STEAMWORLD BUILD

STEAMWORLD BUILD

8.5

Vitajte v robotickom mestečku... a pod ním

Recenzia na PC verziu

Priznám sa, doteraz som nehral žiadne hry z kolekcie SteamWorld. Vyšlo ich už niekoľko a majú rôzne žánre, ale spája ich spoločné univerzum, ktoré je založené na robotoch v steampunkovom svete s jemnou prímesou westernu. Na to, aby ste ocenili zábavu v titule SteamWorld Build, ich ale nie je nutné poznať. Dôležité je, či máte vzťah k budovateľským a manažmentovým stratégiám, kde vytvárate funkčné mesto. O tom totiž je najnovší prírastok zo SteamWorldu.

Vlastne to nebude len o meste, ale aj baniach, ktoré sú pod ním. A najmä tým sa hra líši od konkurencie v rovnakom žánri. Prirodzene, príjemnou zmenou je aj nahradenie tradičných ľudí robotmi, ktorí tu jedincov homo sapiens hravo zastúpili. To ale neznamená, že plecháči nemajú tiež svoje potreby, na ktoré treba brať ohľad. Práve naopak. Splnenie požiadaviek kovových občanov patrí medzi priority.

Začína sa výberom jednej z piatich máp. Je škoda, že prostredia sú takmer identické, v podstate sú to dva farebne mierne odlišné varianty, čo ale vyplýva aj z prirodzeného terénu v tomto univerze, ktoré tvorí väčšinou púšť. Ale tvorcovia sa aspoň snažili o nejaké „zvlnenie“ povrchu, teda tam vyformovali rôzne vyvýšeniny a po stranách aj bralá. Pridali riedky porast, ktorý okrem kaktusov zahrňuje aj stromy a jemne to dotvorili tematickými doplnkami s náznakom paródie, ako sú vraky vozidiel pri bývalom autokine, nápis na kopci v štýle Hollywoodu, či brána z filmového Jurského parku. 

SteamWorld Build
SteamWorld Build Púštne univerzum neposkytuje veľmi rozmanitý terén, tak ho aspoň spestruje doplnkami.
Púštne univerzum neposkytuje veľmi rozmanitý terén, tak ho aspoň spestruje doplnkami.


SteamWorld Build Vlaková stanica je centrálna budova, kde sa aj obchoduje.
Vlaková stanica je centrálna budova, kde sa aj obchoduje.


SteamWorld Build Budovy na povrchu aj v podzemí sa dajú modifikovať pomocou predmetov. Určite je dobré vylepšiť aj priestory stráží.
Budovy na povrchu aj v podzemí sa dajú modifikovať pomocou predmetov. Určite je dobré vylepšiť aj priestory stráží.





Mapy majú prakticky identickú ponuku, teda možnosť zapnúť tutoriál, hrať (ten istý) príbeh a využiť náhodnú minimapu. Ak si tieto prvky nezaškrtnete, idete si po svojom, ale hlavný cieľ zostáva – musíte najskôr objaviť šesť častí raketoplánu, následne do kozmodrómu dopraviť dostatok paliva a nakoniec odpáliť raketu do vesmíru. Ak sa chcete na danej mape zdržať dlhšie, ten posledný krok nemusíte urobiť hneď. Po ňom sa totiž všetko ukončí a vrátite sa do menu hry. Ale pozor, každá úspešne zdolaná mapa odomkne jeden bonus, ktorý využijete pri ďalšom hraní na ľubovoľných mapách. Spravidla je to nejaká špeciálna budova s výhodou pri výstavbe alebo manažmente. Okrem toho si ale pri voľbe obťažnosti viete zvoliť aj sandboxový režim, čo je výstavba s nekonečnými surovinami a okamžitým prístupom do všetkých podzemných baní.
 
Po štarte máte pred sebou centrálnu budovu - vlakovú stanicu, ktorá súčasne slúži ako miesto na nákup predmetov podporujúcich výstavbu, ako aj predaj, kúpu a výmenu rôznych surovín a produktov. Stojí pri železnici, po ktorej v pravidelných intervaloch prichádza vlak a vtedy sa aj obmieňa obchodná ponuka alebo dovezie, čo ste požadovali. Všetky ostatné stavby, ktoré budete vytvárať, musia byť základnou, neskôr prípadne aj pokročilými a rýchlejšími cestičkami, prepojené s vlakovou stanicou.

Možnosti výstavby na púštnom povrchu sú viac-menej tradičné ako v iných hrách tohto druhu. Samozrejme, do istej miery prispôsobené robotom a prostrediu. V prvej fáze budete potrebovať budovy na výrub dreva, ktorého je aj napriek riedkemu porastu napokon dostatok. S tým súvisí píla na zhotovenie dosiek. Transport a zásobovanie umožňujú sklady. Občania potrebujú príbytky, aby pribúdali a majú potreby, po splnení ktorých je možné obydlia vylepšiť na pokročilé úrovne. Tým aj získate vyššie triedy obyvateľov, ktoré sú potrebné na vybrané funkcie a zamestnania.

Robotníkom stačí ku šťastiu v blízkosti postavený obchodík a servisné centrum. Respektíve ešte kaktusové farmy. Keď sú na sto percent spokojní, viete vylepšiť budovy a v nich už budú inžinieri. Tí už chcú aj salón, uhlie a pár ďalších vecí. Nad nimi stoja ešte náročnejší aristoboti a najvyššou kastou sú vedci. Kým sa k nim však dopracujete, budete musieť postaviť veľa budov, vytvoriť funkčnú logistiku a systém na ťažbu a spracovanie rôznych surovín, ako aj zhotovenie rozličných výrobkov. Na rad prídu rôzne dielne, čistiarne, výroba tekutín, kuriózne farmy s kovovými kravami, ako aj hamburgery, výrobcovia nástrojov, zliatin, nádob, elektroniky, ale aj klobúkov či kníh, hvezdáreň a kadečo inšie. Okrem toho môžete pristavovať rôzne dekorácie, ktorú sú ale v podstate zbytočné.

Púštny povrch bude čoskoro zastavaný a začne byť problém s umiestnením potrebných budov na vhodnom mieste. To je jeden z mála neduhov hry. Avšak funkcia pohodlného premiestňovania stavieb z jedného miesta na iné vám pomôže pri úpravách a reorganizácii štruktúry mesta. Počas progresu dosiahnete míľniky splnením menších cieľov, ako je nadobudnutie určitého počtu obyvateľov istej kasty a podobne. Odmenou sú odomknuté nové budovy a možnosti. Zrejme sa vám to zatiaľ nejaví ako niečo extra, ale to sme ešte nehovorili podrobnejšie o baniach, ktoré všetkému dávajú výrazne odlišný charakter.

Bane sú v podzemí, kam môžete vstúpiť, keď vytvoríte cestičku k opravenej banskej veži. A tam už je to o niečom inom ako na povrchu. Najskôr musíte prehľadávať, objavovať a ťažiť suroviny na najvyššom banskom poschodí, po objavení a oprave banskej šachty viete pokračovať na nižšom poschodí a potom sa prepracujete aj k tretiemu, naspodku v hlbinách. Na každom banskom poschodí sú rôzne suroviny, vždy niekde schované dve časti raketoplánu a ako čoskoro zistíte, aj nepriateľské kreatúry. Práce v bani musia byť zosúladené so životom na povrchu. Lebo napríklad niektoré veci v továrňach na púšti sa dajú vyrábať len z húb a nerastov vyťažených v podzemí.

SteamWorld Build
SteamWorld Build Užívateľské rozhranie je dobré, máte prehľad aj o výrobných reťazcoch.
Užívateľské rozhranie je dobré, máte prehľad aj o výrobných reťazcoch.


SteamWorld Build V podzemí je najdôležitejšie nájsť a vykopať staré technológie, teda časti rakety.
V podzemí je najdôležitejšie nájsť a vykopať staré technológie, teda časti rakety.


SteamWorld Build Vedci sú najvyššou triedou obyvateľstva. Splniť ich nároky dá zabrať.
Vedci sú najvyššou triedou obyvateľstva. Splniť ich nároky dá zabrať.





V baniach treba vo vytvorených miestnostiach stavať piliere, aby nedochádzalo k závalom a sú tam tiež rôzne triedy obyvateľstva. Žijú permanentne v hlbinách a ich potreby sú skromnejšie. Stačí im vytvorenie dostatočného priestoru podľa ich zamerania, teda dielňa, strážne ubikácie, zbrojnica a podobne. Tu pritom ide skutočne predovšetkým o rozlohu týchto stavieb, či skôr platforiem - čím je väčšia do šírky, tým viac pracovníkov pribudne. Konkrétne to sú baníci, prospektori, mechanici a strážcovia.

Baníci kopú a vytvárajú v podzemí chodby a miestnosti. Je to presne ako v hrách typu Dungeon Keeper – označíte zemité či kamenisté steny a baníci makajú. Môžu to byť aj úseky s kovmi, cenným zlatom a diamantmi na pokročilé nákupy. Okrem nerastov a špeciálnych podzemných plodín v hlbinách nájdete olej, špinavú vodu (ktorú treba v ďalšom procese čistiť) a plyn, na ktoré sú potrebné extraktory. Dokonca natrafíte aj na zasypané nástroje. Prospektori prenášajú a ťažia suroviny, pričom alternatívou sú ťažobné stroje. Mechanici opravujú a konštruujú stroje, no aj pasce a vedia oživiť padlých strážcov. Tí majú jasnú úlohu – bojovať s agresívnymi kreatúrami, keď sa objavia. Okrem toho ale iba oni vedia otvoriť zabezpečené dvere, ku ktorým musí prísť vybraný počet strážcov. A po vybavení plameňometom dokážu spáliť cudzopasnú rozpínavú masu, čo ohrozuje robotníkov. V podzemí sa niekedy nachádzajú farebné káble vedúce k zamknutým dverám. S tým už strážcovia nič nespravia, ale treba hľadať koncovky káblov, kde postláčate spínače.   

V baniach sa nachádzajú aj priepasti, cez ktoré sa dá dostať len stavaním mostíkov z jednotlivých častí. Na niektorých miestach z hlbín vyliezajú v pravidelných intervaloch kreatúry a tam je dobre postaviť nejakú permanentnú obranu, ktorá pomôže vašim strážcom. Tí síce reagujú rýchlo, ale niekedy je toho na nich priveľa. Obrana znamená statické vežičky s trasením, ktoré plašia najmä podzemné červy, dobre poslúžia delá, ohnivé točiace stojany a elektrické s veľkým dosahom. Je škoda, že sa nedajú stavať dvere, aby ste zabránili voľnému prechádzaniu kreatúr do ďalších priestorov, ak sa ich nedarí hneď zastaviť. Obozretnosť je na mieste hlavne pri vykopávaní starých technológií, čo sú vlastne spomínané časti raketoplánu. Kým ich robotníci vykopú, trvá to niekoľko minút a vtedy sa z hlbín intenzívne roja podráždení nepriatelia.

Pre úplnosť ešte dodáme, že budovy na púštnom povrchu aj v podzemí sa dajú vylepšovať vkladaním bonusových predmetov. Tie redukujú náklady alebo zrýchlia výrobu, znížia počet potrebných zamestnancov na prevádzku, či dokonca nejakých pridajú do celkového počtu v hre, v prípade strážcov umožnia streľbu so slušným dostrelom a hlavne môžu pridať tie užitočné plameňomety.

SteamWorld Build
SteamWorld Build V baniach sú klasické budovy nahradené takýmito plošinami.
V baniach sú klasické budovy nahradené takýmito plošinami.


SteamWorld Build Posledná fáza pred odletom - raketu treba naplniť palivom. Potom môže odštartovať.
Posledná fáza pred odletom - raketu treba naplniť palivom. Potom môže odštartovať.


SteamWorld Build Za každú prejednú mapu získate extra budovu, ktorú môžete použiť aj na ktorejkoľvek inej mape.
Za každú prejednú mapu získate extra budovu, ktorú môžete použiť aj na ktorejkoľvek inej mape.




Hoci úkony nad zemou aj pod zemou prebiehajú súbežne, nie je to stresujúce ani chaotické. Na púšti totiž nemáte žiadnych nepriateľov, takže vám nič nehrozí, maximálne sa spomalí výroba, keď vám chýbajú nejaké suroviny. V podzemí môže byť trochu rušnejšie kvôli neustálym nájazdom kreatúr, ale s dostatkom strážcov a obranou to tam zvládnu aj bez vašej neprítomnosti. V prípade potreby ale viete veľmi rýchlo, priam bleskovo prepínať púšť a jednotlivé banské poschodia pomocou ikoniek pri minimape.

Graficky je to príjemné, také trochu rozprávkové, na povrchu ladené do žlta, podzemie je, samozrejme, tmavé, ale prehľadné. V nastaveniach nie sú najmodernejšie efekty, maximálne bloom a ambient occlusion, ale hre to ani nechýba. Jednoduchý dizajn je praktický a na budovy sa môžete pozerať z väčšej výšky alebo zblízka, terén otáčate podľa potreby. Zvuky sú skromnejšie, ale solídne, ambientná hudba v pozadí vám to však vynahradí.

SteamWorld Build v úvode pôsobí ako dobrá, tradičná budovateľská stratégia, len s robotmi. Po vstupe do baní však ukazuje, že je oveľa viac ako len priemerná hra. Kombinácia manažmentu mestečka na povrchu, s ťažbou aj príležitostnými bojmi v podzemí v štýle Dungeon Keepera, funguje výborne. Ak sa radi piplete s domčekmi a surovinami, zábava je zaručená. A ak ste sa doteraz nezoznámili so SteamWorldom, možno si na základe dobrých skúsenosti s touto hrou poviete, že nie je od veci vyskúšať aj ďalšie z roztomilého steampunkového univerza.


napísal uni 27.11.2023
Páči sa mi! (+2)
8.5
Ohodnotiť
STEAMWORLD BUILD
+ vydarená kombinácia výstavby mesta a baníctva
+ rôzne triedy obyvateľstva na povrchu aj v podzemí
+ štýlový steampunkový svet s robotmi a jeho využitie
+ originálne prvky
- v neskoršej fáze problémy s priestorom na nové budovy
- málo rozmanité prostredia a máp mohlo byť trochu viac
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5 8400, 8 GB RAM, GeForce GTX 1050, Windows 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: Thunderful Publishing / Thunderful Development
Štýl: Stratégia / Managementová
Dátum vydania:  2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19986)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk