LIKE A DRAGON GAIDEN: THE MAN WHO ERASED HIS NAME

LIKE A DRAGON GAIDEN: THE MAN WHO ERASED HIS NAME

8.5

Výživné predjedlo pred Infinite Wealth

Recenzia na PS5 verziu

Séria Yakuza alias Like a Dragon postúpila do ďalších fáz. Na Západe sa konečne dostala ku svojmu originálnemu menu a opustila pôvodnú značku. Jej ikona Kazuma Kiryu sa v šestke porúčala svojmu osudu a sedmička mala už nového hrdinu. Ale asi všetkým vŕtalo v hlave, či sa dokáže SEGA nadobro rozlúčiť s jedným z najzvučnejších mien svojej stajne a perfektnej postavy.

No, netrvalo dlho a Kazuma Kiryu má nové dobrodružstvo. Nie je to druhý prequel či paralelný diel, ktorý by sa odohrával medzi staršími časťami. Like a Dragon Gaiden fantasticky slúži ako predelová časť, zasadená po udalostiach šestky (kde údajne zomrel) a paralelne s dianím v sedmičke Yakuza: Like a Dragon, kde sa po prvý raz ukázal Ichiban Kasuga. Všetko upaľuje k ôsmej časti, ktorá vyjde koncom januára – Like a Dragon: Infinite Wealth nám ponúkne obe postavy naraz.

Uf, takže zasadenie do kontextu máme za sebou a teraz jasná správa: Like a Dragon Gaiden je menšia a stále kvalitná časť. Menšia v rozsahu, stačí si na ňu vyhradiť 20-30 hodín čo je polovica oproti iným masívnym dielom. Nie je to zväčša na škodu, hoci máte pocit, že autori určité dejové línie asi končili skôr, resp. sú úspornejšie ako obvykle (pôvodne bola koncipovaná ako DLC). Na druhej strane to nie je veľké mínus, lebo hra ide von dva a pol mesiaca pred Infinite Wealth, slúži ako taký predskokan.


To, že vás čaká opäť trošku zamotaný dej, nastolené línie sa budú parádne prepájať a všetko dá zmysel, od série očakávate. Kiryu sa odmlčal, útočisko našiel v chráme a vystupuje ako agent Joryu, maká pre Daidoji organizáciu, ktorá ťahá za nitky v spoločenskom dianí. Na jednej strane sa tvári, že to nie je on, ale jeho známe metódy rozhodne trknú všetkým naokolo, že niečo sa deje a zistí to Tojo klan i Omi aliancia. Hoci sa spočiatku zdá, že Joryu/Kiryu bude nasadený na určité misie a hra by nabrala epizódny charakter, prídu chvíle, kedy sa naplno rozvinie dejová línia, objavia iné postavy, o ktoré sa Kiryu stará a tradičný dejový tmel zaváži. Uvidíte starých známych, sú tu ťažké spomienky, aj svieže línie a o emócie tu nebude núdza.

Ak chcete hrať kvôli deju, mali by ste túto časť vstrebať. Kiryu vám dá totiž iný uhol pohľad na dianie z Like a Dragon, zistíte, čo sa s ním dialo počas týchto udalostí a pripraví mu pôdu pre ďalší diel série. Scenár neslúži iba ako séria odbočiek skompilovaných do jedného celku – poznáte, že tvorcovia vedia napísať citlivé sugestívne momenty a to dokazujú od prvej hodiny. Strieda sa akcia, napätie, humor a zamotávajú politickí či zločineckí činitelia a ich rodiny. A prídu aj nové postavy, takže tu nie je iba remix starých línií. Akoby to bola stratená kapitola – keď ju absolvujete, dejová mozaika je komplet.

Ak sem prídete kvôli hrateľnosti, ktorú na sérii milujeme, tiež sa dočkáte. Či už ide o hlavnú líniu, tie parádne vedľajšie misie alebo kvantá minihier. Známe lokály sa rozprestierajú pred vami a ak sa vám stále nedostal pod kožu nový ťahový štýl, oceníte, že tu sa mastia protivníci v real-time, máte rozličné bojové štýly a o slovo sa hlási aj nový s názvom Agent. Ten spočíva v ručných potýčkach, ale pridá vám aj špecialitky: drony, raketové vychytávky či explodujúce cigarety. Už od prvých súbojov sa hlási o slovo aj nová mechanika s názvom Spider, ktorou si môžete omotať a pritiahnuť nepriateľov na mlátenie či odstrelenie. Kiryu sa sčasti mení na staršieho Spider-Mana s vystreľujúcimi sieťami, ale tá mechanika je zábavná, že si ju rýchlo obľúbite – aj ako komiksová paródia funguje výborne.

Hra vás učí aj mechanizmus na odrážanie či mitigovanie útokov a nabíja sa ukazovateľ Extreme Heat, ktorý dodá mocné útoky na krátky čas. Vtedy sa rozsvieti postava a mašiny pracujú naplno, kombá sa takmer nedajú zlomiť a je to čosi iné ako ste zvyknutí. V tomto smere Like a Dragon Gaiden nie je iba recyklácia starých herných systémov, ale prináša späť real-time súboje, aj nový herný štýl na skúšanie v náročných výzvach. Najmä pri bojoch s veľkými presilami, kde sa na vás vrhne 10-15 búchačov, si dokážete novinky poriadne užiť.

Je dobré vedieť, že autori nenaťahujú dejové kapitoly či súboje na príliš dlhú stopáž a radšej nechajú vyznieť vedľajšie kapitoly. Tu nie je núdza o bláznivé epizódy, kde pomáhate lokál patriotom i ľuďom v núdzi. Like a Dragon Gaiden má vynikajúci systém a vedľajšie úlohy podsúva cez postavu Akame – táto nová slečna prevádzkuje sieť Akame Network a slúži ako Kazumova spojka medzi podsvetím a dianím vo svete. Nie je to bežná kráska v problémoch (žiadna druhá Haruka), ale svojská baba z Osaky, ktorá pomáha ľuďom, združuje prosby ľudí na pomoc či reporty o záhadných udalostiach. Je ich tu viac ako 20 a bola by škoda nejaký prepásť.

Sú tu narážky na klasické tradície i nové technológie. Riešia sa tu randiace aplikácie, blázniví streamer čo už doslova nevie čo od dobroty, ale príde aj na klasické mastenie gangov, odhaľovanie podrazov či naháňačky v uliciach. Za odmenu nedostanete len prašule, ale aj tzv. Akame body na investovanie do bojových schopností Kazumu – čím vzniká motivácia hrať aj vedľajšie misie a nie len príbehové. Čím viac misií splníte, tým budete mať lepšie schopnosti a navyše si môžete vyjsť s Akame na jedlo či do baru a objaviť niečo aj z jej života. Je to fakt skvele napísaná postava a interakcie s ňou odporúčam.


Okrem toho objavíte novú lokalitu The Castle, ktorá pripomína Las Vegas na lodi a tomu zodpovedá aj ponuka rozmanitých aktivít s témou gamblingu, obliekania či bojov v Coliseum, čo je podzemný bojový klub, ehm. Tu su môžete užiť bojové turnaje 1 na 1 aj Hell Team Rumble, kde bojuje skupina. Kto sa nechce iba mlátiť, môže naskočiť do miniautíčok a preháňať sa ulicami. No a nebude chýbať, samozrejme, The Cabaret Club, kde si môžete užiť konverzácie s hosteskami alebo karaoke! Nájdete tu špeciálne tematické songy ako Sayonara Silent Night (vianočná vec, čo si pospevujem dodnes) alebo aj rozličné duety. A naskočiť môžete do videohernej arkády a zadrviť si SEGA klenoty, ako Sonic the Fighters či Fighting Vipers 2, Alex Kidd in Miracle World či Alien Syndrome.

Súčasťou Like a Dragon Gaiden je aj demo na Infinite Wealth, ale zámerne nebudem prezrádzať čo vás tam čaká. Slúži ako samostatný prológ do novej hry a sľubuje veľkééé veci, no zatiaľ je to maličká ochutnávka výletu na Havaj, ťahových súbojov a dvoch protagonistov. Jasné, ak sa neviete dočkať a hltáte každé kúsky Kazumovej odysey, demo si určite dáte aj dva razy.

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name je pekná menšia hra v sérii, ktorú fanúšikovia zhltnú ako malinu a pripravia sa na ďalší veľký chod v podobe Infinite Wealth. Bola by škoda nehrať za Kazumu Kiryu ďalšie hodiny a mastiť „mafošov" v tomto ligotavom neónovom svete. Aj „medzidiel" japonskej série má neraz lepší diel ako západné blockbustrové produkcie.


napísal Korec 17.1.2024
Páči sa mi! (+2)
8.5
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
LIKE A DRAGON GAIDEN: THE MAN WHO ERASED HIS NAME
+ ďalšia šanca pre Kazuma Kiryu a jeho charizmatickú akciu
+ výborne vloženie do kontextu série
+ práca s dejom, postavami a udalosťami
+ dynamický súbojový systém s novým štýlom Agent
+ viac ako 20 zábavných vedľajších epizódiek
+ kopa zábavy v minihrách
+ nemá hluché miesta a má skvelý strih animácií
- fakt krátka stopáž, hoci prospieva tempu
- málo nových miest


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk