišli skutočné legendy v podobe dvoch Galov, ktorých dedina odolávala a vlastne ešte dodnes odoláva nájazdom rímskych légií. Asterix a Obelix možno už na papieri nie sú takí populárni ako kedysi, no stále ich tu máme vo filmoch, animákoch a aj hrách.

Nedá sa povedať, že by v tých hrách v posledných rokoch hviezdili, ale stále vedia byť aspoň trochu zábavní a dokážu poriadne prefackať Rimanov, ideálne aj s niekým po svojom boku. Ak teda radi fackujete, práve o tom je aj nová side-scrolling akčná novinka Asterix & Obelix: Slap Them All! 2. Tá nadväzuje na 2 roky starú prvú časť, ktorá bola pekná, no plytká. Chyba, ktorú si autori uvedomili a ešte na Gamescome nám sľubovali, že to v pokračovaní vyriešia. Ako ste si asi všimli pri známke hore, úplne to nevyšlo, aj keď to je o chlp lepšie ako pred 2 rokmi. Prečo?

Začnime tým lepším a tam môžem zaradiť napríklad príbeh. Predchádzajúca hra nebola veľmi originálna a vývojári v jej príbehu spojili 6 dobre známych komiksových príbehov. Fungovalo to, no neprinieslo to niečo nové. Teraz je to naopak a pre dvojku si vytvorili vlastný príbeh. Nie je nijaký revolučný, ale je to príbeh o Asterixových dobrodružstvách, ako keby pôvodne vyšiel na stránkach komiksu. Je tak autentický, zábavný, ale stále jednoduchý. Jednoducho je o tej tradičnej ceste ústrednej dvojice niekam do cudziny, aby ste tam niečo vyriešili. Po ceste rozdáte kopu faciek, takže po Rimanoch zostanú len sandále.

Asterix & Obelix: Slap Them All! 2
Asterix & Obelix: Slap Them All! 2 Známy začiatok, ale úplne nový príbeh
Známy začiatok, ale úplne nový príbeh


Asterix & Obelix: Slap Them All! 2 Hra vyzerá a znie skvele
Hra vyzerá a znie skvele


Asterix & Obelix: Slap Them All! 2 Do mechaník pribudli nové špeciálne útoky
Do mechaník pribudli nové špeciálne útoky





Čo sa pokazilo tentoraz? Do vašej dediny vtrhne mladý Darmokix, ktorého naháňajú rímske légie. Potrebuje pomoc, jeho otec Doublehelix je v žalári, lebo ho obvinili z krádeže aquily, symbolu Ríma v podobe zlatej orlice. Samozrejme, Doublehelix je nevinný, no musíte to najskôr dokázať. Zo svojej dediny sa tak vydávate do Lutécie a odtiaľ na ďaleký sever, aby ste očistili meno svojho priateľa. Popri tom odhalíte sprisahanie siahajúce na najvyššie miesta Ríma, rozdáte hromadu faciek a stretnete kopu známych tvárí.

Čo si na hre zamilujete najviac hneď po dvojici známych hrdinov? Jej grafický kabát. Hra vyzerá jednoducho úžasne. Síce sa od prvej hry prakticky nijako nelíši, ale aj tak sa na ňu pozerá skvele. Je to akoby pred vašimi očami ožívali komiksové stránky a postavy na nich sa rozpohybovali. Je to pekné, detailné, živé a vizuálne veľmi bohaté. Navyše nielen staticky, ale aj pri pohybe, ktorý zase pripomína aktuálne animované filmy s Asterixom. Dokonca by som povedal, že sa môže zaradiť aj medzi najkrajšie vyzerajúce 2D hry tohto roka a za to vďačí nadčasovej a štýlovej kresbe Alberta Uderza.

Aby to celé spolu dobre ladilo, Mr Nutz Studio zapracovalo aj na zvukovej stránke hry, kde ale opäť vývojári ťažia z toho, čo tu už bolo pred nimi. Čakajú vás tak niektoré známe melódie, aj keď nečakajte priamo piesne z filmov. Rovnako tu nájdete aj známe zvukové efekty a hlavne dobre známy dabing, ktorý je jednoducho špičkový. Dabingoví herci sú skvelí, akurát teda u nás to nemá ten dopad, keďže ich nepoznáme z filmov. Výhodou je, že tu nájdete možnosť prepnúť jazyk a môžete si vypočuť aj napríklad francúzsky. Stále pritom môžete mať zapnuté anglické texty. Češtinu tu ale v žiadnej podobe nehľadajte.

Vďaka grafike a zvuku pekne vynikne aj jednoduchý humor, aký poznáte aj z filmov. Nájdete tu rôzne odkazy vo svete a postavy perlia v dialógoch. Je to rodinná zábava a to je aj ďalšia vec, ktorú si tu zamilujete – hranie s niekým vo dvojici. Pri kooperácii si jeden z vás vyberie zoberie Asterixa a druhý Obelixa, pričom spoločne rozdávate facky, zbierate mince a papáte diviaky. Ovládanie postáv je rovnaké, ale každý z dvojice Galov má trochu iné schopnosti, ktoré sú charakteristické pre postavu. Lokálna kooperácia je chytľavá a zábavná a pravdepodobne si len vďaka nej hru aj užijete. Asterix chytí nepriateľov za nohy as roztočí ich, Obelix zase rozpúta dážď menhirov.

Hrateľnosť je pomerne klasická na side-scrolling beat ’em up akciu, dokonca by som povedal, že pôsobí až retro automatovo. Takéto hry sme hrávali kedysi a bavili nás. Niežeby to teraz nebavilo, ale čaro tých automatov bol v náročnosti, takže ste tam vyhádzali všetky svoje mince a neprešli to. Aj keď to bola krátka hra, dokázali ste v nej stráviť kopu hodín, hľadať rôzne unlocky a podobne. Slap Them All! 2 prejdete za zhruba 3 a pol hodiny a tým to pre vás končí. Nenájdete tu žiadne doplnkové režimy, ktoré by hre veľmi pomohli. Nenájdete tu ani nejaké bonusy. Pritom sa stačilo pozrieť napríklad na Streets of Rage 4, ako sa to má robiť.

Akcia je jednoduchá, možno dokonca až príliš simplexná, ale zase nie zlá. Máte tu dvojicu tlačidiel na ľahký a ťažký útok, ktoré môžete striedať podľa potreby a ťažký útok dokonca aj nabíjať na silnejší. Pri ikone vašej postavičky navyše okrem života nájdete aj ukazovateľ energie. Ten napĺňate fackovaním nepriateľov a keď je plný, môžete aktivovať špeciálny útok každej postavy. Prípadne po naplnení jeho častí môžete vypiť čarovný nápoj a dočasne sa posilniť, aby vám to v boji išlo lepšie a napríklad tak dosiahnete kombo pokojne cez 200. nič z toho v hre nemáte, ale naozaj dobre vyzerá to likvidovanie nepriateľov na rôzne spôsoby. Súbojový systém je rozšírený oproti prvej časti a vďaka tomu aj zábavnejší.

Asterix & Obelix: Slap Them All! 2
Asterix & Obelix: Slap Them All! 2 Súbojový systém je v dvojke rozšírený
Súbojový systém je v dvojke rozšírený


Asterix & Obelix: Slap Them All! 2 Ponuka nepriateľov je pestrejšia
Ponuka nepriateľov je pestrejšia


Asterix & Obelix: Slap Them All! 2 Na záver nechýba hostina, po ktorej aj vy dostanete chuť na diviaka
Na záver nechýba hostina, po ktorej aj vy dostanete chuť na diviaka





Rovnako je variabilnejší aj zoznam nepriateľov, keďže vás čaká dlhá cesta naprieč známym svetom. Postupne budete čeliť Rimanom, gladiátorom, zlodejom, pirátom, levom alebo aj Vikingom. Všetko sú to postavičky, ktoré poznáte zo stránok komiksov či filmov. To isté platí aj pre bossov, ktorých je tu dosť, majú rôznorodé schopnosti, no poradíte si s nimi hladko. O to väčšia škoda, že si ich neviete vychutnať v nejakom Boss rush režime. Problém je, že aj keď proti vám stoja rozdielne postavičky, v zásade to po nejakej dobe tak či tak spadne do stereotypu stláčania tých istých útokov. Výhoda kratšej hernej doby je tu akurát v tom, že vás hra nestihne tak otráviť ako prvá časť.

Celkovo mám dojem, akoby sa tu na niečo zabudlo. Prípadne možno len nezostal čas. V priebehu hrania napríklad zbierate mince a počas levelu si môžete napríklad porovnávať, kto z vás zobral viac. Ale to je tak všetko. Po skončení levelu to hra počíta len ako najvyššie dosiahnuté skóre. Ale načo? Online tabuľky tu nie sú. A ani si za tie mince nemôžete nič kupovať. Nech by to pokojne boli alternatívne skiny alebo podobne, ale bolo by to aspoň niečo. Pripadá mi divné mať v hre také veci a vlastne ich nevyužiť.

Autori sľubovali, že Asterix & Obelix: Slap Them All! 2 bude lepšia hra ako prvá časť a to sa im podarilo. Ibaže je to len o chĺpok. Ako keď skokan do výšky dosahuje priemerné výsledky a latku si zdvihne len o 1cm. Hra je síce zábavná a pestrejšia, stále vyzerá a znie skvele, ale je krátka a v konečnom zúčtovaní stále dosť plytká. Zachraňuje ju zábavná kooperácia a rozšírený bojový systém. Ani ten príbeh nie je zlý a ukazuje nám, že by autori v sérii radi pokračovali. Ak sa budú postupne takto zlepšovať, o také 2-3 hry by sme mohli dostať niečo naozaj dobré.


napísal matus_ace 23.11.2023
Páči sa mi! (+1)
6.0
Vo svete
n.u
Ohodnotiť
ASTERIX & OBELIX: SLAP THEM ALL! 2
+ skvelé audiovizuálne spracovanie
+ nový príbeh
+ zábavná kooperácia
+ rozšírený súbojový systém a pestrejšia paleta nepriateľov
- stále pomerne plytké
- veľmi krátke
- chýba nejaký bonusový obsah alebo iná pridaná hodnota


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Microids / Microids
Štýl: Akcia / Skákačka
Dátum vydania: 17. november 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20010)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk